Александар Вучић : Државни интереси изнад страначких

 

  1. Надлежни државни органи,у складу са законом, предузимаће све мере на расветљавању кривичних дела из области организованог криминала и корупције. У тој борби, у том раду, неће и не сме бити заштићених, без обзира на нечије име, презиме и функцију. То се односи и на 24 предмета које су покренули Верица Бараћ и Савет за борбу против корупције, али и на случајеве Шарић, Развојна банка Војводине, Галеника и многе друге.

  2. Српска напредна странка је, у сваком погледу, најјача политичка странка данас у Србији. Међутим, оно што је данас много важније од наше политичке и личне сујете, јесте чињеница да Српска напредна странка мора да буде најодговорнија политичка снага. Данас би нашој странци, у погледу броја гласова и функција које бисмо могли да расподељујемо, избори највише одговарали. Питање је да ли ћемо икад у будућности бити у таквој позицији и у таквој ситуацији. Међутим, оно што сматрамо да у овом тренутку јесте важније, то су интереси наше државе и интереси нашег народа. Не заклињући се на то да никад неће бити избора, јер то неће зависити само од нас, већ и од целокупне атмосфере, од свега што се у друштву буде збивало, за нас је важно да наставимо рад на извлачењу Србије из тешке економске кризе, да радимо на побољшању животног стандарда, покушају добијања датума за отпочињање преговора, привлачењу инвестиција, борби против корупције. Српска напредна странка ће наставити посвећено да ради на свим овим задацима. Ми се у фотељи и у Немањиној улици нисмо ни родили, па нећемо у њој ни да остајемо по сваку цену. Дакле, странка ће у будућности реаговати у складу са оним што буде воља грађана Србије. Желимо да наставимо рад у Влади Републике Србије, уколико је то могуће, да допринесемо напретку Републике Србије. Уколико то не буде могуће, Председништво странке и Главни одбор странке поново ће се састајати. Наша је намера, не да на било који начин валоризујемо нашу политичку снагу и политичку популарност, већ нам је намера да увек и у сваком тренутку урадимо све што можемо за нашу земљу. И то је оно што је најзначајнији принцип за нас, и то је оно чиме се руководимо. Оно од чега Српска напредна странка неће одустати, то је оно што смо навели у принципу број један, то је да нема заштићених, без обзира на функцију, макар се тај презивао Вучић, Петровић, Николић, како год хоћете. Намерно нисам говорио о другим именима и презименима.

  3. Председништво Српске напредне странке је оценило да грађани Србије живе веома тешко, да нам је неопходно да обезбедимо више инвестиција у наредном периоду за нашу земљу, али да је Влада у претходних шест месеци урадила много више него претходна влада у четири године. И то у свим сферама друштвеног живота. Ја ћу вам дати само неке од показатеља. Говоре о томе како је у економији све теже из дана у дан, али то не говоре званични и озбиљни подаци. Наиме, затекли смо, не само празну, већ, ракао бих, касу из које су цурили наши новци свакодневно у сваком погледу, на сваки могући рачун. Истовремено, незапосленост је рапидно расла да је дошла, до стварања ове Владе, до нивоа од 27 одсто. Морам да вас обавестим да је заустављен раст незапослености у Србији, то је велика ствар, у претходних шест месеци. Не би ова Влада била крива да је то дошло и до 32, па и 33 одсто, јер је било логично да се настави аритметиччком прогресијом оно што је расло геометријском прогресијом или падало геометријском прогресијом. Међутим, ми смо различитим мерама, посебно правном сигурношћу коју смо увели, успели да зауставимо даљи раст незспослености, и том питању у предстојећем периоду посветићемо посебну пажњу. Желим да вам укажем на значајне резултате у борби против корупције и организованог криминала. У том смислу очекујемо још веће  и значајније резултате у наредних шест месеци. Желим да вам кажем да, у оквиру монетарне политике, први пут имате, и опростите што то некога морам да подсетим, у последњих 20 година, дакле у последњих 20 година, први пут имамо стабилан курс динара током последњих шест месеци. И није само стабилан курс, већ имамо и повећање вредности домаће валуте у односу на евро валуту, не у значајном проценту, али свакако одржање стабилности динара на нивоу који би могао да гарантује и економску и правну сигурност свима који би и улагали у земљу, и који би планирали извоз робе и услуга из наше земље. То је још један од резултата којима се Влада у претходних шест месеци могла похвалити.

Новинар : Да ли смо задовољни?

 Александар Вучић : Мислим да је Влада много успешније радила него претходна, али никада нисмо до краја задовољни и увек ћемо, пре свега,од себе да тражимо много више. Ми ћемо на следећој седници Главног одбора анализирати рад свих наших министара и нећемо крити, као што нисмо ни до сада, шта је оно што видимо као добро и шта је оно што видимо као лоше. Са друге стране, пошто је тешко радити у оваквој атмосфери, сви се осећамо и непријатно и нико од нас овде данас није ни насмејан ни радостан, желим на једну ствар да вам укажем. Молим људе у Србији да некога цене по резултатима, а не по томе да ли је допадљив или не, како изгледа на телевизији, има ли довољно аналитичара да га подржи или не. Када сагледате резултате, видећете, не само да резултати нису слаби, већ да су значајно бољи у свим сферама друштвеног живота, него што су били пре четири године. Како ће се све то наставити, остаје пред нама. Наша жеља је да допринесемо Србији да се то настави, да урадимо све што можемо, али не зависи све од нас и једна важна ствар, ми нећемо ићи против воље грађана. Да, ми преузимамо одговорност и на своју штету, али нећемо ићи против воље грађана, и нисам случајно рекао, нисмо се родили у фотељама. Када већина грађана у Србији буде желела другачију власт, тог тренутка грађани ће имати прилику да то искажу. Изволите, ако ви имате неко питање за мене.

Новинар:  Како Влада планира да настави борбу против корупције, ако је на њеном челу Бананин друг?

Александар Вучић: У овој земљи, иако су многи покушавали да то негирају у предходном периоду, постоје институције, и ја мислим да људи... Подсетићу вас сад на неколико ствари, и трудићу се да будем кратак. Када је кренула борба против корупције, отворили смо је случајем „Агробанка“, великим случајем који још није завршен, али је подигнута 21 оптужница, ниједан оптужни предлог, али 21 оптужница, што је виши стадијум за тежа кривична дела. Људи су говорили: „Али, не, то ће да хапсе само ове приватнике, никада неће бити неког ко је близак некој партији. Хајде да видимо смеју ли на Лалета Секулића?“. Ишло се и на господина Секулића и на многе друге, иако се знало коме су блиски. Онда рекли: „Смеју ове зато што су они нижег калибра, никада неће смети да крену на некога већег“. Када се кренуло на највеће, онда су рекли:„Али, никада неће смети да притворе“. Када су притворени, онда су сви рекли: „Договориће се они са њима, па ће да их пусте пред Нову годину“. После тога слушали смо „Никада Беко неће бити саслушан“, па је Беко први пут у свом животу био позван на саслушање. Онда сте рекли: „Ово се неће наставити на овај или онај начин“. И наслушали смо се прича и све су, кроз разно-разне медије, пале у воду. Да  само подсећам људе на бројне наслове који су исказивали неповерење, било би готово невероватно. Ја желим једну ствар да вам кажем, и то је суштина. Институције у овој земљи постоје. Институције раде свој посао, и нећу да будем део тима који ће да тражи од тужилаца да учествују, или да праве себи процесну сметњу. Тужиоци су ти који воде истрагу, тужиоци су ти који то наређују. Тужилац зна шта је његов посао. Има слово закона, има устав Републике Србије, и њега ће да се држи, и на томе ћемо да инсистирамо, тачка. Дакле, свако ко је починио кривично дело, за то биће кривичног дела ће одговарати. И то је оно што могу да вам кажем, значи свако ко је починио кривично дело, ако је починио, никада то нећу да прејудицирам, тај ће да одговара. И у овој земљи, ја веома поштујем све новине и све медије, али у овој земљи не воде поступке и не процесуирају људе, ни новине нити други медији. У овој земљи то, пре свега, раде тужиоци у сарадњи са другим државним органима, и тако ће бити и убудуће. Нисте случајно приметили да је то прва тачка и први принцип, који је у потпуности усаглашен на седници Председништва Српске напредне странке.

Новинар:  Да ли можете да нам кажете зашто раније није покренуто ово питање, пошто смо чули јуче од ДС-а да су већ знали за ову причу са Дачићем? Да ли ви,после свега овога што се десило и што је изашло у јавност, уопште имате поверења у господина Дачића?

Александар Вучић: Када смо правили коалиционе споразуме, ми нисмо, за разлику од неких других, правили историјска помирења, нити се љубили и грлили. Да мислимо исто, били бисмо у истим странкама. Мислим да је Влада у предходних шест месеци обавила значајан посао за нашу земљу, и не стидим се да то кажем, ни пред ким. По свим резултатима које ћемо да упоредимо, вишеструко бољи посао него што је направила предходна Влада, а господин Дачић је водио ту Владу. Наши лични односи ни за кога у Србији нису важни и не мислим да некога треба да брину. Што се тиче другог питања, односно ко је знао а ко није,ја немам у професионалном смислу шта да замерам господину Ракићу, али имам у политичком смислу да питам неке људе из бившег режима. Како то данас нешто говорите Српској напредној странци, а ви сте, пре само неколико месеци, хтели са тим истим СПС-ом, а ми никаква сазнања нисмо имали, а ви јесте, да правите ту исту Владу? Или сам, људи, ја нешто слагао? Ако се сећате, сваки дан су нас обавештавали да праве ту Владу. Је литако било? Дакле, моје је питање политичко, није нико од њих починио неко кривично дело, ни Ракић, ни Тадић. Ја само питам, па чекајте, па ви сте са њима преговарали?! Толико о томе. Као што сам чуо, сад би требало да се реше неки други случајеви, убиства итд. На то сам само рекао и данас одговарам, ако постоји било каква шанса – да - решићемо и то. Све што нисте решили за 12 година, или нисте могли, или нисте хтели, или желели. Да, све ћемо да решавамо, и немам проблем. Гледајте још мало да нам товарите  терета на леђа. Изгураћемо, па после, ако народ буде хтео да се неки врате на власт, који су дуго били на власти, а ништа нису урадили, нека тако и буде. Нешто не чезнем за тим фотељама, да вам искрено кажем.

Новинар:  Господине Вучићу, дали можете да нам кажете данас да је Влада Србије стабилна, и да ли је можда изгубила кредибилитет и углед због свега што се предходних дана писало о премијеру Дачићу?

Александар Вучић:  Ситуација свакако ни за кога од нас није пријатна, али ја увек волим да говорим о резултату на семафору, а чини ми се да сам то данас учинио.

Новинар:  Срели сте се са господином Дачићем, након што је објављено да се сретао са Шарићевом групом, и шта вам је Дачић рекао, који је био повод за сусрет са Радуловићем?

Александар Вучић: Рекао ми је исто оно што је рекао и јавности. Мени је лично речено исто што је и јавности речено, а то је да никада ни о каквим пословима није разговарао са тим човеком. То је све што могу да кажем, иначе бих био нечастан човек да приватне разговоре преносим.

Новинар:  Морам да Вас вратим на питање, да ли је Влада данас стабилна или није?

Александар Вучић: Ми желимо да Влада настави свој рад, надамо се да ће постојати услови да добијемо датум за преговоре, да привучемо више инвеститора, да земља крене напред, а да ли ћемо у томе успети, понављам, надам се да - да, али ко то може данас да гарантује?

Новинар:  Да ли сте изненађени свим овим што се дешава, јер сте у предизборној кампањи, чини ми се, у једном тренутку довели Ивицу Дачића у везу са једним другим човеком који се налази на листама криминалаца, са Луком Бојовићем? Да ли вас цела ова ситуација изненађује и да ли је ово криминализација целе Владе Србије?

Александар Вучић: У Влади Србије никада неће седети криминалци. Ко год је починио кривично дело, одговараће. То је све што могу да кажем, а што се тиче мојих сазнања, она су нешто већа од сазнања, претпостављам, већине људи. По природи ствари, имам приступ различитим врстама података и више података имам на располагању него већина других људи, или готово сви људи у нашој земљи, али ја, наравно, то нити могу, нити хоћу, нити смем да злоупотребљавам, нити то радим, нити сам то радио. И оно што је важно, то је да у овој земљи постоје институције, да постоје закони и ја на то подсећам све оне који су покушавали да траже длаку у јајету у нашој борби против корупције, па су мене на то упозоравали. И зато то и вама на најљубазнији начин  сада одговарам, дакле, институције у овој земљи постоје, оне нису довољно јаке, али оне јачају из дана у дан, и те институције, у складу са законом, предузимаће све кораке. Тачка. Мислим да је то најбоља могућа гаранција и да је најважније за грађане Србије. Апсолутно најважнија чињеница. Неки су се сада уплашили да је можда могуће поверовати у оно што говори Вучић. Нису разумели, ваљда, је то аутопројекција, нису разумели да постоји разлика између људи. Да неки људи раде нешто због фотеље и пара, а неки људи нешто раде зато што мисле да је то добро да то ураде. Не мислите, ваљда, да ја мислим да ћу да останем још десет или дванаест година на челу ове партије или не знам ни ја шта, па да ми је потребно то да бих живео мирно у пензији, или не знам где. Не пада ми напамет. Ако можемо нешто за земљу добро да урадимо, можемо. А ако не, нека дођу неки други људи, никакав проблем са тим немам. И мислим да сте приметили, пошто људи обично говоре, скочио је рејтинг напредњацима због борбе те и те, а ја мислим да људи поштују Српску напредну странку, па и они који нас не воле, и неки међу вама, између осталог, због чињенице што видите да се понашамо и одговорно и озбиљно у сваком тренутку. Да не потцењујемо грађане, да не правимо политичке доскочице, да не нападамо политичке противнике, већ да се трудимо да урадимо најбоље и највише што можемо за нашу земљу.

Новинар:  Господине Вучићу, какве су шансе да дође до реконструкције Владе?

Александар Вучић:  Нисмо о томе разговарали, а ви знате да ја неизлазим у јавност, за разлику од неких мојих пријатеља из странке који изађу у јавност без става Председништва и Главног одбора, ја не излазим у јавност без става наших страначких органа.

Новинар: Да сте знали пре шест месеци, као што је ДС знао, за везу између Дачића и Радуловића, да ли бисте правили коалицију са Социјалистичком партијом Србије?

Александар Вучић: Затекли сте ме питањем, и нисам у стању да вам у овом тренутку одговорим. Извињавам се што сам испао неспособан, па морам то да признам. Потпуно сам затечен питањем.

Новинар: Бранко Лазаревић је пре неки дан демантовао да је имао контекте са људима из Шарићевог окружења, а нико из служби безбедности није реговао на то. Само се у новинама појавило. Зашто?

Александар Вучић: То је посао за институције. Тужилаштво је послалао саопштење које је било веома важно. Тужилаштво за организовани криминал ради свој посао. Ако је питање да ли је господин Лазаревић говорио истину или не, ја не знам да ли је починио неко кривично дело или не, немам ниједан доказ да ли је учинио неко кривично дело, али нисам сигуран да бих лако поверовао да није имао никаквих контаката. Што, наравно, није кривично дело, не мора ништа да значи.

Новинар: Господине Вучићу, ви сте сигурно чули аналитичаре да је Влада, заправо, пала и да вас држи на окупу само тај датум евентуално који бисмо могли да добијемо...

Александар Вучић: Ја не знам шта говори... Ако ми будете рекли када је основан тај факултет за аналитику политичку, ја бих прихватио, и да ми кажете ко су аналитичари. Ако су то они који су ишли прво на кафу у Председништво код Бориса Тадића, а многи су такви, или неки други који су долазили на неке друге кафе. Ја поштујем људе у Србији, али знам да би они, да су на нашем месту, одмах искористили сваку прилику да добију што је могуће више, да газе све пред собом, да газе своје политичке противнике. Ми се понашамо одговорније и озбиљније, а датум је веома важна ствар за Србију. Ја желим да вам кажем да ће у фебруару самном у делегацији бити Сузана Грубјешић и Милица Делевић, ићи ћемо у Берлин, рекао бих на најважније место за нас, да видимо можемо ли да добијемо датум или не, у најјачем могућем саставу. У саставу који, чини ми се, Европа, или тај део Европе, можда највише поштује, да покушамо да добијемо највише што можемо за Србију. Да ли ћемо у томе успети или не, ја то не могу да знам. Али, са друге стране, могу да вам кажем да је ово прва Влада за коју нисте чули готово ниједну озбиљну критику од стране Запада, у првих шест месеци. Мислим да и то говори нешто о одговорности, а са друге стране су и Руси рекли да је, такође, ово Влада са којом они најрађе раде. Да ли је датум важан, веома је важан, и после повратка из Берлина убеђен сам да ћемо нешто више знати по питању добијања датума.

Новинар: А да ли ћемо после тога знати имамо ли превремене изборе?

Александар Вучић:  Све што сам мислио да кажем, рекао сам.

Новинар:  Да ли је у политичким круговима и самим медијима било спекулација о томе одакле цуре инфорнмације које су, видели сте и сами, такве су да је сасвим сигурно да потичу из безбедносних извора. Какав је ваш утисак, је ли то полиција, јесу ли то службе безбедности?

Александар Вучић: Нема ту велике тајне. Ни из једне службе безбедности, дакле ВБА, ВОА, БИА, није изашао ниједан папир. Као што сте видели, папири су излазили из полиције. Нико то није ни негирао, нити покушавао да нешто сакрије. Људи су говорили одакле ти папири.

Новинар: Има ли шансе да се у Берлину састанете са канцеларком Меркел, и друго питање да јели било речи о промени власти у Београду?

Александар Вучић: На друго питање немам одговор, још се тиме нисмо бавили. Дакле, уопште о томе нисмо данас разговарали. А што се другог питања тиче, ја сам мали човек да бих се састао са Ангелом Меркел, и по свом значају и по својој функцији, али ћемо се састати са многим важним људима. Мислим да ћу се срести са министром спољних послова Вестервелеом и са министром одбране, који је један од кључних људи, и са господином Хојзгеном, са којим имам веома успешну комуникацију, претерао бих хвалећи се да смо пријатељи, али веома смо добри познаници. Обратићемо се најважнијим члановима комитета у Бундестагу, који одлучују о судбини Србије. Какав ће резултат бити, остаје да се види.

Новинар: Да ли можете да нам кажете о чему ће данас Влада расправљати и да ли ће једна од тема бити избор директора полиције?

Александар Вучић: Неће. Та тема неће бити данас на дневном реду.

Новинар: Када сте ви сазнали да се Дачић сретаао са Радуловићем?

Александар Вучић: Пре неколико дана.

Новинар: Шта сматрате да је оптимални рок да се обрате институције у вези премијера, а да ви не упаднете у опасност да вас оптуже да сте прихватили, зарад опстанка Владе, да радите са тако неким?

Александар Вучић: Ја морам да кажем да би таква оптужба била глупа, јер сви знају да бисмо, да идемо на изборе, добили двоструко више него што имамо данас, а да бисмо оне који су нам политички противници потукли до ногу. Јели то за вас нека новост или не мислите да је то тако? Ја мислим да би било чак и горе од тога. Проблем је што ми ви не верујете у једној ствари. Можда сам и ја томе допринео, можда и странка коју ја данас водим, нечим, не знам чим. Ја вас, заиста, уверавам да се нисмо водили страначким интересима. Ја сам мојим сарадницима и колегама рекао, кад смо улазили први дан у канцеларију: политика таква, будите спремни да се од сутра више никада не будете у тим канцеларијама, да од сутра немате ни секретарицу нити било шта друго. Ја сам на то спреман сутра. Никакав проблем немам. Нити сам узео нешто, нити украо нешто, ниједну дневницу никада. Пола хотела, кад се оде негде, платим сам. Ничега се не плашим, никаквих проблема немам,размишљам о ономе што је најбоље за земљу. Кад погледате последње инстант истраживање - да ли су људи за изборе или не, да ли су наши бирачи за изборе или не -резултат је пола пола. Ми не доносимо одлуке на основу тога шта би људи желели.

Новинар: Питање сам просто поставила зато што изнад главе премијера виси једна таква сумња?

Александар Вучић: Изненадили бисте се, ја сам човек који просто не воли да, поготово откад смо на власти, пошто морам да се понашам одговорније и озбиљније, изненадили бисте се кад бисте видели ко се све састајао. То није мој посао. Мој посао је да установљавам ко је извршио биће кривичног дела.