Александар Вучић - 30.09.2011.

СНС сматра да је власт јучерашњом расправом у Народној скупштини Републике Србије још једанпут показала да нема никакав план за КиМ и њихов апсолутно једини план је само да прође још један дан и да се надају да ће следеће месечно  истраживање да им изгледа другачије од оног које су добили пре два дана. Пошто се то не дешава, пошто су им резултати из месеца у месец  поразнији за њих они више немају чему да се надају. Дакле, они немају никакав план низашта. Чини се да нам вода иде изнад носа као земљи и и народу свакога дана, а једино чиме се баве то је ућуткивање политичких противника и бесмислено промовисање својих функционера. То ће завршити тако што ће убедљиво бити поражени на изборима у складу са оним што сам вам рекао када су мислили да су много јаки, у време штрајка жеђу господина Томислава Николића. Сећате се да вам рекао да ће бити између 10 и 15 процената, пре ће бити ово друго него ово прво. Питајте их како стоје.

СНС жели да вас обавести да ће председник наше странке Томислав Николић у наредне три недеље имати више посета на регионалном нивоу, очекујемо једну посету и Словенији и Црној Гори, очекујемо још једну посету Румунији и мислимо да ћемо имати или Македонију или још једну земљу у региону, али о томе ћемо вас накнадно обавестити. Те наше делегације биће предвођене председником странке зато што сматрамо да је потребно на одговаран и озбиљан начин водити регионалну политику, да желимо да поручимо свим нашим партнерима у окружењу да ће Србија бити стабилна земља која ће водити политику рационалну, разумну, политику која никога неће угрожавати већ политику која жели да привуче што више инвестиција и да ствара пријатеље, а не непријатеље око себе. Претпостављам да вас занимају неке друге ствари зато очекујем ваша питања.

Новинар: Ово што је најавио господин Николић везано за пројекат од 100 милијарди евра када би то било готово?
Александар Вучић: Не, он је рекао да би то ишло до 100 милијарди, али то није период од 4 нити период од 8 година већ најмањи период од 10 и више година. Знате, пошто сам видео да су Ђилас и његове новине покушале да исмеју Томислава Николића морам да им кажем да су смешни и јадни са својим коментарима, заједно са својим лажним аналитичарима, јер људи на власти су успели да спискају 100 милијарди евра које су у ову земљу ушле и продали и распродали све што су стигли, а ми их обавештавамо да ћемо у наредних 10 година да нађемо инвеститоре који ће да улажу у ову земљу отприлике исту суму новца коју су они спискали у претходном периоду. Кад ми кажете да је нереално ми ћемо вам рећи да су то наша очекивања, наша надања и ми мислимо да функционишемо по другом принципу. Не да се задужујемо само кредитима већ да узимамо и да правимо концесионе уговоре. Дакле, уговоре узмете и направите, 20 година наплаћујете нешто па после тога то вратите нашим грађанима и нашој држави, али ви улажете тај новац, јер ова држава више нема пара. Уништили сте је и сада они се некоме смеју и они имају образа да се било са ким спрдају око било чега. Банда једна која је отела 100 милијарди од ових људи овде у овој земљи, 100 милијарди да нико нигде не види на шта су потрошили и спискали те паре. Они се сад тобоже спрдају са неким, много су паметни и много су бистри.

Новинар: Јел то Прес?
Александар Вучић: То су једне од Ђиласових новина, а били су још неки аналитичари, Вукадиновић и још неки, који су се једва дочепали прилике да нападну нашу странку, али само нека они свој посао, раде ми ћемо довести много више инвеститора него они, покренућемо и унутрашње резерве и много више домаћих инвеститора ћемо имати и нећемо спречавати градњу и нећемо контролисати све у земљи него ћемо да пустимо слободно предузетнишштво и ми ћемо  да дозволимо људима да граде и раде, а не да морате да имате контролу над сваким да бисте сваки динар узимали и рекет за себе, за своју странку, за своје чиновнике или не знам за кога још већ. Е то је оно што у Србији мора да се промени. Оно што је њихов проблем то је што данас знају да су промене у Србији нешто што не може да се заустави. Да вам не причам каква је нервоза код њих и шта све говоре странцима о нама, до каквог потопа ће доћи, доћи ће до смака света, ако они изгубе на изборима итд. Изгледа да се тај крај света за њих приближио, а то ће бити почетак живота за Србију.

Новинар: Да ли је реална  прича о економским санкцијама за Србију због ситуације на Косову?
Александар Вучић: Није реална и не мислим да ико размишља о томе. Размишља се о наставку разговора и увек све ствари морају да се решавају разговорима и дијалогом. Не мислим да постоји била каква слична идеја.

Новинар: Господине Вучићу, били сте јуче на Косову, обишли сте грађене, какви су ваши утисци, заправо шта се доле дешава?
Александар Вучић: Па били смо у Митровици у болници и разговарали смо са свим руководиоцима здравственог центра, преко директора Јаковљевића, Милана Ивановића, Марка Јакшића, са свима, обишли смо барикаде наше, имали разговоре и у Лепосавићу, Лешку, али веома је тешка ситуација. Знате, у нашој земљи ја мислим да је највећи проблем кад вам представници режима кажу да је рецимо решење царинским печатима дивно. Нису ни Срби на Косову људи који не разумеју да је стање и ситуација и око њих и око целе наше земље тешка и ту морате на такав начин да им кажете. Немојте да им говорите ово је супер и ово је дивно, они би чак и прогутали неку горку пилулу, али им саопштите да то мора, јер не може другачије, али немојте да их лажете да сте им учинили нешто добро. И онда се питате зашто Борко Стефановић или неко од функционера ДС није добро дошао у Митровицу, не због оног или оног човека већ зато што нико не може очима да их види. Питајте их зашто тамо не иду, чак ни уз заштиту припадника Удбе, жандармерије и не знам још ког, а не иду. Отићи ће у Лепосавић где ће се сакрити у Лешак, где ће одржати некакав састанак, али до Митровице и Зубиног потока не иду. Али шта је суштина? Ми тражимо оно што је најважније, дакле јуче је Томислав Николић поручио нешто што заиста мислимо да је веома битно за њих и за све нас, а то је – хајде, хоћемо ми део терета и део одговорности, хоћемо га сви, хајде, немојте само да решавате, па ми се нудимо да и ми будемо једнако криви, али хајде да покушамо да пронађемо заједнички језик, да пронађемо оно са чиме ћемо изаћи пред међународну заједницу, да можемо да им кажемо- ево то је наш став.
Јуче су га питали за црвену линију, господина Стефановића, схватили смо да немамо црвену линији и да не знамо што је то. Црвена линија су нам права Срба, на крају се испоставило. Дакле, хајде да видимо шта је то, одакле и докле, о чему разговарамо и о чему преговарамо, јер ако стане иза нечега цела Србија онда они неће рачунати на то да разговарају са слабом владом која мора по сваку цену да добије статус кандидата, а која губи следеће изборе. Ма како то невероватно изгледало некима ја вам сад кажем да они губе следеће изборе и за то се припрема и међународна заједница, али њихов проблем је што они то не желе. Они оду са знате каквом поруком, не би они да разговарају о Косову и Метохији него би да кажу-  Тома и Вучић су се само пресвукли, знате, они су они исти одвратни радикали какви су и били, а то што имају тамо неког Горана Кнежевић и Зорану који нису били то је само онако успут, о свему ова двојица зликоваца одлучују, странка и не постоји итд. И то им је једина прича. Нећете веровати, срамота би вас било да чујете шта они причају, чиме се они баве у овако тешком тренутку за Србију. Ово сам под утиском, јер сам то јутрос чуо, баш шта причају, шта раде и чиме се баве, па се питам, знао сам да имају времена за тенис, и за тениске лоптице,  и рекете уместо за барикаде и наш народ на барикадама, али нисам знао да им је и ово много прече од државе. И ми смо спремни да уђемо у ту врсту процеса, јер смо довољно одговорни људи и које год решење буде неће бити идеално и неће бити много среће, али ми морамо да нађемо оно које је најповољније за наш народ на Косову и наша порука је да шта год да буде и како год да буде да ћемо бити уз свој народ. Изволите ако имате још неко питање!

Новинар:  С ким планирате да се господин Николић сретне кад буде ишао у Црну Гору, Словенију, Румунију?
Александар Вучић: То ћемо вас обавестити. Дакле, очекујемо, ви знате да смо ми већ имали састанак са министром иностраних послова Словеније кад је био у Београду. Дакле, ми имамо одличну сарадњу и са институцијама словеначке државе, али очекује се у Словенији убедљива победа господина Јанше и његове партије, очекује се да имају чак апсолутну већину и да им ниједан партнер неће бити потребан, али ево мислим да ће то бити већ следеће недеље па ћемо видети. А што се тиче Црне Горе састаће се са свим релевантним политичким факторима у Црној Гори и у Румунији. Такође, очекујемо сусрет на највишем нивоу. Данас ако бисте погледали ко би могао да састави Владу против нас морали би да се уједине сви, ДС, ЛДП, СРС, ДСС и СПС, а сложићете се да није баш реално. А нама је уз припаднике мањина један партнер довољан.

Новинар: У вези Параде поноса у недељу, коментар?
Александар Вучић: Србија свакако има много тежих и важнијих проблема. Ми ћемо у недељу, ако се не варам, имати бројне страначке активности у различитим деловима Србије. Остали ће бити код куће, али надлежни државни органи имају обавезу да гарантују свакоме мир и безбедност ко год и где год да се окупи. Лично ћу бити у Гроцкој, могу да вам дам цео план, обићи ћу Калуђерицу, Врчин и Гроцку и разговарати са бирачима.
Изволите ако имате још неко питање, ако не хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!