Александар Вучић и Ивица Дачић - 29.06.2012.

Ми смо се усагласили да будућа влада води жестоку борбу против корупције и криминала. Борба против корупције и криминала биће једна од кључних тачака нашег програма и мораће да доведе до значајних резултата. Сагласили смо се да датум за отпочињање преговора о придруживању  ЕУ буде један од циљева и проверљивих резултата у мандату владе и ми ћемо ове разговоре наставити у наредном периоду. Мандатар, господин Дачић, је рекао да би волео да у наредних 15 дана завршимо формирање ове владе, а што се СНС тиче могу да вам кажем да ћемо у недељу имати седницу Главног одбора наше странке где ћемо одлучивати о учешћу у влади, али и да ћемо дати све од себе да  влада која се формира буде ефикасна, да буде мања влада од постојеће. Једино што бих замолио, не оне новинаре и не оне људе који су до сада служили Демократској странци, већ све оне који су увек били на страни професије само бих их замолио да, као што нису имали стрпљења па сад видим неупоредиво боље оцене у раду Томислава Николића него у првих пет дана, да сачекају да се влада формира да видите после 100 дана, после годину дана да ли је влада донела добре резултате  или влада није донела добре резултате, а не да унапред неко зна какви ће резултати да буду. Ми ћемо донети много мера којима мислим да ће се људи у Србији обрадовати, од укидања рестриктивног Закона о јавном информисању до Закона о јавним набавкама који ће променити и донети много тога доброг, али о томе ће вам господин Дачић више говорити.
Извињавам се што сам оволико времена узео, мандатар и председник СПС-а господин Ивица Дачић, изволите!

Ивица Дачић: Захваљујем. Ово је можда један историсјки датум пре свега кад је реч о разговорима између СНС и њене коалиције и коалиције СПС-ПУПС-ЈС, јер до сада нисмо водили било какве разговоре о  нашој међусобној сарадњи. Сигурно је да постоје различита мишљења, различити погледи и различите оцене наших странака на нешто што је било у прошлости, али мислим да постоји заједничко и јединствено опредељење  да учинимо све што можемо да садашњост и будућност Србије буде у изградњи једног демократског, економски развијеног и социјално одговорног друштва Србије, која ће бити чланица ЕУ, Србије која ће бити фактор мира и стабилности у региону, Србије која ће бити очишћена од криминала и корупције и насиља, Србије земље која сигурно мора да свој принцип социјалне правде који је записан у Уставу Републике Србије, у Уставу пише да подсетим да Србија није само правна држава него и држава социјалне правде да то проба да преточи и у конкретну економску и социјалну политику коју влада Србије треба да води. У том смислу из разговора које сам имао са представницима, са председником или да тако кажем вд председником у овом периоду СНС Александром Вучићем, ми смо и са представницима УРС-а начелно постоји спремност и сагласност за формирање парламентарне већине и у складу са тим сам се ја јуче обратио председнику Републике господину Томиславу Николићу и затражио мандат за формирање владе. Ово је први састанак који ја као мандатар заједно са лидерима осталих странака  из наше коалиције ПУПС-а и ЈС имао са политичким странкама које би требало да чине парламентарну већину, разговараћу у наредним данима и са УРС-ом господином Динкићем, разговараћу и са другим странкама које нису изразиле до сада заинтересованост или жељу да чине парламентарну већину. На крају крајева, разговори су потребни чак и са онима који немају ни намеру да подржавају владу пре свега због тога што мислим да ови принципи за које се залажемо јесу нешто што је од велике важности не само за политичке странке него  и за све грађане у Србији.

Оно што мислимо да је веома битно то је да се органи нове власти у Србији конституишу што пре, да би то требало да се уради из два корака, прво треба завршити конституисање парламента то значи избор председника Народне скупштине Републике Србије, потпредседника, радних тела и након тога одржати нову седницу на којој би била изабрана нова Влада Републике Србије, али то подразумева и доношење предлога, усвајање евентуално измена и допуна Закона о министарствима и све то треба припремити очекујемо у наредних 15-ак дана би могло све то не само да буде припремљено него и да буде завршено. Шта је опредељење? Опредељење  је да Влада Републике Србије буде мања, да има мање министарстава да има мање чланова владе и наш неки почетни предлог би био да тај број буде негде око 15 министарстава, али то сам и јуче рекао. У јавности постоји једно мишљење да треба да буде што мање министарстава, али кад дођете на ту тему онда постоје многе институције у Србији које сматрају да би укидање или премештање тог министарства у неки други ресор значило неки лош знак према тој области о којој говоримо тако да ми ћемо на основу тог нашег почетног предлога разговарати са свим заинтереосваним институцијама, организацијама, да видимо шта они мисле, јер није нама овде циљ да буде мање него што је било до сада него да то буде функционално и да буде логично спајање, не може се спојити нешто што је неспојиво. Желим само да напоменем још једном - циљ ове Владе ће сигурно бити европске интеграције Србије, датум отпочињања преговора, даље приближавање чланству, али не само то него и потпуно прихватање и реализација европских стандарда, од области политичке демократије па до економије и уопште односа у друштву. Такође, Србија ће развијати добре односе у региону са жељом да будемо фактор стабилности пре свега и добрих односа са свим земљама и народима који живе у нашем региону. У том смислу сигурно да очекивања, да нико не треба да има било какву бојазан везано за намере ове владе, то је рекао и председник Републике Србије у свим разговорима које је имао са међународним званичницима, то смо чули и од председника СНС господина Вучића и то је наше заједничко опредељење о томе сам разоварао и са господином Динкићем пре неколико дана – значи, ова Влада ће бити Влада која ће Србију даље водити ка ЕУ. Уосталом, тако је данас у Србији, на резултате ових избора није утицала оријентација ка Европској унији, као када су били у питању прошли парламентарни избори. Ми ћемо наставити разговоре, а данас није ни била тема разговора кадровска и персонална решења, говорили смо и још једном потврдили спремност за формирање Владе Републике Србије заједничке и да то урадимо што пре. Зато што има толико важних обавеза да би свако даље одлагање и чекање ишло на штету грађана Србије.

Новинарка: Нисте ни начелно разговарали за која министарства сте заинтересовани?
Александар Вучић: Нисмо причали да је неко заинтересован за нешто, јер то није плен, нити је Србија плен, нити су министарства плен, разговарали смо о расходној и приходној страни буџета, како ћемо да смањимо трошкове. Ја мислим да смо више од четрдесет минута разговарали само о расходној страни буџета, дакле о смањењу трошкова. Онда смо прешли на приходну страну где и како ћемо моћи да обезбедимо новац за функционисање државе. На то смо потрошили рекао бих највећи део времена. Ја морам још једанпут да кажем да сам задивљен маштом појединих медијских кућа и разговорима  са добро обавештеним изворима. Морам да вам кажем само једну ствар, што се тиче СНС извори вам уопште нису обавештени и нема потребе да измишљате имена и да их сваки дан стављате у новине зато што се о томе не разговара и потпуно је бесмислено. Ни нас двојица, ни представници СНС и СПС нисмо се ни грлили ни љубили нити мислимо да  то треба да радимо. Ми представљамо наше политичке странке, а  наша намера је да у будућности направимо тим, али тим који ће заиста да функционише. А не то да се пред камерама грлимо и љубимо, јер то неки други много воле да раде, а онда иза леђа се оговарају и не знам шта причају једни о другима. Ми имамо огроман посао пред нама, желимо томе озбиљно и одговорно да приступимо. Што се избора господина Дачића тиче, дакле као странка тек смо почели разговоре, али смо прихватили оно што је председник Србије када је дао мандат рекао и очекујемо да се крене у реализацију. Од понедељка ћемо кренути у потпуну и детаљну разраду плана, програма, резултата и циљева. И то ће очекујем у наредних пет дана да буде потпуно јасно и наравно, о структури саме Владе. Изволите сада са питањима за било кога наравно.

Новинар: Господин Дачић је поменуо да ће бити преговора са странкама које неће чинити парламентарну већину. Интересује ме какав ће бити однос према ДСС и да ли очекујете да ће она држати вашу Владу?
Ивица Дачић: Па ја када сам говорио о странкама које неће подржати, не знам унапред да ли неко хоће или неће подржати Владу. Ова парламентарна већина је на неки начин претпостављена са СНС и УРС и на основу тога сам и затражио од председника Србије да ми повери мандат за формирање нове Владе Републике Србије. Наравно да ћу разговарати и са другим странкама са којима нисам о томе разговарао, изразити оно што сматрам да би требало да буде суштина програма рада нове Владе и циљева те Владе, а сходно одговору тих странака, сигурно да ћемо разговарати о њиховом евентуалном учешћу у новој Влади Републике Србије, односно у парламентарној већини. Али и без свега тога ова Влада има парламентарну већину, тј. на овакав начин формирана Влада. Тако да у овом тренутку сигурно да нисмо планирали ни са ким другим да разговарамо на ту тему да постане део Владе Републике Србије.

Новинар: Да ли ће постојећа коалиција претрпети промене? Шта ће бити са Београдом, већ се свашта прича?
Ивица Дачић: Нисмо разговарали о томе. Мислимо да је веома битно да се Влада Републике Србије што пре формира, да је то значајан део везан за политичку стабилност Србије. И то је био приоритет у нашим разговорима. Имајући у виду да су многе локалне самоуправе конституисане и пре него што је дошло до оваквог договора, у наредном периоду ће се анализирати ситуација, али нисмо разговарали о томе и о неопходности, ни пре тога чак, да одговарајући састав локалних самоуправа би требало мењати по сваку цену. Од ситуације до ситуације ће се о томе сигурно расправљати.

Новинар: Имам једно питање за господина Вучића и једно за господина Дачића. Господине Вучићу, током предизборне кампање сте давали одговоре шта мислите о господину Дачићу, у једном тренутку сте чак најавили да нећете бити део владе ако у њој буде Ивица Дачић, да ли и даље то мислите?
Александар Вучић: Давао сам веома негативне оцене о предходној Влади и даље мислим да је та Влада радила веома лоше, и горе од онога што сам изговарао, о томе говори и буџетски дефицит, и спољни дуг, и све остало што морамо да урадимо. Наравно, говорио сам то и о Борису Тадићу, и о Драгану Ђиласу, и о Ивици Дачићу, и о Млађану Динкићу. А овде се поставља само једно питање, а то је да ли треба што се СНС тиче, да ли је потребно да оставимо ДС на власти или да покушамо нешто да променимо иако то ни за нас, а уверен сам ни за наше потенцијалне партнере није остварење снова, али у политици нема снова ни остварења њихових већ реалност и шта је то што можете да промените и урадите. Да ли ћу лично бити део Владе о томе сам већ разговарао са господином Дачићем, одлуку још нисам донео, наредних дана ћемо разговарати, и бићу спреман да одговорим на свако ваше питање. Мислим да је веома неумесно да о томе говоре они, и да неко каже да за такву Владу нико није гласао. То пре свега представља лаж, безобзирност и безобразлук. И рећи ћу вам зашто. Из једног простог разлога, а гласали су за владу Ивице Дачића са ЛДП, а гласали су за владу Ивице Дачића са ДС прошли пут. Па сте ћутали и то вам је било лепо зато што неки ваши остају на власти. Е сад ваши одлазе са власти како год да се деси и ја том проблему не могу да нађем лека. А шта ћу ја да будем то је већ друга ствар и о томе не морате да бринете. О томе још нисмо разговарали, о томе ћу разговарати са мандатаром. Дакле, оно што је добра вест за грађане Србије то је да они који су дванаест година разарали, уништавали Србију у највећој мери они одлазе у опозицију, ја мислим да је то важна вест за Србију, да  због тога људи у Србији са мало више наде гледају у перспективу не само наше земље већ и посматрају будућност  своје деце, а као што сте видели, мислим да смо обојица много рационалније и чини ми се разумније и искреније него неки пре нас који су одједном заволели неке преко ноћи итд. приступили свему. Ми знамо какви су наши и лични односи и какви су наши политички односи при чему лични односи никада не смеју да буду претпостављени политичким, али знамо и шта је Србија и знамо, бар што се нашег угла тиче, да није дошло до промена, знамо како бисмо завршили. Завршила би нажалост Србија. И то је оно што мислим да је било најважније, што мислим да је резултат ових разговора.

Новинар: Питање за Ивицу Дачића, у програму који предлажете и СНС и осталим коалиционим партнерима, колико ту има онога што сте говорили у предизборној кампањи - нећемо ММФ, другачији однос према страним инвеститорима, хапшење оних који крше нека радничка права?
Ивица Дачић: Пре свега желим да одговорим и на ово прво питање које сте поставили, ја сматрам да Александар Вучић као лидер СНС треба да буде у Влади и ја ћу му то понудити, у ствари већ сам му то понудио и предложио. Када ће он донети одлуку, која је та функција и које ће министарство имати и да ли ће имати министарство или неће то је сада ствар и његове одлуке, али мислим да би било логично да лидер највеће странке  буде  саставни део Владе и у том смислу не постоје никакве препреке за наш заједнички рад без обзира на то што смо имали различита мишљења и што можда  и сада имамо различита мишљења  у односу на оно што је и сада говорио у оцени рада предходне Владе или неких предходних влада. Ви сада имате ситуацију да нико сам нема апсолутну већину, самим тим нико онда никада није гласао ни за једну владу. Јер та влада није заједно учествовала на изборима и исте овакве примедбе су биле и пре четири године када је формирана предходна Влада и вероватно су биле и пре, оне године када смо ми мањински подржали Владу Војислава Коштунице. Компромис подразумева да свако у том компромису добије по нешто од онога што није желео и да нема компромиса Србија би морала поново да иде на изборе. У складу са тим не постоји никакав проблем у могућој сарадњи између Александра Вучића и мене. Нису у питању наши лични односи, у питању су односи између две странке, између две коалиције и то далеко превазилази питање личних слагања или неслагања. Не треба се сада ни претварати да постоји велика заљубљеност. Нису у питању ирационалне категорије, у питању је посао који треба да радимо. Ми смо овде због Србије, ми ћемо чинити Владу Републике Србије и у складу са тим морамо да правимо компромисе. Када је реч о политичком програму који имамо, такође СПС-ПУПС-ЈС нису саме у овој Влади. Сваки део нашег говора, програма, треба тумачити на такав начин да треба наћи заједнички именитељ свих програма свих странака који чине Владу Републике Србије. Све оно о чему се говорило у предизборној кампањи сигурно да треба преточити у реалну политику која треба да се води. Мислим да ту нема ничег спорног. Свако треба да поштује закон, Србија треба да иде даље у преговорима са Европском унијом. Србија треба да штити своје националне и државне интересе и страни инвеститори треба да поштују наше законе и да имају једнак третман као домаћи инвеститори. Моја можда прва обавеза, ако ме парламент буде изабрао за председника Владе, јесте разговор са синдикатима. Ова влада се мора мерити својим резултатима. Никад нисам рекао да не треба разговарати са ММФ-ом. Овде је реч о томе да треба у тим разговорима видети шта су реални захтеви које ми можемо и треба да испуњавамо, а шта су притисци које друге земље на свету нису имале као такве. Тако да нема разлога за било какву бојазан, уосталом ја сам четири године био у претходној Влади. Да ли је Министарство унутрашњих послова било оцењено као најбоље у влади? Да ли је ЕУ икада имала примедбе на МУП? Да ли смо имали одличну сарадњу са ФБИ, са Америчком агенцијом за борбу против наркотика, са руским агенцијама, са кинеском полицијом, са Европолом, Интерполом...? Да ли је регионална сарадња у унутрашњим пословима била најбоља од свих других министарстава? И ко ће онда сада да каже - Дачић је могао да буде добар министар унутрашњих послова,а сад нешто је проблем да буде добар и на некој другој функцији, а нарочито се доводи у питање моја европска оријентација. Ја нисам европски оријентисан због Европе, него због Србије.

Новинарка: Управо то министарство за које кажете да сте га доста озбиљно уредили... Мало је тешко поверовати да једино Млађан Динкић у овој Влади зна с чим може да рачуна, јер је јуче потврдио која су му министарства понуђена?
Ивица Дачић: Ми смо озбиљни људи и то што смо разговарали јесте део разговора између нас који у разговору учествују. А када разговори буду завршени, сигурно је да ћете о томе бити информисани. Оно што знам сигурно да вам кажем - није тачно оно што пишете о саставу Владе. И замолио бих вас да то више не пишете, јер сте промашили.

Новинар: Везано за медијску хајку... Влада још није формирана, да ли ће бити медијских прогона?
Александар Вучић: Не знам шта то значи. Ја сам поносан, малопре смо о томе разговарали, поносан сам на чињеницу што, ево овде вас има из свих редакција, никога као в. д. председника Српске напредне странке нисам позвао ни један пут за било шта, за било какву емисију, за било какав интервју, за било какву интервенцију. Толико сам се глупости начитао претходних дана, толико неистина, толико бесмислица, морам да вам кажем после онакве кампање, језиве кампање хитлеровског типа која је вођена против Томислава Николића, а том кампањом ћемо се и те како бавити у Народној скупштини, говорим о нашим посланицима и свим институцијама које су омогућиле уништавање живота, не само једног човека, већ многих људи који су са њим радили. Шта је ту све прављено, рађено, биће интересантних ствари да видите ко је све плаћао одређене људе, али наш је посао да се не мешамо у то и нека медији раде своје. Наше је да направимо резултат. У складу са тим, ми смо разговарали и омогућићемо потпуну слободу штампе. Дакле, нека пише шта ко хоће, једини је проблем што то није истина. Рећи ћу вам да сам јуче имао сусрет са четири амбасадора великих земаља, изгубио сам бар по 15 минута у тим разговорима објашњавајући им да није тачно оно што медији пишу, у „Ало“-у, „Блиц“-у или не знам којим новинама. И сад по 15 минута морам да објашњавам да неко измишља. Ја кажем да ли знам боље ја или знате боље ви ко су наши министри? А то чак неће бити тема Главног одбора наше странке у недељу, него ћемо разговарати о ономе што је господин Дачић говорио, о принципима, циљевима, да ли желимо, можемо ли, како и на који начин, како владу подржавамо итд. Можда ћемо тек следеће недеље да имамо нову седницу ГО где ћемо доносити одлуке о члановима владе итд. Ја разумем потребу да се напише, просто и ми смо некада затворени, прихватам и део кривице на наша леђа.

Новинар: Истицали сте фискалну консолидацију. Које су то мере штедње са којима ћете изађи, са којима ће ова Влада...?
Александар Вучић: Две речи око којих смо се договорили са мандатаром данас, које мислим да су важне, дакле, Влада ће бити мања и ефикаснија. Када то кажем то не значи по броју министара, јер знате да ствар није у плати једног или двојице министара, имаћемо неупоредиво мањи број државних секретара. Имали смо наш предлог о влади и министарствима где смо замислили да не буде државних секретара, али ће најмање тај број бити барем двоструко нижи него што је данас. Ићи ћемо на смањење расходне стране. Веома је важан нови закон о јавним набавкама, другачија, прецизнија, јаснија процедура којом мислимо да можемо да ушедимо стотине милиона евра. Дакле, то су ствари о којима смо тек разговарали и сад треба да на конкретним предлозима, ми имамо и нацрте тих закона, да заједнички их урадимо и да, као Владини предлози, уђу у Народну скупштину Републике Србије. Биће и многих других уштеда...

Новинар: Плате и пензије...
Александар Вучић: О томе смо, такође, разговарали и сад. Језиви су подаци за наше најстарије становништво. Дакле, имате ситуацију да преко 500.000 пензионера има пензију испод 12.500 динара. А шта можете да смањите људима који имају 12.500 динара? Шта да им смањите? Дакле, тражићемо начине и посебно ћемо се бавити тиме. Лако и брзо ћемо се договорити око расходне стране. Страшно је важно како да појачамо приходну страну и ту и мандатар има неке значајне идеје, очекујемо да видимо и резултате појединих разговора у иностранству које имамо сви ми. Мислимо да ћемо ту такође моћи, и развојем и унапређењем производње, да постигнемо боље резултате.

Новинар: Када ћете се видети конкретно са Млађаном Динкићем и шта је са ставом да треба да буде ухапшен? Да ли ће још неко подржавати Владу?
Александар Вучић: Већ сам на ово друго питање одговорио, а што се тиче првог питања – не знам, очекујем наредних дана. Немамо прецизан договор. Видео сам се и са господином Коштуницом, а сам мандатар ће се, претпостављам, срести са представницима свих политичких странака.

Новинарка:  Хтела сам да Вас замолим, пошто је г. Дачић већ више пута рекао о коалицијама које су склопљене, конкретно ви сте потписали споразум. Сад је конситуисана власт у Београду, ви сте рекли они су победили, шта сте тражили, шта ћете тражити или шта мислите да тражите...?
Александар Вучић: Нисмо о томе уопште разговарали. А што се тицало мене лично, ја сам свој став показао првог дана. Дакле, за разлику од, по мени, можда се г. Дачић са тим неће сложити, преварног начина како је господин Ђилас дошао на власт у Београду, ја не желим да будем исти као он. И због тога сам поднео оставку на место градског одборника, јер ако је у Београду неко добио осам процената више од вас, а обојица смо били кандидати за градоначелника, мислим да би било нефер и непоштено да кажем - добио сам изборе, живео ја као градоначелник. Просто то није ни џентлменски, то није ни елементарна политичка коректност, нити било шта слично. А о свему другом уопште нисмо разговарали. Господин Дачић и ја смо разговарали о неким локалним коалицијама пре месец и нешто дана и после тога нисмо имали такву врсту контакта.

Новинарка: Шта Ви мислите о томе, а не да ли сте разговарали?
Александар Вучић: Рекао сам вам. Оно што сам мислио, то сам и урадио.      

Новинар: Ви сте Дачићу понудили функцију која се не одбија. Да ли је он Вама понудио исто?
Александар Вучић: Ја ћу само једну реч, а после, наравно, ако буде желео мандатар Дачић да каже нешто. Дакле, нисмо ми на пијаци, па нешто може или не може да се одбија од функција. Дакле, као што је господин Дачић говорио о његовом политичком деловању, данас, као неко ко обавља дужност в.д. председника СНС, највеће странке у Србији, имам обавезу да водим рачуна, пре свега, о Србији, а затим и о Српској напредној странци. Ми смо разговарали о томе како влада може да функционише. Ми не можемо да будемо део владе која ће да направи лош резултат, а можемо да будемо и бићемо део владе ако та влада направи добар резултат. Зато бих ја вас замолио, све вас, ја знам да неки људи имају анимозитет, неки према Дачићу, неки према мени, неки према обојици, није ни важно, али само молим све људе у Србији, посебно обичне људи у Србији, ако то игде буду могли да чују, молим за мало стрпљења да видимо резултате те владе. Да видимо резултате владе, јер довољно је да погледамо финансијске резултате претходне владе, а о томе ће вам, сигуран сам, говорити више г. Дачић за неких 15-20 дана, јер смо ми некако дошли сада до података из буџета. Стање у земљи је језиво. Стање у земљи је катастрофално, такво да се ми сви налазимо на ивици пропасти. И зато су нам неопходне хитне мере, хитне и велике промене. Ако то не будемо урадили, готово је с нашом земљом у правом смислу речи. Нама до краја године недостаје, људи, безмало три милијарде. Дакле, причам вам о нечему што је опљачкано, разорено, уништено, а ви питате само како ћемо да се бавимо кулоарским темама и забавним темама.

Новинар: Али то не треба схватити тако. Просто најбољи људи треба да реализују те ваше принципе и програме у том смислу, није то пијаца.
Александар Вучић: О томе смо разговарали ко ће да представља све. Ја вас уверавам, наравно, о томе ће одлуку доносити ГО СНС. Можете ли данас нешто да кажете о Небојши Родићу, генералном секретару председника, па је ли он правио рачун од 486.000 динара на месечном новоу за мобилни телефон? Јер је изванредан правник, изванредан. Можете ли да кажете нешто о Марку Ђурићу, је ли он гради куће и станове поред храма или неко други? Имаћемо такве људе о којима нећете моћи да кажете ништа. Може неко за неког нешто да измисли. Да ли је неко од наших људи на списку „Фармаком“-а да добија плату, а да нам онда држите моралне придике на који начин се понашамо у јавности итд?

Новинар: Из Ваших одговора се види да Ви знате ко ће бити...
Александар Вучић: Не, ја ћу вам рећи да ће наши људи који представљају нас, о свакоме од њих ће бити десет пута разговарано и расправљано. Јер ми хоћемо и мандатару Дачићу да понудимо добро што имамо, најбоље што имамо, а не да нудимо лоше да та Влада не би успела. Наше намере нису да рушимо владу, већ да је градимо и да је направимо успешном, најбољом у модерној историји.

Новинарка: Реците нам које су то функције и која министарства? Реците нам око чега се двоумите и да ли ћете уопште бити део те владе?
Александар Вучић: Верујте ми да се не двоумим око функција. Хвала вам најлепше. Све најбоље вам желим.