Александар Вучић - 19.07.2012.

Међутим, оно што сматрамо највећим скандалом и због чега смо де факто сазвали ову конференцију за новинаре јесте разбојничка отимачина државне имовине Републике Србије и уништавање више дневних листова у Србији по директном политичком налогу. Ми са одушевљењем прихватамо идеју коју је Демократска странка изнела у јавност да се испитају сви наводи око приватизације „Политикине“ куће, дакле најстаријег српског листа, једног од стубова српског друштва, листа на којем смо сви одрастали, који нам је био и буквар, и за читање и за писање, а који су политичари из Демократске странке отуђили мислећи да су ваљда много паметни, мислећи да ће контролом свих осталих медија умети да то разбојничко дело оправдају. Ја желим да вас обавестим да ће државни органи предузети све мере у најкраћем могућем року, одмах по формирању Владе. Дакле кад кажем све, све неопходне мере, да ћете добити информацију, могу и данас да вам дам потпуну информацију дакле, иза куповине 50 посто листа „ Политика“ крије се фирма „Фармаком“, крије се генерални директор фирме „Фармаком“ у Москви господин Баришић, његов запослени је Урош Стефановић, иначе урађено по директном налогу врха Демократске странке, а за то ћете имати и више признања лица која су у самом процесу учествовала , али ми да сачекамо и званично да надлежни државни органи онако како су то представници бившег режима желели, да надлежни државни органи  то све установе и ту желим  да вас обавестим да неће бити игре и неће бити пардона. Криминал се неће толерисати у овој земљи, макар га обављала било која политичка партија. А те игре, ми не знамо ко је, ево ми знамо ко је, ми знамо  ко је , надлежни државни органи знају ко је. Сада се ви правите блесави да мислите да целу Србију  можете да правите лудом и да ће то да прође некажњено и да мислите ми ћемо сад да имамо од седам штампаних медија седам медија под својом контролом и да сви морају да буду наше партијско гласило као што је „Блиц“ и да ћемо онда моћи да напишемо и да урадимо шта год  нам падне да памет, а да одговора неће бити. Е па не знам људи како сте то мислили, и да све то урадите противзаконито. Не знам како сте то мислили. Па ви стварно мислите да у овој земљи нико нема право да живи сем вас, да у овој земљи нико ничим не сме да се бави сем вас, да у овој земљи можете да уништавате све што су грађани деценијама спремали, правили, радили и да то уништите за дан. И то знате како су плаћали, то ће посебна прича да буде, па ћете да видите колико је та фирма „Фармаком“ дужна, дужна непуних 400 милиона евра. Ево да вам опет дам информације од надлежних државних органа, између 370 и 380 милиона евра. Ал су зато узимани кредити од свих банака под контролом Демократске странке. Из тих државних пара куповано нешто што је требало да буде партијска прћија. Е да трошите наше паре , па да то буду партијске ствари, е то не може. Е тај криминал нико у овој земљи неће да толерише, тачка.

Поред мене је господин Дарко Рибникар, мислим да не морам посебно ни да га представљам, човек и симбол „Политике“ и симбол једне другачије Србије, симбол Србије која је знала да брине и о својој традицији, и о својој историји, и о свом језику, и о свом писму, и о својој политици, ако хоћете, и о својој држави, замолио бих њега да вам се у неколико речи обрати, а онда ако имате неко питање. Ја нисам хтео да вас замарам са техничким детељима, да вам не објашњавам све како су они то погрешно радили чак и у АПР-у, како су  то у току ноћи мењали, што смо све ми забележили, дакле, али то ће радити надлежни државни органи, тако да будете сигурни већ пре краја августа месеца , биће одговорено на сва питања која су неки други помислили ваљда да су паметни, па да ће некога да уплаше, па да ће не знам шта да кажу, па да ваљда нико неће смети да спроведе истрагу по том питању. Да, испитаћемо све, спровешћемо истрагу и упознати грађане Србије са тим, ко су тачно ти функционери Демократске странке, иако их ми знамо, који су учествовали у наређивању руководству „ Фармакома“ да учествује у овако криминалном, разбојничком отимању „ Политике“. Господине Рибникар, изволите молим вас. После ћемо бити спремни да одговоримо на ваша питања.

Дарко Рибникар: Добар вам дан поштоване колеге. Као што рече Аца, ја сам Даворин Дарко Рибникар, професионални новинар, 45 година сам провео као новинар у „Политици“, листу који су основали моји очеви и дедови и можете ме питати сада шта ја радим уопште у овој сали. Ја нисам до сада у животу био у просторијама ниједне политичке организације, нисам члан ниједне странке , био сам у младости наравно члан Савеза комуниста , али то је било у прошлом веку и прошлом миленијуму. Пре него што је почело гласање за председника, ја сам се определио за господина Николића , јер сам дубоко, дубоко разочаран у Демократску странку и све ове снаге у које сам веровао после 5. октобра. Показало се да сам учинио исправно, јер када је избио овај скандал у   „Политици“, наишао сам апсолутно код господина Вучића на разумевање да је то заиста нешто што је недопустиво.
Ако се неко од вас сећа како сам ја својевремено са ВАЦ-ом радио уговор, то је било врло транспарентно, то се планирало више од годину дана. Било је питања зашто са Немцима, зашто не са Русима и Французима, да ли је то довољно пара или није, али све је то било отворено и јасно. Није ништа испод жита рађено. Ово је један гангстерај невиђене врсте који апсолутно не може да се оправда ни на који начин. Ја сам се апсолутно и стопроцентно заложио да подржим то и да подржим Напредну странку у томе да се то реши. Може да се тај уговор сторнира, рецимо, па да видимо од почетка шта ће бити. Искористићу прилику да вас подсетим да је „Политика“ пре пет година, по мом одласку са места директора, променила насловну страну, заглавље „Политике“. Пет година ја ратујем са одређеним силама преко суда. Дон Кихот је јурио ветрењаче, ево ја сам Дин Кихот који јури неке јаке, снажне, моћне политичке силе и не успева да их победи, али и даље тера и истераћу да се та глава врати на своје место. Тиме ће „Политикин“ утицај и углед да се врате, а, богами, и тираж. На том послу и суђењу ми доста помаже господин Влада Божовић, адвокат, добрих годину дана са својим сарадницима то истражује и ја се надам да ћемо бити у прилици да заједно прославимо повратак врха прве стране, традиције листа „Политика“. Хвала вам лепо.

Александар Вучић: Желео бих да кажем да Српска напредна странка поздравља извињење које је Велимир Илић упутио Ољи Бећковић и телевизији Б92. Изволите ако имате ви неко питање.

Новинарка: Својевремено су се претходне власти обавезале да, по стратегији о медијима, држава изађе из власништва, да државна остане само агенција „Танјуг“. Да ли ће Влада у којој ће бити Српска напредна странка подржати излазак државе из власништва над медијима онако како то Европска унија поручује или имате неко друго решење за медије који у овом тренутку имају и државно власништво?
Александар Вучић: Ако ме питате дугорочно говорећи, када кажем дугорочно мислим на мандат од четири године, потпуно сам сагласан са вама и у потпуности бих подржао препоруке Европске уније. Увек је боље да држава има што мање под својом конролом. Дакле, да будем сасвим јасан. Али, овде није реч о томе. Овде је реч о чистом криминалу. Овде је реч о томе да су државни новци коришћени за партијске и приватне потребе. Е, то је нешто што је апсолутно скандалозно. То је нешто што је потпуно недопустиво. Толико је безобзирно, толико је дрско да после свега излазите са саопштењима и покушавате да нас све правите потпуно лудим. И да, притом, ви видите како и даље контролишу медије за које знате да би, да је 50-ти део тога направила нека друга страна, да би од тога направили не знам шта све, како ћуте и како се праве невешти, као отприлике не знамо шта се ту догодило. Па, сви знају шта се догодило. Сви знају шта се догодило. Ми већ имамо одређене налазе државних органа. Дакле, просто, сви државни органи су у поседу информација о чему се ради и како је то спроведено. И сви у земљи знају. И сви ви знате. Него што неком одговара да зна шта се десило, а неком не одговара да каже шта се десило. Па, то се исто десило и „Новостим“ само чекајте да се појави у АПР-у. Да се то догодило неким приватним новинама, баш ме брига за приватне новине, није државна имовина. Приватне новине могу да продају шта хоће и како хоће. То је њихова ствар. Да ли ће да пребацују с деде на унука, са тате на сина и обрнуто, и на другог, трећег, петог... То је њихова ствар, приватне новине. А са државном имовином, тамо где држава има право прече куповине, тамо где не сазивате скупштине акционара, тамо где кршите Закон о привредним друштвима, а, извините, ту игре нема. Ту ће држава да реагује, да заштити своју имовину, своју традицију, да заштити оно што је њено право, а не да дозвољава бандитизам најгоре врсте. Ја мислим да је то чисто као сунце за сваког човека у овој земљи. И та порука мора да буде јасна. Око тога неће бити игре. Значи, нема игре око тога. Никакве. И сви криминалци који мисле да могу да раде како хоће у овом интерегнуму, који мисле да могу да направе шта им је воља, ја вам са кажем – грдно су се преварили. То ћете да видите за који дан и недељу. Грдно су се преварили. Изволите.

Новинар: Само да ми кажете да ли се, са уласком Расима Љајића и Угљанина у Владу, мења она првобитна форма? Да ли ће остати оних 15 ресора или ће бити ту неке прекомпозиције?
Александар Вучић: Оно што мислим у овом тренутку то је да ћемо имати укупно 18 чланова Владе, са потпредседницима и председником, што ће бити значајно мање него претходна влада како ће то стајати са ресорима. И оно што ћете видети то је да ми нисмо водили рачуна о томе, нисмо се стриктно држали, можда ће се моји пријатељи у Српској напредној странци љутити, ми смо били ти који смо се трудили да тај фронт борбе за промене и за другачију Србију проширимо и да имамо што више људи за које сматрамо да су добри, из различитих странака, и нисмо то посматрали онако уско страначки, онако како је то уобичајено у Србији.

Новинар: Шта је са бројем ресора, извините...
Александар Вучић: Претпостављам16, али немојте ме држати за реч. Мислим да ће укупан број чланова Владе бити 18.

Новинар: Јесте ли нашли тако, да кажем, замену за Милицу Делевић?
Александар Вучић: Ми смо имали много кандидата, али ми се са тим не играмо. Дакле, ми смо Милици Делевић понудили на најозбиљнији начин. То није била наша игра за Демократску странку ни за било кога. Ви се сећате да смо о Милици Делевић на такав начин говорили и пре три године и пре две године и пре годину дана. И мени не смета то што новине под контролом Демократске странке не умеју да кажу ево, неко је урадио нешто што Демократска странка никада није урадила. Једно толико важно министарство је понудио својим противницима. Не зато што су они наши противници, већ зато што мислимо да та жена добро би обављала тај посао. Нико се није сетио да каже – еј, погледајте својим противницима су понудили и друга министарства. Зато што смо рекли да ћемо да тражимо људе који могу да на најбољи могући начин да обаве свој посао. Тако да, ако ме питате да ли данас знамо ко ће бити министар иностраних послова, не знамо зато што се ми нисмо играли са тим. Наша понуда је била најозбиљнија. Имамо више кандидата о којима ћемо разговарати у наредна три – четири дана. И то је то. Ми кад се бавимо овим послом, ми се послом бавимо на поштен начин. И тако поштено и приступамо.

Новинар: Ја се извињавам, пошто сте поменули „Новости“, рекли сте то се исто догодило и са „Новостима“, само чекајте да се појави у АПР-у. Шта то значи?
Александар Вучић: То значи да су исти људи, иста фирма, обављали исте трансакције и веано за 50 одсто „Новости“.
Новинар: Обављали или обавили?
Александар Вучић: Како чујем, обављали, а плашим се и обавили. Али, то ће надлежни државни органи испитати врло брзо. Веома брзо.

Новинар: Који су ти људи?
Александар Вучић: Нисам вас разумео... Који људи? Из Демократске странке, од Душана Петровића до Бориса Тадића. Ако мислите да нешто имам да кријем – од Душана Петровића до Бориса Тадића.
Новинар: Који људи?
Александар Вучић: Душан Петровић и Борис Тадић. Борис Тадић је председник Демократске странке, а Душан Петровић је потпредседник Демократске странке. На ту двојицу мислим. На њих двојицу тренутно мислим. А ко је још, истрага ће показати. Изволите.

Новинар: Милан Кркобабић, ваш коалициони партнер, је данас рекао да департизације нема, да је то само маркетиншки трик, да је то фактички немогуће...
Александар Вучић: Постићи ћемо професионализацију јавне управе. Видећете да ће на неким местима бити људи који не припадају ниједној странци, на неким местима ће бити припадници нама противничких политичких странака, а негде ће, претпостављам, по условима јавног конкурса бити неки људи који припадају странкама владајуће коалиције. Оно што се тиче Српске напредне странке, најсмешније ми је било када сам прочитао Драшко Петровић - СНС пошто Драшко Петровић никад није био члан СНС. Ја мислим да никада није, или можда један пут, ушао у наше просторије на коктел неки или тако нешто. Али, шта да радиш? Знате, шта ћете? Такви су људи и таква је Демократска странка. Тако они замишљају живот. Што више слажете, утолико вам је лакше и утолико вам је лепше. Дакле, ми ћемо ићи на професионализацију јавне управе, у сваком случају. И опет вам кажем, што се тиче људи из СНС-а, уверен сам да ћете бити веома пријатно изненађени и мислим да ће то бити људи који имају много енергије, доста снаге, људи који ће морати доста промене да донесу. Ако не, боље да нисмо ни узимали власт. И боље да се склањамо одмах. Дакле, људи морају бити одлучни да се те промене донесу. Изволите.

Новинар: Да ли вама, СНС-у, остаје осам ресора у будућој Влади?
Александар Вучић: Верујте да ни сам не знам око тих бројева нити су ми важни бројеви.   Важно је који су људи и важно је како ће да раде.  То је суштина.

Новинар: Да ли знате ко ће бити председник Скупштине?
Александар Вучић: Знам, уколико Главни одбор то буде изгласао.

Новинар: Да ли ће СНС подржати промену Устава с обзиром да је седма тачка коалиционог споразума о децентрализацији и регионализацији, која то подразумева, и да ли ћете се залагати за промену Устава око неког другог дела?
Александар Вучић: Прво, не пише то баш тако, него пише да ће се разматрати, гледати, видети, ми имамо идеје око промене Устава везано за смањење броја посланика. Полако,  дуга је то расправа и око тога мора да се постигне најшири консензус,  ту морамо да разговарамо и са ДСС и са ЛДП и са ДС и са свима. Тако да просто за промену Устава вам је потребан национални консензус. Не мења се Устав сваких годину дана када дође до промене политичке елите или промене власти већ када мислите да је за будућност земље потребан другачији приступ и другачије виђење будућности.

Новинар: Рекли сте да сте постигли договор са Сулејманом Угљанином, можете ли нам рећи који ће бити његов ресор, и поменули сте Велимира Илића, па везано за напад на Ољу Бећковић, да ли сте разговарали о томе и шта вам је рекао?
Александар Вучић: Јесам, разговарао сам са њим и Велимир Илић се извинио. Рекао сам Велимиру Илићу шта мислим и Велимир Илић је то прихватио и извинио се. А што се тиче Сулејмана Угљанина он је човек пре свега желео, а за нас је страшно важна порука да хоћемо да покажемо да сви Бошњаци и остали припадници националних мањина буду део система, да буду део институција у Републици Србији, да ми хоћемо на најбезболнији начин, односно решавањем проблема економске кризе, да решавамо и оне проблеме које негде називамо међунационалним, јер сматрамо да за таквим проблемима не постоји никакав разлог. И онда у том смислу смо разговарали са господином Угљанином, он ће задржати Канцеларију за одрживи развој и разуме се бориће се за права свога народа и веће учешће Бошњака у институцијама система.

Новинар: Значи, то ће бити на нивоу канцеларије?
Александар Вучић:  Он ће вероватно бити, још није постигнут договор, министар без портфеља, дакле без ресора,  али ће задржати Канцеларију за одрживи развој.

Новинар: А шта сте рекли Велимиру Илићу за ово везано за Ољу Бећковић, претпостављам да се после разговора са вама извинио?
Александар Вучић: Па  рекао сам оно што иначе мислим, иначе мислим и не кријем за вашу телевизију и  први пут да нисам сагласан са таквим одговором. То мислим а и он је сам рекао да је под притиском реаговао и да је то наравно било импулсивно  и да је погрешио и као што видите извинио се и мислим да је то извињење господина Илића једна добра новост за политичку сцену Србије и за људе у Србији. Тиме бих хтео да кажем да је Велимир Илић спреман и да је показао да жели и да види да је у праву и када није у праву, као и да је у стању да после тога реагује. Свако од нас понекад погреши, али је добро да постоје људи који су у стању да виде да су погрешили.

Новинар: Господине Вучићу шта ће бити са приватизацијом јавних предузећа?
Александар Вучић:  На то питање сам већ одговорио. Ја сам рекао - биће професионализације јавних предузећа.

Новинар: А како ће бити извршена?
Александар Вучић:  Кроз јавне конкурсе наравно.

Новинар: А ко ће бити у комисијама?
Александар Вучић:  Па стварно нисмо дошли до тих детаља ко ће бити у комисијама, а свакако неће бити намештено како је било код вашег Драгана Ђиласа у Београду, где су све партијски кадрови прошли на конкурсима, а ви хвалили то као најпоштенији конкурс. А ја вам сада кажем биће конкурс, а онда ви напишете Драшко Петровић СНС. Па како вас није срамота? То је ваша новина написала, а ја вас само питам како вас није срамота.

Новинар: Извините, али ваш коалициони партнер је рекао да је то изигравање, департизација односно деполитизација јавних предузећа.
Александар Вучић:  Добро, ја мислим да он није у праву и залагаћу се за професионализацију јавне управе.

Новинар: Председник Николић је рекао у интервјуу да би волео вас да види као координатора безбедносних служби, а за то је неопходна промена закона, јер је предвиђено да шеф кабинета по функцији управља Саветом за националну безбедност. Да ли очекујете промену закона да би се та област регулисала?
Александар Вучић:  Да, мислим да је то члан 7. став 3. и мислим да је ово неупоредиво транспарентније, зато што неће бити нико иза завесе, дакле, биће директно, јасно, јавно одговорна личност и то остаје. Дакле, ми ништа не мењамо у том систему кочнице и равнотеже,  то остају ингеренције председника Републике. То остаје воља председника Републике, председник Николић ће донети одлуку кога ће и како именовати на то место. Он има право и да разреши ту особу ко год да то буде. И ми  смо разговарали са представницима, не само других политичких партија, да ли је то корак унапред или уназад, и од свих смо добили одговор да је то стварно демократски корак унапред. И тако је у много више земаља него где одређујете особе  за које можете да кажете да су  иза завесе и за које не можете да утврдите да ли они носе одговорност или неко други. Ово је председникова одговорност, али ће бити нека личност која је позната грађанима Србије и која ће пред њима сносити одговорност.

Новинар: Државни секретар или шеф кабинета?
Александар Вучић:  Нисте ме разумели у члану 7. став 3. пише да је шеф кабинета председника Србије и председник Савета за националну безбедност. Тај члан ће бити обрисан и ту ће писати, немојте ме апсолутно држати за реч, али ће значење бити да председник Републике именује секретара Савета за националну безбедност.

Новинар: Да ли ће то бити одобрено и од стране ваших коалиционих партнера?
Александар Вучић:  Замислите да председнику не дозволе право да именује. Сумњам да би та коалиција имала разлога пола дана да постоји. Хвала вам најлепше.