Александар Вучић - 22.03.2011.

Ми смо се надали другачијем одговору режима иако морам да кажем да нисмо изненађени неодговорношћу режимских представника, нисмо изненађени зато што они који живе у својим скупим вилама и возе се скупим аутомобилима са десет телохранитеља увек око себе, они не виде како грађани Србије живе. А шта је то због чега смо приморани да тражимо изборе раније, да се одрже раније, да буду ванредни и зашто је толика потреба грађана Србије за таквим скупом? У Србији је рекордних 1,5 милиона људи данас без посла, у Србији је у последње 2,5 године остало 205.000 људи без посла, у Србији је најугроженија млада популација од 25-29 година. У периоду од 2000-2010. године према званичним подацима 4 пута је више људи напустило (младих људи, стручних и образованих) земљу него у пероду до 2000. године. Дакле, четири пута више. Ми смо, како каже госпођа Шмит која је јуче то званично саопштила, одмах иза Гвинеје Бисао по одливу мозгова. Нема горе земље на свету, осим ове две земље, и ту је мртва трка за златну медаљу.

Значи, само за децу од 2000 године држава Србија је школовање платила 12 милијарди евра, ми смо дирекно инвестирали у привреду других земаља. Ми смо дирекно инвестирали у економију свих земаља на западу, у све могуће и дирекно разарали домаћу привреду, науку и све остале сфере друштвеног живота у којима су ти људи могли да дају свој максимални допринос. Такође желим да вам укажем на чињеницу да су данас плате, реалне плате у Србији, најниже у региону, и на нивоу су из 1970. године, не оно 1989. него 1970. година. Желим да вам кажем да по међународним критеријумима њихових агенција и агенција за утврђивање рејтинга пословни ризик у Србији је повећан, али погледајте следећи показатељ -  ажурност грађавинских дозвола Србија 176. место у свету, ваљда су толико земаља и рачунали, затим економске слободе 130. место од укупно 145 земаља. Ми смо увек у првих 15. Видећете, тешко је наћи гору земљу од наше по свим међународним критеријумима, а за нас најлепшу и најбољу, макроекономска стабилност то је на 111. место, организовани криминал 109. место, али не по криминалу него по борби против криминала, да не буде забуне. Порески систем 138. место, инфлација 100, независност правосуђа је 110. место. Е ,по свему томе можете да видите зашто смо заказали тај митинг, јер сваког дана до 16. априла, свакога дана бићемо задуженији за нових 5 милиона евра, а свакога сата остајемо без 44 радника и онда погледајте зашто су у Србији потребне промене. Зато ми заказујемо тај скуп за 12 сати.

Одбацујемо примедбе челника ДС да је било речи о некаквом ултиматуму. Ви сте нас нападали и говорили да превише попуштамо, а подсетићу вас да сам вам истог дана рекао какав очекујем да ће бити одговор. Испоставило се да је моја процена била мало ближа него већине новинара и аналитичара, не зато што сам много паметан него зато што смо добро проценили степен неодговорности режима и мислим да ћете, ако се присетите и ваших примедби  на наше тобожње одустајање од митинга, биће вам јасно да смо ми добро знали шта се у Србији збива.

Желим да вас обавестим да ћемо ми на тај скуп позвати представнике свих социјалних група, све људе који су незадовољни, и сиромашне и богате, све оне који су опљачкани, позваћемо све људе који желе другачију и бољу будућност за своју децу, позваћемо и различите синдикате, све оне који мисле да друга нека власт може на бољи начин да реши њихове проблеме, а ту другу власт ми не желимо на силу да добијемо, већ желимо да добијемо изборима и ми се тог дана боримо за изборе и то је наша порука свим грађанима Србије, јер ми нећемо да на власт долазимо онако како су неки други долазили. Хоћемо да се изборимо за изборе и у томе ћемо успети, а на изборима је наше да представимо платформу, програм и да их победимо и то тако убедљиво да буде јасно да наредне 4 године не могу озбиљније да угрожавају новостворену власт.

Желим да вас обавестим да ћемо сутра увече, дакле у среду увече у 20 часова у концертној сали у Шумицама одржати велики хуманитарни концерт за Јапан, за помоћ јапанском народу, јапанским грађанима. Ми смо скупили значајан добровољни прилог са нашим пријатељима, уручићемо тај прилог Његовој екселенцији господину Цунозакију који ће бити присутан сутра, као и председник наше странке, господин Томислав Николић и тиме ћемо још једанпут показати колико је срце српског народа и колико морамо одговорно да се понашамо и у међународним односима, бар тамо где је све јасно и где је потребна само нечија помоћ, а не не знам каква друга врста уплитања.

Изволите ако имате било каква питања! Ако имате питања везана за енергетику  на то ће Зорана одговарати, нисам експерт за то. Изволите?

Новинар: Господине Вучићу пошто су разрешене недоумице да ли ће бити митинга, значи биће митинга, хајде сад ми реците како ће то изгледати и колико ће трајати?
Александар Вучић: Дакле, ту се сад поставља неколико питања. Наша је намера да се изборимо за изборе, на вашој радио станици је било питања: Шта ако они кажу за 10 дана или за 15 дана - ево прихватамо то и то? Митинг ће бити одржан, како и на који начин ми разрађујемо све варијанте у овом тренутку, дакле уколико буде до краја одбацивање сваке врсте разговора, јер наш први захтев је био да се разговара са представнцима режима о датуму расписивања избора, ако буде и даље одбацивана свака могућност разговора онда, како да вам кажем, наше је да станемо и да будемо са народом док се ствари не промене код усијаних глава које мисле не зато што су им кабинети најлепши и зато што су им фотеље најудобније и најдубље да тако добро живе и сви остали грађани Србије. Ако буде друга варијанта или нека трећа варијанта ми ћемо митинг држати, али ћемо вас обавестити о свему, о начину на који смо то мислили да изведемо, дакле и колико ће дана трајати и како ће се спроводити итд, јер оно што желим да вам кажем, наш креативни тим и наши људи су овде у нашем заједничком штабу направили, већ имамо већ 24 ресторана који су се јавили да бесплатно доносе храну и не знам колико људи који су спремни да помогну на различите начине, тако да биће врло интересантно. Како да вам кажем, људи у Србији желе промене и то не осећају само режимлије и режимске слуге на појединим местима у Србији, али ако нису веровали како ће да изгледа 5. фебруар изненадиће се како ће да изгледа 16. април, биће значајно већи број људи него 5. фебруара.

Новинар: А је ли довољно да вас само позову на разговор да откажете митинг или да се договорите тачно о времену одржавања митинга?
Александар Вучић: Отказивања митинга нема, дакле ни у једној варијанти, тачка. Да не би била злоупотреба и шпекулација, знам ја наш РТС, знате тако је направљен прилог из Чачка који траје 1.09 минута , а хрватске демонстрације 1.23 у истом Дневнику. Је ли тако било? Биће да смо рекли истину. Правите митинг у Чачку на којем никада није било толико људи, шта год да кажете да је било 6, 7, 8, или 9 хиљада никад нико није имао више од 1000 људи у Чачку, што није ни битно,  а имате ваше демонстрације, ваш незадовољан народ и вас то не интересује, а снимали су крај митинга кад се разилазе људи да се види како нема никог на чачанском тргу. На том скупу ми ћемо се боорити за равноправне услове за све политичке странке. Ми, за разлику од њих који својим бахатим односом свакога дана прете на различите начине и свакога дана воде кампању против СНС, ми никоме не претимо и ми ћемо се мирним и демократским средствима борити за равноправне услове и за изборе.

Новинар: А колико људи очекујете?
Александар Вучић: Свакако ћемо их довести 100.000 људи у Београд, дакле говорим о организованом делу. Прошли пут су нама квоте биле, ја сам ако се сећате за вашу телевизију сам врло прецизно говорио, тада сам вам рекао да смо одредили били квоте на 57.500 људи и рекао сам да ће то сигурно бити око 45.000 које ми доводимо сигурних и испоставило се да је било нешто више, јер седам округа је прешло квоте, затим неколико округа је било испод квоте и доста је било њих на нивоу те квоте. Сада су квоте драматично повећане па ћемо да видимо сад идемо у обилазак Србије до тада да подижемо нашу инфраструктуру и негде 4-5 дана пред митинг питајте ме тачно ћу вам рећи у аутобус ћу вам рећи тачно колико.

Новинар: А хоће ли бити стиропора?
Александар Вучић: Ми имамо много начина и имамо много идеја. Наш креативни тим је, рекао бих, веома инвентиван и сад има много размишљања да ли ће да им звоне звона, то са стиропором ћете тек да видите какве су трикове смислили и како ће да се играју и како сатиру да праве и како да се шале на рачун власти, али о том потом. Имају још времена за то, на нама је сада да убрзају машинерију и да припремамо људе за митинг. Креативни тим ће имати још 15 дана да ради док не будемо знали коначан план.

Новинар: Господин Николић је обећао да ће седети на стиропору?
Александар Вучић: Господин Николић је рекао да ће бити са својим народом, да ће бити први и да ће отићи последњи, а ми ћемо наравно колико год да траје, један сат или 10 дана, или 20 дана све очистити, уредити баш онако како је било прошли пут.

Новинар: Шта ће да буде ако уопште не одговоре, а  ви се скупите тамо?
Александар Вучић: Биће, биће господине Бабовићу, као што видите углавном су моје претпоставке биле нешто тачније и мораће да буде. Знате кад видите толики број људи џабе вам је што ви приказујете да је било 7 људи у Чачку, јер су вам хрватске демонстрације дуже, нечији главни одбори су дужи од нечијих митинга. Шта год да радите, како год да радите не вреди вам. И то што кажете да Тома Николић укида пензије зато што је против исплата пензија из комерцијалних кредита, што раде новине ДС-а, знате да се томе смеје међународна јавност, смеју им се људи на сваком месту, али пошто ми немамо контакте са странцима, јер само они имају контакте па они то боље знају него ми.

Новинар: Да ли имате информацију да ли тим са друге стране смишља нешто?
Александар Вучић: Па смишља сваки дан, погледајте сваки дан, ја нисам видео то светско чудо у животу. Пратили смо ми шта се збива на државној телевизији и зато меримо све, али не можете све ни да измерите. Ви сте довољно искусни да знате како они то раде, али смо приметили, довољно је да читате Курир и Политику и још неколико њиховох медија да пратите које су дирекно под њиховом контролом , тако да вам је јасно, то раде сваки дан, али има један проблем. Кад река иде у једном смеру можеш ти да бацаш балване у реку, можеш да радиш шта хоћеш, али да ту реку зауставиш не можеш, можеш само да је успориш.
И кад је било 1-2 посто разлике за нас, ми смо говорили хајде на изборе имаћете бољи резултат, сад кад је 10 посто разлике они мисле да ће да буде мање. Неће, биће више, ићи ће на мађарско-бугарски сценарио.

Новинар: Само да питам, ко је осим Јелене Триван која се огласила данас и чини ми се Наде Колунџија да ли је било ко други звао вас или господина Николића?
Александар Вучић: Нису нас ни оне позвале, то смо ми видели у медијима, једна је говорила о ултиматуму, а шта је говорила Нада Колунџија то нисам разумео, нисам баш схватио, а ово сам схватио да они неће да одговарају на ултиматуме. Ми смо рекли да то заиста има везе са свим осим са ултиматумом. То је била апсолутно компромисна варијанта која је била чињење режиму. Људи, ми бисмо их данас на изборима прегазили, значи то не би било ми смо нешто бољи.

Новинар: Па где то има да опозиција чини?.
Александар Вучић:  Па не знам да ли има или нема, ми то чинимо не због нас, ми чинећи Србији смо понудили њима нешто што смо ми знали да ће да одбију зато што кад неко седи у скупим аутомобилима, скупим кабинетима и дубоким фотељама он не може да осети шта се око њега збива. Ако ме питате, знам све шта се збива у њиховим главама, јер сам то пролазио од 2000. године. Тачно исте ствари видим код људи да не примећују шта се збива око њих. Као што немам право да коментаришем Пинк и Б-92 зато што то не плаћамо, извините дозвољавам себи право да кажемо неку реч о ономе што плаћамо, а данас у Србији ту телевизију највише плаћају симпатизери и чланови СНС, убедљиво највише и како је могуће да у истом Дневнику суботњем уз оне слике разилажења људи па се није видело ни колико је људи било на скупу. Тај прилог траје 1.09 а само хрватски траје 1.23, а неки ГО траје 1.35 неке странке, е па извините молим вас то неко мора да вам објасни о чему је реч, а можда и не мора. И то што кажете.

Изволите ако имате још неко питање?
Дакле, ми чекамо и чекаћемо и 16. њихов позив за разговор, ако га буде, ако га не буде онда очекујемо да ћемо се бројем људи, њиховом енергијом, њихово вољом, трпељивошћу и издржљивошћу изборити за промене у Србији и за изборе.Хвала вам најлепше!