Александар Вучић - 03.02.2012.

Дакле, ми имамо неколико других питања за њих у којима нећемо говорити ни да нису храбри, ни да  нису стручни, ни да нису образовани, ни да ништа не знају, јер не би било пристојно да на такав начин се обраћати политичким противницима. Ми их питамо како је могуће да придике било коме у земљи држе представници оне Владе која је земљу за само три и по године задужила за додатних 6 милијарди евра што је више него све остале Владе Србије у последњих 20 година, како је могуће да нам предавања држе они који су нас задуживали са готово 60е по секунду, дакле сваког секунда 60е је ова земља задуженија, како је могуће да то раде они који су 300.000 више отпустили него што су запослили у свом мандату, како је могуће да то раде и да такве придике и питања и такве увреде износе они који су довели Србију на ивицу пропасти. Они који су тражили саветодавно мишљење Међународног суда правде, знајући да ћемо да изгубимо и тиме да дајемо легитимност албанским захтевима, они који су лагали да ћемо у Уједињеним нацијама да усвајамо једну резолуциу па смо усвајали другу, они који су све урадили против свог народа и против своје државе. Али морам да кажем на крају да ми њих разумемо, тешка им је ситуација, знају шта су радили претходних 12 година и сад је важно уместо пружених решења, а решења видимо сви каква су, важно је водити хајку против политичких противника. Треба да знају да нас нису ниједног тренутка уплашили, ми ћемо наставити своју борбу али пристојну, достојанствену и изношењем нашег програма.

У складу са тим, желим да вам укажем чињеницу да ћемо ми у понедељак предати Народној скупштини Републике Србије Предлог Закона о јавним набавкама, тај Закон о јавним набавкама је темељ реформи које треба да извршимо, не само у државној управи већ бих рекао у читавом политичком систему. Кад почнемо тај систем да успостављамо, а наставићемо га успостављањем канцеларије за брзе одговоре и онда више неће бити битни појединци који у томе учествују. Онда ће тај систем да ради посао за грађане Србије. Тиме ћемо искоренити корупцију и обезбедити за нашу земљу најмање 600 милиона евра на годишњем нивоу, али истовремено ћемо кренути у обрачун са политичким привилегијама, са привилегованом политичком класом, а то значи смањење броја министарстава, смањење броја посланика, смањење броја државних секретара, укидање великог броја агенција, дирекција, завода, савета и свих других тела која служе да би трошила народне паре, то је наш одговор на нападе ДС. Све оно што они нису урадили, ми ћемо да урадимо одмах по преузимању власти. Наравно, уверен сам да кад победимо за ту неку нову истински демократску власт неће бити проблем да очисти наше градове од снега, посебно кад снег падне први или други дан и да нећемо морати да уводимо ванрено стање у нашим градовима као што су га они увели данас у Београду.
Изволите ако имате неко питање?

Новинар: Данас су најавили да се одржава састанак на Јахорини регионалних лидера са представницима Босне и Херцеговине, како ви тај састанак коментаришете?
Александар Вучић: Па знате, увек је добро да се разговара, само што не знам шта је смисао и шта  је потреба и шта ће бити резултат тог састанка.

Новинар: Мислим да је господин Јосиповић изнео данас у јавности предлоге  у вези са процесуирањем ратних злочина и регионарне сарадње.
Александар Вучић: Па волео бих да видим шта су српски предлози, волео бих да се коначно процесуирају сви хрватски злочинци, они људи за које постоји основана сумња да су починили злочине над припадницима српског народа, а то до сада нажалост сем у ретким случајевима нисмо имали прилику да видимо. Као што би било добро да се постарају за враћање имовинских права припадницима српског народа који су протерани са својих огњишта.
Интересантно је да је јуче само једна редакција једног дневног листа питала нас за одговор уопште, пошто је то саопштење ДС као гром из ведрог неба прошло, па кад сте гледали Дневник видели сте иду вести нормално и одједном видите нико не зна на основу чега, како је произашло, из чега је произашло то саопштење ДС, али ми смо добили истраживање вече пре њих, па су се унервозили изгледа у поподневним сатима. Изволите!

Новинар: Ви нисте бурно реаговали, јел то значи да ћете и када се избори званично распишу да нећете водити прљаву кампању, како ћете одговарати на све то?
Александар Вучић: Наша кампања ће бити чиста као сунце, нимало прљава, ја данас нисам рекао ниједну ружну реч о нашим политичким противницима, ниједну увреду, ниједну прљаву квалификацију. Ако мислите да нам је тешко да кажемо чак и много тачних ствари о нашим политичким противницима који би имали ту врсту контекста, или у таквом контексту да их изговорите, не пада нам напамет. Ја мислим да су грађани били згрожени, грађани Србије су били згрожени када су то видели. Није моја идеја била да је то личило на 1946. више људи ми је рекло то. Неки су помињали 1946, а неки 1948, неки неке друге године, али је то отприлике личило на то време. Ово нисмо чули деценијама, овакво саопштење са оваквим речником деценијама нисмо чули. То нису године, деценије, ја од своје 13. године читам Политику и Нин, од своје 18. или 19. године читам све новине, ја овако бесмислено, овакво срамно, глупо саопштење у животу свом нисам видео, али шта ћете, то је ваљда неки начин обрачуна са политичким противницима.

Новинар: Па колика је разлика према истраживању, колико посто, је ли више од 10%?
Александар Вучић: Па они ће то рећи, наручили су.

Новинар: Па од 10 више или мање?
Александар Вучић: Па видите по нервози, све сам вам рекао. Само желим да кажем да ћемо ми у кампањи посветити пажњу и да ће мото наше кампање бити која су то решења која нудимо, како можемо да запослимо више људи, као што сте видели на најконкретнији начин Законом о јавним набавкама, ми ћемо, очекујем или следеће или оне тамо недеље, предочити комплетну формулу успостављања канцеларије за брзе одговоре и на општинском и на градском нивоу, а касније очекујем да то урадимо и на републичком нивоу у кампањи- Дакле, и свако решење које је ново и оргинално ми ћемо представити новинарима, показати и отворити за јавност примедбе као што смо то урадили са нашим програмом. Тако да ја мислим да поштенијег и бољег, отворенијег приступа нема и тако ћемо излазити пред грађане. Ако мислите да треба да вређамо Тадића, Динкића, Ђиласа не пада нам напамет. Знају људи све о њима.

Новинар:Напади долазе такође и из СПС-а?
Александар Вучић: Опростите ако сам можда несвесно направио неку разлику. Исто мислим, Тадић, Динкић, Дачић, Ђилас, Ружић, Ђелић, све исто, сви ће заједно да прођу на изборима онако како заслужују.
Имате ли још неко питање? Хвала вам најлепше. Ми ћемо данас да помогнемо, да се позабавимо у више градова у Србији, пошто смо видели колико нам је власт неспособна, да покушамо бар да деци обезбедимо да иду у школу, ако не могу данас, бар у понедељак.
Хвала вам најлепше!