Александар Вучић - 02.11.2011.

Кад имате Владу која свакога дана гледа како и на који начин да подигне нос изнад воде да би могла да удахне ваздух и да се ничим другим не бави сем сопственим опстанком на власти, онда је потпуно јасно колико су у Србији промене потребне, колико је неопходно да те промене буду брзе, ефикасне и колико је важно да реформе спроведемо што пре. Власт је довела земљу на ивицу пропасти, од 2001. године електрична енергија у Србији је поскупела за 1560%, пијаћа вода је поскупела за 680%, грејање је поскупело просечно, ово говорим о највећим локалним самоуправама, за 947%, превоз путника и карта у локалном и међуградском саобраћају 500%. Извините, то показује какав је животни стандард данас грађана Србије, а имајте у виду чињеницу да у Србији само за храну одлази 41% кућног буџета, а у земљама ЕУ нормално је да то буде између 17-20%. Па онда је јасно докле је Влада Бориса Тадића, Мирка Цветковића и осталих довела данас државу Србију.

Ми у СНС смо управо предвидели многа решења којима бисмо уштедели новац и којима бисмо кренули у развијање производње. Зато смо поднели предлог Закона о јавним набавкама којим мислимо да бисмо уштедели најмање 500 милиона евра а највише  1 милијарду евра на годишњем нивоу и тај новац бисмо улагали дирекно у пољопривредну производњу и прерађивачку индустрију и почели да омогућавамо тиме стварање нове вредности из које бисмо могли да гарантујемо више посла за наше људе, више запослених људи и, рекао бих, прављење нечега што би могло да значи будућност за нашу децу.

СНС осуђује кампању режима коју воде против опозиције и коју воде и против поједних дипломатских представника само зато што ваљда није све по њиховом апсолутном контролом, али их молимо да више не праве штету држави Србији, јер све што су радили против господина Конузина у последњеих неколико дана радили су дирекно на штету државе Србије. Тако се терају инвеститори из Србије, тако се терају они који желе да улажу у ову земљу, тако губите пријатеље, само зато што сте помислили да је ваша позиција у власти у неком тренутку била нечим угрожена. Важнија је Србија од било чије фотеље, а они из власти су то заборавили. То шта су радиле њихове слуге претходних дана на многим местима и по многим медијима то је заиста нечувено. То је апсолутно нечувено, али сем наношења штете држави Србији не видим коме су другоме нанели штету. Ако им је то био циљ успели су, а плашим се да то није смео да им буде циљ и надам се да им није то био циљ, али су једино у томе успели.
Ја ћу свакоме од вас ко је је присутан, а заинтересован од новинара, пошто „Политика“ као данас једна од кућа, главних кућа лажи спреман сам свакоме од вас да дам на увид лично уз моје присуство дакле, белу књигу “Програмом до промена“ за коју су рекли да не постоји. Ми ћемо у понедељак то окачити на наш сајт после седнице Председништва, кад Председништво, а ја сам сигуран да ће Председништво то одобрити, после тог тренутка биће на интернет сајту и то ће бити жив програм, имаћемо интерактивне односе са људима који буду мислили да може нешто да се мења, па ћемо на следећим седницама Председништва и Главног одбора уколико буде добрих идеја стручних људи и паметних људи такав програм допуњавати. Ово је најобимнији програм од програма свих политичких странака, убедљиво најобимнији, видећете са највише техничких детаља и ствари које ћемо да урадимо. Посебно сам поносан на чињеницу да су изванредно добро урађени економски програм, саобраћајни програм, енергетски програм, програм „борба против корупције и криминала“, заиста су изванредно урађени што не значи наравно да нећемо бити спремни на додатне сугестије и из тих делова. Иначе,  програм је подељен на 20 делова, на 20 тачака, видећете свака је обрађена и мислим боље него остале политичке странке, пошто сам прочитао све њихове програме и озбиљније, обимније и темељније и садржајније смо направили тај програм. А што се тиче господина Бујошевића, нека му да Шапер још неку емисију на још некој телевизији, мало је оно на Првој телевизији, ионако га нико не гледа, нека нађу на некој јачој телевизији неког мало јачег играча да би могли да побољшају кампању ДС против нас. Изволите ако имате неко питање?

Новинар: Говори се о економским инвестицијама, госпођа Калановић је најавила неке инвестиције до краја године, а са друге стране неки економски експерти говоре о томе да је Влада презадужена, да ли можемо говорити о било каквим инвестицијама?
Александар Вучић: Шта је наш проблем, озбиљан проблем дакле? Озбиљан проблем је у томе што ми смо по издавању дозвола једна од земаља у свету при дну лествице, код нас нигде нико ништа не ради и гради. Они имају следећи трик. Они су извршили бејрутизацију наших градова, извињавам се Бејруту који је леп град заиста, али ми то обично говоримо мислећи на неки период ратни, њиховог грађанског рата итд. Знате, ископаше све улице по Београду зато што су хтели да покажу како као раде. Нико живи ништа не ради, то су исто урадили у Новом Саду, то су исто урадили у Нишу, то су исто урадили по свим градовима у Србији, а ви сад отиђите кад вас молим, видећете да нема 20 градилишта у Београду, отиђите, прођите градом видећете само раскопане улице, а да се не гради ни 20 зграда у Београду, а да не причамо о другим градовима где се не гради ништа. Нема инвестиција зато што хоће све да контролишу, зато што за сваку дозволу хоће да узму мито, зато што пројекти их не занимају уколико они немају корист за себе. Дакле, инвестиција ће бити много, причали су нам о савском амфитеатру у прошлој изборној кампањи, на крају нису били у стању ни да очисте око река, а камоли да ураде нешто. Нису у стању да почисте ствари на Косанчићевом венцу, нису у стању ништа да ураде, само тамо где има комбинација - е па ту ћемо да направимо нешто и крај приче. Сетила се Верица Калановић сад на крају мандата да нам прича опет о нечему новом. Па 12 година нам људи причате, 12 година нас лажете, 12 година нас мажете, 12 година нам причате о стално неким новим парама, неким великим пројектима, неким великим инвестицијама, а сваки дан поскупљење гаса и повећање цена. О чему је реч у овој земљи? Само преваре и само трикови, е кога ћемо да преваримо да бисмо себи сачували да још мало можемо да пљачкамо и крадемо, али сад је мало већи страх, сад више није само жеља за пљачкање. Напљачкали су се они, сад је мало већи страх, ко би од њих могао да изгуби слободу због свега што је радио у претходном периоду! Е то је велики страх! Е зато желим да гарантујем у име СНС свим поштеним људима, свим људима у државној управи, свим људима у државним предузећима, ЈП који су часно и поштено обављали свој посао да ће наставити да раде, они који су били успешни на својим местима да ће бити чак и унапређени без обзира на страначку функцију, али тачно је да неки који су учествовали у криминалним радњама, који су учествовали у различитим врстама пљачки, корупције, криминала ти ће морати да одговарају и ја разумем њихов страх.
Изволите ако имате неко питање! Ево Нешо, да бар теби покажем овај програм, а и осталим новинарима коју су заинтересовани.
Хвала вам најлепше!