Александар Вучић - 27.11.2009.

Представници режима долазе са причама Душан Петровић долази на Б92 и каже не брините неће то бити из буџета надокнађивано, па неће биће још горе, још горе на овакав начин такав губитак покривати и такав губитак надокнађивати. Е сад ми постављамо још једно важно питање, ви ћете добити ове папире и све податке. Видите резултате у милијардама динараод 2002. године, плус 6,1 милијарда, плус 6,6 милијарди, плус 2,4 милијарде, плус 3,9 милијарди, 2007 године плус 5,2 милијарде, 2008 године минус 8 милијарди, јер ви мислите да је стварно разлика у 13,2 милијарде!? Није, него су и ово фризирали, само што није било ревизорских кућа и ту су имали милијарде динара губитке, сваке године су имали милијарде динара губитке зато што је то служило само за пљачку грађана Србије. За то време, пошто је НИС био монополиста, држава Србија је дала одређене задатке, НИС је те задатке морао да испуни, морали смо да имамо нове објекте, морала је рафинерија у Панчеву да се покрене са мртве тачке, да буде обновљена. Ништа није урађено по том питању, погледајте у ЕПС-у и то питамо министра Шкундрића - зашто Србија има све мање струје, зашто смо све више увозно зависни, зашто ми до 2014 године нећемо имати ниједан нови енергетски објекат?! Зато што је потребно само да они пљачкају, а њихови тајкуни који увозе нафту, који увозе и извозе струју да могу да се богате и да министре држе као своје запослене на малом ланцу. Ничему другоме то не служи и за нас у СНС је потпуно невероватна чињеница да сви у држави Србији ћуте на причу о 95 милиона евра. Па све њихове мафије заједно кад саберете од ове друмске, до не знам ни ја које ове кокаинске, све заједно кад их саберете нису пола мафије државне у нашим енергетским предузећима. Ово су заиста тачни и прецизни подаци, да видите на који начин су били монополисти, шта су све радили а ништа у међувремену није урађено, није уложено ни у један енергетски објекат, ни у шта.

Ми ћемо ову причу наставити са много података, јер знам да не можете све податке ни да примите ни да прихватите сада, ми питамо само ко је одговоран и како се кажњавају они који изгубе 8 милијарди? Тако што постају председници УО “Фијат аутомобили“. Па јел и то треба да буде уништено пре него што је почело! Јел то смисао свега у нашој земљи - да растуримо све, да разоримо, да уништимо све, да се све покраде и опљачка и да се чека не знам ни ја шта.

Ми тражимо одговорност и министра енергетике Петра Шкундрића, јер он је одговоран за све ово што се збивало у НИС-у у 2008 години, и председника УО и директора. Интересантно је да је Шкундрић председник акционарског друштва па питамо само да ли је истина да је добијао мимо министарске плате још  300 хиљада динара само за то? Нећемо да га питамо колико му Војин Лазаревић даје пара и колико му други тајкуни дају пара да бих за њих обављао прљаве послове, него га питамо оно што је имао тобоже легално. Само да ли је то истина или није. И да ли је истина да су укупна примања, не плате дакле, чим им кажете плате они ће рећи да лажемо, да ли је истина да су примања Бисерке Јефтимијевић била 613 хиљада и господина Сарамандића 550 хиљада?! Да их питамо ко им је то дао?! Јесмо ли им то ми дали да нас опљачкају на овакав начин и да онда оду на још боља места и да наставе даље да нас пљачкају?!

Са тим се нећемо помирити, ми ћемо наредне недеље, већ понедељак или уторак одржати наредну конференцију о ЕПС-у где ћемо вас упознати са пљачкама у ЕПС-у и у комплетном енергетском сектору, а онда и у Србија гасу. Ако буде требало организоваћемо и округле столове и објашњавати народу како и на које све начине раде и пљачкају државну имовину и сва та наша најбоља и највећа и најзначајнија предузећа служила су само за пљачку, за богаћење партија, за богаћење појединаца, за прање пара и ни за шта више. Даћу вам поређење Норвешког предузећа за електропривреду и нашег ЕПС-а. Нећете моћи да верујете. Готово са истим капацитетима, територијом којом се покрива и свим другим, па ћете видети само разлике у ефикасности пословања.
Изволите ако имате неко питање.

Новинар: Јесте ли размотрили неку могућност да институционалним путем решавате то?
Александар Вучић: Да, тражићемо ми и кроз Скупштину Србије. Желимо прво да поставимо и на овакав начин питање, а уколико не буде одговора, уколико буду занемаривали наше одговоре тражићемо институционалним путем преко Народне скупштине Републике Србије да видимо одговоре и кроз комисије и одборе и на сваке друге начине ће морати да се пруже одговори грађанима Србије ко је крив за то што су нам украли 100 милиона евра, односно 95 милиона евра. То су паре грађана Србије, то је новац пореских обвезника ове земље. Као нећемо давати из буџета, па нећете давати из буџета, него ћете да продате нашу кућу, замислите неко вам дође и каже нема проблема дужни смо 100 хиљада евра, али нећемо ми то да плаћамо од наших плата само ћемо да дамо једини стан у којем живимо. Е то је отприлике њихова логика, не знам да ли сте приметили потпуно суманута, лудачка. Нема везе, не дајемо ми то кеш него ћемо да дамо кућу у којој живимо. Ми ћемо да постављамо та питања, а ако не буду одговарали, можда смо недовољно релевантни, можда смо мала странка за њих, можда треба да имамо 70% да би нам неко одговорио, али ако нам не буду одговарали онда ћу ићи преко Народне скупштине Републике Србије и надлежних одбора.

Новинар: Кад кажете одговорност шта се ту подразумева?
Александар Вучић: То значи и  политичку и кривичну одговорност. Кривичну одговорност за криминалце без обзира да ли су политичари или њихови чиновници, и политичку одговорност за оне који су то дозволили, који су ћутали, који су се правили да не виде да се пред њиховим очима таква пљачка одиграва.
Најдиретније и од министра Шкундрића и од целе Владе и од ових људи који припадају ДС. И то је чисто као сунце, видећете људи, забезекнућете се кад будете прочитали, јер видите да ми имамо податке какве нема нико у држави, прецизне податке какве нема нико у држави, значи да добар део људи из државног апарата нам помаже у томе, зато што су људи огорчени, људи знају какво је стање.

Новинар: Да ли знате конкретно ко је поставио ове људе?
Александар Вучић: Знам, ДС. То је у расподели предузећа ишло да то узима ДС, видећете за Србија гас тек. Благо нама, човек оснива у Швајцарској две фирме, па прво хтео да узме наводно неки кредит, лоповлука колико хоћете, само пљачкају. Ту су ови црвени најгори, мада је мртва трка, искрено.
Изволите ако имате неко питање!  Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.