Александар Вучић - 24.02.2012.

СНС констатује да је од последњег пада курса динара Србија постала земља са најнижим примањима у Европи, да је данас испред нас и Албанија, да данас не постоји више ниједна земља у региону коју по примањима можемо да престигнемо по глави становника. Дакле, ми поштујемо оно што је рекао гувернер да ће нам бити потребан хитан ребаланс буџета одмах по окончању избора, али тај ребаланс буџета ће моћи да направи само нова власт која ће јасно водити стварању више радних места, а не да се сете радних места и више посла 60 дана пред изборе, а да претходне 4 године ама баш ништа нису урадили. И то што су се баш сад сетили, последњих 60 дана пред изборе да о томе говоре,а  у међувремену смо имали 400.000 отпуштених људи са послова које су обављали деценијама, годинама, јасно говори какава је нервоза и чиме све режим мисли да може да се служи у изборној кампањи. Видим да су већ своје аналитичаре натерали да говоре како због статуса кандидата добијају изборе, подсетићу их на Македонију, Хрватску,  на коју год хоће земљу ко год је добио статус кандидата, а ови су их добили у време кад је требало, много пре наше земље, пре седам година чак Македонија, ево Хрватска је добила чланство у ЕУ, све те Владе губиле су изборе. Тако да нека се не надају превише, сувише су лоше учинили за грађане Србије да би могли да очекују победу на изборима.

Ми ћемо вас наредне недеље обавестити о новим савезницима, о људима који ће да учествују у великом покрету за Србију, за промене у Србији и Томислав Николић ће представити неке нове људе и оне који могу да допринесу, из редова послодаваца, као што смо говорили, из редова и сељака и радника, дакле у наредних 10 дана ћемо тај посао завршити.
Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Како коментаришете изјаву Горана Јешића да Демократска странка треба да се извини грађанима Србије за оно штоје лоше учинила?
Александар Вучић: Рекли су им у Агенцији за истраживање јавног мњења да би било лепо да се неко извини грађанима и да каже - ето ми се извињавамо, па ће то грађани лепо да приме. Баш њих брига, они једино размишљају како да наставе да пљачкају и како да истовремено сачувају своје фотеље, а понеки од њих богами и своју слободу. Тако да не мислим да је то много битно и не мислим да то икога у Србији ко жели промене интересује. Још једанпут да нагласим за оне који се утркују свакодневно, видим као да је отворено нешто отприлике као зид где треба сваки дан да кажете нешто против СНС и то ће режимски медији, било да су под државном или приватном контролом, свакога дана да објављују како они неће са СНС, као да их неко зове, као да их неко тражи. Па ми се против њих боримо, ми желимо да им видимо леђа да би Србија видела напред, да би Србија кренула напред. Не морате да се више утркујете, разумели смо вас, нећете, нећемо ни ми са вама, завршите ту причу, не морате да се заклињете више никоме, само нам реците да видимо шта сте урадили у претходних 12 година, шта је ваш резултат за владавину коју сте имали дуже него Слободан Милошевић, шта сте то оставили Србији и шта сте то оставили као перспективу и наду српској деци, шта то има од наше будућности и људи ће донети праву одлуку.
Изволите!

Новинар: Господине Вучићу, да ли ћете обeлоданити име политичара који се састајао са Луком Бојовићем? Дали сте неколико рокова, рекли сте у среду, у среду је дошао колега Марко Селаковић и рекао да сте написали оптужницу...
Александар Вучић: Бићу љубазан у одговору који ћу вам дати. Није Марко Селаковић, већ Марко Ђурић. Дакле, пошто сте, пошто је ваша телевизија показала, не само некоректност, него рекао бих један прилично бесмислен покушај да води једну тупаву кампању против Српске напредне странке. Ако ја могу... Немојте  да сте нервозни и да ме прекидате.

Новинар: Само ми одговорите.
Александар Вучић: Ја сам био врло љубазан, па сам вас саслушао.
Новинар: А ја нисам?
Александар Вучић: Па, нисте уопште, ја сам желео да вам одговорим...
Новинар: Али ви дајете оцене...
Александар Вучић: Па, моја је ствар да дајем оцене, као што ви дајете оцене о Српској напредној странци. Дакле, пошто сте давали оцене о Српској напредној странци, да ли смо ми нешто говорили и ко се појављивао, неће Б92 да уређује конференције за новинаре Српске напредне странке. И неће Б92 да одређује ко ће овде да се појављује. То можете да одређујете и вама да одређују Драган Ђилас, Џеси и ви њима. Овде нећете никада. Дакле, овде ће да се појави на конференцији за новинаре онај кога одреди Централа Српске напредне странке, тај ће да говори оно што се ми договоримо. Ми смо, слушајући Б92 и то дан пошто сам то обелоданио и што сам рекао шта  се догодило, гледао сам на Б92 једну стручну, експертску емисију која је  цела била усмерена против Александра Вучића и Српске напредне странке, зато што сте рекли: „Па, чекајте, зашто он то обелодањује новинарима? Зашто би се свађао са неким политичаром, када је потребно да се то пошаље тужиоцу, да би то онда имало правну форму, да би то могло да добије право правно задовољење и да се та ствар заврши у правним оквирима, онако како је то нормално у свим земљама. Дакле, ја сам послушао савет Б92, свих стручних људи који су  се појавили на тој режимској телевизији, поднео тужиоцу, али ево могу да  вам дам једну вест, очекујем да се у понедељак видим са тужиоцем и сазваћу конференцију за новинаре, после састанка са тужиоцем у понедељак или најкасније у уторак. Ја сам му упутио позив и мислим да ћу добити одговор да се видим са њим, па ћу  вам се о томе обратити поново. Али то неће бити онако како жели Б92, него онако како желимо ми.
Рачунам, па ја сам анализирао само шта је радио Б92, не, ја сам само један рок поменуо, више ме нисте ни видели ни чули, ни видели ни чули, а онда  чекам одговор тужиоца. Кад га добијем, очекујем и да га видим, онда ћу вас обавестити, у складу са правом и свим другим. Надам се да ће још једна режимска кућа бити задовољна мојим понашањем, владавином права, поштовањем свега што се у овој земљи дешава, али заборавите на то да уређујете ствари у Српској напредној странци, како их уређујете у Демократској странци, као што ми не желимо да уређујемо Б92.

Новинар: ...у Б92...
Александар Вучић: Не могу ја да дођем на ред поред Џеси и Ђиласа.
Новинар: Шта бисте ви волели? Шта да  вас питам?
Александар Вучић: Не могу да дођем на ред поред Џеси и Ђиласа, не брините, тако да сам им то препустио, да се не секирате уопште.
Изволите, ако имате још неко питање. Само напред.

Новинар: Да ли мислите да ће Влада и Скупштина расписати изборе на Косову и да ли је то део пакета да избора неће бити, него...
Александар Вучић: Сасвим сам сигуран да Влада неће расписивати локалне изборе на Косову, зато што је то део пакета, а то је оно што ми немамо информацију. Ја о овоме не могу да нагађам. Пошто знам да Тадића не интересује ни наш народ на Косову, знам да Тадића не инетересује ништа у Србији, него га интересује само како може нешто мало муниције да добије за своју кампању да би могао да понови исту причу, и то је апсолутно једино што занима Бориса Тадића. Пошто је то тако, шта год му се буде тражило он ће да испуни. И то  сам рекао већ на неколико конференција за новинаре. Да ли је ово тражено, мислим да јесте, али немамо доказе, не знамо. Као што рече јуче Томислав Николић, спадамо у 100% грађана Србије који појма немају о чему разговарају. И сви као нешто извештавају, па велика је драма, па не знам шта, а о чему разговарају. Да ли сте ви чули, можда, о чему разговарају? Да ли је неко у Србији чуо о чему разговарају? 15 минута гледамо у свим вестима о томе и нико не зна. Извините, а шта смо ми то дали да бисмо добили кандидатуру? Ја то не чух. Нисам ни видео. То могу да, знате, где они пусте мало Славицу Ђукић Дејановић, па се она демантује, па онда мало пустите неког другог, па Оливера Ивановића, па неког трећег и тако даље. На основу тога, могу да закључим да је то већ завршено. Али, наравно, немам никакву потврду за то. Можда сам сад и рекао нешто што није истина, зато што не знамо, немамо информацију.
Изволите, ако имате још неко питање.

Новинар: Имате ли коментар на изјаву Дачића да је Бојовић побегао 2010. и да нема разлога да се неко бави тиме сада?
Александар Вучић: Та изјава ми је веома интересантна. Та изјава ми је страшно интересантна, како је господин Бојовић добио адвокате у актуелном режиму и када је он морао, а кад није морао да бежи, а не знам ни како је побегао, не знам ни зашто је побегао. Како је то могуће да неко води рачуна о владавини права и у једној земљи која хапси криминалце да се тако нешто догоди? Бићу веома стрпљив и сачекаћемо исход и одговор тужиоца. Неки говоре да то радимо намерно да би се сачекао крај кампање или нешто слично. Не бавимо се кампањом, ми стриктно поштујемо правну процедуру, али биће још интересантних изјава, сигуран сам.
Изволите, ако имате још неко питање.
Хвала најлепше што сте дошли на нашу конференцију.