Александар Вучић - 28.10.2011.

Истовремено, ми ћемо на свим нивоима направити  канцеларију за брзе одговоре, дакле на сваком нивоу ћемо покушати да поједноставимо процедуру да бирократија не буде та која ће да спречава инвеститоре да долазе у нашу земљу, да сваки инвеститор који улаже у Србију и који жели да уложи новац у било какав пројекат у најкраћем могућем року може да добије дозволу. Дакле, та канцеларија за брзи одговор би објединила све државне органе и та канцеларија би била обавезна да достави у року од 30-60 дана у зависности од природе предмета и дозволе и сва остала упутства како да се дође до завршетка посла. Србија је данас међу последњим замљама у свету, на 157. месту по издавању дозвол. Нама су потребна улагања, нама су потребне инвестиције, а код нас у нашој земљи њима је потребна комбинација и људима из власти је потребно да направе некакав вид корупције и ништа друго, ама баш ништа друго их не интересује и не занима.

Са друге стране, сутра обележавамо три године од постојања у Нишу, председник наше странке сутра ће кренути у представљање програма, платформе, идеја и свега онога како и на који начин грађани Србије могу да живе боље. За разликуод наших политичких противника, ми се не бавимо негативном кампањом, ми чак ни да одговарамо на њихове бесмислице нећемо осим ако нас ви не питате да у таквом нечему учествујемо, али бавићемо се наравно раскринкавњем корупције, али не негативном кампањом против партија. Ако је власт дошла дотле да је најјачи аргумент напад на опозицију, или им је то једини аргумент, онда значи да се крај тој власти опасно приближио и њихова нервоза коју можете да видите у свим новинама то на најбољи могући начин показује.

Што се тиче СНС и односа према Косову и Метохији - свака одлука коју наш народ на Косову и Метохији буде донео биће подржан од стране СНС. Наравно, увек ћемо инсистирати на миру, на ненасилним решењима, увек ћемо инсистирати на ономе што је интерес нашег народа, а најбоље шта је интерес нашег народа знају људи, знају Срби који живе на северу Косова и Метохије. Ми смо данас планирали да ли да реагујемо, или не реагујемо на сијасет интервјуа које су челници режима дали, у којима видите да је једини садржај непристојне, увредљиве и ружне речи о СНС и донели смо одлуку да не одговарамо, да нам је помало драго, ако смем да кажем, што показују толику нервозу и толики страх, али ми ћемо се бавити конкретним стварима. Зато је поред мене потпредседник Главног одбора и председник Градског одбора наше странке у Београду, Небојша Стефановић, који ће вам говорити о конкретним стварима и примерима корупције у Београду, па бисмо волели да на та питања нам људи пруже одговоре. А то да смо ми најгори на свету, да смо имали овакве значке, онакве значке, то нису питања на која они треба да дају одговор, већ грађани Србије, а они треба да нам дају одговор колико кошта рецимо мост са приступним саобраћајницама пошто тај одговор и даље немамо, а колико кошта мост преко Бешке пошто ни на то питање немамо одговор, а то су чини ми се питања на која би власт морала да пружи одговор.
Ево, обратиће вам се Небојша Стефановић, а онда ћу ја одговарати на ваша питања.

Набојша Стефановић: Даме и господо, нажалост, нема одговора ни на конкретна питања везана за корупцију у градским предузећима. Ми смо у претходних неколико недеља изнели више примера конкретних дирекног кршења и злоупотребе Закона о јавним набавкама у коме се видело у предузећу „Београдски  водовод и канализација“ да су набављали машине за годину дана, исплаћивали закуп машина где су за ту суму новца могли да их купе за годину дана, да не говоримо о вишегодишњој експлоатацији тих машина. Такође, уговоре који су четвороструко више плаћени од најниже понуде правдајући се техникалијама које су се после успоставиле да су исти резервни делови понуђени од исте фабрике и наравно такав одговор није дао ни Драган Ђилас, ни било ко други од градских челника. Најновији пример и „Београдског водовода и канализације“ је пример из спровођења преговарачког поступка, односно јавне набавке без јавног позива број 53/10 од 15.07.2010. године где је се фактички изашло на јавну набавку од 90.947.200 динара. Упућен је позив на име 4 фирме, овде можете видети целокупну документацију, значи можемо да уступимо било коме ко је заинтересован да фотокопира и погледа, без проблема. Тај је позив упућен на адресе 4 фирме, јавиле се 3, од те 3 једна није чак доставила ни извод из регистра обвезника ПДВ-а, ни банкарску гаранцију, ни изјаву о полиси осигурања, ни лиценцу за грађење објекта, дакле очигледно да је ова фирма овде учествовала као параван да би било три фирме, односно учествовале су фактички две фирме и онда је водовод и канализација изабрала у овом тренутку повољнију фирму. Није било јавног позива и онда имамо и мишљење управе за јавне набавке, републичке институције, дакле не неке страначке, која између осталог каже пошто су они навели као разлог за необјављивање јавног позива, појављивање заразе у одређеном делу општина, међутим онда се утврдило да је та хитност у ствари потпуно измишљена, јер су дописи који су упозоравали на ово били стари и по 3 године и Управа за јавне набавке каже - из наведеног се и даље не може утврдити, јер су била 3 дописа која су тврдила исто и на основу тога не може се утврдити зато што је протекло толико времена од појаве наведених проблема са водоснабдевањем.
Другим речима, јасно их упозоравају где последња реченица каже “посебно наглашавамо да је сваки наручилац одговоран за своје поступање у складу са законом“. Значи, дирекно упозоравајући компанију „Водовод и канализација“ да поступају супротно закону, ако наставе са том јавном набавком, они су наставили, закључили посао који са ПДВ износи преко 100 милиона динара и на такав начин брутално изиграли поверење Београђана. Очигледно је да са Драганом Ђиласом и Млађаном Динкићем нема ефикасне борбе против корупције и криминала, нема економског напретка Београда и због тога Београђани искрено желе промене којима ће то моћи да остваре. Хвала

Александар Вучић: Изволите ако имате неко питање? Знам ја да чим Небојша или било ко помене Ђиласа па још и Динкића то не може нико да објави и нигде. Али таква нам је судбина. Је ли тако Валентина, па не може то чак ни код Палме?!

Изволите ако имате неко питање! Ако вам је потребан превоз за сутра ко жели да иде у Ниш, ја мислим да је то организовано и да је то све у реду за оне који хоће да иду из Београда, а ми ћемо доставити параметре пошто ћемо подићи на сателит телевизијски пренос па онај ко је заинтересован да скине са тих параметра све што га занима и све што ће се збивати у Нишу у дворани Чаир.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!