Александар Вучић - 04.09.2011.

Посао опозиције је да критикује власт, а не посао власти да критикује опозицију. Посао власти је да ради, а посао опозиције је да критикује власт и да нуди решења. Ми зато данас тражимо од власти да од 134 агенције, завода, дирекције и савета укине најмање 70, пошто те агенције, заводи и савети постоје само да би се партијски кадрови Демократске странке, Социјалистичке партије Србије, УРС-а и ЛДП-а удомили, и не служе ама баш ничему више. Шта ће нам два тела за борбу против корупције? Или три тела? Довољно је једно. Али да то једно не буде под контролом режима, већ да то једно ради свој посао на најбољи могући начин, пре свега контролишући режим, контролишући највеће послове и контролишући највеће тајкуне, који данас нису одвојени од власти. Највећи тајкуни данас су највиши функционери режима, пре свега Демократске странке.

Српска напредна странка сматра да је лицемерно да акције децентрализације и у Београду, и у другим градовима покрећу представници УРС-а, који су заједно са Демократском странком и Социјалистичком партијом Србије у претходном периоду централизовали све што су могли. Све су отели општинама, све су пребацили на градски и републички ниво. Дакле, ниједна општина у Београду нема ама баш никаква права. Готово да ничему не служи, као некада месна заједница. Они су отели све! Отели су, рецимо, процес легализације. И шта су урадили? Од 480.000 нелегализованих објеката легализовали су 1.000. А рекли су да ће да тече мед и млеко и да ће тај посао да обаве за годину дана и зато су тај посао узели под своју контролу. Нико се ни за шта не пита нигде, сем њихових врхушки. И сад су се у кампањи сетили: „Е, добро, доста смо овако радили, сад морамо народ још мало да убедимо, још једанпут некога да преваримо, ако можемо неки глас да узмемо, не бисмо ли прешли цензус“, и то је то.

Српска напредна странка најоштрије осуђује речи које је изговорио министар унутрашњих послова Ивица Дачић, у свом данашњем интервјуу за новосадски „Дневник“, у којем нам заменик премијера саопштава да је проблем што је код нас, односно у нашој земљи, корупција некако дивља. Да би је требало убацити у легалне токове. Он наставља: „На Западу је то нормално кад узимате провизију, а код нас није“. Извините, то да саопшти министар унутрашњих послова!? Па добро је да ова земља још и постоји.

Српска напредна странка веома је задовољна посетом Томислава Николића Бриселу, разговорима које смо имали са комесаром Филеом и господином Лајчаком. Веома смо задовољни због чињенице да мислимо да ствари нису ни тако лоше, ни толико црне, како на први поглед изгледају, што се тиче европске перспективе Србије. Мислимо да имамо маневарски простор у коме као земља можемо да радимо и делујемо, и мислимо да можемо да разговарамо, да се договарамо о бројним инвестицијама у будућности, о прихватању, наравно, и бројних вредности, ако је потребно, али и, наравно, о ширењу утицаја Србије у Европи и свету, јер ми као мала земља и бројчано мали народ мораћемо много више од других и да радимо и да се боримо за своје место под Сунцем, а уверен сам да ћемо у будућности ту шансу успети да искористимо.

На крају, данас, на устоличењу владике Јована у светој Пећкој патријаршији у име Одбора за вере присуствује господин Божовић. Он није отишао државним колима, као господа из Демократске странке, који су прошли на чудестан начин све КФОР-ове контроле, а ми смо се довијали, али ваљда и то говори о разлици између власти и опозиције у овој земљи. Изволите, ако имате неко питање?

Даворка Тешић (Радио Београд): Господине Вучићу, видим да причате о животним темама углавном. Чини ми се да у последње време Српска напредна странка избегава питање Косова, које је сада прилично „врућ кромпир“.
Александар Вучић: Уопште не избегавамо, јуче сам говорио цео дан о Косову, био гост и на Б-92 да говорим само о Косову. Само зато нисам о томе говорио данас.

Даворка Тешић (Радио Београд): Е па добро, кад сте били гост на Б-92...

Александар Вучић: Па код вас нисам никад, па зато ни не могу.

Даворка Тешић (Радио Београд): Дачић је јуче рекао да не његова странка, него веће странке, притом ја мислим да је мислио и на вас, треба да одговоре на питање како ће Србија одговорити на захтев Немачке у вези са паралелним институцијама, шта ће Србија учинити у случају да и друге земље Европске уније то подрже и шта ће Србија учинити уколико косовска власт насилним путем то покуша?
Александар Вучић: Ивица Дачић није имао где да чује оно о чему сам говорио већ на конференцији за новинаре. Ми смо већ детаљно одговорили на свако од тих питања, али шта ћете, немате где да чујете. У протеклих месец дана, Српска напредна странка је била заступљена на програму Радио-телевизије Србије 9 минута и 38 секунди, на програму јавне Телевизије „Студио Б“ нула минута, нула секунди, али то је случај већ у претходна три месеца. Дакле, најпре што се нас тиче, немојте да нас питате за нешто у 89. минуту где су нас Тадић, Дачић, Динкић и Јовановић довели до 0:3 резултата како да за минут окренемо на 4:3. Али нема проблема, и на то ћемо вам рећи, јер мислимо да постоји начин да смањимо резултат на 1:3 или 2:3 у том минуту. А то је: нећемо да прихватимо укидање институција на северу. Тачка. Број 2: не знамо о чему разговарају о катастрима, не знамо о чему разговарају о електропривреди, телефонији и свему другом, јер нас нико о томе жив не обавештава. У Србији постоји завера ћутања, јер Тадић, Дачић, Динкић и Јовановић мисле да могу да стекну петпарачке политичке поене на тој причи, те ми и не знамо шта бисмо по том питању рекли. Лицемерно је да кажете да је „Царина Косова“  статусно неутрално решење. Па ако је статусно неутрално, што се не зове „Царина Србије“? И то је прича за малу децу. Али ако већ морате да кажете и морате да урадите под одређеним притисцима, онда кажите: „Ми ово морамо да урадимо, зато што са друге стране имаћемо великих проблема у економији“, страшних проблема на тај и тај начин и то би људи можда и поштовали. А овакав однос, безобзирни, у коме ви сваки дан као нешто питате Српску напредну странку, коју иначе не питате низашта, па онда пошаљете новинаре, не мислим на вас, „еј, отиђите па питајте њих мало шта ће да раде“, што ме питате нешто кад су они завршили целу утакмицу у којој су говорили да ће све проблеме да реше и да ће све да буде таман, све супер, само нам напредњаци сметају што траже изборе, иначе ево сад ми добијамо не статус кандидата, него датум за отпочињање преговора, али нам они захтевом за изборе то угрожавају. Ево сад они кажу да то више није много важно, Јеремић данас каже да није ништа страшно ако то не добијемо. Па добро, дајте нам бар изборе. Хајде вас да склонимо, да људи могу мало лакше да дишу у овој земљи. И као што видите, на све имам врло конкретан одговор. И ништа није тешко, осим што је тешко пренети оно што ми говоримо на конференцијама за новинаре. Али се чудим да Дачић није погледао наш сајт, на нашем сајту то све има.

Даворка Тешић (Радио Београд): У току је, практично, предизборна кампања, и власти и опозиције. Да ли се слажете с тим?
Александар Вучић: Ваш је проблем у томе што ви изједначавате власт и опозицију. Проблем је у томе и нећу да прихватим никакву врсту изједначавања власти и опозиције. И ону причу „сви политичари су исти“, никада нећу да прихватим. Можете да кажете шта год хоћете: да сам криминалац, злочинац, убица, психопата, шта год хоћете. Извините, има једна разлика: нисам крао. Да јесам, ухапсили би ме. Пошто нисам и знам да су ми чисте руке, а они јесу, нећу да дозволим да будемо исти. Што се тиче кампање, па посао опозиције је да критикује власт и да нуди решење. Посао опозиције је да буде у кампањи. А посао власти је да ради и решава проблеме грађана, а власт не ради ама баш ништа осим што зауставља да се чује свака реч критике из редова опозиције и што се самохвалишу сваког боговетног дана. И ништа друго под милим Богом не раде. И отежавају живот грађанима Србије. Узгред да вам кажем, све то раде јер су добили најновија истраживања, која се опет нигде неће појавити у јавности. А наиме желим да вас обавестим да је Српска напредна странка увећала своју предност у односу на  Демократску странку, а ове мање партије су се некако изједначиле на нивоу од 5 до 6,4 посто. Негде око 8 посто је предност Српске напредне странке, и то не рачунајући ниво подршке. Кад рачунате ниво подршке, онда је та предност негде око 11 посто. 34 посто људи каже да би гласало за СНС, 26 посто за Демократску странку. Зато је толика паника, зато је толика нервоза. Не знам која је агенција, али је једина која нешто вреди у овој земљи.  

Даворка Тешић (Радио Београд): Председник Тадић је јуче рекао да се избори могу очекивати на пролеће, и то касно пролеће.
Александар Вучић: Кад његово величанство каже да ће избори да буду, тад ће избори бити. И кад год их распише, изгубиће изборе. И само нек он ради свој посао, ми ћемо да радимо свој посао, мислимо да је лоше за Србију да се одржавање избора одлаже, зато што сваки дан са овом влашћу је лош за ову земљу. Сваки дан са овом влашћу је изгубљено време за Србију. Ако он мисли да ће тада људи много више њега да воле и његову политичку партију, немамо ништа против. Ја сам то слушао и пре 3-4 месеца, сит се начитао коментатора режимских, од Ђорђа Вукадиновића до не знам којег већ, како ће после штрајка да нас згазе, и на крају не знају шта више да раде. Сад ће да воде најпрљавије могуће кампање преко разних телевизија и новина као што воде. Хоћете да вас подсетим да су објавили у једним новинама нешто што је згрозило моје дете: Вучић, па деминутив од мушког полног органа, извините. Јесу то некада некоме објавили, и то насликано на тараби и то по директном налогу функционера ДС-а, а везано је за радикале? Мислите да ја то не знам? Јел то некада о некоме објављивано? То само говори о њима, а не о мени. То се дешава у новинама које они контролишу. Хоћете да вас подсетим на новину која је објавила како смо, тобоже, Тома и ја хтели да опљачкамо Београд да бисмо владали Србијом? За странку. А онда, кад погледате у тексту, нигде о томе нема једне једине речи. Мисле да ће тиме да победе. Грдно су се преварили, али тиме показују да су се много уплашили и показују да њихова жеља за опстанком у фотељама није нормална, јер она нема везе ни са Србијом, ни са нормалном политичком амбицијом. Она има везе са чувањем слободе. Знају колико су пљачкали и знају да ће многи за то морати да одговарају. Никоме не претимо, само обећавамо да ће бити правде и права у овој земљи.