Александар Вучић - 06.05.2011.

Српска напредна странка ће у наредном периоду реализовати, очекујемо то већ крајем маја, велики скуп, велику конференцију о борби против корупције и криминала, очекујемо и људе из иностранства да учествују на том скупу, људе који су веома значајни управо у тој сфери друштвеног живота, а нарочито борбе против корупције и системског решавања тих проблема и ми ћемо ту представити први део нашег Програма, дакле нашу платформу за борбу против корупције и криминала, где ће сви људи и светски експерти моћи да дају свој суд о ономе што је наша политика и шта је то шта планирамо да урадимо већ у првих годину дана, разуме се и у целом мандату нове власти. Што се Српске напредне странке тиче, ми сматрамо да је лицемерно лицитирање режима по питању одржавања најпре ванредних локалних избора а тек касније парламентарних избора, али какве год изборе да распишу, ту постоји питање: ал' извин'те, што бисмо  имали два пута изборе, кад можемо једанпут и без обзира на то питање шта год да ураде и како год да ураде победићемо их свуда и на сваком месту и то веома убедљиво. Још једанпут их питам само, а што не објаве своје истраживање? Истраживање које су они наручили, урадили, они добили, ми смо добили своје само дан после њих, зашто га не објаве кад кажу да ми падамо, а они расту? Нека лепо саопште људима какви су то резултати. Изволите, ако имате нека питања?

Новинар: Можете ли ви да нам кажете резултате истраживања?
Александар Вучић: Као што сам вам и обећао, 15 плус. У различитим категоријама, па имате различите популације како гласају и како год окренете ми нигде мање од 14. Чак на тотал популацији је 13%, што је скоро невероватно. А ја сам очекивао да они то кажу, било би фер и поштено да саопште. После онолико убеђивања народа да смо ми пропали а да су они много успешни треба да кажу да је то тако. Сад очекујем да измисле неку нову агенцију и да имају неко ново истраживање, не знам шта ће више да раде са тим, као што сте приметили, одједном  су ућутали њихови аналитичари о томе како ми имамо погрешне потезе, како смо овакви, како смо онакви, кад им је стигло истраживање било је ћути и повлачи се, па ћемо да смислимо неки бољи план, овај нам је био изгледа мало глуп, шта су они мислили кад доведу њих пет против мене у студио, да то што њих 5 гракће једно, а ја супротно од њих, да је то ваљда однос 1 према 5 у народу, али шта да радите, па мисле кад укључе своје слуге радикале да ће тиме да добију још већу снагу? Неће. Изволите, ако имате још неко питање?
Ми ћемо вас обавестити о овоме, а мислим да ће негде око 26, 27, 28. маја, не знам ни тачно време, видећете, биће неки људи из Европе и света, људи који су познати експерти из тих области, људи који оцењују управо борбе држава против корупције и криминала доћи ће на тај скуп и нас посаветовати свакако и дати свој суд о мерама које мислимо да предузмемо и то ће бити пред судом јавности, дакле они ће јавно говорити о ономе што им се допада и што им се не допада у нашем Програму, шта мисле да би требали да изменимо итд. Суочићемо аргументе на том скупу, мислим да ће Томислав Николић председавати таквом конференцијом.
Изволите ако имате питања?

Новинар: Јесте ли спремили тај Програм?
Александар Вучић: Јесмо, јесмо, урадили смо ми, како да кажем, ми имамо платформе за више сегмената друштвеног живота, наша програмска начела су озбиљније урађена од програма свих других политичких странака, него што ви морате да одговарате на глупости које слушате сваког дана преко свих телевизија, како они имају програм а ми немамо, а ми ћутимо углавном, нећемо ништа да говоримо, али ћемо не само тражити домаћу верификацију већ и од међународних експерата верификацију онога што нудимо грађанима Србије. То им понудити да  могу од тих људи да чују на лицу места, да они који су најпризнатији, најпознатији управо у том послу да могу да им кажу да ли су то те мере генералне превенције, да ли су те мере специјалне превенције које једна држава може и мора да предузме да би се што боље и што брже обрачунала са корупцијом и криминалом, а касније ћемо имати енергетски сектор, па ћемо имати социјална питања, па ћемо имати економска питања и тако ћемо полако да представимо комплетан Програм Српске напредне странке и наш план, што је веома важно шта је то што треба да урадимо за 3, 6 или 9 месеци, или 12 месеци по доласку на власт. Дакле, да сад манемо бројке о којима сам говорио, јер не мислим да су бројке важне, има нешо што је горе за власт, то им понављам пријатељски на свакој конференцији за новинаре, што пре избори, то боље за њих, мања ће разлика да буде, што су даље избори разлика ће бити драматично већа и, као што видите, био сам у праву кад сам их упозоравао да ће се код нас поновити бугарски или мађарски сценарио  и тако ми се чини да ће та велика разлика да буде и у Србији и неће то бити оно 3, 4, 5, 6%, па срећни смо што смо тако победили, него ће то бити 50:20, или 45:20 како је већ било у Бугарској. Оно што је карактеристично да није наш не знам какав скок, већ је карактеристично да су режимске партије буквално у колапсу, говоримо о апсолутним бројевима да бисте ме разумели, наравно да то нама повећава проценат, али сад сам вам рекао у апсолутном броју. Изволите, ако имате још неко питање, ако не, хвала вам најлепше!