Александар Вучић - 07.06.2012.

Мисле да ће прљавом кампањом да сломе Томислава Николића, или да ураде нешто против СНС. Морам да Вам кажем да се плашим да много греше и да грађани Србије то итекако добро виде. Они морају да знају да људи у Србији очекују бољи живот, а не лошији живот, да људи у Србији очекују више инвестиција, а не мање инвестиција. У том смислу је брутална лаж Бориса Тадића, а затим целе Демократске странке која је понављала како је “Данијели“  ваљда напустио због резултата председничких избора,  „Данијели“ се наљутио на наш народ због резултата па су напустили. Реч је о ноторној лажи, лично сам разговарао са амбасадором републике Италије у Београду, ми ћемо позвати и италијанску амбасаду да Вам да званичне податке, фирма „Данијели“ је већ саопштила званичне податке. Већ сте видели да су они сами  показали какви су лажови ови из ДС, а ми ћемо изаћи са додатним подацима да видите шта је све од њих тражено да учине и зашто им је Сисак био неупоредиво повољнији него нажалост Шабац, не због тога што у Шапцу то нису желели. Наравно да јесу већ због тога што су поједини политичари из ДС имали своје услове. ДС која је отерала све могуће инвеститоре из Србије се дрзнула да за четири или пет дана прдседниковања оптужи нешто Томислава Николића. Знате, ред је да неког пустите сто дана. А напади на Томислава Николића су кренули пре него што је и положио заклетву, пре него што је инаугурисан, пре било чега другог. То само говори о лошој, злој намери и о томе колико су лоши људи који данас чине ДС и који не знају више шта ће са собом, јер једино што из њих избија је мржња. Морам само да им кажем - могу да раде шта год хоће. Нас у СНС нису ничим ни фасцинирали, морам да Вам признам да нас нису ни уплашили и ми ћемо се трудити, без обзира да ли ћемо да чекамо петнест дана, четири месеца или годину дана сасвим сигурно видећемо им леђа, а онда ће многи од њих морати да одговарају за: пљчку, корупцију, криминал. Дакле, без икаквог реваншизма, ми то никада нећемо желети, ми ћемо их штитити као што их данас штитимо, даћемо им резиденције, даћемо им аутомобиле, даћемо им обезбеђења, али за лоповлук мора да се одговара.
Ја очекујем да вечерас или сутра имамо нове контакте око формирања владе, а ми ћемо се, разуме се ако нелегитимна  већина буде на легалан начин желела да формира владу, ми ћемо се томе супроставити у Народној скупштини демократским средствима, али они имају право на то. И председник ће, како је рекао, сасвим сигурно ту одлуку и вољу легалне, а нелегитимне већине поштовати.
Изволите ако имате неко питање!


Новинар: С ким ћете имати контакте и кад тачно?
Александар Вучић: Ја сам пре путовао у Берлин и разговарао са господином Дачићем па је он сада у Москви, ја очекујем да када се врати из Москве да можемо да разговарамо. Наравно, то не могу да буду преговори док они не кажу да више не могу и не желе да разговарају са својим дојучерашњим партнерима из Демократске странке, али и у том телефонском разговору ја сам му указао на чињеницу да би за Србију било много боље да се формира потпуно другачија власт од оне о којој се говори у јавности.

Новинар: А и ако се договорите са господином Дачићем опет вам фали трећи партнер.
Александар Вучић: Не брините, гарантујем вам да ако господин Дачић прихвати оно што су његови бирачи рекли у другом кругу председничких избора имаћете веома брзо владу.

Новинар: Са ким?
Александар Вучић: Имаћете веома брзо владу са значајном већином у Народној скупштини Републике Србије, толико значајном да бисте се изненадили.  То је све што могу да вам кажем у овом тренутку.

Новинар: А кадровска решења у тој влади, премијер?

Александар Вучић: Па нисмо о томе разговарали, просто разговараћемо о нашем програму онако како вам је то већ Јоргованка Табаковић рекла. Желим да кажем да сам убеђен да је ово најбољи тим до сада иако је још много места остало непопуњено. Ако погледате, оно што медији наравно прећуткују, један од саветника председника Републике је Милан Кнежевић, дакле човек којег је „Блиц“ Драгана Ђиласа изабрао за најбољег министра, најбољег потенцијалног министра у некој влади, то је економски саветник господина Николића. Мислим да је на месту генералног секретара, можда и најбољи правни техничар, или један од свакако најбољих правника техничара, што је господин Небојша Родић. Неки млади људи су постали спољно-политички саветници, који знају више језика него што га знају сви потпредседници Демократске странке заједно, а то и када им саберете енглески па на куб. Дакле, просто мислим да и тај избор кадрова и тај избор људи показује озбиљност председника Републике и његову решеност да на одговоран начин, али и у корист нашег народа обавља своју председничку улогу.

Новинар: Извините, када сте рекли да очекујете вечерас или сутра да се наставе разговори јесте ли мислили са Ивицом Дачићем?
Александар Вучић: Ако ме питате да ли ћу позвати Ивицу Дачића вечерас или сутра ујутру, да учинићу то.

Новинар: Рекли сте да сте били у Берлину, па с ким сте разговарали, јесте ли  имали неке консултације?
Александар Вучић: Имао сам веома важне разговоре у Берлину, али о томе сам информисао председника Републике, не бих желео да разговарам о томе у јавности. Нажалост, зато сам, као што видите, помало  уморан, просто, право са аеродрома сам ишао у Председништво. Изволите.

Новинар: Да ли је у Берлину било речи о порукама које је Ангела Меркел донела у Београд Борису Тадићу пре годину дана, да ли сте чули исте такве поруке пре свега о паралелним институцијама на северу Косова?
Александар Вучић: Не бих о томе говорио зато што сам се тако договорио са мојим домаћинима.

Новинар: Ко су вам били домаћини?
Александар Вучић: Наш договор је да о томе не говоримо. Могу да вам кажем само веома значајни људи за Немачку и Европу.  И ја сам пренео поруку тамо где је требало да пренесем поруку и изнео став наше странке тамо где смо питани за став. То је све што могу да вам кажем.

Новинар: Зашто то кријете од јавности?

Александар Вучић: Не кријем ја од јавности ништа већ је такав договор са мојим домаћинима. Ми смо веома поштени људи и никада не дајемо испод жита у новине нешто па да читате полу информације и онда читате лажи и глупости о томе ко ће бити шеф кабинета и не знам шта све.

Новинар: Наговестите нам барем  у ком правцу су ишли разговори?
Александар Вучић: Све што сам могао да вам кажем рекао сам вам. Ви сте веома вешт човек и то је у реду, али ни ја нисам од јуче у овом послу. А увек се држим речи коју дам некоме, дакле то је оно што могу да вам кажем у овом тренутку.

Новинар: Ако сте те информације пренели председнику Републике, он је рекао да ће све информације у вези са условима које постављају Србији у Бриселу и Европској унији пренети јавности.
Александар Вучић: Ви сте сада већ ушли у то и шта је био садржај разговора. Мислим, немојте кад вас молим, ја вам то нисам рекао ниједног секунда. Нисам вам рекао шта је био садржај разговора, то је господин Миладиновић погађао.

Новинар: Нисам Вас то питала него рекли сте председнику републике.
Александар Вучић: Јесам, рекао сам председнику Републике, а председник Републике ће већ данас разговарати са представницима Срба са Косова, уверен сам да ће разговарати са представницима Срба јужно од Ибра наредне недеље, дакле то су активности председника Републике.

Новинар: Ко ће о томе обавестити јавност, Ви или председник?
Александар Вучић: Ја о овоме нећу обавестити јавност, обавестио сам онога коме је то било намењено и лично сам обавештен о ономе што је било намењено за нашу странку. Данас ћемо имати Главни одбор у четири сата иза затворених врата, дакле држим до своје речи. Тако је договорено са мојим домаћинима, немам шта да вам кажем.

Новинар: Хоћете се у контактима за формирање владе чути са Млађаном Динкићем?
Александар Вучић: Па ја никада не бежим од тога да разговарам са свим политичарима на пристојан начин зато сам се смејао ономе како смо Тадић и ја сами разговарали, а били смо сами пред седамстотина људи у италијанској амбасади. Немам проблем да разговарам, али ако ме питате да ли сам се чуо - нисам се чуо.

Новинар: Имам једно питање које није у вези са владом. Да ли ћете остати при томе да ће већина ваших посланика бити жене?

Александар Вучић: Да.

Новинар: Које ће решење бити за Јоргованку Табаковић?
Александар Вучић: Ако постане премијер замениће је жена.  Дакле, толико смо нападани у изборној кампањи, а ми ћемо бити политичка странка која ће оставити трећину места за жене, дакле сваку жену мењаће жена, што ја мислим да није увек лако политичким странкама, али је фер и данас на Главном одбору ћу рећи да је ненормално да имамо двадесет и девет окружних одбора и да сви председници окружних одбора буду мушкарци. Онда ћемо и следећи пут да имамо проблем и то је нешто што мора да се мења у Србији и то је нешто што морамо заједнички да мењамо. Ево, то је први пример где ћемо показати свој однос. И само молим људе да не нагађају око имена из председниковог окружења, јер до сада нису ништа погодили, дакле лупали су глупости из дана у дан и ја сам умирао од смеха некад читајући то и у реду је забава за народ, само немојте баш сваки дан глупости да изговарају, нема никаквог смисла. Питајте нас, рећи ћемо вам шта можемо, али вас сигурно нећемо навести на погрешан траг, а обично вас је неко заводио на сасвим супротна размишљања. Никако то нисам разумео о чему се ради и како баш све промашите. Говорим о људима из Блица, Преса и још неких медија.

Новинар: Шта чекате, на крају када ће бити формирана влада, у медијима се чује од три дана па до краја лета?
Александар Вучић: За три дана неће бити формирана, то је оно што могу са сигурношћу да вам кажем, а за све друго, па било би добро да се влада формира што пре да знамо ко је одговоран, а када ће бити, ми радимо све што можемо. Дакле, неки други су рекли и најавили да имају већину још шестог маја. Извините, али прошло је више од месец дана и те већине и даље нема. Више од месец дана је прошло од шестог маја, а рекли су нам да имају већину шестог маја. Те већине као што видите и даље нема. Ако нам кажу да прекидају разговоре са Демократском странком ми ћемо у року од пет дана обавестити председника Републике да имамо већину. Али то не зависи од нас већ од неких других. Ми нисмо хтели са тим да се играмо пред председником и као што сте видели наша странка није ни покушала да тражи од председника Републике мандат зато што у овом тренутку ми немамо већину. Ми нећемо да се играмо државом. Изволите.

Новинар: Само за „Данијели“, рекли сте у једном тренутку да су функционери Демократске странке тражили нешто екстра од те компаније да би дошли, дајте нам још неки детаљ око тога.
Александар Вучић: Са тим ћемо тек да изађемо, тек припремамо целу студију о „Данијелију“, ја чекам за одобрење да изађем у јавност са садржајем разговора који сам имао и са Његовом екселенцијом господином Варикијом. Не желим да говорим детаље разговора,  али ћу тражити ту врсту одобрења, а онда ћемо тражити посебно видећете не објашњење већ информације од „Данијелија“ па ћете видети какви су лажови у Демократској странци, брутални лажови. Али то вам је кад неко навикне да влада и кад неко навикне да лаже и онда му је потпуно свеједно. Ја зато малопре кад сам рекао неко као да наводи новинаре на супротне информације потпуно нетачне, ма није, то сам ја негде софистификовао нешто што је потпуно јасно, шта их брига. Ђилас лаже, онај његов Иван Николић или како већ, он узме позове некога, нареди овакав ти је наслов, види овај ће да буде шеф кабинета, шта га брига што је слагао цео дан може да лаже, може петнаест дана да лаже, баш га брига. Као онај други дипломски Томе Николића, јесте Томе Николића, али неког детета осамдесеттреће године рођеног и тако даље, шта ћете, ко онај стан Југослава Ћосића знате на Славији Томислава Николића рођеног 1918. године. Шта да радите то су све приче о Томиславу Николићу и о Српској напредној странци.

Новинар: Дакле, ви тврдите да ових седам дана председниковања Томислава Николића нема никаквог утицаја на долазак страних инвеститора, тврдите да није угрожена стабилност неког система у Србији.
Александар Вучић: Наравно да тврдим и наравно да тврдим да ћете видети колико ће инвеститора Томислав Николић да доведе.

Новинар: Када?
Александар Вучић: Врло брзо, ја очекујем да већ до краја јула или до краја лета видите најаве доласка различитих инвеститора у нашу земљу које ће довести председник Републике, а он ће о томе разговарати и у Бриселу, разговарати и у Истанбулу, разговарати и у Рио де Женеиру на многим местима са представницима влада појединих земаља и са председницима држава тих земаља. То ће за њега бити један  од најважнијих послова. И Томислав Николић ће се понашати одговорно и у складу са интересима свих грађана, а не штитећи партијски интерес. И неће при томе да тражи десет милиона евра од Кемпинског да би Кемпински почео овде да се гради, недалеко од нас као што тражи Драган Ђилас. Али што би то вас било брига, пошто је у питању његово величанство Драган Ђилас.
Изволите, има ли још неко питање?

Новинар: Поменули сте „Данијели“, а не спомиње се „Фиат“, који је такође коришћен у изборној кампањи Демократске странке и УРС, испоставило се да је било потребно да наша страна обезбеди осамдесет милиона евра, а обезбедила је само осам. Значи, то је једна злоупотреба у кампањи.
Александар Вучић: Па све време су правили најстрашније злоупотребе у кампањи. Дакле, са „Данијелијем“ је потписан само меморандум који нема правно обавезујућу снагу. Дакле, они су лагали све време, они су спиновали све време. Борис Тадић није добио подршку од Франсоа Оланда, лагали сте на телевизијама, уопште није добио од Франсоа Оланда, први дан нам је дошао француски амбасадор да нас о томе обавести, него је добио од Социјалистичке партије Француске. Не постоји ствар коју нису слагали, зато што су лажови, зато што ништа друго у животу не раде него лажу, спинују, мажу како би то наш народ простим језиком рекао. Ништа друго под милим богом не раде, ево проверите ову вест коју сам вам сада дао. Дакле, и то су лагали, не постоји ствар коју нису лагали. Говорили су - Томи Николићу нико неће да честита, сада кад су видели да су сви честитали, па сад не знају шта ће. Најрађе би појели себе што ће Штефан Филе да дође и да говори на инаугурацији Томислава Николића. Пошто су ваљда мислили да су они једини ти који имају неко стечено право и на Европску унију и на сваку другу земљу, а да не причам о томе шта би себи урадили због тога што је Путин одмах желео да види Томислава Николића, а Тадића скоро никад није желео да види. И када је дошао у Београд гледао је да што мање проведе са њим, зато што овај никада није спремио ни пројекте за које бисмо могли ми да добијемо новац нити било шта друго. Али шта ћете, знате када се буде срео Тома Николић са Жозе Барозом, када се буде срео са Ван Ромпејем, када се буде срео са Кетрин Ештон вероватно ће да кажу да то нису они него су то њихове воштане фигуре. Откуд знам шта ће да смисле „Блиц“ и „Прес“ односно Драган Ђилас и онај његов потрчко Иван Николић
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију. Ја ћу иначе данас имати још разговора са представницима неких других политичких странака, имаћемо Главни одбор у шеснаест сати и ми ћемо вас колико сутра информисати о детаљима. Све најбоље вам желим.