Александар Вучић - 27.08.2010.

Дакле, у нашој земљи, нисам због тога радостан, без обзира на чињенице што знам да сви знате да сам у праву, без обзира на чињеницу што знам да сви у власти знају да смо у праву. Људи из власти су говорили – да, знамо, имамо много проблема. Питао сам – а због чега је председник Републике ишао у Димитровград и данас вас то питам. Зато што је неко ставио у распоред – добро је да се појавиш са шлемом у још једном делу Србије. Ово вас питам из следећег разлога, јер желим то вама да објасним. То у Димитровграду неће бити готово још четири године, само тих осам километара неће бити готово још четири године. Зашто? Да све иде потаман, да је све идеално, зато што тек сад је расписан тендер за два тунела, један је 1080 метара, а један је 562 метра у тих осам километара, а рок за извођење радова, по конкурсној документацији је најмање три године. Тако да ћемо ми сад да имамо, пошто је „Алпина“ напала овај део пута који има, кренуће пут једно километар, таман кад се залетите негде на 80, онда долазите у ситуацију, или да ударите директно у брдо или да се баш добро залетите, па да прескочите брдо, дакле 1080 метара, па онда опет да наставите и онда имате два километра чистог пута. Одлично урађен пут ће бити. Е онда опет наилази тај 562, баш овако као бућак да летите, или не знам шта да се деси. Дакле, то је спрдња са државом, то што они раде. И немој да одговарају, немој да одговарају случајно, јер ћу онда да причам који министри са ким и о чијем трошку летују на којим местима и само нека ћуте као заливени, нека се покрију ушима и нека почну да раде нешто за грађане Србије, а не више да лажу.

Што се тиче посете немачког министра иностраних послова, господина Гвида Вестервелеа, Српска напредна странка је, због једне чињенице задовољна, а то је што је њен председник, Томислав Николић, могао да изнесе план, програм и намере Српске напредне странке. Ми се, наравно, нисмо у свим ставовима и политичким виђењима сложили, пре свега, око Косова и Метохије, али оно што мислим да је важно, то је да ћемо све односе решавати цивилизованим и демократским и мирним путем у будућности и оно што је за нас веома значајно, то је да неће бити застоја, или се бар тако каже, у европским интеграцијама Србије, да можемо да очекујемо више инвестиција и да Србија може да напредује. И то је бољи живот грађана Србије и перспектива за грађане Србије и оно што ми мислимо да је важно и мислимо да је то Томислав Николић, у разговору са господином Вестервелеом, успео да истакне.

И имам још једну тему за данашњу конференцију за новинаре. Српска напредна странка захтева од режима у Србији да тражи од белгијске владе надзор и пуну супервизију над притварањем, дакле, над хапшењем и спровођењем целокупног кривичног судског поступка против зликоваца и бандита који су напали навијаче „Партизана“ пред утакмицу са „Андерлектом“. Знате, нису Срби пилићи које можете да кољете, вадите очи, убијате их где стигнете, и да нико у Европи и у свету о томе не говори. Кад се то код нас деси, ми смогнемо снаге да кажемо – то је страшно, кажемо – убице у затвор, али, извините, и ове убице у покушају морају да заврше иза решетака. Српска држава за то мора да буде заинтересована и српска држава то мора да прати до краја. И ово кажем зато што је овде у питању однос државе према њеним грађанима, а најмање један, и то најтеже повређени грађанин је грађанин Републике Србије, реч је о Дејану Гламочаку. А ако држава Србија буде ћутала и чекала – па можда ће да ухапсе, можда неће да ухпсе, па су можда сами себи избили очи или не знам шта све, онда се плашим да ми само показујемо да државе немамо. И то кажем ја који сам „Циганин“, односно навијач Црвене звезде наравно, „Делија“, „Циганин“, не у пежуративном смислу, јер нисам тако мислио никога да називам.
Изволите, ако имате неко питање. Зато што је ово питање државе, а не питање навијачког опредељења. Изволите.

Новинар: Имам питање везано за господина Вестервелеа и његову посету. Мислите да је држава спремна да промени неку политику и бар да разговара, да ли мислите да има потребе да се разговара о било чему о тој резолуцији и да ли ту може да дође до било какве промене?
Александар Вучић: Оно што ми мислимо то је да увек можете да разговарате, да је требало да разговарају са свима одмах по доношењу резолуције у Скупштини Србије. То нису урадили. И сад за викенд припремају варијанту која се назива out standing issues, да се види одређена промена, па да се види може ли то да задовољи велике силе, па да не иду директно против. Што то нисте радили пре 25 дана? Због чега оволика штета целој држави? Дакле, шта тачно раде, ово вам говорим зато што сам добро обавештен, а не зато што имам информације од њих. Али видим да су јуче мењали црвену у зелену боју и тако даље, пре свега о министру говорим, тако да нисам сигуран да ће се то тако завршити. Али, људи, ми шта год да решавамо да ли имамо своје националне интересе, своје државне интересе. Хоћемо да разговарамо, па подразумева се. Чуо сам неке оптужбе – аха, издајници су се састали са немачким министром спољних послова. Да, ми смо задовољни што смо се састали са њим, што смо чак и различита гледишта могли да изнесемо на цивилизован начин и што смо могли да говоримо о будућности Србије. Онај ко то не разуме, нека нас критикује и даље. Дакле, шта ће бити коначан исход не знам, а да знам да су схватили да су направили много глупости, схватили су. Е сад не знају како из тога да изађу.

Новинар: Добро, ЛДП има иницијативу да се закаже седница Скупштине пре Генералне скупштине, да ли ћете ви то подржати?
Александар Вучић: Па, мислим, ми бисмо увек учествовали на седницама Скупштине на којима се говори о Косову и Метохији. Али не знам како може ЛДП да даје иницијативу, то се чека, зна се ко одлучује о томе и зна се како и на који начин то иде. Дакле, да се не играмо државе, то је сад… Дакле, да не улазимо у њихове међусобне односе, ко ту њима квари који део бирачког тела, један посто горе, па су сад са 4,3 скочили на 4,8 и тако даље. То су њихове ствари, али, знате, држава је у питању. То морате да разговарате и то мора Влада да уради и то у договору са опозиционим странкама, а не најмања странка у држави сад да води велику иницијативу и да води некаквом бољитку.

Новинар: И само још ако можете о односу опозиције, поново се чују препуцавања ДСС-а…
Александар Вучић: Само да вам кажем, не чују се никаква препуцавања. Ништа од нас нисте чули о њима, је ли тако? Прочитао сам, никад у животу нисам видео тог човека, и по слици ми је био непознат, прочитао сам да је потпредседник Демократске странке Србије. Рекао је човек осам разлога, осам разлика… Ја не знам ништа о томе. Ми се бавимо разликама у односу на власт, критикујемо власт. И нисмо ми били осам година са Демократском странком у коалицији, него они. Ми нисмо били ни осам минута са њима, а они су били осам година. И само немој да нам држи било ко предавања по том питању, а ми ћемо и даље да се боримо против власти и отворени смо за разговоре и са онима који очигледно немају другу политику, осим да нападају Српску напредну странку.
Постоји велики воз за промене. По том последњем истраживању које је рађено, сад специјално за странце, за више, скочиле су две странке, једна велика и једна мала. Ови остали су сви у паду. Оно што је интересантно је да незадовољство расте из месеца у месец. Ја сам вам рекао то пре два месеца, насмејан на све њихове текстове будаласте, свађа вам се одбор у Ваљеву, а где се не свађа у било којој странци, у било којој редакцији или не знам где. Таквим глупостима Крле и Јасмина мисле да ће нешто да ураде. И да умрете од смеха. И оно што је највећи њихов проблем, то је да ви уопште нисте нервозни, да умирете од смеха слушајући, читајући, гледајући такве вести. Зато што вам не могу ништа. Е то је као и када је Милошевићев режим дошао до краја, шта год да се дешава, шта год да се исприча, шта год да се ради, више не вреди. Е тако је и овде. Тако да, ми идемо горе, они иду доле, ниво подршке пада и такође незадовољство људи је све веће. Онај ко искочи из воза за промене, онај ко мисли да је важно да тера неку своју ускостраначку политику, а не државну политику, тај неће имати шансе на политичкој сцени, а ми желимо да сарађујемо, да разговарамо и да идемо у тај широки блок, још не говорим тачно како технички, против власти, да бисмо до тога што пре дошли.
Извините што сам био оволико дуг у одговорима. Само напред, ако дама може, молим вас, прва.

Новинар: Прво питање, Томислав Николић је рекао да је на састанку са немачким министром господин Јовановић се залагао за независно Косово. Да ли сте ви упознати шта је то конкретно…
Александар Вучић: Господин Јовановић се тим и хвалио. И то…

Новинар: Како?
Александар Вучић: Па, већ се хвалио у Скупштини Србије тиме. Није то нека новост.

Новинар: Па, није, али имате ли неке детаље?
Александар Вучић: Не, не знам тачне детаље, нисам присустововао.

Новинар: И друго питање везано за…
Александар Вучић: Па, мислим није то тајна, знате, ви када сте питали господина Јовановића у Скупштини, господин Јовановић је рекао – да, али не могу ја о томе да одлучим, о томе ће да одлуче грађани Србије. Оно што не траже ни Немци, ту ће Чеда Јовановић да буде испред њих да би Немцима било лакше. Или не Немцима, него било коме.  Тако да то је политика – треба ми та подршка да увек имам пет посто, да могу да будем на слободи и да ми нико не може ништа. Нађем неки „Београд пут“ и решио сам своје проблеме у животу.

Новинар: И друго питање везано за утакмицу „Партизана“ у Белгији. Ви сте „Делија“…
Александар Вучић: Тако је.

Новинар: …осудили сте напад. Шта бисте ви конкретно радили да је „Звезда“, којим случајем, играла, а да…
Александар Вучић: И да је „Партизан“ играо, а да сам био на лицу места, пошто то знају старије вође Гробара које ме познају добро, старије вође, говорим, сад ову децу не познајем, ове нове генерације, наравно да бих се тукао на страни наших људи и да бих се борио против охолих и бахатих навијача. И они знају да бих то урадио свим срцем и прилично успешно. А не морам да вам говорим како бих то радио за своју „Звезду“.

Новинар: Ако није проблем мало да појасните то око промене резолуције.
Александар Вучић: Не знам све детаље. Дакле, оно што ја чујем то је да је власт спремна на одређене врсте уступака, а шта су они спремили ја то тачно не знам. Дакле, мислим да ће власт да вам каже – да, нешто смо направили, али смо добили гаранцију да неће бити напада на Север Косова, претпостављам да је то игра.

Новинар: Мислите…
Александар Вучић: Па, ако бих још нешто рекао, онда бих човека који ми је то рекао баш ставио у неугодну позицију. Рекао сам вам у једној енглеској синтагми шта ће бити у питању, па погледајте резолуцију, само ће то да се дира.
Изволите ако имате питања.
Ми имамо ових фотографија, да не мислите да је то тајна нека, пошто су нас прозвали. Сад ћете да добијете. Ко год буде тражио, наши сарадници ће то да поделе. Крлета и Јасмину ћете да питате за објављивање, а ово да узмете то није проблем.
Хвала вам, људи, најлепше.