Александар Вучић - 17.05.2012.

Српска напредна странка је веома задовољна исходом синоћњег дуела двојице председничких кандидата  у којем се показала, рекао бих, не само политичка убедљивост аргумената Томислава Николића, већ ако хоћете и природност, и пристојност, и рационалност нашег председничког кандидата у односу на кандидата режима. Кандидат режима као да је прогутао плочу на 78 обртаја, тако је говорио, додуше и читао мало више него што је говорио. Али потпуно свеједно, није имао одговор ни на једно од кључних  питања Томислава Николића, а то је где су оних 200.000 радних места, а то је питање шта је било  са 1000 евра, шта је било са платама које су најниже у региону. И ту је Борис Тадић такође, у једном тренутку, покушао да слаже и да каже да су нам веће плате него у Албанији. Нису, ниже су нам  плате него у Албанији. И истовремено да су нам пензије најниже у региону, на то једноставно нема одговор. А све су била обрнута обећања Бориса Тадића. Иначе, нарочито су ми интересантне данашње новине и наши аналитичари које све редом финансира Демократска странка. Ваљда и то говори у каквој се паници налазе.
За нас је веома важно да на овим изборима победимо да бисмо показали чиме су се све служили у првом изборном кругу, како су пљачкали вољу грађана, шта су све радили. А ја желим свим људима који су подржавали и који подржавају Томислава Николића и Српску напредну странку, да се захвалим на изванредној, чистој и поштеној кампањи, да вам се захвалим свима што сте издржали најпрљавију кампању која је вођена против једног човека и једне странке икада у савременој европској историји. Та кампања се може мерити са кампањама Хитлеровог режима. Дакле, то је нешто незапамћено и незабележено, у последњих 37 дана имате 33 насловне стране Блица против Томислава Николића. Притом, имате причу о дипломи, дипломском раду који је учинио човек који је 31 годину млађи од Томислава Николића, али се зове Томислав Николић. И многе друге ствари. Тако да, све то кроз шта смо прошли и све што смо издржали говори о великом страху режима и говори о томе да су они све време чували своју слободу, знају шта су опљачкали, знају шта су покрали и знају шта су учинили против интереса нашег народа. Ово је велика прилика да се изборимо за промене. Поносан сам што сам и лично био део тима који се супротставио најмоћнијим режимлијама у историји српске државе. Поносан на чињеницу што смо имали храбрости да им кажемо да њихове лажи, да њихове претње не могу да нас уплаше, да  монструозно фабриковање фалсификата такође не може да нас уплаши и уверен сам да ова Србија, већинска Србија, Србија пристојних, нормалних, обичних људи не може да буде побеђена. Хвала још једанпут свима и уверен сам да на крају правда мора да тријумфује, а правда би била, ја сам уверен, и воља  већине у Србији да у недељу победи Томислав Николић. Изволите ако имате нека питања.  

Новинар: Претходних дана сте најављивали чување гласачких листића, да ли остајете при ономе не знам да ли сте ви или господин Николић говорили да ће људи стајати испред бирачких места?
Александар Вучић: Имаћемо људе на свакој кутији,  а имаћемо и људе који ће контролисати и те људе на кутијама. Обезбедићемо свако бирачко место.
Новинар: Да ли то може да произведе неке непријатности или тако нешто?
Александар Вучић: Представници режима у овој кампањи не знам како мисле икада да нас погледају у очи.
Новинар: Ако буде сломљена нека кутија на бирачким местима, или нешто се деси збога тога што сте најављивали, да ли може доћи...?
Александар Вучић: Не разумем ко да нас оптужи.
Новинар: Већ се прича да постоји сценарио СНС који ће да се води...
Александар Вучић: Да ја вама нешто кажем, не постоји прича постоје лажи ДС, Блица, Курира и Преса, а то  вам кажем да ту разлике нема, једну уређује Џеси, једну Ђилас, трећу Шапер. Једног је власник Џеси, али преко Крстића, другог је Ђилас власник дирекно као што је Прес, овог трећег више и не знам ко је власник, а знам да Шапер уређује па му на исто дође. И ви сад као не знате и сви гледате нешто у небо па као откуд Ђилас власник Преса! Не, него је моја мама власник Преса. Били Ђилас и Мишко, па Ђилас отео Мишку пошто је Мишко мали тајкун за Ђиласа.
Новинар: Чисто организационо што се тиче транспорта гласачких листића, како ћете ту поступити? Хоћете ли инсистирати да ваши људи то прате?
Александар Вучић: Видели сте да су они одбили наш предлог да поставимо председника односно да имамо 50% председника  Бирачких одбора ми, 50% они, па смо тражили да имамо 50% заменика председника  у Бирачким одборима. Одбили су све тако да чуваћемо сваки записник, имаћемо сваки записник, а веома ме брине и плаши то што се хвале како недостаје 20 џакова. Знате, људи који не знају ништа ја морам да им објасним, сваки дан причају глупости по новинама, дакле није питање само поклапања резултата из записника са поклапањем онога што је већ саопштено или проглашено као званични резултат у РИК. Те незналице морају да знају да са свим тим мора да се поклапа бирачки материјал, а бирачки материјал се зове контролни листић и гласачки листићи са сваког бирачког места. Дакле, сваки џак мора да има свој број у РИК, односно Општинској изборној комисији,а шта ја да радим кад неки после 20 година вишестраначких избора не знају шта је потребно да избори буду регуларни. И онда имате несрећног тужиоца који вам се хвали, односно портпарола републичког тужилаштва, па ето недостаје нам 20 џакова и мртав хладан то изговара, мртав хладан. То  је више од скандала.

Новинар: Само ме занима да ли ћете увек имати свог човека у транспорту?
Александар Вучић: Уверен сам да не. Не нашом кривицом наравно, већ зато што нам нису дали. Изволите.

Новинар: Војислав Коштуница је подржао вашег кандидата претходних дана, сада имајући у виду каква је политика  ДСС занима ме да ли се потписивањем тог споразума СНС одриче ЕУ?
Александар Вучић: СНС као што сте видели није се одрекла ЕУ већ смо се договорили и веома смо захвални господину Коштуници на подршци, захвални зато што није калкулисао као неки други, зато што га није платила ДС  да ради за њих и хвала му на томе што је показао да је  СНС једина опозициона странку  у Србији. Нисмо се ми одрекли Европског пута. Да јесмо онда нам референдум не би био потребан већ наше несагласје зато што ми јесмо за то, они нису за то договорили смо да се реши на најдемократскији начин, а то је путем референдума, баш онако како је то решила Хрватска, како су то решиле све земље у окружењу, баш онако како то решава цивилизовани свет. Хвала вам на питању.
Новинар: Још једно питање у вези тог споразума, има део који говори да ће се ускладити политике обе партије према Уставу?
Александар Вучић: Не, не, не ускладити политике, већ да ћемо конзенсуално деловати по питању промене Устава. Дакле, кад будемо желели да мењамо Устав или нешто у Уставу онда је потребно да се обе политичке партије око тога усагласе.
Новинар: Хоће ли они пристати, уколико ви будете инсистирали на томе као што је смањење броја посланика?
Александар Вучић: Уверен сам да хоће, зато што је код њих постојалоа сумња да ми желимо да мењамо Преамбулу а ми не желимо да мењамо Преамбулу, ми желимо да смањимо политичке привилегије, ми желимо да се изборимо за мањи број посланика, ми желимо да се изборимо за мањи број министара, да укинемо агенције, бирое и савете који су велики и то је оно што је наш посао, то је оно што је наша намера и што мислимо да би требало да урадимо.
Изволите ако имате још неко питање?!
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!