Александар Вучић - 10.10.2011.

Дакле, та наша политика уверени смо да ће уродити плодом и показати да желимо искрене односе са свима. Ми се не представљамо као лидери у региону, не представљамо се, јер не знамо по чему бисмо били осим по централном положају и броју становника, јер видећете, и по платама и по инвестицијама и по свему другом да смо далеко од лидера у региону, али наша је жеља да створимо услове да у наредних десет година свакако будемо лидер у региону. И за то ће нам бити потребно много и снаге и знања, много умешности, али бих рекао и много паметне политике. Очекујем да у наредном периоду, као што сам рекао, рецимо у Црној Гори, имамо сусрете са свим релевантним политичким представницима. За друге земље такође на веома високом нивоу ћемо имати сусрете и о томе ћемо вас накнадно обавестити.

Желим да вам кажемо да је Влада Републике Србије најодговорнија за даљи пад животног стандарада грађана Републике Србије и за даље урушавање економске позиције Србије у свету. Наиме, за само годину дана наша земља је пала за 12 места  по условима  пословања, а управо су услови пословања оно о чему смо говорили да је најважније поправљати да бисмо имали више инвестиција. Ми смо у односу на прошлу годин пали са 81. на 93. место од укупно 134 анкетиране земље по условима пословања. Шта то значи? Да се код нас најдуже чека на дозволе, да код нас корупција царује у свим сфферама друштвеног живота. То значи да не постоји оно што предлаже СНС, а то ће бити једна од ствари на којима ћемо инсистирати у наредном периоду, да се направи канцеларија за брзи одговор, како смо ми то назвали, у којој човек који жели да инвестира у нашу земљу, компанија, фирма која жели да инвестира мора да добије одговор у року од месец до месец и по дана најкасније и не мора он да зна ком секретаријату треба да се обрати, ком министарству да се обрати, ком помоћнику, шефу кабинета. Он мора да добије те дозволе, ако не добије мора да буде у складу са законом написано образложење о чему је реч, али тиме се боримо против корупције, јер нико неће да им тражи новац за себе, за свој секретаријат, а мораће неупоредиво брже и неупоредиво више да ради него што раде данас.

Дугови у Србији се само увећавају. Влада за то сноси највећу кривицу и Влада за то мора да одговара. Бестидна је чињеница да власт и њен председник не мисле да поднесу оставку, а морали би, јер задужење од 5,7 милијарди евра у последње само три године, а истовремено 2008. укупан јавни дуг је био 8,7 милијарди евра, а данас нам је укупан јавни дуг 14 милијарди евра и то показује колико неспособну Владу имамо, Владу која је способна само да троши и то туђи новац, новац наше деце, новац будућности, а да ништа не уради. Чини ми се да то показује колики неморал влада у Влади Србије, а њима не пада напамет да поднесу оставку, чекају последњи дан не би ли дан дуже остали на власти, не би ли дан дуже сачували своје фотеље, а јасно им је да своје фотеље да сачувају не могу. Онда ми се чини да раде намерно против своје земље и да то нема више никакве случајности, да то нема више никакве грешке. То што они мисле да постоји неко светско чудо које ће да их спасе -  не постоји. Слатко сам се насмејао када сам чуо да демократе причају да постоји некакво истраживање у којем су они близу нас. Можда опет она Каја или Мина, Кина, како се зове медија нека што су једанпут објавили у Пресу по налогу Драгана Ђиласа, неку измишљену фирму или не знам ни ја како већ, Мима медија тако нешто, или Нина медија не знам већ, али није ни важно, можда има код ових медија,  али код ове озбиљне агенције која се бави истраживање та разлика је све већа и она је као што сам вам рекао 10+ и то је без нивоа подршке, а ако је и са тим она је она значајно већа.

Желим да вам укажем на чињеницу да у региону Србија има најнижу просечну плату и за то је дирекно одговорна Влада Републике Србије, односно ДС, СПС и Г17+. Словенија има 986 евра, Хрватска 720, Црна Гора 475 евра по глави становника, Босна и Херцеговина 409, Србија 383. Мислим да то више него довољно говори о томе ко данас управља Србијом и какви су њихови резултати. Када би се говорило о њиховим успесима на телевизији онда је то чудо, али када се реално сагледају резултати онда је потпуно јасно да резултата нема.

Што се тиче напада појединих медија и лажних аналитичара на Томислава Николића због посете у Новом Пазару и разговору са Муамером Зукорлићем моје питање је за све - која је то порука била лоша? Порука мира, порука дијалога, порука да је потребно да сви грађани изађу на попис или неко жели да се ни са ким не разговара, да се само подстичу страсти, мржња или неко жели да у овој земљи никада не буде мира и да се проблеми не решавају! Ми нећемо да се извињавамо никоме у Србији због тога што Томислав Николић преузима понекад на себе улогу какаву је морао да има Борис Тадић. То је био посао председника Републике да разговара, да смирује тензије и да решава проблеме. Нажалост, у овој земљи је шеф опозиције очигледно дужан да смирује страсти, да смањује проблеме, да разговара и да размишља о будућности ове земље. Ми смо на ту чињеницу поносни. Што мање проблема - то боље за нас, што мање сукоба - то боље за нас, што више дијалога - то боље за нас. Па коме то смета, ко је несрећан због тога? Изгледа они који су молили муфтију за гласове кад их је спашавао, па ми о гласовима нисмо ни причали и у томе се разликујемо. Ми смо причали о нашој Србији, о будућности Србије, а неки размишљају само о гласовима зато толико кукумачу.
Изволите ако имате неко питање, спреман сам на ваша питања да одговорим?
Ево погледајте како нам Србија изгледа кад су у питању просечне плате у региону, ми смо ови последњи, нема горих. Изволите!

Новинар: У овој предизборној кампањи ваша странка да ли планира да шири коалицију? Видим да сарађујете са  господином Илићем, које су странке на које рачунате пошто су се странке мањина релативно изјашњавале да сте ви прихватљив партнер, да ли су они за вас прихватљиви, које странке, које су то мале странке и да ли планирате, ви сте опозициона странка која жели да дође на власт, најјача опозициона странка по истраживањима, да ли планирате да ширите коалицију?
Александар Вучић: Дакле, извињавам се што нисам рекао нешто друго, ви ћете извући шта вам буде одговарало наравно из мог одговора. Знате, једна интелектуална громада Чедомир Јовановић је данас као саопштио да је највећи грех СНС то што бисмо ми да дођем на власт, па за разлику од њега који би читавог живота да буде „подрепаш“ и да само служи за то да има Београд пут и да може торбицу да однесе коју ће да му напуне и ничему другом да не служи. Да, наша странка жели промене, али не због фотеље ни због Београд-пута, ово метафорично говорим, већ због тога да би донела промене грађанима Србије. Сарађиваћемо са многима и спремни смо да сарађујемо са припадницима странака мањина, посебно са странком Савеза војвођанских мађара, спремни смо да разговарамо са господином Пастором, више пута смо разговарали и ми њих доживљавамо као искрене партнере у будућности. Могу они чак и да мисле лошије о нама, иако то нисам чуо, то наш однос према њима неће променити. Ми сматрамо да мањине морају да буду мостови сарадње и мостови пријатељства унутар једне земље и, како ствари данас стоје, уз само још једну мању странку, ми бисмо имали власт, а да би они имали власт да би највећа режимска странка данас имала власт они би морали да иду у коалицију са апсолутно свима против нас.

Новинар: На које још мањинске странке рачунате, видим да сте прихватљив партнер и за бошњачки ..?
Александар Вучић: Па нисмо о таквим стварима уопште разговарали. Нисмо разговарали ни о каквим предизборним савезима са њима нити било шта, али биће ту, сасвим смо уверени, неких других и политичких странака и група и организација  и удружења избегличких и многих других.

Новинар: А шта је са синдикатима?
Александар Вучић: Па ми смо ушли у разговоре са СССС и разговарали смо о темама које се тичу радника. Нисмо разговарали о изборима тако да је то све што могу да вам кажем у овом тренутку.

Новинар: Каква је ваша тренутна сарадња са ДСС?
Александар Вучић: Са партијом Војислава Коштунице имамо коректан однос.

Новинар: Да ли рачунате на њих у тим изборима?
Александар Вучић: Ми имамо коректан однос, нисмо разговарали о изборним савезима. У опозицији смо и једни и други, желимо изборе и једни и други, желимо борбу против режима. То је све што могу да вам кажем.

Новинар: А да ли су неке странке из владајуће коалиције прихватљиве за вас, рецимо странка господина Расима Љајића?
Александар Вучић: Мислио сам да ћете да циљате да неку другу странку.

Новинар: Циљаћу и на њу, кренула сам од ове лакше?
Александар Вучић: Не бисмо се изјашњавали о томе, господин Љајић мислим да се определио за ДС, да је он између ДС и Г17+, свако бира своју будућност.

Новинар: А шта је са Г17+?
Александар Вучић: Са њима немамо ништа, пошто сам се наслушао тих градских прича, да се овај или онај видео. Не, није се нико видео.

Новинар: Не, не питам ја вас зато што мислим да сте се видели, него једноставно господин Динкић је неколико пута између редова рекао да сте прихватљиви.
Александар Вучић: Па мислим да то није реално, али има неко ко би био реалан, а ја о томе још не желим да говорим.

Новинар: Мислите из владајуће коалиције?
Александар Вучић: Да, а свакако није ДС, а о СПС знате какав став имамо. Има једна веома важна мала, а веома важна странка и кад бих сам сад правио анализу кроз истраживање видели бисте зашто је важна.

Новинар: Је ли господин Марковић?
Александар Вучић: Не потцењујући господина Марковића није он у питању, та мала странка је, дакле трудим се да пронађем прави израз да не кажете ово или оно, јер мислим да како ствари стоје наша разлика се увећава и доћи ће у 15+ како сам вам ја то рекао, али та странка која има свега 2,1% то није 2,1% то је јаче и ми тај резултат поштујемо зато што су то веома тврди и веома чврсти бирачи и веома јасно опредељени и на излазност је то значајно више од 2,1.

Новинар: Па интересује ме ово у вези савеза, је ли то реч пре избора или после избора савез?
Александар Вучић: Није реч о предизборним савезима. Дакле, кад погледате данас ако желите ја могу да бисте ви знали како ствари изгледају ето СНС 36,5, ДС 26,3, ЛДП 6,4, СРС 6,2, ДСС 5,9, е сад СПС 5,2, али ту он има врло снажне коалиционе партнере, то је ПУПС са 2,1 и Јединствена Србија са 1,7. и УРС 3,1. Све остало је мало и сад кад погледате ову рачуницу и ако знате да са радикалима нико не може да формира ништа пошто су они само искључујући фактор онда можете да видите, СРС ће у градовима гледати да подрже ДС, то могу да вам направим рачуницу за Београд рецимо, али кад ово погледате видећете да је ДС потребна подршка апсолутно свих са све СРС и са мањинама да би могли да нас победе, а видећете лако овде, плус ДСС и мањине и имате Владу. Да ли је то реално или не то је друга ствар, говоримо о комбинацијама и говорим вам бројчано. Е сад, да ли ће ту бити неких других комбинација, да ли ће нека групација да напусти одређену групу или не о томе је прерано говорити и не бих тиме шпекулисао.

Новинар: Значи ви сте најближи варијанти са странком ПУПС!?
Александар Вучић: Нисам тако рекао. Једино што могу да вам кажем је да поштујем политичку снагу те партије.

Новинар: А та странка је ипак на градском нивоу, да вас подсетим, ступила са ДС?
Александар Вучић: Верујте, много су ме мање лагали од неких других, они су рекли да ће урадити оно што њихови већи партнери ураде.

Новинар: Чији су ово резултати истраживања, које агенције?
Александар Вучић: Нажалост, они који много воле ДС знају да никада нисам слагао ни за једно истраживање. Сви знају, значи и они који ме мрзе знају да никада нисам слагао ни за једно истраживање, јер ми нико никада не би више веровао, али не могу то да кажем зато што нисмо ми наручиоци. Ово друго у вези града можемо у среду или четвртак да вам покажемо, јер смо ми наручиоци. Ја знам резултате по појединим градовима, али за ово не могу да вам кажем, јер ми нисмо наручиоци, па нећу људе који су наручиоци да доводим у незгодну ситуацију. Али то видите и на терену свакога дана и зато је толика паника и зато сам ја вас питао да ли има нека порука коју је пренео Томислав Николић  да није исправна у разговору са Зукорлићем или је неки проблем што смо се срели са господином Јаншом који је будући премијер Словеније. То је онај коме сте црвени тепих постављали пре десет година овде, али је данас проблематичан само зато што треба да се сретне са СНС и зато што треба да убрзамо привредну сарадњу па да и ми нешто извеземо у Словенију. Волео бих да ми неко каже неки озбиљан аргумент против тога.

Новинар: Данас је „Данас“ објавио анкету међу грађанима где су они рекли да би волели више забавног садржаја  и да би волели да политичари носе позитивне поруке, ваш став?
Александар Вучић: Политичари се понашају у складу са следећим: Ви данас имате истраживање оно комплетно фокус групе, однос Ђилас-Вучић, на пример и сад вам они кажу овај је осетљив на нападе, овај није и приметићете њима је много лакше да говоре па макар и лагали нешто позитивно, макар причали бесмислице зато што негативне поруке против Томе Николића и мене раде тако. Ми то називамо, извињавам се што је погрешан и рогобатан израз, раде много мањи посао него негативне поруке против њих  зато што људи слушају негативне поруке против нас свакога дана, већ су огуглали, не значе много, али рецимо негативне поруке против двојице политичара из ДС за њих су убитачне зато што никада нису чули људи негативне поруке о њима. У складу са тим ви морате да миксујете поруку, да морате да је понудите људима, да наравно морате да кажете шта је ваш позитивни програм, али вам понекад и то наметне да објасните људима и шта је то негативно што су неки урадили. Ево да будем сасвим отворен и да одговорим на ваше питање. Људи су сити свих нас политичара, у овом тренутку нас за нијансу мање сити у односу на неке друге, али нас све заједно мрзе, како би наш народ рекао, као Немце. Људи мисле да смо ми сви грозни, да смо одвратни, људи би желели ако је могуће да нас не чују не само на телевизијама него да нас не чују и не виде нигде. То је потпуно нормално, јер људи из године у годину живе све лошије и зато траже нека боља решења и зато траже да се догоди неко чудо да би они живели боље. Наравно да су за то све криви политичари, ко би други био крив! За разлику од неких других, ми смо свесни својих слабости и односа људи према нама и не мислимо да смо велике звезде као што неки други то мисле.

Новинар: Недавно сте изјавили да ако Звонко Веселиновић оде у затвор отићи ће  у затвор и Борислав Стефановић и Горан Богдановић.
Александар Вучић: Не на такав начин, ја сам рекао на питање око Звонка Веселиновића рекао сам да се наравно претерује и да је у питању покушај криминализације севера и свих Срба и свега другог, али сам рекао да знам одређене податке и одређене ствари после којих би у истој ситуацији била и њих двојица.

Новинар: Можете ли да нам кажете какве податке?
Александар Вучић: Не могу да вам кажем док се то не деси. Видите да су то прекинули, изгледа да ја ипак нешто знам.

Новинар: Да ли сте изјавили да онолико путева колико изгради Звонко Веселиновић не могу они да поруше или блокирају?
Александар Вучић: Не, било је приче о томе колико је путева изградила држава па сам рекао да су ангажовали овог криминалца из Београда, овог Ђиласовог тајкуна Бранка Миљковића, па тај није завршио те путеве него он воли да узима овде, пљачкаш један најобичнији иако је био ангажован од стране државе доле па су после тога користили управо машине тог господина Веселиновића, јер господин Веселиновић није жалио за својим машинама као што Бранко Миљковић жали за сваком гумом својом и воли више да узима паре овде у Београду па је највећи део својих машина са Косова повукао. Интересантно је кад кажу да је господин Веселиновић криминалац, а не господин Миљковић. Веселиновић је не ситна риба, он је ништа у односу на криминалца таквих размера какав је Бранко Миљковић. То је овај што тобоже гради све по Београду. Знате, у Београду имате трик као направите да се нешто ради, а оно ништа само обилазите и нигде нико ништа не прави само пише МБА. Е то вам је та фирма тог криминалца који дирекно сарађује са режимом, који је раније све радио на Косову, а кад год дође проблем он повуче машине са Косова и онда то треба да ради неко други. Иначе, страшно се уплашим свакипут кад ми неко напише - а ено га нови Аркан, овај или онај. Имамо ми Аркана колико хоћете, имају пара по 50.000 пута више него Аркан и углавном су потпредседници ДС-а и њихови помагачи. Аркан је био мало дете за њих, што се пара тиче, у остале ствари не улазим, нисам стручњак, али се не бих зачудио да ови постану стручњаци и за друге ствари. Изволите има ли још питања! Хвала најлепше!