Александар Вучић - 07.09.2011.

Навешћу вам податке који говоре о катастрофалној економској ситуацији и о чињеници да власт нема лека за то. Код нас Влада говори како се свакодневно залаже за улагање и нове инвестиције, за развој предузећа, али кредити, такозвани подстицајни за привреду код нас су двоструко скупљи него у евро зони, просечне камате на инвестиционе кредите привреде у Србији су 7,89%, а у евро зони 2,93%. Код стамбених зајмова камате су два и по пута веће, просечна каматна стопа на стамбене кредите код нас су 5,82% док у земљама евро зоне су 3,26%, код нас десет највећих јавних предузећа дугује укупно 51,1 милијарду динара или око пола милијареде евра, код нас је Београд задужен већ са 53 милијарде. То све говори да све што су у претходном периоду људима показивали да су радили у ствари нису урадили. Кад урадите то урадите из буџета тиме што сте паметну и домаћинску политику водили, они су само узимали кредите. Они кад поправе три прозора у неком обданишту или у некој школи они за то узму кредит, а затим кажу како су то успешно урадили. Таква нам политика не значи ништа.

СНС се залаже за укидање најмање 60 дирекција, агенција, завода и савета, јер само на такав начин моћи ћемо да обезбедимо значајну уштеду, али и покажемо да постављање партијских кадрова на баш све функције и да се при томе измишљају нове функције је нешто што у будућности морамо да променимо сви ми без обзира којој политичкој странци припадамо, а то очигледно представници режима неће. Тражили смо да смање или укину државне секретаре, нису желели, да смање број посланика, нису желели, да на озбиљан начин смање број министарстава, нису желели него су Дулићу ортопеду предали рударство или Мркоњићу рударство, а стручњаку Дулићу енергетику, више и не знам ко је за шта од њих стручан, али свакако награбусише и рударство и енергетика.

То су ствари које у Србији морају да се мењају. СНС ће свој програм, своју платформу, своју визију будуће Србије изложити на прослави трогодишњице оснивања странке. Очекујем да ће то бити 22. или 23. октобра, из техничких разлога не могу коначно да вам саопштим, а мислим да ће председник странке саопштити где ће то бити, мислим да ће бити негде у унутрашњости Србије. Што се тиче различитих идеја, натписа и кампање која се води против СНС од тога да смо, како рекоше, тајни агенти Милошевићеве специјалне полиције до тога да нам је Тадић правио странку, од тога да су нас финансирали ЦИА са једне  и Гадафи са друге стране, до тога да само Вучић може да спасе некакве параде итд, дакле само нека они раде свој посао, нека наставе све то што су планирали. Ништа их то неће спасити, власт ће да изгубе, а ми ћемо о њима да водимао рачуна. Нашу опозицију ћемо да чувамо као мало воде на длану, неће бити тако бројна као што је данашња, али ћемо о њима водити рачуна и имаће сва демократска права и против њих никада нећемо водити кампање као што они воде против нас.
Изволите ако имате неко питање?

Новинар: Део везан за документ  Викиликса, познато је да људи верују вама, чули смо причу око Микија Ракића и  цепања СРС, па ме интересује ваш коментар.
Александар Вучић: То је толико глупо, он нигде не наводи ни ко је шта рекао и како је рекао, рекао ми неки човек. То је толико глупо да немам речи, али ево ја морам да вам одговорим на то питање дирекно. СНС је створио народ, она је створена као потреба народа, а Томислав Николић је организоавао и та странка ће да победи Бориса Тадића и његов режим, а сви ти који би желели да тако нешто кажу или направе питајте ви те људе да ли је то истина или није.

Новинар: Како коментаришете све чешће изјаве представника владајућих странака да Косово треба да буде независно, имали смо изјаве Дачића, Чеде Јовановића са својом причом, затим Вука Драшковића који је такође изашао са тим да Косово треба да призна независност?
Александар Вучић: Велики проблем ове земље је тај што она нема своју политику, што она нема своју визију и што не постоји никакав договор између важних политичких чиниоца и онда се појави Вук Драшковић и прича глупости с једне стране, појави се други који прича друго, потпуно супротну причу, дакле нама је потребно национално јединство по том питању, потребно је да седнемо да разговарамо и то је оно на чему је инсистирао Томислав Николић. Хајде да седнемо сви и да договоримо шта је минимум наших националних интереса и да од тога не одступамо, шта год то било, али не да свако истрчава. У владајућој коалицији они више не знају где ударају, они више немају појма шта им је политика. Једни су за независно Косово, једни су за то да једва чекају да се потуку, трећи су за нешто између, четврти би само да се склоне одатле да се цела прича заврши, а пети отприлике да извуку себе из свега а да неког другог гурну у тај проблем. Нама је потребна озбиљна политика, јединствена политика која се доноси у парламенту и у договору свих политичких чинилаца. Тако би поступала одговорна будућа власт, тако ћемо ми да поступамо. Ако треба да не изађемо десет дана из једне собе, десет дана из парламента, ако треба оваква затворена, отворена седница, било каква. Док не изађемо са потпуно заједничким ставом боље да не излазимо, јер ово је мрцварење Србије, различитим, понекад глупим и бесмисленим, понекад антидржавним, понекад паметним, каквим год хоћете идејама, али више нико не зна шта је политика ове земље. Према том питању мора да се поступи  много озбиљније и неупоредиво одговорније. Хвала вам!