Александар Вучић - 02.04.2012.

Ми смо тај споразум нешто пре ове конференције за новинаре потписали. Уколико ви будете заинтересовни ми смо спремни текст споразума да вам доставимо и веома сам захвалан представницима удружења акционара и „Бека“ и „Енергопројекта“ на показаној спремности да се укључе у промене у Србији, уверен да те промене данас у нашој земљи више нико не може да заустави и да ћемо морати много одговорније, много озбиљније и много сериозније да владамо и да се владамо у наредном периоду него што је то чинила власт до данас.
Ја бих замолио наше госте да нам се у неколико речи обрате, а онда ћемо ми бити спремни да одговарамо на ваша питања.

Зоран Симић: Даме и господо, поштовани новинари, Зоран Симић, председник Удружења малих акционара „Енергопројекта“. Наш мотив да се укључимо у ову целу причу је зато што смо  се због догађања која су у „Енергопројекту“ протеклих месеци била, обратимо свим посланичким клубовима у парламенту Србије. Једини одговор смо добили од СНС, захваљујем њиховом Правном тиму који је проучавајући документацију схватио да се у „Енергопројекту“ тренутно догађа нешто што је мимо закона, догађа се нешто где се позивају на законе из 1996. године, не би ли уподобили управо „Енергопројект“ онако како њима одговара, а да се преко 8.000 акционара обесправи, да немамо право учешћа на скупштини, подижу цензус, значи све оно што је закон предвидео они су ставили на неке максимуме уз помоћ Министарства економије којем смо се ми својевремено обраћали, али су злоупотребили и захваљујући својим гласовима које су добили опет као поклоне, доносе промене у „Енергопројекту“, нове статуте и оснивачке акте мимо важећих аката које смо имали и Закон о привредним друштвима. Из тог разлога ми смо се данас појавили овде, Управни одбор удружења и Надзорни одбор је донео одлуку да се прикључимо СНС за промене у Србији. Ми смо нестраначке личности и једино нам је циљ да се све ради по закону и да нам се врати право које ми као акционари имамо, а то је да управљамо нашим средствима, нашом компанијом, само толико. Хвала.

Слободан Поповић: У име Удружења акционара београдске конфекције “Беко“, поздрављам све присутне, посебно поздрављам господина Александра Вучића који је имао разумевања и воље да нас прими, без икаквих проблема. И ми смо се такође обратили свим политичким структурама у граду, у републици и што је најгоре Министарству економије, тако да нисмо добили никакве одговоре који би задовољили наше захтеве у то време. Према томе, Министарство економије, посебно господин Ћирић који је имао разумевања док је био секретар, знао је шта говори, да не кажемо сада шта је рекао, средстава има, али да та средства нису за расподелу акционарима. Удружење акционара је 60% власник Београдске конферкције „Беко“, а држава је са 40%. Сва обећања стечајног управника који је преварио Удружење акционара „Беко“ да ће добити 50-70 евра по акцији, па касније каже нисам ја то рекао. Удружење акционара само захтева да у сарадњи са СНС и Правним тимом ове странке дођемо до праве истине, да се испоштују права малих људи, а не само да се поштује некога тамо ко има велику залеђину, а акционари остају обесправљени и не добију ништа. Беко је продат за 55 милиона евра, на рачуну било 10 милиона евра, значи 66 милиона и седам стотина хиљада евра је било на рачуну. Сви повериоци подмирени, по изјави госпође Иванке Спаховић са 17 милиона у пуном износу, па се после негира да је то тачно. Обраћали смо се и преседнику суда, који када је дошао сада нови господин рекао је да имамо сва права да би касније исто то порекао, да немамао никаква права. Једноставно кажу правда, али правде нема, па се ми питамо да ли у једној правној држави може да постоји право, а да права нема.

Ја ћу укратко да вам кажем да ми настављамо и даље, помоћи ћемо колико је то у нашој моћи да се избори ови доведу на прави пут, да победи једном правда на челу са СНС. Захваљујемо се господину Вучићу који је имао велико разумевање за наш захтев, без икаквих проблема прихватио је да поразговарамо, да обавимо одређене разговоре који нису ничим условљени, ни са њихове, ни са наше стране. Само тражимо оно што припада свим радницима који су радили 40 година, уложили много у Београдску конфекцију „Беко“, створили капитал, па да добију бар један део процента кроз акције. Изгледа да је тежак пут, истина је. Надамо се да ћемо бити уз Правни тим СНС, господина Вучића, и господина Тому Николића и да ћемо остварити победу и промену која ће донети добро свим људима, да право важи за све једнако. Хвала вам свима.

Александар Вучић: Ако сте заинтересовани за текст Споразума да бисте видели да смо истину говорили ми смо спремни да вам копирамо то и можете да добијете одмах по окончању наше конференције.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију, ја морам за крај само да кажем да оно што су рекли моји претходници, дакле поштовање закона је предуслов да у Србији постоје и да се поштују институције, поштовање закона је предуслов свих, не само политичких већ и економских реформи. Ми имамо и добрих и неких закона који нису добри, они који нису добри променићемо и усавршити, али морамо да поштујемо све законе. У нашој земљи, нажалост, неки закони важе за људе, а за неке људе не важе. Та је врста једнакости пред законом, мора у Србији да се успостави и то је један од кључних разлога зашто смо прихватили да са представницима удружења акционара ове две велике компаније потпишемо ову врсту споразума, зато што мислимо да та врста и правне и економске сигурности мора да буде једнако гарантована за све. Хвала вам најлепше још једном!