Александар Вучић - 03.12.2011.

Српска напредна странка неће да одговара језиком увреда и нећемо да се понашамо на исти начин као неодговорна власт већ ћемо да укажемо на неколико чињеница. Председник Републике је рекао како неће бити комуникације са светом онакве какве је било. Председник Републике није говорио истину, комуникација и у окружењу и у свету биће боља него што је данас. Не постоји земља у свету са којом Демократска странка има бољу комуникацију од Српске напредне странке, ни у окружењу, нити у даљем свету. Ни од великих сила, ни од земаља за које бисте рекли по броју становника, ни по територији да су мање од Србије.

Истовремено, за разлику од њега, ми ћемо водити рачуна и о нашим државним и о нашим националним интересима, а та политика у којој он покушава некога да уплаши и да бројем увреда, тежином увреда, застраши део људи од гласања за опозицију давно је прошла и плашим се да председник живи негде у 2008. да не кажем 2004. додини. Данас је 2011. ускоро ће 2012, а његов пораз и пораз његове политичке партије је апсолутно неминован.

Што се тиче Српске напредне странке ми желимо нашој земљи, без обзира на чињеницу да имамо један од највиших индекса корупције у Европи, без обзира на чињеницу што независно правосуђе и самостално тужилаштво у Србији не постоје. Без обзира на чињениду да лидера опозиције прогоне само зато што је неки човек у Шапцу залепио један плакат, а што су сви његови медији вешто скривали у току јучерашњег дана, без обзира на све то ми Србији желимо да добије, у најмању руку статус кандидата и у томе се разликујемо од Демократске странке и председника Републике, зато што ми мислимо да оно што је добро за грађане и оно што је добро за државу, то је добро за нас, а он очигледно мисли да оно што је лоше за његове фотељаше, за његове партијске кадрове, да је то лоше и за државу. То је разлика која најбоље говори и о нама и о њему.

Новинар: Поменули сте статус кандида, после јучерашње изјаве Ангеле Меркел, да ли смо ближе или сувише далеко од тога?
Александар Вучић: Ја могу у име Српске напредне странке да истакнем нашу жељу. Наша је жеља да добијемо статус кандидата без обзира на огроман индекс корупције, без обзира на чињеницу да немамо ни независно правосуђе, ни самостално тужилаштво. Без обзира на чињеницу да се прогоне опозициони лидери. Ми тражимо за нашу земљу, ми молимо за будућност наше деце, ми сматрамо да би то било веома важно за њих.

Новинар: Мислите ли да је то реално да 9, односно у понедељак...
Александар Вучић: Не бих се бавио шпекулацијама.

Новинар: Што се тиче преговора у Бриселу, како то видите, у ком правцу то иде?
Александар Вучић: Српска напредна странка је увек била спремна на дијалог, а не видимо у ком правцу иде. Знате, сви грађани Србије су као слепи миш, морају да нагађају шта је истина, а шта није. Довољно је било да погледам ваше вести јутрос, па да не разумем шта се у Бриселу догодило. Едита Тахири каже једно, а Борко Стефановић каже друго. А ниједном ни другом није баш много веровати. А и ови трећи нешто се баш не слажу са оним што је изговорио господин Стефановић, а познавајући Демократску странку и знајући да им истина није баш највиша вредност за коју се залажу, онда ми се чини да бих могао да претпоставим шта се дешава, али ипак неозбиљно је од некога ко се на озбиљан начин бави политиком да нагађа шта је то што је синоћ било.

Новинар: Зашто сте одлучили да овде, испред Председништва Србије, држите конференцију?
Александар Вучић: Зато што је председник Републике вређао Српску напредну странку и ја желим да вас замолим, дакле, све вас, који нисте, захвалан сам екипи „Шта радите бре“ Телевизије Србије, али молим и желим да вас замолим, дакле, да вам укажем на једну чињеницу која се никада није догодила у Србији, од чини ми се 1948. године наовамо, још од Информбироа, још од Стаљинових чистки људи који су подржавали Стаљина, а после Брозове одлуке да се окрене од Стаљина. Дакле, један човек је залепио плакат у Шапцу, залепио га је, како комунални полицајац каже, на непрописном месту. Због тог једног плаката 50 пута 30 центиметара, Томиславу Николићу је стигао позив за суд. Томиславу Николићу је стигао позив за суд због тога што смо у једној малој сали са 90 места организовали приредбу и хуманитарни концерт за Јапанце и дали им добровољни прилог. Против Томислава Николића је организован процес због тога што смо направили кућу породици Чорбић из села Лопатница код Краљева који су остали без свог дома у трагичном земљотресу који је тај град погодио. Ја желим да их обавестим да ми нисмо само једну кућу направили, већ девет, хоће ли девет пута Томислав Николић да иде на суд, зато што смо некоме помогли. Ја вас молим, људи, то се никад у Србији није дешавало, ја знам да неки од вас морају, неки од вас више воле Тадића, неки су овакви или онакви, али да због једног плаката лидер опозиционе странке мора да иде пред суд, а да Драган Ђилас лепи стотине хиљада плаката Томислава Николића са Зукорлићем, Томислава Николића оваквог или онаквог или не знам ни ја шта све. Опростите, молим вас, то не да нема никаквог смисла, већ покуазује да се у Србији полако и на мала врата уводи диктатура, али они нека свој посао раде, ми их само упозоравамо на једну ствар – немојте да помисле ниједног секунда да ће им бити дозвољено да изборну вољу грађана покраду. Ниједног секунда. Њихови каолициони партнери су то научили, нека воде рачуна да им тако нешто не падне напамет, то им нећемо дозволити. А иначе, пошто сам видео разна лажна истраживања у новинама данас, где наше бројеве ставе из тотала, а некима ставе силинге, како се то стручно каже, па ево ви се распитајте како гласе најновија истраживања и који су резултати.
Изволите ако имате питања.

Новинар: Да ли мислите да ће Србија...
Александар Вучић: Могли сте да ме позовете и у Б92.
Новинар: Па били сте скоро код Љубице.
Александар Вучић: Јесам, али не сећам се да сам могао да говорим. Кажите.
Новинар: Да ли мислите да ће...
Александар Вучић: Као ни ваше колеге сада.
Новинар: ...Србија подлећи пристицима нарочито из Берлина што се тиче кандидатуре?
Александар Вучић: Ја не доживљавам такве ствари као велике притиске, ја мислим да смо ми морали да снизимо ниво корупције, мислим да смо морали да створимо независно правосуђе и самостално тужилашво. Много тога смо могли да урадимо, а онда би нам и одговори око Косова и Метохије били неупоредиво лакши.

Новинар: Али ови притисци немају везе са корупцијом, већ...
Александар Вучић: А то да ли немају или имају, нисам сигуран. Дакле, не кажем да би они изостали, али кажем да би били мањи да смо остале проблеме решили.

Новинар: Можете ли да прокометаришете ове различите изјаве у вези са преговорима са Приштином? Да ли ви имате сазнања шта се тамо јуче догодило с обзиром на ваше добре контакте?
Александар Вучић: Не, али очекујем да ћемо данас имати контакте са људима који су данас у разговорима учествовали, па ћемо вас сутра на конференцији за новинаре у нашим страначким просторијама обавестити. Тако да, данас ћемо имати комуникацију са људима из Брисела да бисмо знали шта је то што је договорено.

Новинар: Сад не знате ништа?
Алекснадар Вучић: Не, апсолутно ни са ким нисмо били у контакту.

Новинар: Кад кажете комуникација са Бриселом, мислите са представницима Европске уније или са Борком Стерановићем?
Александар Вучић: Са представницима Европске уније, Борко Стефановић може да представља себе и још можда двојицу, али знате када причамо са Бриселом онда причамо са званичницима Европске уније.
Хвала вама најлепше, срећан рад вам желим.