Александар Вучић - 25.08.2011.

Што се СНС тиче, ми ћемо увек инсистирати на добрим односима и са Хрватском и са Словенијом и са Македонијом и са Црном Гором, дакле са свима онима са којима имамо потписан Споразум о нормализацији односа и са свима онима чије смо границе признали, али оно што никада ником од њих нећемо дозволити то је да газе по Србији само зато што мисле да тако стичу поене и у сопственој јавности или европској или било којој другој јавности. Надамо се да ће земља Србија уместо дискова са песмама Хари Мата Харија које смо поклањали до сада председнику Хрватске, то је чинио председник Борис Тадић, наћи за сходно да у име нашег народа, у име наше државе њима одговори. Истовремено, са Косова није протерано 200.000 Албанаца. Напротив, живи их више данас на Косову него што их је било у време 1998-1999. Али, протерано је 200.000 Срба, тако да лепо су се нашли они који су протерали Србе да се међусобно хвале и да их нажалост уједињује мржња према Србији, а не некаква велика међусобна љубав. Нама Хрватска није непријатељ, али ни Хрватској нити било коме другом нећемо дозволити да газе Србију. Ми имамо своју земљу, имамо своју отаџбину и ништа друго не тражимо од њих, сем да нашу земљу, наш народ и нашу отаџбину поштују таман онолико колико ми поштујемо њихову.

Што се тиче посете Анегеле Меркел, рекао бих да СНС захтева од Владе Србије и председника Србије Бориса Тадића да нам коначно кажу штаје то све што они знају, а што ми не знамо који су све то услови који се траже од Србије да буду испуњени на путу ка европским интеграцијама. Ми бисмо истовремено поступили много другачије од режима Бориса Тадића који је цео дан, представници тог режима су позивали људе из медија да им кажу - избаците ако можете оно о паралелним структурама на северу да се то не види у извештајима, уместо да су позвали све политичке чиниоце, то би урадио рецимо Томислав Николић да је на месту Бориса Тадића позвао би све кључне политичке чиниоце. Изјаве Ангеле Меркел морате да доживите на одговоран и озбиљан начин и морате да пружите одговоран и озбиљан одговор и морате да водите рачуна о њеним речима и морате да водите рачуна о Уставу Републике Србије.
Ми, као народ и држава, не можемо да прихватимо склањање државе Србије са севера Косова и Метохије и просто имамо и Устав Србије и наше обавезе и имамо нашу државу, а ми морамо да разговарамо о свему што је рекла госпође Меркел и ми мислимо да је најбоље да се разговара са свим политичким чиниоцима, да нађемо неку врсту заједничког именитеља и заједничког става ако је то могуће. Нажалост, плашимо се да режим Бориса Тадића мисли да чак и овакве ствари искористи за политичке поене иако је свима јасно у колико је тешкој ситуацији држава Србнија.
Изволите, замолио би само РТС да ми ово око Јадранке Косор не избаце и око онога што је била наша порука за Хрватску и све оне који данима газе по Србији.

Оно што је за нас скандалозно то је што држава Србија ниједном речју није реаговала на све оно што је учинила госпођа Косор. Ако неко пита о легитимитету њеном или нашем, а ми данас на простору бивше Југославије имамо бар петоструко више симпатизера него партије Јадранке Косор, тако да и по том питању имамо више права да на пристојан и цивилизован начин одговоримо онима који мисле да вређањем и нападима на једну државу могу да остваре своје политичке поене. Жалосно је и скандалозно да држава Србија ни на који начин није реаговала, а и заборавио сам да подсетим госпођу Косор која је недавно била у Книну па је причала о ослобађању Книна о попису комунистичком који је било лажљиви попис из 1991. године, дакле по хрватском попису у Книну је живело 88,73% Срба. Данас по њиховом попису живи 24,23% Срба па бих је само питао од кога су ослободили Книн?! Ослободили су га од становника Книна, па су довели неке друге да тамо
живе само да не би живели њихови староседеоци и људи који су ту годинама живели. При томе, ми водимо рачуна које ћемо речи да употребимо, за разлику од њих који на сваком месту исијавају мржњу према српском народу и према српској држави. Ми не тражимо од наше државе да одговара мржњом, али да на рационалан начин покаже да Србија није крпа и да Србију не може да гази ни Јадранка Косор ни било ко други кад им падне напамет.

Изволите ако имате неко питање, ако немате питања, хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!