Александар Вучић и Александар Вулин - 21.01.2010.

Александар Вулин: Добар дан, као и на Вождовцу Покрет социјалиста је сасвим сигуран и убеђен да СНС има капацитет да победи коалицију ДС, СПС и Г-17+.
Као што смо имали апсолутну победу на Вождовцу ми очекујемо да ће се иста ствар поновити и у Оџацима, без обзира на огроман притисак власти и без обзира на огромно трошење јавних пара, без обзира на сав новац Србијагаса, без обзира на сав буџет Војводине ми верујемо да СНС има капацитет да изведе те промене.
Сваки овакав догађај у коме опозиционе партије показују схватање да је једино сарадња пут који ће довести до рушења жутог режима за нас је добра вест и верујем да је то добра вест за Србију. Србија нема чему другом да се нада, осим промени, али промена неће бити уколико они који заиста имају потенцијал, имају капацитет у бирачком телу то не изведе. Ту првенствено мислимо на СНС и заиста мислимо да и људи који је воде и њено чланство имају снаге и способности да ту промену изведу.

Раднички протести, то већ нису више штрајкови, то су протести, ово више нема везе само са понижавајућом економском ситуацијом, већ има везе са понижавајућим људским животом. Оно што се дешава у Куршумлији, то није штрајк, то је побуна, читав један град укључујући и ученике основних школа, средњих школа, запослене, инвалиде, здраве, болесне, читав један град се налази на улици, тачније налази се на путу, и ево већ десети дан нико из државе не мисли да треба да оде макар да им каже да се склоне, нико из државе не мисли да дође до њих макар да им кажу да оду са тог пута, да их слажу као што су их лагали хиљаду пута. Динкић неће да иде у Куршумлију зато што је већ лагао и зато што зна да та лаж поново неће проћи. Да, ја сам био у Куршумлији, због тога видим синоћ сам био критикован од стране министра Љајића и министра Динкића. Колико сам схватио, главна примедба господина Љајића је да сам лидер ванпарламентарне странке, па и господин Љајић је лидер ванпарламентарне странке колико знам напустио је своју националистичку СДП и сад је лидер ванпарламентарне, ајде да кажемо левичарске, СДП. Ако ми је то једини грех са задовољством га прихватам. Радници Куршумлије и сви радници Србије имају подршку Покрета социјалиста, немам никакву дилему да имају подршку и СНС, зато смо их и подржали у Оџацима као што смо их подржали и у Вождовцу, да већ једном најбољи дођу на власт, да се нешто заиста промени.

Александар Вучић: Хвала вам, изволите ако имате неких питања, на ваша питања смо спремни да одговарамо.

Новинар: Данијела, Студио Б, за господина Вулина питање: Ако можете да нам одговорите како је могуће да сте остварили сарадњу с обзиром да ваша партија, када говоримо о ЕУ ви се противите уласку у ЕУ , а знамо да СНС заступа другачији став, ако можете то да нам објасните?!

Александар Вулин: Е видите, прво ми говоримо о Куршумлији, Вождовцу, Оџацима, а ви о Бриселу, Констатације, бојим се, да вам до краја није тачна или бисте ви волели да то тако звучи. Покрет социјалиста каже да ЕУ тренутно није на дневном реду, да ЕУ тренутно није нешто о чему се ломе копља, да ЕУ није нешто што нам стоји испред нас. ЕУ ће без сваке сумње доћи на ред кад се испуни препорука ЕУ да се смањи корупција у Србији, а корупцију спроводи власт у Србији, не спроводи СНС. Ако мене лично питате, ја сам већи присталица европских вредности него ЕУ, али европских вредности свакако сам присталица и део тих европских вредности јесте да не трошите новац јавних предузећа и државе на то да победите у некој малој општини у Војводини. Ако мене питате ја сам већи присталица европских вредности у којима се не користи државно насиље да би радници Куршумлије били понижавани уместо храњени и да се против једне политичке партије, конкретно СНС, користи државни капитал, државни медији и све остало да би се уништила и умањила једна опозициона партија. Уосталом, то што ви питате биће велико изненеђење за ваше гледаоце, они и не знају да моја партија постоји, они ме никада нису видели на Студију Б, као што је велико изненађење за гледаоце РТС-а и Б-92 који су чули нападе господина Љајића, они нису знаи да сам ја био у Куршумлији.

Александар Вучић. И ја сам се питао за Студио Б пошто годину дана нису били.

Новинар: Била сам ја пре неколико месеци.

Александар Вучић: Пре неколико месеци. Извините, погрешио сам, није годину дана него неколико месеци. Интересантно, толико је Ђиласу требало да то смисли. Е мајко мила, вратио се из Буенос Аиреса пре два дана и толико му је требало да смисли питање! Е благо нама! Изволите ако има питања.

Новинар: Агенција Танјуг, питање за господина Вулина: Да ли можете да нам објасните како подржавате напредњаке, да ли имате неке заједничке кандидате у Оџацима или...?

Александар Вучић: Ја могу да вам кажем, наши су кандидати, али и Партија социјалиста подржава нашу листи. Значи, то су кандидати СНС исто као и на Вождовцу, а активисти из Покрета социјалиста учествују у свим активностима заједно са активистима СНС наравно.

Новинар: Споменули сте да се последњих дана прича о политизацији широм Србије, хоћете рећи зашто сте ви били у Куршумлији, како би ви решили тај проблем с обзиром да таква ситуација, радници траже плате, а господине Вучићу ви сте спомињали да подржавате захтеве радника, а да ли самим тим подржавате и захтеве ЕПС-а да им се повећају плате на конто повећања струје?

Александар Вучић: Нисам упознат на такав начин да су људи тако постављали захтеве, ја морам да вам кажем да сам изненађен чињеницом да они који су подизали буну у Колубари и тако дошли на власт, сад свакога ко у Колубари каже да другачије мисли и да жели већу плату хоће буквално медијски да линчују и уопште не разумем у чему је проблем. Ако смете да кажете да подржавате негде захтеве радника, дакле да будемо сасвим јасни, нигде ни са једним синдикатом нисмо разговарали и преговарали, то је све радила ДС, нигде нисмо преговарали ни са ким од радника да буду у штрајку већ смо само ишли да молимо људе да прекину штрајк. Ако се сећате, то смо обавили у Новом Пазару са господином Зораном Булатовићем који је узгред био и члан СНС, молили смо га да прекине штрајк, човека који је одсекао прст. Дакле молили смо га да то учини и то је једини начин на који смо се умешали, а да ли ви желите да забраните свима да дају своју политичку оцену о ономе што се збива у земљи и да ли ико жели да забрани да смемо да кажемо да подржавамо раднике и радничке захтеве?! Је ли то неко злодело?! Ту нема никакве политизације. Ми нисмо ишли управо да разговарамо са људима само зато да нам неко не би рекао идете да политизујете целу ситуацију, али то је потпуно легално и легитимно право сваког човека, и боље је и поштеније да одете и разговарате са људима на лицу места па да видите како ће радници да вас приме него да им шаљете поруке преко својих телевизија у којима ће хистерично и нервозно да се реагује и да се прети свим људима који штрајкују, јер су они злочинци и зликовци и не знам ни ја шта су све направили. Ја бих много више волео да вам одговорим на следећи начин на ваше питање. Дакле пре свега нека смање плате министрима, нека плате и не само плате већ сва друга примања која су неупоредиво већа од њихових плата, нека им смање возикање скупоценим аутомобилима кад иду код тетке, стрине, на ручак и славу, нека смање лоповлук и корупцију па ће онда бити и за веће плате и у ЕПС-у и у свакој другој фирми у Србији, без обзира да ли је јавно предузеће, и уверен сам да ће и приватници од тога имати много више користи него што су имали до сада. То вам је мој одговор.

Новинар: Добро, али ЕПС тражи повећање плате и то каже да се то исплаћује из добити која треба да се оствари повећањем цене струје два пута по 10%.

Александар Вучић: Али ја заиста нисам ни радник ЕПС-а нити сам упознат до краја са њиховим специфичним захтевима. Ја сам вам рекао шта о томе генерално и глобално мислим, а сад да улазим у то шта је у сваком предузећу, не знам ни шта су конкретно захтеви тих радника у јавној управи у Новом Саду, али је смешно да ми причате како су сад сви радници зликовци, срам их било што су тражили то и то, а дивна нам је власт, ајде да подржимо власт која ће да их сатера у ћошак или негде да их стави иза решетака зато што се, замислите, банда побунила! Оно што је веома опасно и не желим да упозоравам власт, желим да замолимо власт да не размишља о томе да доноси законе којима спречава слободе у окупљању. Видели сте да смо ми ћутали и код измене једног члана, чак и гласали за све то иако смо знали да се то односи и на потенцијалне политичке скупове, па сутра кад организујемо политички скуп па било којој будали да падне напамет да разбије прозор не знам где, они могу да кажу - е сад Тома Николић две године у апс, Вучић годину дана у апс и ајде да радимо шта хоћемо. Немојте да то радите са новим законом о штрајку, немојте да показују услед своје немоћи, својих лажи, своје безобзирности како су много јаки и много моћни да се обрачунавају са радницима и са људима који живе стотину пута теже него што живе они. Ако ми ви кажете да један министар живи од 100-120 хиљада динара своје плате, ја ћу да вам кажем да вама не верујем кад то кажете, а њима ћу да кажем у лице да су лажови, сваком од њих од првог до последњег, али ту вам леже корени, ту вам леже разлози народног незадовољства. Није народ само незадовољан што лоше живи, они су незадовољни и неправдом, народ је незадовољан тиме што имате различите аршине. Кад штрајкујете против Милошевића, онда сте дивни радници који се муче и тешко живе, у истом том ЈП о којем говорите, па тад нисте изашли и нисте рекли на свим телевизијама - е они траже повећање пара, него сте рекли - дајте да их подржимо, дај да срушимо ову банду што је на власти итд. Шта се то људи дешава са свима вама, имамо потпуно различите аршине за све. Ја сам се сасвим приватно потрудио то да исправим па молим и све друге - ајде оно што себи дозвољавамо, ајде да то дозволимо и другима, ајде оно што не дозвољавамо себи немојмо ни другима да дозвољавамо па да немамо различите аршине. Да, ми се разликујемо у још нечему. Да, ми јесмо за капитализам, партија господина Вулина је за нешто друго, али није за ону врсту безобзирног, бахатог и бруталног односа према радницима као да се односите према неком ко је роб. Замисли, ти ћеш да тражиш већу плату, ко си ти да тражиш већу плату и то мислите да може тако да прође у Србији. Па не може, људи имају право да траже, људи имају право да захтевају, а ви отиђите па им одговорите, убедите их, а људи ће бити убеђени, ако заиста поверују да ви живите исто као и они, а не да излазите из луксузних аутомобила, зато што сте водили тетку на пијацу и не знам где, а то све од народних пара. Погледајте колико је то пара и нико неће да каже. Питајте зашто у Оџацима Србијагас изнајмљује цео хотел и то вас не интересује, па се онда питате што се људи буне за плате. Изнајмљују хотел зато што СПС има кампању у Оџацима, Бајатовић мора д окупи бираче и баш га брига, цео хотел закупио сем једне или две собе. Ми смо хтели да платимо нашим парама, али не државним, а они су платили државним новцем и баш брига све. Све док се то не промени биће овакво стање. Извињавам се што сам одужио.

Александар Вулин: Делом да одговорим и на оно претходно питање. Знате, између Александра Вучића и мене много је више сличности и блискости, од људске до идеолошке, него рецимо између Вука Драшковића и Расима Љајића. Једино што њих двојицу повезује то је она одсечена рука и зелени барјак којим је Вук Драшковић претио том истом  Расиму Љајићу. Ми то никада нисмо радили и када смо били на врло супростављеним странама, али смо се увек слагали око врло важне ствари а то је да Србијом не смеју да владају најгори, не смеју да владају лопови, не смеју да владају они који лажу да су у Србији радници проблем. Било где у Европи да је Млађан Динкић запретио радницима да ће довести незапослене на њихово мести и да ће их отпустити био бих разапет, јер се синдикати не би смиривали. Шта сам ја радио у Куршумлији! Има ли ишта природније него да представник једне левичарске партије буде са радницима који штрајкују. Хоћете да забраните левицу, хоћете да укинете право да будемо на страни радника док не дођемо на власт. Доћи ћемо на власт, али и тад и сад смо на страни радника. Ја могу да уђем међу раднике и без телохранитеља, Динкић не може, мене су радници позвали, њега нису. Мени је стварно жео што радници тако лоше мисле о овој власти, што знају колико су их пута лагали, они могу да реше њихов проблем ја не могу, али видите имају једну људску емоцију према мени, а према властима имају гађење. Власт је дужна да им заврши проблем, власт је дужна да им да хлеба и правде, власт је дужна да буде на њиховој страни па и ако не гласају за њих. Јел то значи да делимо људе на оне који гласају за нас и против нас?! Ја ћу бити на страни радника увек, свиђало се то властима или не. Како би решили тај  проблем? Ревизијом приватизације, нису радници продали ШИК „Копаоник“ него држава отела предузеће, прогласила га државном својином, поклонила га својим миљеницима, годинама на протесте радника  говорили су да је све у реду, потписивали да је све у реду, из Агенције за приватизацију враћали папире који су говорили како је приватизација добра и тек кад су радници отели то предузеће својим рукама онда се сетили да кажу - па да, они су у праву. Е па ако су радници у праву, држава има да прихвати ту одговорност да плати дугове које су направили њени пулени и да помогну људима да оживе производњу. Динкић је рекао да неће они да оживљавају производњу, па зашта онда служи држава, па нека једном буде на страни сиромашних, не може вечно да буде на страни Мишковића и Карића, нека већ једном буде на страни сиромашних.

Новинар: Зашто кажете да је приватизацијом решен проблем, Динкић позива да нађу новог партнера?
Александар Вучић: Има ту само један проблем, ја ћу да одговорим, има један озбиљан, огроман проблем, радницима каже да траже стратешког партнера, а што је онда све то изводио у предузећу, што се правио паметан кад је говорио да је приватизација дивна и да је све изванредно! Изгубили људи толике године, уништена фирма, уништено све, а он каже – чуј, мене то више не интересује, ви нађите стратешког партнера, све је у реду, радите шта хоћете. Јел ви стварно мислите да је то решење и да то може на такав начин?! Ја не мислим и нећу да вам кажем и било би некоректно да вам кажем да ће сутрадан по промени власти да ствари буду идеалне. Биће штрајкова, биће проблема, биће мука, нема никакве сумње, али морате да покажете другачији однос, морате да покажете да желите да разговарате, да желите да учествујете у решавању проблема, а власт заједно са својим миљеницима показује само бахатост, само бахатост и нисте чули ниједну тешку реч од нас нити ћете чути, јер се чувамо тешких речи зато што је Србија буквално у пламену. Водимо рачуна о томе и погледајте цела Србија буквално гори у протестима, штрајковима и незадовољству људи, а медији које ми плаћамо, као што знате, уз сва неслагања против приватних медија ништа нисам могао да изговорим, а медији које ми плаћамо, рецимо Студио Б, значи ми га плаћамо исто колико га и плаћају људи из ДС, пошто смо јачи у Београду напредњаци га много више плаћају него демократе. У свим тим проблемима, у свој тој пљачки градске имовине, у свим проблемима са којима се суочавају они су се сетили, е ајде још једанпут да покушамо да представимо напредњаке, да кажемо да су они антиевропски, ево ту се пајтају са господином Вулином. Ти очајнички, јадни покушаји су осуђени на пропаст. То је једина њихова прича и политика, мислим на ДС и ово је смешно, извињавам се вама новинару што вам је непријатно, сада јасно је и вама о чему је реч и знао сам чим сам вас видео на списку, знао сам да ли је Ђилас смишљао или онај геније, онај шетач што је тукао човека, оног Мачету у Калуђерици, Бијелић, то ми личи на њега, он је тако глуп па може да смисли такво питање па мисли да је много паметан. Изволите ако имате још неко питање, а ако не, хвала вам што сте дошли на нашу конференцију!