Александар Вучић - 24.09.2010.

 

СНС је данас са представницима НС и Покрета социјалиста одржала радну групу у којој смо разговарали о припремама предкампање и наравно, разговарали о припремама онога што би требало да буде план за будућност Србије, та радна група ће наставити са својим састанцима и наредне недеље и очекујем у периоду до двогодишњице обележавања СНС већ имамо и конкретне резултате и планове са којима ћемо изаћи пред грађане Србије, разуме се и пред вас новинаре.

Изволите ако имате неко питање, ја сам спреман на ваша питања да одговорим?

 

Новинар: Данас је 24 септембар знате...

 

Александар Вучић: Да, видео сам на вашој телевизији да славите.

 

Новинар: Памтите датуме и то ми је драго?

 

Александар Вучић: Не причам о датуму, него о слављу, а датум нам је веома важан пошто нашем пријатељу страначком, он је добио двојицу близанаца, па нам је по томе много значајнији датум. Горан Веселиновић.

 

Новинар: Десет година од избора, па ваш коментар?

 

Александар Вучић: Да је она власт ваљала остала би и опстала, није ваљала, то данас изгледа све као једна ружна историја и све што се дешавало у последњих десет година може се у две реченице описати као лоша, криминална, лоповска приватизација, пљачкашка владавина, незадовољство и разочарања народа. Људи данас траже алтернативу, траже промене, али те промене неће бити на исти начин, не спаљивањем, не рушењем, не уништавањем, већ изборима.

 

Новинар: А шта ће бити боље?

 

Александар Вучић: Биће боље сасвим сигурно, знате, године које долазе увек доносе одређено сазревање и неки бољитак, тако да кад поредите прошло време са неким будућим ипак има разлике и биће разлике увек, данас знамо шта је рецимо мобилна телефонија а рецимо пре двадесет година нисмо то знали, а тек за двадесет година ко зна шта ћемо још знати, дакле друштво је напредовало, нема никакве сумње, оно што могу да кажем да је добро у последњих неколико година то је да постоји некаква врста, па макар био и на најнижем нивоу, дијалога између власти и опозиције, а што се тиче економског стања, што се тиче политичког стања у земљи демократије, ја не мислим да је било шта боље, напротив, чини ми се да смо ушли у један регресивни процес, значи процес у којем неки други мисле да би била трагедија да падну са власти, а не би, али што се тиче Србије добро је да Србија данас нема ратове а то је некада и наметнуто, нисте ви који бирате али утолико више се показује неспособност власти од 2000. до данас како нису ништа успели да ураде а оно што им највише замерам је то да је 72 милијарде ушло у земљу и да су те паре углавном отете и опљачкане, а да нисмо уложили ни у једну нову фабрику ни у један нови производни програм. Ово сам метафорично рекао, наравно.

 

Новинар: Мислите да смо намерно ратовали?

 

Александар Вучић: Мислим да су нам наметнути били ратови, не мислите ваљда да смо ми изазвали рат са НАТО пактом или не знам ни ја са ким.

 

Новинар: Да ли можете да појасните изјаву господина Николића од јуче ко има алтернативу, ко је нема, да ли Европа нема алтернативу, Србија нема алтернативу или Србија и ЕУ нема алтернативу, и који су то амбасадори добили стенограме са седнице и да ли сад можемо ми да добијемо то?

 

Александар Вучић. Ја пре свега мислим да власник „Курира“ Радисав Родић нема алтернативу јер се показало то у претходних годину дана откад човек лежи у затвору ни крив ни дужан, или већ не знам где, а што се тиче других ствари морам да вам кажем, дакле нашег односа, СНС са ДСС и ЕУ, дакле овде је питање различите врсте опозиционе техничке сарадње, желимо да разговарамо са свима и желимо да се договарамо са свима, али да правите коалицију предизборну и послеизборну морате да имате заједнички програм и заједнички план. Наша је жеља и ми Србију видимо у ЕУ уз наравно сарадњу и са Русијом, Кином и свим земљама света и они који не виде нашу земљу као члана ЕУ сасвим је јасно да је тешко да правимо коалицију, дакле то је у две реченице све што имам да вам кажем.

 

Новинар: А можете ли да нам објасните, нама је свима нејасно пошто је у понедељак господин Николић изјавио да се треба борити против тога да ЕУ нема алтернативу, само Србија нема алтернативу, породица, живот, а....

 

Александар Вучић:. Молим вас прочитајте реченицу иза тога, са вести Бете други пасус.

Новинар: Па други пасус са Б92 вам се неће свидети...

 

Александар Вучић: Тај дан је Томислав Николић рекао да смо ми за улазак у ЕУ, а за нас је, извините и то смо рекли господину Дежеру и сваком другом, да је Србија најважнија, дакле да ми смо за улазак у ЕУ али извините, за нас је Србија важнија од свих земаља на кугли земаљској и увек ћемо се борити за Србију. Значи то је питање речи, ја сам вам сада најпецизније објаснио да не бих изговарао около наоколо. За нас у СНС Србија је најважнија, а како ми видимо и где видимо пут Србије, видимо пут Србије у ЕУ уз, разуме се, сарадњу и са свим осталим силама света и свим слободним земљама света. Изволите.

 

Новинар: Мислите ли да су после оваквог вашег става фактички бесмислени даљи разговори са ДСС-ом?

 

Александар Вучић: Не, не мислим то, дакле ми немамо коалицију то је јасно и после првог састанка ви сте били на тој конференцији и тада сте чули то од двојице лидера, значи и Томислава Николића и Војислава Коштунице, али не мислим да су бесмислени разговори по многим другим питањима и увек је добро разговарати, много боље него разговоре избегавати, ми тиме показујемо дакле, ако хоћете, и нешто, зато људи виде све већу одговорност у СНС, ако хоћете много већу у опозиционим редовима него у редовима власти. Да, ми разговарамо о нашим сличностима и о нашим разликама и спремни смо да их ставимо на сто и спремни смо да сучељавамо аргументе и спремни смо да на цивилизован начин о томе разговарамо.

 

Новинар: А да ли је господин Николић господину Дежеру рекао и да ли је на исти начин био тако децидан, нема уцењивања, нема уцењивчке политике ЕУ, да ли је на тај начин дефинисао свој став?

 

Александар Вучић: Господин Николић је рекао господину Дежеру , нећу да причам шта сам ја рекао било би бесмислено јер сам мање важан за оних неколико реченица које сам изговорио, али господин Николић је рекао дакле, нама је Србија најважнија, ми резервну отаџбину немамо, наш је пут европски пут Србије и о томе хоћемо да разговарамо и говорио је о свим другим проблемима и о свим другим питањима, о свему чега смо се дотакли, од пољопривреде, инвестиција, до свих других ствари и то је био разговор, то није било како би неки новинари волели да то јесте и како се надају да тако јесте, то неће бити онако како би то, рецимо, Раја Родић разговарао са онима који су остали да раде потпуно другачије од њега пре него што га је власт отерала у затвор а они хвале ту власт, дакле то је био разговор у коме се нису у свему сложили, у већини ствари јесу, то је то.

 

Новинар: Хоћу да вам кажем да је различит тоналитет?

 

Александар Вучић: Што се тиче господина Николића како је разговарао, питајте господина Дежера да ли је имамо овакав или онакав тон. Ја сам приметио једнако пристојан тон и озбиљан тон и у разговору са господином Коштуницом јер сам присуствовао том разговору и у разговору са господином Дежером, такође сам присуствовао том разговору, а био сам и у Бриселу поред Томислава Николића, када смо разговарали са комесаром и ако ме питате да ли је став Томислава Николића био такав удворички или не знам какав већ, не, није.

 

Новинар: Значи рекао је да нећете бити уцењени, одговорите ми на то питање?

 

Александар Вучић: Па није било то тема али смо говорили о свему, говорили смо о Косову, шта може, шта не може итд, рекао му је докле може, а докле не и Томислав Николић се понашао као озбиљан државник који води рачуна о својој земљи.

 

Новинар: Извините само о овој радној групи коју сте поменули, нисте поменули ДСС?

 

Александар Вучић: Па не, са њима имамо другачији договор, дакле с њима нисмо нигде до сада ни били у коалицији ни излазили на изборе. А са ДСС имамо једном месечно разговоре и са њима ћемо се тек састати.

 

Новинар: Да ли можемо нешто конкретније у вези разговора господина Николића, које су то границе  за Косово, докле може да иде ДСС?

 

Александар Вучић: Није он говорио докле може да иде, то није приватна прћија ни господина Николића нити ове странке већ државе Србије и господин Николић је јасно рекао да о томе морају да се изјасне грађани и видим да се то некоме није допало, претпостављам ни некима у Европи, ни некима овде, ни некима онде, али грађани ове земље о томе морају да донесу одлуку, а не политичари који мисле да су свемогући и свемоћни.

 

Новинар: У вези Ивице Дачића и његове јучерашње изјаве где је најавио да ако се мора у послеизборну коалицију са вама?

 

Александар Вучић: Желим да обрадујем Ивицу Дачића- не мора се, уверен сам да му нешто слично нећемо понудити, моја странка а такође могу и лични став да вам кажем, ја нећу да правим проблеме мојој странци ако моја странка некада негде у будућности такву одлуку буде донела, а чисто сумњам, а одмах да вам кажем лично у томе нећу да учествујем јер о господину Дачићу  немам шта више да кажем после свих лажи и превара, обмана и свега другог, тако да сам уверен да ће он бити обрадован да не мора да улази.

 

Новинар: Најавили сте почетак разговора са НС  и Покретом снага Србије, па питам са којим делом, пошто су неки јуче поднели оставку, ко је остао у тој странци?

 

Александар Вучић: Па не знам, да ли ви знате? Отишли су они који су оне ваше подржавали из ДС па су сад, стварно не знам, разговараћемо тек. А знам с ким Раја неће, са овим делом који ви подржавате.

 

Новинар: Ја нисам адреса за то.

 

Александар Вучић: Уопште нисте ви адреса, што би ја вама то говорио, ја говорим јавно, одговарам вама на питања, а каква сам ја адреса за то, да ли се нешто десило у Покрету снага Србије или није?

 

Новинар: Па ви сте коалициони партнери, зар не?

 

Александар Вучић: Па где су они наши коалициони партнери, што измишљате, нисмо никад рекли да смо направили коалициони договор по било ком питању, никада то нигде нико није рекао, рекли смо да почињемо разговоре о прављењу сарадње за расписивање избора, па какве то везе има са коалицијом?

 

Новинар: Ви нам се све време обраћате као да смо ми приватно дошли овде?

 

Александар Вучић: Не, ви нисте дошли приватно иако волите свој лични став да унесете што ја веома поштујем. Да нема вашег личног става, ја никада не бих био овако мотивисан на конференцијама за новинаре.

Хвала вам најлепше!