Александар Вучић - 18.11.2011.

Оно што је посебно карактеристично за земљу која је ушла у последњих 6 месеци пред редовне изборе, невероватно је да председник једне од владајућих партија оптужује министра у Влади у којој и он има министра да хоће да га убије и да та Влада и даље постоји и да они имају морала да такве ствари изговарају и да имају морала да се грађанима Србије представљају као Влада. Па ваљда је елементарна ствар да кад тако нешто мислите о ономе са ким седите у Влади да ту Владу напустите и да кажете - ево идемо на изборе да дамо мандат грађанима, нека они изаберу Владу коју хоће, ми са овима не можемо, јер смо непомирљиви противници итд. А којим триком се власт служи, а тај глупи и прљави трик више нигде не пролази, а то је ми смо као много различити иако ћемо да се за убиства оптужујемо, нема везе, али ћемо да наставимо да владамо и пљачкамо Србију заједно. Важне су нам фотеље и њих ћемо да сачувамо и да задржимо, али ћемо народу да покажемо да смо различити и другачији не би ли добили који глас више. Просто је то бесмислено, штетно је за државу. Можда они негде тако нешто и успеју, ја то не знам, али је то толико штетно и толико лоше за државу да је то јасно сваком обичном човеку и сваком грађанину Србије.

Влада је успела да нас доведе по научно- технолошким иновацијама на 120 од 140, значи на дну смо лествице по технолошким-иновацијама  Иза нас је само Гвинеја Бисао, односно испред нас по одливу мозгова и то довољно говори какве су перспективе Србије и какве су шансе за развој и напредак Србије у наредном периоду. Ако не због моралних разлога онда због објективних разлога Влада Србије би морала да поднесе оставку. Ми молимо представнике режима да нам не задужују земљу и градове даље, да не доносе онакве измене Закона о јавном дугу какве су планирали, да нам се још и општине задуже у неограниченом обиму па да не знамо шта ћемо да радимо сутрадан и да земљу никако не можемо да повратимо на прави пут.

Дакле, ми смо говорили, јер смо имали таква сазнања да сада 530  милиона евра дугује град Београда, а ја сам сад донео пред вас званичан материјал Скупштине града Београда. Даме и господо, можете да погледате ставићу вам на увид, био сам запрепашћен чињеницом да наш дуг, односно укупне обавезе са новим кредитом износе преко 800 милиона евра, то је оно што је прошло кроз буџет Скупштине града, а овде нема нових трамваја и свега другог преко кредита, односно преко добављача јавних предузећа. Ко зна колико је  још јавних предузећа задужено, а ко ће то да враћа! Ово је већ више од целогодишњег буџета! Од чега ћемо то да враћамо, а шта смо то направили и од чега ћемо вишак вредности да остварујемо у наредном периоду, осим што је неко требало да се слика?! Хоћемо ли и убудуће да имамо пројекте од милијарду које ћемо да склапамо уговоре без тендера и без јавног позива? Па јел ви разумете шта се у овој земљи ради? Па неко би ишао у затвор што је склопио уговор за милион динара, од 10 хиљада евра, а да није ишао по Закону о јавним набавкама или од 5 милиона динара, а да није ишао на тендер. Овде иде се на милијарду евра без тендера и без јавног позива, без ичега. То само у овој земљи има и нигде више. Нађе се законска зачкољица да се то провуче као међудржавни споразум и онда по закону формално не морате да имате тендер и јавни позив, а шта неког брига што смо могли да имамо и повољније уговоре. Шта их то брига. Важно је да ће се они у све уградити.

Још нисмо добили одговор на питање, а изгледа да никад нећемо добити одговор на питање колико кошта мост код Бешке. Господин Чанак ми је обећао у једној телевизијској емисији да ће да ми јави колико кошта тај мост. Није ми јавио, да вас обавестим, али ево молим било кога ако може да ми јави колико кошта мост код Бешке и колико ће да кошта мост са приступним саобраћајницама преко Аде, па бих волео ако можете ви овде присутни да ми кажете колико је то, ако не, то неко из политичког естаблишмента да нам каже, јер мислим ми као грађани обични, не као политички представници можда неки кажу највеће странке у овом тренутку па чак и њихови аналитичари итд, дакле, али би било добро као грађанима да нам одговоре само колико то кошта. Не питамо ништа страшно него колико то кошта нас грађане пошто нисте то извукли господо властодршци из својих џепова па платили, него сте то плаћали из наших џепова. Само нам реците колико то кошта и ништа друго, е само то тражимо, ништа више. Ништа не критикујемо, само кажите колико то кошта. Ако ви знате одговор, ви нам реците, али ја одговор још нисам чуо.
Изволите ако имате неко питање? Јел има нешто око декларације, Нешо?
Новинар: Нема, чекам.
Александар Вучић: Нема, видим и ја. Ако су вам потребни ови папири са седнице Скупштине града пошто то нико није објавио, ја сам спреман овде да вам оставим или ако хоћете може служба да вам копира тај део, ако хоћете да носите са собом. Узећемо само ову последњу страну да вам копирамо, ту ћете видети једно интересантно писмо Министарства финансија и Управе за јавни дуг па ћете видети како се тражило пробијање могућности задужења за град Београд противзаконито. Дакле, тада су људи говорили да то прелази оквире закона и то још у мају месецу, тачније 10. маја, али то нико није хтео да слуша нити кога то интересује пошто су њима важни избори, а избори су им важни само да би се сачувале фотеље и да би се наставила пљачка. Има и трећи разлог којије кључни, а то је што нисмо баш сигурни шта ће све да исплива на површину, ко ће све да одговара за ове пљачке и лоповлуке које су обавили. Е то је највећи проблем и та врста страха је оно што их тако драматично хомогенизује и (говорим о политичким челницима) што их хомогенизује и чини јединственим у отпору према било кавим променама у Србији и Београду. Хвала вам најлепше!