Александар Вучић и Миодраг Линта - 11.01.2012.

Желим пре него што наравно будемо спремни да одговоримо на питања, пре него што господин Миодрагу Линти, председнику Коалиције удружења избеглих лица дам реч желим да вам кажем да Српска напредна странка сматра да после 4 године мандата ове Владе једино што могу да раде представници режима, а посебно председник Борис Тадић, то је да нападају увредама и најбруталнијим речима СНС, онда то на најбољи могући начин говори о њима. Ми ћемо да говоримо о решењима, ми ћемо да доводимо све већи број људи, ја већ за следећу недељу могу да вам кажем да ћете видети неке нове људе који се придружују нашем широком народном покрету и ми ћемо се бавити решавањем кључних проблема за грађане Србије. То је пре свега како запослити људе, како и на који начин запослити људе и направити бољи амбијент за инвестиције у Србије, како и на који начин обезбедити бољу перспективу за нашу децу, а што се тиче његових увреда и његових тешких речи на рачун Томислава Николића, мене и СНС захваљујемо се председнику посебно што је то у Божићном миру манастира Високи Дечани изговорио за свој лични часопис или часопис од партијског колеге „Пресс недељник“ или како већ, тако да нека они своју кампању наставе, промене у Србији нико да заустави не може, ни Тадић, ни Ђилас, нити било којом силом то могу да ураде. Само их молимо, чак их не упозоравамо, само их молимо - прљавштинама нека се баве и оваквом прљавом кампањом нека се баве, нека раде шта год хоће само да не помисле ни једног тренутка да на силу могу да спрече спровођење народне воље. Ево да вам се обрати господин Линта па ћемо одговарати на ваша питања,изволите. Поред мене је наравно и председник нашег савета, господин Марко Атлагић, па ако и за њега будете имали питања можете поставити.

Миодраг Линта: Даме и господо, данашњим потписивањем Споразума о сарадњи Коалиција удружења избеглица постала је део широког народног покрета на челу са СНС, а чији су циљ промене и формирање нове владе Србије која ће радити у интересу свих грађана Србије међу којима је и значајан број избеглих и прогнаних лица. Садашња Влада Србије води једну политику лажног помирења према бившим југословенским републикама преко леђа избеглих и прогнаних лица и великог броја других оштећених грађана. Због тога она није испунила наша очекивања и ми верујемо да ће нова влада Републике Србије чији ће кључни део чинити СНС водити једну нову политику, политику која ће бити у интересу свих грађана Србије и у интересу највећих жртава рата на простору бивше Југославије, то су избегла и прогнана лица. Као што је господин Вучић рекао, СНС се обавезала да ће подржати наша три темељна захтева, а то је значи нова политика активне подршке у решавању њихових имовинских и других права у Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини, као и коначно решавање питања несталих лица. Такође, СНС је подржала нашу петицију и нашу иницијативу избеглих и прогнаних Срба да после избора ванредна Скупштина Републике Србије донесе резолуцију о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица из бивших југословенских република и подржала је идеју да се оснује једна фондска институција која ће на транспарентан и одговоран начин помагати како у решавању проблема избеглих и расељених лица тако и у решавању проблема у смислу повратка наше одузете имовине и стечених права у местима одакле смо избегли и прогнани.
Са своје стране ова Коалиција ће позвати сва избегла и прогнана лица и све грађане Србије пореклом из бивших југословенских република из Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније да дају свој глас будућем нашем широком народном покрету на челу са СНС и да после избора добијемо нову владу која ће водити једну нову политику и која ће заиста од ове наше државе направити место где ће сви грађани моћи да остварују своје интересе у складу са поцедурама и правилима. Такође желим да се на крају захвалим СНС, господину Николићу и господин Вучићу што су прихватили да потпишу са нама Споразум о сарадњи, да будемо део широког народног покрета за промене и што можемо да дамо свој допринос да добијем једну нову владу, једну нову политику која ће коначно знати да реши проблеме стотине хиљада избеглих и прогнаних лица и преко 100.000 грађана Србије који су ускраћени у својим имовинским и другим правима у бившим југословенским републикама. Хвала

Александар Вучић: Наравно, уколико имате било каквих питања, само изволите?
Новинар: Имам ја питање за господина Линту. Та Коалиција има више од 100 разних удружења, клубова, па вас питам колико сте њих консултовали да вам дају подршку, јер ту има и организација које су аполитичне, а сад их гурате у политику?
Миодраг Линта: Па већина избегличких организација и удружења је део Коалиције удружења избеглица, има још једна организација, Асоцијација  удружења, коју води господин Будимир и која има један сасвим другачији приступ. Што се тиче политике наша Коалиција “удружење избеглица“ је у претходне три године покушала да успостави суштински дијалог са институцијама наше државе. Упутили смо 11 службених дописа председнику Републике Србије, господину Тадићу да нас прими, упутили смо дописе и премијеру Цветковићу, упутили смо прошле године и предлог резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица свим шефовима посланичких група у нашем парламенту, 5 позиционих и 5 опозиционих. Само једна посланичка група, то је посланичка група СНС на челу са господином Николићем, је показала разумевање и поставила питање зашто председник Републике Србије господин Тадић је одбио да прими нашу делегацију која има легитимитет, јер је прикупила преко 70.000 потписа, да га замолимо да у разговорима са Владом Хрватске обави разговоре са циљем помирења, јер је наш циљ помирење два народа и да се реше проблеми. Нажалост, председник Тадић није хтео да нас прими, али ми смо ипак били задовољни да има једна политичка опција у Србији која нас разуме и која је спремна да се и јавно обавеже да ће подржати ове наше захтеве, а то је СНС. Ми нисмо чланови СНС, ми смо партнери у једном процесу где желимо коначно да се након две деценије реше наши проблеми.

Новинар: Нисте ми одговорили колико је организација и удружења то подржало?
Миодраг Линта: Па већина.

Новинар: Колико?
Миодраг Линта: Па ми смо имали разговоре у претходном периоду, један део чланица је у процесу пререгистрације и то није завршено. Ми ћемо имати веома брзо и нашу скупштину где ћемо тачно видети колики је тај број. У разговорима са тим удружењима већина подржава овај споразум и жели једну нову владу и нову политику која ће решавати наше проблеме.
Александар Вучић: Изволите ако имате још неко питање?

Новинар: Господине Вучићу, шта вас наводи на помисао да се ова власт неће помирити са резултатима избора и да ће применити можда силу?
Александар Вучић: Језива је кампања коју воде. Све сам саслушао и намерно нисам хтео ништа да додајем у одговору који је дао господин Линта, али рекао бих интересантно је да би таква питања могли да постављају они који су излазили у коалицији са свим и сваким и то им није сметало. Од Драгана Миловановића до не знам кога и све је то било у реду и све је то било нормално кад је то било за њихов интерес, а кад је нешто против њих онда је то озбиљан проблем. Да, обични људи, све већи број обичних људи или како би се то популарно рекло “широких народних маса“ приступаће СНС. Људи, отворите данашње новине, то је страшно шта имате да читате, од Ал-каиде до Високих Дечана, само претње Српској напредној странци и ништа друго. Ама баш ништа друго и зато им само говорим зато што знам да многи од њих су огрезли у криминалу и корупцији, знамо да су одговорни за бројне пљачке, то знају и они и зато их молимо, код нас ревашинзма неће бити, само ће бити права и правде, само их молимо да поведу рачуна о Србији и да не помисле случајно да све то што су отели и то што себе чувају морају да чувају тиме што ће покушати, ако већ све ово раде данас у медијима четири месеца пре избора, плашим се да су спремни и на много горе ствари после тога. Али не вреди им ништа, рок трајања истиче и могу да се понашају како год хоће, могу да одштампају шта год хоће, могу да ураде шта год хоће - победићемо их и ја сам захвалан господину Линти и на храбрости, пошто је он човек кога су до јуче познавали као доброг стручњака, јер је човек који се најбоље разуме у избегличка питања или се бори за права избеглица одједном ће да постане под знацима навода „државни непријатељ“ зато што ће то тако да кажу режимски медији. Шта да радимо, мораће да прође кроз то заједно са свима нама у наредна четири месеца.
Још нешто, ако сте пажљиво читали тај интервју Бориса Тадића желим само једну ствар да га обавестим, нећу да одговарам на увреде и на прљаве ствари, али сам изненађен, ја бих то очекивао од Шутановца или Ђиласа, они нису довољно образовани, јер овај је сналажљив и интелигентан, а онај није чак ни то, ни један ни други нису довољно образовани па бих очекивао то од њих, али да Тадић каже да је замерка нама то што га називамо, њега и његову Владу, „режимом“! Чекај, да ли да га вратимо у други основне или не знам где па да му кажемо шта значи реч режим. Него што он мисли да је то нешто погрдно пошто су они тако називали Милошевића и оне са којима су данас у коалицији. Не, то значи управа, власт, ништа више од тога, ништа горе од тога, али није лоше да председник с времена на време узме Вујаклију па мало консултује стручне људе око себе и онда не би такве глупости изговарао. А изгледа нису знали ни они што су објављивали пошто су у најлепшем пријатељском тону све објавили, па им није баш било јасно да је председник погрешио, ови из Ђиласових новина:

Ми ћемо вас позвати, поштовани пријатељи, већ ако се не варам  крајем следеће недеље  очекујем да ћемо примити нека нова удружења и неке нове организације које ће ући у тај широки народни покрет који ће победити ДС, СПС, режим у целини на предстојећим изборима, а они нека раде свој посао, ми ћемо да бринемо о запошљавању грађана, о инвестицијама и о ономе шта је наша политичка понуда људима у Србији. Ако нема више  питања, хвала још једанпут!