Александар Вучић - 20.06.2012.

Е, сад сам дошао на ово због чега сте сви, претпостављам, дошли, а тиче се формирања нове владе. Моја обавеза, као вршиоца дужности председника Српске напредне странке, данас је да вам саопштим да је Српска напредна странка учинила апсолутно све, апсолутно све, да дође до формирања нове владе. Ми питамо све друге учеснике на политичкој сцени Србије зашто нема нове владе?! Ми смо понудили потенцијалним коалиционим партнерима веома фер и коректне договоре, ми смо понудили план и програм за излазак земље из тешке економске и политичке кризе. Нисмо добили никакав одговор, сем да ће одговора можда бити ако не успеју њихови преговори са другим партнерима. Ми их само позивамо да све приче заврше што пре. Ако хоће да формирају владу са Демократском странком, нека је формирају, ако неће, ми смо спремни да разговарамо о будућности Србије, али нисмо спремни да трпимо да нам било ко у било којем тренутку на било који начин спочитава и пребацује да је Српска напредна странка за нешто одговорна, пошто се ми понашамо и озбиљно и одговорно и државотворно. Ми смо понудили решења, понудили смо договор, па нека сви остали на политичкој сцени Србије кажу грађанима ове земље зашто то немамо још владу. Што се нас тиче, ми смо спремни владу да формирамо у року од неколико дана. Али, за то су нам потребни партнери, а од партнера, рекао бих, нема ни трага ни гласа. Нема одговора, не јављају се и зато ми и даље чекамо и зато вас нисмо обавештавали раније о будућим потезима. Чим будемо имали такву врсту одговора ми ћемо вас обавестити и видећете да код нас то неће трајати десетине дана, уколико до тога дође, наравно, већ ћемо за неколико дана обавити целокупан посао.
Ми мислимо да влада коју би формирала Демократска странка, СПС, ЛДП, Уједињени региони Србије не би имала легитимитет, значи да би већина грађана Србије била против те владе у самом почетку, што значи да су грађани Србије гласали за промене и то је ствар на коју желимо да упозоримо оне који учествују у покушају прављења такве владе да то треба да имају у виду, да то треба да знају. Оно што је за нас важно нису принципи, већ циљеви и резултати. Принципа смо се нагледали и наслушали у претходном периоду. Ми желимо проверљиве резултате и јасне циљеве нове владе, дакле ти проверљиви резултати морају да буду после шест месеци, после годину дана и после две године да анализирамо, направимо рекапитулацију и видимо шта смо постигли. Уколико се потенцијални партнери са тим буду сагласили, ми ћемо бити спремни да убрзо саставимо ту владу, уколико, наравно, пре тога не дође до њиховог договора. Али, то више не зависи од нас. Желели смо овим да свима у Србији јасно ставимо до знања да ми ничим не калкулишемо, да ми никакве посебне рачунице не правимо, ништа тајно не радимо, понашамо се одговорно, озбиљно и ником на политичкој сцени нећемо дозволити да држи придике Српској напредној странци због тога што грађани Србије данас трпе и што грађани Србије губе милионе и  милионе евра свакога дана зато што немамо владу која би била функционална и која би могла да решава њихове проблеме. Нека се сви остали запитају колико су криви. Оно због чега сам задовољан и поносан је то да сам данас на челу странке која за такво стање у Србији не сноси никакву одговорност.
Изволите ако имате неко питање.               

 

 


Новинар: Пре пет дана сте најавили да ће се знати ко ће формирати владу...
Александар Вучић: Рекао сам, цитирам, мислим да ће се до понедељка знати ко ће формирати владу.

Новинарка: Добро... Да ли сте, када сте то рекли, имали нека уверења, договор, па се нешто променило. Зашто сте најавили за понедељак?  
Александар Вучић: Зато што сам очекивао да у недељу чујемо нешто конкретније после сусрета Дачића и Динкића. Ја сам знао да ће до тога доћи и да ће доћи до конференције за новинаре.

Новинарка: Дачић је два пута за две недеље ишао  у Русију. Да ли је то неко охрабрење за вашу странку пошто можемо да прочитамо да Русија инсистира на томе да уђу у коалицију са вама?
Александар Вучић: Све што прочитам у „Блицу“ знам да је лаж. Ово сам видео у „Блицу“ и одмах знам да нешто није истинито или је неко нешто подметнуо, тако да не желим да коментаришем то. Ја немам проблем са тим ко где путује. Лично сам путовао у Берлин, а могу да вам саопштим да очекујем да до септембра одем у Вашингтон и у Москву, тако да не видим да то има неке велике везе са било чим. Просто, ја мислим да грешите око једне ствари. Ви мислите да се ту воде страшно велике и страшно важне игре. Ја мислим да је ту једна ствар готово кључна и најважнија, а то сам од почетка инсистирао и био врло конзистентан у томе. Никако нисте разумели значај те речи, просто сте увек мислили да је пијаца оно што је најважније за политику. Није. Најважније у политици је легитимитет. Ја сам сасвим сигуран да Ивица Дачић и многи други разумеју проблем легитимности и бившег председника Тадића и могуће такве владе. То је кључни проблем, не то Москва, Вашингтон, Брисел. Наравно, разговарате са свима, чујете мишљење свих, сви имају некакве своје преференције, али, на крају крајева, грађани Србије су ти, бар што се тиче Српске напредне странке, који одлучују о будућности ове земље и о будућој влади. Изволите.

Новинарка: Господине Вучићу, када кажете да сте дали коректну понуду потенцијалним коалиционим партнерима, да ли је то та прича - Ивица Дачић премијер, а Млађан Динкић економска министарства?
Александар Вучић: Наслушао сам се и начитао свакојаких ствари. Нисмо о томе на такав начин разговарали, кад кажем коректна понуда. Ја сам у разговору са господином Дачићем, сам сам вас обевештавао кад сам их имао, рекао сам у неколико реченица... Причали смо, пре свега, о циљевима и резултатима које би можда нека тако састављена влада требало да оствари. Али сам и рекао једну реченицу, а то је, да што се нас тиче немамо ни ту врсту ни личне ни политичке сујете да морамо да заузимамо апсолутно сва места у Србији и да сад то постаје некакав партијски плен. Изразио сам жељу, говорим у име Српске напредне странке, ово први пут саопштавам, да на одређена места дођу људи који немају везе са нашом странком, да дођу стручни људи, да дођу људи којима ћемо се дичити сви, и које нећемо доживљавати као људе СНС-а, као људе СПС-а или људе неке друге политичке партије, већ као људе који ће урадити добар посао за Србију. То је све.

Новинарка: Значи, то није била нека врста позива да Дачић буде премијер?
Александар Вучић: Не бих се изјашњавао о таквим стварима. Изволите.

Новинарка: Докле ћете да их чекате?
Александар Вучић: Наше је да указујемо на озбиљност ситуације у Србији, наше је да покажемо одговорност и мислим да смо то учинили и да нико не може од политичких субјеката на политичком небу Србије да вам каже да смо се ми понашали неозбиљно и неодговорно. Ја мислим да се данас, управо због таквог понашања Српске напредне странке, кају многи који су говорили како не могу никад себе да замисле у сарадњи са напрењацима. Обично се у нашем народу каже – ко другоме јаму копа, сам у њу упада. Шта да радите? Такав је живот. Ми смо стрпљиви и трпељиви, али апелујемо на све учеснике у политичком процесу. Ми немамо проблем ако ће они да формирају владу, формирајте је што пре. Ми ћемо да вам будемо политички противници, борићемо се против вас. Тачка. Ако не желите да је формирате, мислите да таква влада не би имала легитимитет, као што ми милсимо, хајде ми да је формирамо што брже да преко лета нешто урадимо, а не да се сви разбеже по разним белосветским морима, од Кариба до Новог Зеланда и до не знам ни ја где већ, па ћемо да чекамо септембар, па у септембру мало да се окупимо и онда да почнемо тек да решавамо проблеме. Тако ћемо зиму да дочекамо у глади и то не кривицом нове владе, већ кривицом свих који су владали претходних година. Али, неко то мора да разуме. Једна је ствар тачна коју је рекао Динкић. Стање у српским финансијама много је горе од оног што се представља. Ми све паре које добијамо, све кредите које узимамо, трошимо на покривање буџетског дефицита. Ми немамо никаква улагања у производњу, немамо никаква улагања у инфраструктуру. Ми немамо ништа. Ми имамо покривање буџетског дефицита све време, а да не кажем да смо успели да урушимо и уништимо сва јавна предузећа у земљи. Да смо довели чак и „РТС“, као јавни сервис, који није више јавно предузеће, у тешку ситуацију. Да смо „ЕПС“ довели до разарања, да „Србија гас“... да не говорим, „Галеника“, свако наше јавно предузеће је у катастрофалном стању. Свако. И то мора да се решава брзо. Решавајте, људи, брзо, формирајте владу. Ако хоћете да је правите без нас, само напред, да видимо можете ли. А ми смо спремни и сачекаћемо колико год буде потребно зато што ми резервну отаџбину немамо.  Ми упозоравамо све актере на политичкој сцени да је веома важно да се влада формира што пре, и није случајно председник републике на томе инсистирао. Зато што он данас има увид у стање јавних финансија, довољно је да добијете извештај од гувернера свако јутро па да вам буде јасно где се Србија налази. Ја желим вама свима да кажем пошто знам да нико од нас, ја нисам био у стању то да сагледам до пре петнаест дана, ја нисам био у стању да сагледам до пре петнаест дана колика је катастрофа у Србији.

Новинар: Како је одједном то Динкић у праву а до јуче сте га критиковали?
Александар Вучић: Па за ту ствар је у праву, рекао сам да је за ту ствар у праву, немојте да ме питате за све друго. У много чему мислимо потпуно различито, то није спорно.

Новинар: Да ли је господин Динкић потенционални партнер за вас пошто сам ја схватила да сте званично позвали само СПС на разговоре, а само са њима немате довољно за већину?
Александар Вучић: Зато што  када разговарамо са СПС-ом онда можете да имате рекао бих више ствари о којима после можете да причате. Без СПС-а не вреди да разговарате. Дакле можемо да причамо са ДСС-ом, можемо да причамо са Динкићем, можемо да причамо са било ким није довољно. Зато је важно да разговарамо са СПС-ом, да видимо какве су њихове идеје, какви су њихови планови. И после ћемо да разговарамо са другима са којима то буде потребно уколико су они сагласни са тим наравно. И никога нигде не терамо и никога нећемо да вучемо за рукав, никога зато што ми мислимо да је много лепо бити у коалицији и сарађивати са Српском напредном странком, и мислимо да то треба да буде сваком част. А не да будемо кужно куче од кога ће сви да беже па ће да побегну код њега у тренутку када немају где друго. Ми немамо проблем сами ћемо да их све победимо на следећим изборима, све заједно. Као што нису веровали шта може Томислав Николић да уради, ја се сећам Тањиног прилога на Б92 овде из другог круга кад је дошла када смо са београдским одбором имали састанак како је лепо почела када је рекла тежак задатак за београдски одбор СНС-а треба да победе у другом кругу. Као што сте видели Тања тај тежак посао београдски одбор је остварио. А сада ће бити задатак да их победимо све заједно на следећим изборима и тај задатак ћемо да остваримо. Дакле, није то нама проблем, али је проблем за земљу. Хајде да видимо шта је то што ми можемо да урадимо, хајде да видимо шта је то што за земљу можемо да направимо, ја не мислим да ико од њих мисли да је њихова влада добра. Нико од њих то не мисли, нико и зато се она и не прави.
Новинар: Да ли Ивица Дачић, пошто сте у контакту са њим, уопште каже шта је проблем, зашто они не формирају владу?
Александар Вучић: Не мора да ми каже знате, дуго сам у политици, ветеран сам у политици, знам ја шта је проблем и то сам вам рекао првог дана. А шта ће да ради влада када је пита председник а шта је са 24 приватизације, шта ће да ради влада када се суочи са снажном опозицијом у скупштини а немају више радикале и неке друге своје слуге које ће нас да ударају с бока него ће имати врло чврсту опозицију у блоку против себе. А шта ће да раде на јесен када буду морали озбиљни реформски потези да се предузимају, а реформе не можете да спроведете зато што у народу имате мањину. Нисам вам случајно од почетка говорио, аналитичари Демократске странке  неки су препознали значај тих речи, неки су необразовани па не знају шта значи легитимитет, а неки који су образовани су добро схватили каква је то опасност  за такву владу и Демократску странку. Нисам вам случајно рекао дакле, ја могу да мислим и свакако се разликујем од представника свих других странака, да се не разликујемо били бисмо у њиховим странкама или они у нашој. Али, и на другој страни седе искусни политичари којима не можете да продајете рог за свећу, који знају шта Србију чека, који знају са каквим ће мукама Србија да се суочи, који знају са каквим проблемима ће Србија да се суочи. Да ли ви стварно мислите да се њима хрли или жури у такву владу? Код некога ко је изгубио изборе, код некога ко је изгубио ту врсту легитимитета. Што не значи да неће једног дана за четири или осам година моћи да поврати то, али у овом тренутку то није реално и они то знају сви. И они то имају у својим главама. Запамтите, легитимитет или не постојање легитимитета је највећи проблем за формирање владе.

Новинар: Из овога што сте рекли да ли то значи да нисте имали никакав контакт са Динкићем или неким из УРС-а, и да ли то заправо значи да ви не знате како ће они реаговати чак и у случају да направите неки договор са СПС-ом?
Александар Вучић: Мало сам обавештенији од одговора у којем бих се сагласио на постављено питање. Изволите Тања.

Новинар: Причате доста о легитимитету, па да ли је излаз из ове ситуације да формирате владу са Демократском странком?
Александар Вучић: Не мислим да је реално.

Новинар: А да ли имате било какве контакте са ДС-ом?
Александар Вучић: Па не знам шта значи, на пријему у Британској амбасади сам имао контакте са свима. И видео сам како неки амбасадори и директори политичких одељења јуре за Сузаном Грубјешић по травњацима, па онда јуре по травњацима, па ко је био из СПС-а око дрвета су јурили човека. Ја сам са свима имао контакте, не знам шта то значи, природно и пристојно је да имате контакте, али ви знате да никада не лажемо просто вам кажем не мислим да је реално. Као што сам говорио и у предизборној кампањи и  много пре избора.

Новинар: Ако можете само да нам побројите те потенцијалне коалиционе партнере којима су понуђени договори, и ако може један коментар на интервју Велимира Илића, претпостављам да сте га читали, он каже да му је ДС чак нудио некакав договор, не каже какав је његов одговор био,  па да ли сте ви уверени у верност својих коалиционих партнера?
Александар Вучић: Уверен сам, али ћу вам једну ствар рећи, да видите колико је важно да имате одређена начела. Наши људи у Мионици су формирали власт, у дану када су формирали власт на мој предлог сви су искључени из Српске напредне странке, то ће се исто догодити у још две општине у Србији, где су наши председници општине, сад вам кажем биће искључени из странке, зато што нису добили страначку дозволу да се на такав начин формирају коалиције. Не само због тога што бисмо им ми забранили да то ураде, већ због тога што су они правили приватне договоре, бизнис договоре. Е бизнис договоре да правите са појединим тајкунима, бизнис варијанте да правите, а да будете члан Српске напредне странке нећете. И не треба нам да имамо власт ни у једној, ни у две, ни у три, ни у пет општина ако ће тајкуни да управљају нашим одборницима. Е дакле, ко хоће да иде било када и од чланова Српске напредне странке било где, нека иде. Ми мислимо да је толико лепо и да је толика част бити члан Српске напредне странке, да не бисмо ни за шта на свету то мењали. Ко то не мисли, коме је негде другде боље увек може да иде, а што се Велимира Илића тиче у њега имам апсолутно поверење и сигуран сам да никада ништа слично не би урадио.

Новинар: И ако можете да нам побројите те потенцијалне коалиционе партнере.
Александар Вучић: Не могу, чекамо СПС да се изјасне. Не би било потенцијалних партнера ако нема СПС-а. Обратите се пре свега СПС-у, а ако хоћете да вам причам у контакту смо са свима на политичкој сцени  Србије.

Новинар: Шта ћете да радите ако формирате владу па вам стигну ови услови о којима се у последња два, три дана говори. Нови услови из Брисела?
Александар Вучић: Дојучерашњи председник Српске напредне странке, данас председник Републике је наш велики пријатељ и мој лично велики пријатељ и ја знам детаље разговора из Брисела и нису ти разговори били разговори у којима се користио штап, или у којима су се делиле пацке како су то неки желели да кажу. Напротив, мислим да нам тек предстоје тешки разговори, то су били разговори охрабрења и за Србију и за председника Николића, а свакако нам тек предстоје тешки разговори. Ту је поред мене и Крстимир Пантић, данас смо имали разговор о ситуацији на Косову и Метохији и Крстимир Пантић зна да нам не предстоји ништа лако. И зна да ће бити много мука и много тешкоћа, али ми морамо да поштујемо Устав Републике Србије, уз истовремено увек промишљање о томе како да побољшамо економски положај грађана Србије. Тај мали маневарски простор трудићемо се да искористимо на најбољи могући начин. А да никада никога не лажемо ни у међународној заједници и да никога не лажемо унутар нашег народа. Пошто су сви сити лажи, кључни проблем у свим разговорима које смо имали и сад нећу да говорим о разговорима које је имао председник Републике, али у разговорима које смо имали ми као представници СНС-а, а имали смо разговоре претходних дана свуда и у иностранству и у земљи, свуда је проблем тај што наша земља нема кредибилитет, кредибилитет нам је никакав, јер ми све што кажемо слажемо. А онда и они нас лажу. Е то једанпут мора да се промени. Немојте да обећавате много да бисте добили статус кандидата па не испуните ништа. Обећајте мало па то мало испуните, е то је нешто што сви траже од наших партнера и на западу и на истоку. Немојте да нам обећавате куле и градове, али оно мало што се договоримо, ми да испунимо, и оно мало ви што се договорите ви да испуните. Е то ће бити политика Српске напредне странке. Да се на такав начин понашамо. Да водимо рачуна о нашем народу, о нашим грађанима и о целини наших интереса. Али да никада не лажемо народ. Ту наравно постоје и различити интереси и различити предлози појединих земаља. Једно су вам европски услови, а једно шта ће да вам траже представници једне од најмоћнијих земаља Европе, представници Сједињених Америчких Држава, представници не знам који. Оно што су за вас званичини услови то су европски услови, а ту нема нових, само треба рећи људима шта су.  

Новинарка: Значи није тачно да ће се од Србије тражити укидање институција, отварање канцеларије?
Александар Вучић:  Па добро чекајте, то око укидања институција сте чули пре две године, не знам шта је ту нека велика новост. За отварање канцеларије као услов нисмо чули. Да ли се помиње у различитим разговорима, да помиње се, али то се такође помиње две или три године. А што се тиче паралелних институција да видимо прво шта су то, па шта неко мисли да су паралелне институције. Ту разговори нису ни отварани. И ту уопште не желим да окривљујем српску страну да кажем да су ту нешто наши по том питању урадили. Не, нису ништа. Ту разговори нису ни покренути са мртве тачке. Јер ми не можемо да уништимо наше националне и државне интересе. Шта треба да кажемо да школски програм треба да буде по уџбеницима где ће да уче да је највећи национални јунак Скендер бег, није реално.

Новинарка: Рекли сте да сте били у Берлину, да ли је тачна информација да сте разговарали око састављања владе са Ангелом Меркел, друго питање шта су вам рекли на чему ће Немачка инсистирати да би Србија добила датум отпочињања преговора?
Александар Вучић:  Разговарао сам са веома, веома важним људима у Берлину, али сам ја био изасланик председника републике у том тренутку и не пада ми напамет да говорим о детаљима тог састанка. Ако сте приметили и настављам да наглашавам то, иако сам због тога мање омиљен код вас  новинара, од нас нисте добијали информације испод жита ни о тим ни о другим сусретима зато што то часни људи не раде. Ја сам се договорио са мојим домаћинима у Немачкој, они су ме дочекали на изванредном нивоу, на изванредан начин, договорили смо се да ја у јавности не говорим о томе и ја у јавност не излазим са тим подацима.

Новинар: Рекли сте да нећете да кријете ништа од јавности.
Александар Вучић:  Нећу да кријем ништа од онога што је договорено за Србију, а оно што нису били јавни разговори о томе нећу да говорим ништа. Ако би се моји немачки домаћини сагласили ја бих био спреман да о томе говорим. Али пошто очекујем посету на високом нивоу Србији већ крајем августа - почетком септембра када ће се одлучивати о судбини Србије, онда ћу имати и више података и информација па ћу моћи да вам саопштим. Али свакако да је Немачка не само једна од кључних земаља Европе већ једна од кључних земаља у свету са којом Србија мора да направи најбоље могуће односе. И оно што је важно то је да смо и једни и други истакли и улогу и значај међусобне сарадње и добрих односа и приближавање Србије Европској унији. Ја нисам добар у проналажењу добрих реченица за саопштење као неки други. Ми ћемо вас како су најавили они до краја недеље  имати своје састанке, ми ћемо све то знати, а о било каквим новинама ми ћемо вас обавештавати.
Хвала вам најлепше што сте дошли.