Александар Вучић - 19.08.2011.

Указаћу вам на неколико података, а онда ћу вас обавестити о захтевима СНС. Наиме, од 2001. године до 2011. године цена електричне енергије у Србији је увећана за 1560 % или више од 15 пута, веровали или не, то је чини ми се податак за Гиниса. Истовремено, око комуналних услуга, цена пијаће воде је увећана за 680%, а грејања, средња вредност за све градове у Србији, 947%. Опростите, јесу ли плате увећане за 15 пута? Нису, увећане су за 4-5 пута, а не за 15 или 16 пута. Истовремено, од укупно 2280 уговора о приватизацији, 94,5% је спроведено аукцијом, а само 5,5% тендером, онда вам је сасвим јасно на ком ниво је била договарана и спроводљива корупција и како је Србија пљачкана.

СНС захтева од власти да пре него што распишу изборе и напусте своје фотеље учине једну ствар за ову земљу, пошто нису желели да учествују са нама у промени оног једног члана Устава Србије којим би се смањио број посланика, ми од њих тражимо да се смањи, да се готово упола смањи број агенција, дирекција и завода којих имамо 130, а за којих бар 50 од тих 130 не постоји сврха постојања и служе само за удомљавање партијских кадрова. Само да они могу лепо да живе, а то што народ неће никако да живи баш их брига. Ми обећавамо грађанима Србије да ћемо једну ствар променити без икакве сумње, дакле уз оно што долази као нормална промена политичких структура, обећавамо људима да ће многи људи који нису у политичким странкама и многи људи који припадају неким другим политичким странкама учествовати и у управљању предузећима и у  управним одборима и свуда где својим знањем, стручношћу и способностима могу да допринесу напретку тих предузећа. То је оно што ће морати да буде велика разлика у односу на садашње стање.

Зашто смо почели конференцију са реченицом да се власт само служи лажима и преварама? Наиме, свакодневно видите бесмислене расправе у којима челници режима оптужују опозицију као да смо ми за нешто криви, као да смо ми за нешто одговорни, а не они, сад бесмислено је и ми речником увреда нећемо да им одговарама, али постављамо питање - а што замајавате народ више свакојаким бесмислицама и уводите теме да се само не би причало о томе како људи тешко живе? Последњи трик у целој причи је прича о геј паради. Замислите, од толико незапослених, од толико отпуштених радника, од толико сељака који једва крпе крај са крајем, пензионера који једва да могу да купе чоколаду својим унуцима они нашли да извуку тему геј параде и да се они тобоже, један ће као да се супростави, а један ће као да штити, и хајде сад народе глођи се и причај свашта о паради. Тобоже нам је геј парада много важнија причаод параде незапослених, параде отпуштених, параде гладних пензионера и параде свих осталих осиромашених људи у овој земљи. Ти њихови трикови су толико бесмислени постали у којима ће тобоже један да буде за заштиту људских права, а онда ће да се јави вајни градоначелник који ће да каже ја нисам за то пошто народ није за то па ће да добије популарност и за све то време и јуче имамо 57 нових радника без посла, и јуче смо задуженији за нова 22 евра и јуче смо имали ниједно ново радно место, сем једног за које чујем да је у градској управи, односно једне општинске управе Града Београда добијено. Дакле, апсолутно ниједан проблем у Србији није решен. Извините, ми смо све осим хомофобични, немамо никакав проблем са односом према било коме, али имамо проблем са властима које лажу народ сваки дан и које намећу бесмислене теме усред огромених проблема које имамо са парадом незапослених, отпуштених, измучених и осиромашених пензионера, а све то представници режима покушавају да, као ето отприлике, то нам неко намеће не знамо одакле, с Марса, али они су много фини и велики јунаци па ће они то све да одбију или не знам шта све. Бавите се решавањем проблема грађана, решите проблем пензионера, решите проблеме које имају незапослени људи у овој земљи. Пошто нисте у стању то да решавате онда ћете да петљате нешто сваког дана и да измишљате све нове и нове теме.

Што се нас у СНС тиче, мислимо да су биле бесмислене лицитације многих политичара на тему давања имена мосту преко Аде и нека Драган Шутановац и остали челници режима не лажу да се неко исмева било чему, ми само питамо колико је коштао тај мост и приступне саобраћајнице, све оно што неће да их питају ни на Б92 ни на РТС кад им дођу у госте, кад одговарају на оно што смо ми рекли на некој радио станици, а што никада те телевизије нису пустиле. Дакле, немојте да лажете ви челници режима, ми вас само питамо колико сте пара украли зато што је „Блиц“ објавио прекјуче да то кошта 120 милиона плус 120 милиона приступне саобраћајнице, они су до сада потрошили 450 милиона, а ја ћу вам рећи, коштаће преко 600 милиона евра, веровали или не. Питам само у чему је проблем да нам кажете колико кошта, ваљда као грађани и одговорни људи имамо право да знамо, а пошто су Београђани и грађани Србије преплатили тај мост ми мислимо да је важно, мостови повезују људе, да тај мост не добије било какво име које дели људе, даље, важно је и мислимо да би најбоље било да тај мост добије име по Патријарху српском господину Павлу који је повезао нашу цркву и наше људе и нико у Србији не може против тога да има ништа. Доста је било мржњи, доста је било идеолошких расправа, разлика, свега другог, зато мислим да би то било у овом тренутку најбоље решење, али и даље постављамо питање само једно без иједне увреде - колико кошта мост са приступницама, само нам то реците и све сте у праву?! Нека је зликовац Вучић, убица, криминалац, магарац, шта год хоћете, али ја и даље нисам добио одговор на питање колико кошта мост са приступним саобраћајницама, нити су то добили грађани Београда. Ако га је неко од вас добио, реците ми ту цифру па ћу рећи да сам лажов сада пред вама, а видећете да нико од вас не зна, а онда, извините, зар овде није нешто сумњиво!
Изволите ако имате неко питање!

 

Новинар: Значи ако издвојимо као неке од ствари које је ова градска власт урадила, шта ви мислите о том изграђеном мосту, о 30 нових обданишта, вантелесној оплодњи, је ли то мало за три године и да ли бисте ви више урадили од тога?
Александар Вучић: Прво, урадили бисмо много више. Друго, није тридесет нових обданишта, види се да сте насели на кампању Драгана Ђиласа, урадили су свега 3 нова обданишта, а у овим осталим су мењали столарију. Они су вам говорили да су градили или рецимо купе на Бановом брду ново обданиште од једног тајкуна за 2.700.000 евра, а онда вам кажу да су направили то. Ја имам све завршне рачуне њихове па ћу вам то показати. Иначе, реч је о ноторној лажи, јер они где год су променули прозоре и врата рекли су ново обданише. Само општина Земун је направила потпуно ново обданиште, једна мала општина којој је узето све из буџета. Ми не бисмо правили један, градили бисмо више мостова и много више инвестиција и много више би било посла за људе, много више ивестиција које не би биле такве да ми узимамо кредите и да плаћамо, већ да они буду заинтересовани и да уложе у Београд, да дају свој новац и да они зарађују после тога. Ви уложите свој новац, немојте нас да задужујете, ви сте данас задуженији за тај мост, а да то људи не знају, и не само за тај мост, ви сте задужени и за сваки прозор у том обданишту који је узет, за сваки од тих радова узимали су кредит од комерцијалних банака. Па није то урађено из буџета зато што је неко паметном политиком остварио вишак него зато што су узимали кредите. Кажите ми ко то не може, је ли знате некога ко не може да узме кредит и да нешто плати, познајте ли таквог човека?! Треба да се хвалимо оним што су Словенци урадили, део ауто-пута што је недостајао на путу Загреб-Љубљана, нису се похвалили да су то урадили из буџета, урадили су без динара кредита. Е тако то раде озбиљне власти, а ми смо овде добили само све већу задуженост да ћемо моћи све мање да се задужујемо у будућности за сваки озбиљан пројекат, а резултат је готово никакав.
Слушам свакога дана како се не знам шта све гради, никад се мање у Србији није градило, ви немате 20-30 градилишта у целом Београду, нема крана нигде од Дудовице, Чибутковице и Брајковца на југу Београда према Љигу, то је јужни део лазаревачке општине, до северног дела палилулског и земунског немате 30 кранова укупно, сем на мосту за који ни даље не знамо која је цена и колико то кошта, колики су кредити, а ми смо почели да рачунамо и зато сам вам рекао како ће то на крају да испадне. И биће опет били су у праву. Као што су говорили месецима да лажем за 404 милиона, а онда су морали у „Политици“ да дају и да кажу - па јесте, у праву је Вучић, јесте 404 милиона 950 хиљада, али је то због приступних саобраћајница. Какве су то саобраћајнице које вреде три пута више него мост, где то има, што пишете онда у новинам да је то 120 плус 120 милиона, о чему се ту ради. То је једна фама, једна празна прича зато што никада нећете да пустите никога да одговори и да о таквим стварима говори, али посао је оно што је најважније и у Београду и у Србији. Ми немамо нових инвеститора, ми немамо никога ко инвестира споља. Ми бисмо направили канцеларију за брзи одговор, дођете, имам толико новца хоћу да уложим и ми пружамо одговор у року од 30 дана, а не да га развлачимо код свих секретара, секретарица, шефова кабинета итд и да треба година, две или три да добије било какву дозволу. Пустите да људи раде и граде, нама треба посао, треба да живне Србија цела, не само Београд, е то је оно у чему се разликујемо, а то је не мало већ много рекао бих. Изволите?
Новинар: Ја бих вас подсетила само да сте ви већ два пута излазили на изборе и да сте изгубили, ако сте то били ви!
Александар Вучић: Али ја морам да вам кажем, драго ми је што сте постали портпарол Драгана Ђиласа и да понављате његове тезе. Дакле, ми нисмо имали...
Новинар: То су чињенице.
Александар Вучић: Извините, драга Жана, али нису.
Новинар; Значи, то нисте били ви?
Александар Вучић: Не знам зашто вичете, нешто сте нервозни па имате проблем ваљда што сам рекао истину да сте портпарол Драган Ђиласа. Дакле, добро, ваша телевизија јесте портпарол Ђиласа, али ви имате проблем са чињеницама. Наиме, прошли пут ми нисмо имали непосредне изборе, имали смо изборе за странке тако да то није истина, али пошто сам био кандидат за градоначелника, иако нисмо имали непосредне изборе, подсетићу вас на чињенице, Драган Ђилас је заборавио те чињенице, знате, много је пара скупио, чујем да је купио и нову кућу сад од милион и триста педесет хиљада, много, много пара има па не зна више шта ће и где удара. Дакле, на тим изборима листа коју сам водио у Београду добила је 42.000 гласова више од националне листе СРС  у том тренутку, а листа коју је водио Ђилас добила је 12.000 гласова мање од листе ДС. Да није било преваре и промене од стране СПС, који је потписао споразуме и све друго онда на чисту превару, не на бирачку народну вољу у Београду него на превару и лоповлук направио договор са Драганом Ђиласом, е тако су направили власт са 57 према 53, а ја сам иначе поносан што сам успео да победим, пардон, да изгубим од заједничког кандидата ДС и ДСС Ненада Богдановића, то су били непосредни избори. Изгубио сам за 0,75% и заиста морам да кажем да сам у тим условима био веома поносан на тај резултат.

Новинар: Значи, то сте ипак били ви када сте излазили на изборе, ви, Александар Вучић?
Александар Вучић: Па све сам вам објаснио, веома сам поносан на чињеницу да сам сам успео да добијем гласова колико и заједнички кандидат ДС и ДСС и што сам успео на поштен начин да победим Драгана Ђиласа, али ето они су се преваром и лоповлуком дочепали власти.

Новинар: Рецимо господин Хајдин каже да ће овај бити један од најјефтинијих мостова!
Александар Вучић: Да, само им се разликује цена. На вашој телевизији одговарајући на нешто што никада нисам рекао на вашој телевизији, нисам имао могућност, никада ме нисте пустили да то кажем, на вашој телевизији Драган Ђилас пре десет дана саопштава јавности да је то најјефтинији мост који кошта 2.500 евра по квадратном метру, само два дана после тога одговарајући на наше оптужбе преко једне радио станице господин Хајдин саопштава да је то веома јефтин мост који кошта 3.000 евра по квадратном метру. Извините што констатујем да је само разлика у томе 25 милион евра, па нек се прво њих двојица пријатеља великих и у бизнису и у свему другом договоре пошто мислим да 25 милиона евра просто није ситница. Није у питању 25 милиона динара, већ 25 милиона евра, а на крају ће се испоставити да је много, много више од тога, али прво нек нам саопште, нек нам они само кажу колика је цена моста са приступним саобраћајнацима. Ми тај мост много волимо. Толико га волимо, јер смо га скупо платили, не постоји мост на свету да можемо толико да волимо и у који смо толико уложили, а у приступне саобраћајнице  и не сањамо колико смо  уложили, али вас молим да проверите у вашој архиви пошто су они учестали да одговарају, проверите, Ђилас је рекао 2.500 евра, Хајдин је рекао 3.000, То се тако гађају са парама народним као да су то њихове паре иако од својих пара нису уложили ништа. Изволите имате ли још неко питање.

Новинар: Чини ми се да је ова конференција посвећена Драгану Ђиласу, како вам се чини мост и остало о градњи моста?
Александар Вучић:  Не, нисам говорио о градњи моста док ме ви нисте питали.

Новинар: У неком од претходних интервјуа, господин Ђилас је рекао како вас цени као једног од људи који имају највише искуства у тим кампањама што се тиче Београда, али  да сматра да место градоначелника није позиција на којој би требало да заснује први озбиљнији посао?
Александар Вучић: Ја бих волео да видим шта је радио господин Ђилас, да ли што заступате продавце жвака једног тајкуна и дођете  са 5 хиљада марака у земљу, а онда зарадите, захваљујући политичким и тајкунским везама и чињеници што сте у ДС, или неко ко је од вас много успешнији као ђак, студент и на било ком послу који обавља, уз то много сиромашнији, говори тек 4 језика више од вас итд. тако да у сваком питању сам спреман са њим да се упоредим, чак и по питању знања из машинства, из сваке области па нека људи то процењују. Али ја не мислим да је ово лични обрачун, ја њега не желим да вређам на начин на који је он то радио и на начин на који то ради ваша телевизија и преко ваше телевизије. Ја мислим да је ово прилика да се упореде тимови, да се упореде визије и да се упореди оно колико смо изгубили и шта је оно што можемо да добијемо у будућности. Уверен сам да ће Београђани моћи да дају најбоље решење. Уосталом, ја нисам кандидат за градоначелника наше странке, о томе ће се одлучивати тек у септембру или октобру и о томе ће доносити одлуку органи наше странке. Када буду донели онда ћу бити спремнији да на ваша питања о томе одговорим. Иначе, никада нећу, рекао бих, на тако малициозан начин говорити о својим политичким противницима како то говоре Ђилас, Шутановац и сви остали. Мислим да више говоре о себи, једино нисам схватио када разговарају Шутановац и Ђилас, пошто се хвале, читам данас у новинама кад им дођу странци да они нешто са њима разговарају, на ком језику они причају поред три преводиоца које имају, осим ако нису црногорски извежбали у међувремену. Изволите?

Новинар: Рекли сте да нико у СНС није хомофобичан, али вам смета да се прича о томе?
Александар Вучић: Нисам рекао да ми смета, рекао сам да у Србији има неупоредиво важнијих тема, а пре свега да је много важније за Србију да се говори о незапосленим људима, да је много важније да се прича о тешком положају пензионера, о развоју производње, а о свему томе се не прича пошто је власт неспособна и није у стању да реши ниједан проблем ове земље.

Новинар: Што је спорно да се о томе говори?
Александар Вучић: Па спорно је зато што ова тема значи живот за грађане Србије, питање запошљавања људи, а ово друго не значи живот и опстанак Србије, али пошто живот и опстанак грађана Србије нису у стању да реше хајде да променимо тему па да се мало позабавимо и да целу нацију забављамо тим проблемима. Е то је оно у чему не можемо да се сложимо и то је оно што сви људи осећају и виде као основни проблем целе те приче. Баш неког брига шта неко ради у четири зида, али људе је итекако брига где ће дете сутра да му ради, хоће ли моћи да га школује, хоће ли моћи да га запосли после тога, хоће ли му дете имати перспективу или неће. А о томе се не говори уопште, то су забрањене теме у Србији. Главна тема је -зликовци су ови из опозиције и друга тема - хајде да забављамо народ мало геј парадом или не знам чиме. И ту ћемо помало да им усолимо спорта и музике и крај приче.

Новинар: Значи, вама је њихова прича, геј популације, забављање?
Александар Вучић: Не, о проблемима геј популације није забављање, али извините прича о геј паради је минорна прича и безначајна у односу на проблеме који муче Србију. Да, мислим да је то минорна тема у односу на све ове проблеме које сам поменуо, а ови се проблеми не помињу зато што власт нема решење, јер су огрезли у пљачки и ништа друго не раде, а ово се намеће као кључни проблем.Да ли имам нешто против геј популације, немам ништа и то да вам буде јасно. Рекао сам вам да подржавам запошљавање људи. Мислим да је запошљавање људи неупоредиво важнији проблем и већи који морамо да решимо од мешања у небитне ствари да бисмо главне теме ставили у ћошак.
Хвала вам најлепше!