Александар Вучић и Андрија Мандић - 23.12.2011.

Андрија Мандић: Хвала, господине Вучићу. Даме и господо, Нова српска демократија, откако је основана, је политичка организација српског народа у Црној Гори која је изградила партнерски однос и стратешко партнерство са СНС из Београда. Ми смо и пријатељи, не само да политички сарађујемо, него просто као људи смо пронашли да је неопходно да политичке организације српског народа изван Србије имају обавезу више не само да сарађују са државом Србијом, него просто да проналазе партнера у Србији који су по свом програму и свом понашању, по идејама везаним за будућност српског народа и са жељом да наша држава заузме место у ЕУ и да изграде у самим земљама онакве односе какви су у другим демократским државама, да треба да сарађујемо и да треба да имамо читав низ заједничких акција. Зато смо данас разговарали са председником Томиславом Николићем желећи просто да у овом периоду који је пред нама направимо неке важне ствари за наш народ у Црној Гори, а прва и основна ствар је да односи између државе Србије и државе Црне Горе буду што је могуће бољи, да та сарадња буде најближа, да се у ту сарадњу укључе не само људи који су на власти, него и људи који су у опозицији, јер ако су добри односи између Србије и Црне Горе, а видимо да из Србије свакога дана од стране политичких лидера пружају се руке према Црној Гори са жељом да се на ту испружену руку узврати једним поштеним партнерским и братским стиском из Црне Горе, верујем да ће време које је пред нама показати да и у Црној Гори постоји довољно памети и разума да са братском Србијом Црна Гора изграђује најтешње и најбоље везе.

Ја желим да саопштим да Нова српска демократија ће у наредном периоду са СНС наставити да гради овако добре односе. Ми смо партнери и на оваквим партнерствима треба да почивају и односи између других политичких субјеката. Ми смо конзервативне странке и природно је да сарађујемо, пошто би било добро да левичарске странке сарађују са левичарским странкама из Црне Горе, да странке неке друге орјентације сарађују са сличним странкама из Црне Горе, јер ћемо правећи ту мрежу и повезујући политичке субјекте ми најбоље радити за све грађане и Србије и Црне Горе. Ево време које је пред нама и избори који ће уследити и у Србији и ускоро и у Црној Гори верујем да ће помоћи да позиције буду такве да та сарадња буде још победоноснија. Хвала.

Александар Вучић: Хвала вама, само још три реченице, дакле политика задуживања Републике Србије, политика задуживања града Београда само зарад задуживања и зарад добијања политичких поена је политика која уништава и ову земљу, која уништава и Београд, која уништава све градове у овој земљи. Та политика значи да се они не задужују да би створили нову вредност, него се задужују да би враћали старе дугове и када заменик председника ДС каже „Београђани нису осетили 30 милиона евра који су враћени“, па нису зато што се задужио са нових 500 милиона евра. А ко ће да враћа тих 500 милиона евра? Већ следеће године треба да вратимо 52 милиона евра. Дакле, то је политика, а наша политика, политика за коју се ми залажемо јесте политика развоја и инвестиција. Хајде да доведемо инвеститора који ће да гради Савски амфитеатар, хајде да доведемо инвеститоре који ће да учествују у изградњи канала Дунав-Морава-Вардар, хајде да доведемо инвеститора који ће да граде нешто по концесионим уговорима, хајде да доведемо некога за кога нећемо морати да узимамо новац и да плаћамо из џепова грађана што ће њихова деца и њихови унуци морати да враћају. То је суштинска разлика између нас. СНС се дубоко противи ортачким политичко-тајкунским везама у којима се они међусобно договарају како ће да ћердају нашу државну имовину. Те најаве да ће без тендера, без поштовања позитивно правних прописа, они ће да се договоре са својим тајкунима и тајкунчићима о томе да им ЈАТ предају у руке. То тако не може ни у једној земљи, а неће моћи ни у Србији. И нека не мисле да је тако могуће и да је то тако реално. Може, ако ти њихови тајкуни и тајкунчићи буду дали најповољнију понуду у прописаном поступку, а зна се како се тендер прави и како се тендер организује. Колико сам приметио, ти њихови тајкуни на тендер се нису ни јављали. Изволите, ако имате неко питање?

Новинар: Помињали сте инвестиције и улагања, ако можете да прокоментаришете две ствари. Прво дочек и прославу за Нову годину на мосту, а друга ствар је - ја сам био на новинарској конференцији где су говорили професори Правног факултета у смислу узурпације власти, у смислу тога да је парламент понижен, да власт држе странке које су на власти.
Александар Вучић: Не бих само рекао да власт држе само странке, власт је данас у рукама моћних појединаца. Довољно је да видите кад више немају шта да понуде онда ће једанпут да воле голуба Гуту, други пут ће случајно да наиђе екипа РТС-а и Београдске хронике да их слика како се мазе са кучићима, истовремено ће ту случајно да буду и фоторепортери, а баш се све то случајно дешава.  То је тако кад имате један део људи из појединих политичких странака из режима који контролишу све. Ти људи су данас већи тајкуни и од Мишковића и од Костића и од сваког од њих. Они заједно не могу да скупе онолико колико ти тајкуни из ДС данас новца имају. Али да не будем толико оштар због нашег госта из Црне Горе, он не мора да улази у све ове наше жестоке туче и политичке расправе у које ми морамо да улазимо свакодневно. Кад немате одговор на питање - колико кошта мост са приступним саобраћајницама, онда ћу да направим ватромет од 300.000 евра и да решим тај проблем, али и даље нећу да дам одговор колико кошта мост.
Изволите ако имате још неко питање?
Иначе, господин Мандић  ће, разуме се, данас бити на састанку код председника Тадића у 16 сати у Председништву као представник региона. Ја се извињавам што СНС сматра уобичајеним и нормалним и потпуно рационаланим и разумљивим и ми подржавамо то. Уосталом, и нама је господин Мандић за разлику од неких медија у Србији који су то погрешно интерпретирали био домаћин у Црној Гори.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!