Александар Вучић - 30.07.2010.

Шта је коначни циљ, шта је коначни резултат? Не видим идеју уопште, не разумем о чему је реч. Потпуно смо изненађени овим што се догодило, не разумемо и сматрамо штетним по Србију и тражимо објашњење и образложење власти, јер ово што се дешава нема никаквог смисла. Добро, јел смо ми јачи од њих, хоћемо ми да победимо негде нешто?! Кажете нам да хоћемо, добро, ми ћемо да вам верујемо, али  оно што ми видимо, а нисмо баш ћорави, је да је управо ситуација обрнута, да ћемо да доживимо нокаут по питању Косова и Метохије у Уједињеним нацијама после Међународног суда правде. То више очигледно није немогуће, али ме чуди да то нико из власти или не види или не разуме или се прави да не разуме. И то је заиста неодговоран однос и према партнерима из ЕУ и према свим другим великим силама. Оно што је још већи проблем, а скопчано је са тим, а то је да ми из тешке економске кризе, катастрофалне економске кризе можемо да се извучемо само већим инвестицијама  из различитих земаља, и са Запада и са Истока, а ми на овај начин нећемо имати више ниједну инвестицију у Србији.

Србија полако, али сигурно тоне у суноврат, из дана у дан. Евро је 106,5 динара, имамо још милијарду које ће да потроше до октобра месеца да би чували курс на нивоу до 110 динара отприлике и после тога ми немамо више ниједан једини динар којим бисмо бранили курс. Потпуни колапс и потпуна пропаст земље, банкрот земље вам настаје пре краја године, а они  нам говоре да смо изашли из кризе. Због тога мислимо да је најбоље, не зато што ћемо ми добро да прођемо или зато што ћемо ми да победимо на изборима, Србији су потребне промене, Србији су потребни храбри људи, али са мање усијеним главама. Да, потребни су храбри људи, али не људи који мисле да су једини могући да буду на власти и да је њихова власт од бога дата. Не, од народа је дата, од народа ће да буде и узета зато што никада лошије стање у Србији нисмо имали. И позивамо власт да нам просто објасне одређене ствари које раде, а које више нико не може да разуме, ни од грађана Србије, а не само на политичкој сцени Србије.

Трећа ствар коју смо желели данас, тиче се осуде СНС напада на Теофила Панчића и очекујемо да надлежни државни органи обаве свој посао и  приведу познаније праву оне који су тај напад извршили. Изволите ако имате неких питања за нас:

Новинар: Кажете да очекујете да власт објасни, у којој форми очекујете? Колико пре неколико дана имали сте прилике у парламенту да поставите сва питања везана за КиМ, и гласали сте, дали сте им подршку у спровођењу косовске политике?!
Александар Вучић: Прво, то једноставно није тачно. Дакле, ми смо гласали за резолуцију и сваки пут смо гласали за резолуцију о КиМ, и готово увек је постојало јединство у Народној скупштини, гласали су и радикали за то, гласали су и НС и многи други, зато што око Косова најгоре је делити се. Али смо ми тада добили обећање, изјаву председника Тадића, тог дана сте имали у Народној скупштини, ако се сећате, да ће се консултовати са партнерима из ЕУ и многим другим земљама и да ћемо са тако усаглашеном резолуцијом, односно са тако усаглашеним актом ићи пред Генералну скупштину УН. Је ли тако било? Јесте, и сад се то није догодило, и сад смо за то ми криви, иако смо их критиковали, иако је Томислав Николић сва ова питања изнео на сто, у својој дискусији, баш зато што не видимо резултат.
Да, у реду је, ми имамо наш Устав Републике Србије, поштујемо Устав. Ако је ово ваш начин да то урадите, ми мислимо да је то начин који неће донети резултат. Не разуме нико од нас зашто се нису консултовали са земљама ЕУ. Ево, ако можете да ми објасните и да ми кажете да смо ми могли то да знамо, а они нам тај дан најавили да ће то ураде. Сећате се тога? Тај дан су најавили да ће то да ураде. Обећали су то у Скупштини и рекли да су већ кренули у разговор. Видите да неки од тих странаца говоре да су кренули у разговор па су га одједном прекинули, у чему је ствар била, шта је био  смисао да ми сами будемо тамо, не разумем. И да нас подрже још Уганда и Тоху и да четвртог не можемо да нађемо. Смисао је био да ми добијемо већину у УН, а не да доживимо нокаут. Не разумем! Ми смо се трудили, два дана разговарамо унутар странке, али не разумемо шта то раде. Шта је њихова намера, ако ви можете објасните ми. Ја признајем и прихватам, за разлику од других политичара који су увек паметни и увек сви све знају, за све имају објашњење, ја немам објашњење за тај њихов потез, ја не разумем о чему је реч, сем да су се неке главе веома усијале. Не разумем о чему је реч. И овде није у питању ЕУ, ни додворавање ЕУ, ни најмање, него је у питању Србија и наша будућност и будућност наше деце. Ако се овако настави, ми нећемо имати ништа, нећемо имати ништа ни од КИМ, ни од економије, ни од једног дела Србије, ни од чега нећемо имати ништа, људи неће имати хлеба, у правом смислу речи, неће имати хлеба да једу. Зато што ће ваше до јуче тобоже велике плате од 50 и 60 000 динара ускоро да буду мање од 500е, а оне мале плате ће ускоро да буду мање од 200е. А цене тек крећу да скачу, а још имамо да трпимо оно чиме ћемо курс да покривамо, а од октобра месеца нема ни то више. Онда ћу да вас питам, а ко ће тад да реши проблеме у земљи и чиме? Инвестиција нема ниодакле, посвађани са свима у свету, нема пара ниодакле. Нека ми неко каже одакле ће то да дође и одакле ће то да се реши, кажите ми, научите ме, ево да пређем  у вашу странку одмах. Не разумем у чему је реч, читао сам Јеремићев интервју малопре, ништа нисам разумео. Мислио сам да сам из српског, из стилистике, правописа, од средње школе, факултета имао сам петице и десетке, не разумем, изгледа да је то неки други језик сада.

Новинар: Не знам да ли сте данас прочитали у листу Данас изјаву Чедомира Јовановића, његова теза да је током ваше посете Бриселу практично јасно да ће Т. Николић прихватити све, чак и признање Косова?
Александар Вучић:  Нек не прича глупости. Чедомир Јовановић је нервозан зато што зна шта га чека промена власти, а иначе је прича била потпуно супротна. Лично сам присуствовао и учествовао у превођењу онога што говори Томислав Николић.

Новинар: Јел било питања?
Александар Вучић: Томислав Николић је рекао: „Нико вам никада неће признати независно Косово од људи који имају одређени политички ауторитет у Србији“, а при томе  мисли на СНС и ДС.

Новинар: У  разговору са ким званично?
Александар Вучић: Разговор са комесаром. Како су то медији рекли, у незваничном разговору, у згради Европске комисије, у кабинету незваничном званичног комесара, на незванично питање у присуству званичне делегације, Европске комисије из Норвешке, Швајцарске и још неких земаља. Лично сам то преводио, а господин Јовановић је нервозан због других ствари. Потпуно је неважан тип било коме за било шта. Господин Јовановић се уплашио да бисмо ми могли тако нешто да урадимо, али не мора да се плаши, нећемо.

Новинар: Шта СНС мисли, какав је став њен о предлогу резолуције?
Александар Вучић:  Не знам, не разумем шта раде људи, осим што видим да земља полако, али сигурно иде у амбис.

Новинар. А да ли су напредњаци добили позив да носе писмо?
Александар Вучић: Звао је Вук Јеремић пре два дана  Тому Николића и Томислав Николић му је саопштио да он  није ничији курир да учествује у ношењу  писама које није писао. Тиме је та прича била завршена у њиховом телефонском разговору, пошто су неки додавали, измишљали, не знам какве сусрете итд. Видели сте да ми чак нисмо ни реаговали на разне глупости. Замислите да реагујете на Чедомира Јовановића  или....

Новинар: Зашто се онда господин Николић понудио да буде специјални изасланик?
Александар Вучић: Не, он се понудио да разговара са представницима многих земаља, али да разговара, да чини многе ствари, а не да буде курир било чији. Господин Николић је опозициони лидер, он је будући или шеф Владе или шеф државе и то врло брзо, за који месец већ, значајно мање од годину дана. Неће он бити курир ни господина Јеремића, ни господина Тадића, а не би ни њих понижавао да буду његови курири већ ће за неколико месеци бити његови политички опоненти.

Новинар: Писмо је само један од тих послова специјалног изасланика?
Александар Вучић: Ја само говорим оно што су можда  неки помислили да би требало да носи писмо да то неће да ради. Иначе на сваком месту ће да ради за Србију, био је на сваком месту, у сусрету са свим представницима и Истока и Запада и увек ће да учини оно што је у његовој моћи, и сви ћемо да чинимо све што је у нашој моћи, да очувамо суверенитет наше земље.

Новинар: Да вас питам, а како би по вама требало да  изгледа текст резолуције?
Александар Вучић: Није то питање како треба да изгледа текст резолуције, ви то морате да направите, да имате неку врсту сагласја, да бисте могли да направите резултат. Дакле, супер је што моја Звезда синоћ окупи око 37 000 људи на стадиону, али знате резултат је на крају 1:2 па боље да се размишљало о томе како ће да трчи десни бек и лево крило него како и на који начин да се направи спектакл на стадиону, мене интересује резултат. А  резултат овде не може да буде добар, и требало је да се седне да се види да се направи што је могуће шири  консензунс, да пробамо ми да добијемо подршку 27 земаља уније па макар имали у том нашем предлогу много мање од онога што би био интерес Србије или што бисмо ми волели да видимо, али нешто што је спроводљиво, за шта људи хоће да гласају. Ја сад вас питам - извините, ко ће да гласа за ово? Хоћемо да победимо?! И сами не верујете у то. Треба да седну са њима да разговарају, то је ствар око које водите разговоре и преговоре, око сваког детаља, око сваке речи.  Требало је да седе 5 дана са њима, да саставе шта је то минимум који ми хоћемо да прихватимо или максимум који они могу да нам дају. А не да овако идемо као грлом у јагоде и да само чекамо још једну пресуду.  И онда ће да буде - победили смо их још једанпут итд. Можда нисмо победили, али правда је на нашој страни, а резултат за грађане Србије је катастрофалан. Супер, играли смо дивно, а изгубили смо 5:0. Ја то још нисам  видео. Волим да победимо са 1:0, а да играмо лоше. А то да изгубимо 5:0, а да играмо дивно и правда је на нашој страни, извините, тај резултат не познајемо и не разумемо.

Новинар: Шта кажете за ове коментаре из ДСС-а да заправо је власт обманула скупштину на други начин, на тај начин што нигде у резолуцији нису споменути преговори о статусу, само дијалог?
Александар Вучић: Ја мислим  да је власт обманула све нас зато што је власт рекла да ће да се договара са свим земљама о томе са каквим ће предлогом да иде пред Генералну Скупштину УН, и наше  су изјаве биле веома коректне, ми нећемо да рушимо нашу државу никада и нигде, и само питамо дајте нам људи објашњење, дајте нам разумно и прихватљиво објашњење, ми не разумемо шта се дешава, да ли је спорно да је КиМ део Србије? Није спорно, у реду, а дај да видимо како да то постигнемо, шта да урадимо. Јел сте се то договарали са партнерима? Нисте. Извините, а од кога очекујете подршку? Од кога очекујете да идемо у ЕУ, од кога очекујете инвестиције, шта ћемо да радимо са људима који враћају потрошачке и стамбене кредите, имате 65% повећања 2010. у односу на 2009? Шта ћемо да радимо са тим људима којима рате расту из месеца у месец? И онда нам кажу један дан, пошто сте против нас, скидамо вам кредите, шта онда људи да раде као сирочићи, ни криви ни дужни. У опозицији, ми можемо да кажемо и ово и оно, ми можемо и да учинимо погрешну ствар, па  да кажемо - извините. Али онај ко је на власти он има одговорност за функционисање државе, одговорност за све грађане, а плашим се да имамо у власти много усијаних глава које не осећају ту врсту одговорности према грађанима. Знам да то и ви знате и знам да већи део новинара и обичних људи то виде и знају. Проблем је у томе што, наравно, постоји друштвено-политичка одговорност и медија и свих  других који само гледају како и на који начин да се помогне властима, али оно што је проблем то је резултат. Влада је катастрофална и резултат који већ видимо за месец унапред је лош. Нема филозофије.
Изволите ако имате још неко питање. Хвала вам најлепше што сте били на нашој конференцији.