Александар Вучић - 14.09.2011.

Друга ствар о којој смо данас желели да вам говоримо јесу најновији подаци о индексима конкурентности и развијености институција у Србији. Видите да на свим пољима Србија драматично пада, да Србија губи не само свој међународни углед већ да губи шансу за другачију и бољу будућност за своју децу. Наиме, ово је најбоље место које имамо, по индексу конкурентности смо 95, по развијености институција смо 120, по развијености инфраструктуре смо 102, а по антимонополској политици 139. место, а по чувању мозгова, односно талентованих и способних младих људи смо на том 139. месту у свету. Иначе је укупно обухваћено 160 земаља у свету а не 192 колико их је укупно ушло у чламство УН, па је утолико горе по нашу земљу и то говори докле нас је ова Влада довела.

Ја ћу вам прочитати одређене податке који ће вас шокирати и који говоре колико неуспешну власт имамо. СНС подржава оправдан протест малинара и сматрамо да је требало да људи знају за услове пословања 6 месеци раније или годину дана раније, а не да се све време ћути и да се отприлике предвиђа да ће све бити исто као прошле године, а онда ће држава рећи - баш нас брига, ми нисмо у стању да вам помогнемо и нисмо у стању да вам понудимо боље услове. По нама, са малинарима је требало много раније разговарати, малинарима је требало саопштити од чега ће да зависи цена малине и колико држава може да плати, а не да људи буду доведени пред свршен чин и зато су протести малинара потпуно оправдани.

Истовремено, желим да вам укажем на следеће чињенице: принос пшенице по хектару је смањен 2010. године у односу на 1990. годину за 51%, принос пшенице у Србији по хектару у односу на Намибију је мањи за 4 пута, кукуруз принос по хектару је нижи у односу на Грчку и Италију 2 пута, а у односу на Израел чак 3 пута. Прочитаћу вам само колики је пад куповне моћи становништва, а за пад куповне моћи становништва, пад животног стандарда одговорна је Влада Републике Србије и зато позивамо Владу да не води изборну кампању данас преко својих министара о различитим државним темама већ да распишу изборе па онда нека воде фер изборну кампању где ћемо сви имати једнаке услове. Наиме, у односу на 2001. цене основних животних намирница, промет хране је опао за 13% у том периоду, а промет основних животних намирница, мислимо на хлеб и млеко, за читавих 11%, али погледајте следеће податке: цена хлеба је порасла за 204%, електричне енергије 1560%, улазница за позориште рецимо 156%, пијаће воде 680%, грејања 947%, млека 159%, јунећег меса и јестивог уља 97%, дакле да ли су толико порасле плате, да ли су толико порасла примања грађана Србије?! Плашим се да нису. Влада је за то одговорна и било би добро да Влада расписује изборе, а ако су толико добри, ако су људи уверени у њихов величанствени рад победиће на тим изборима и ми ћемо им честитати, само нека распишу те изборе и нека пусте грађане да се изјасне по тим питањима, да ли су задовољни или не. Ми смо уверени да је много више људи у Србији који желе промене, а не они који желе немењање било чега у нашој земљи и зато смо сигурни да ћемо на тим изборима победити, али није нам победа довољна већ све оно што ћемо морати  да урадимо после те победе.
Изволите ако имате неко питање, спреман сам на ваше питање да одговорим?

Новинар: Рекли сте да је тешка ситуација и стање  на Косову, шта би могло да се уради доле?
Александар Вучић: Ја сам неколико пута одговарао на та питања, после шуме грешака и после резултата који је 0:3 на семафору у 89. минуту питате играча са клупе - а шта ће да ураде сад. Нема проблема, ја ћу да вам одговорим и на то, и са клупе, ако ништа, покушаћемо да смањимо тај резултат, али оно што мислимо да је најважније то је да сви политички чиниоци у овом тренутку седну за један сто да разговарају о томе шта нам је чинити и да се договоре о томе шта нам је чинити, а не да то једна политичка странка држи за себе, чува за себе као да ће из тога проистећи не знам какви политички поени, а да у ствари немају никакво решење. Јуче сам питао високе званичнике ове земље - а шта вам је план, њихов одговор је био - појма немамо! Онда се питате је ли могуће да ова земља стварно нема никакав план, а ја ћу да вам кажем шта је њихов план. Њихов план је наравно да ми изгубимо све, а да онда они кажу - е сад сазивамо хитно седницу Савета безбедности на којој ће да прођу као што обично прођу, а то значи „ко бос по трњу“, дизаћемо дреку два дана и после тога ништа. Ето, то вам је план ове државе. А ја вас питам - шта је њихов проблем да седну са нама па да нам и то кажу, али они то уопште не желе, они не желе да обавесте посланике, они не желе да обавесте јавност, не желе да обавесте Србе на Косову и Метохији, не желе да обавесте било кога. У једном тренутку су говорили - барикаде су најбоље на свету, а после тога су рекли - склањајте барикаде! Нико више не зна шта је наша политика. Је ли тешко да сазову седницу за сутра или прекосутра па да не одлазе посланици док се нека решења не донесу. Или док сви у Србији не буду знали да ето ми не можемо боље, ми не можемо више и да је то једино могуће решење. Њих то не занима уопште, два дана ће да шаљу саопштења, појавиће се пред Саветом безбедности, опет ће Јеремић да каже да је ово величанствена победа, а стање за наш народ све горе и теже из дана у дан. Изволите ако имате још неко питање?

Новинар: Из Тадићевог кабинета кажу да одржавају дипломатске везе и да су они активни дипломатски, шта ви кажете?
Александар Вучић: Опростите, је ли слушате изјаве Бориса Тадића?! Ја неке чујем, а неке прочитам, то пас с маслом не би прогутао, па то је сваки дан друга изјава са потпуно супротним значењем, то бог отац више не зна и не разуме о чему се ради. Ево, питајте мене који пратим све и који читам све, ја појма немам више шта они причају. Друго, ја сам чуо јуче Тадића на питања шта је његов план, он је одговорио - па јел ја вас питам за уређивачку политику!? Да, питаш их за уређивачку политику, али  није то важно да ли их питаш за уређивачку политику или их не питаш, иако сви знамо да их питаш, већ је много важније што ти, за разлику од тих уредника који не морају да саопште која је уређивачка политика, ти мораш грађанима да кажеш која је твоја политика.
Изволите ако имате још неко питање, ако не, хвала вам најлепше!