Александар Вучић и Стана Божовић - 06.10.2010.

Друга ствар на коју смо желели да вам укажемо то је чињеница да је данас објављено лажно истраживање у дневном листу „Блиц“, непостојеће и чак сам спреман да вам испричам како се то догодило, како се та срамна ствар појавила у новинама. Дакле, речено је 57 према 43 Тадић, Николић  и ради се о ноторној лажи. Позвали су ме њихов новинар и уредник, рекли да имају истраживање „Стратеџика“ по којем је такав однос, ја сам им рекао дословце “лажете“, то није истина пошто имам свако истраживање „Статеџика“. Ево имам и последње истраживање „Стратеџика“ које говори да је 50 према 50, иначе је било 53 према 47, а не 57према 43 и то пре три-четири месеца. На то су они позвали „Стратеџик“ и они су има саопштили исто што и ја и рекли да не објављују такве ствари, међутим то није било довољно  па је то истраживање објављено. Моје питање за људе који су објавили такве лажи је да нам кажу да ли је то била Агенција “Џеси енд Крле“ или је то била нека друга агенција. Ја нисам добио сличан резултат ниједне агенције у Србији, ниједне а имао сам резултате свих агенција у Србију. Ми смо сад урадили највеће истраживање на нивоу Србије и резултати су потпуно другачији, јасна је предност СНС, али ми не волимо да се хвалимо тиме нити је то нешто важно.

И трећа ствар о којој сам хтео да говорим, ми постављамо питање РТС-у који плаћамо сви као грађани Србије, а пошто смо гледали филмове које су скупо платили грађани Србије на државној телевизији синоћ, да ли је то највећа вредност 5. октобра ударање људи ногом у главу, хвалисање и давање похвала онима који су линчовали људе?! Дакле, реч је о једној сцени где пребијају Драгана Милановића, где га туку ногама у главу, где га ударају шипкама у леђа, 20-30 магараца година између 20 до 30 туку старца од 60 година, а уз то следи и коментар државне телевизије која каже „ И тако је он платио цех за своје лажи“, па се ми питамо уз тај говор мржње који промовише државна телевизија, питамо се јел то претња или желе да нас уплаше у будућности па ће у будућности да нас туку ногама у главу пошто им се не свиђа можда наша политика или нама то предлажу да радимо са њима?! Ми то нећемо да радимо никада и разлика између нас и њих је управо у томе што ми проблеме и разлике нећемо да решавамо ударцима ногом у главу него ћемо да решавамо на демократским изборима и решаваћемо цивилизованим путем. А то да ви хвалите ударање ногом у главу и да кажете да је то плаћање цеха, желим само да обавестим оне који мисле да су много паметни да је то толико покварено и то показује да нису људи и ништа више.

Што се тиче „Дечије недеље“, Стана Божовић која је задужена за питање породичне бриге о деци итд у нашој странци о томе ће касније више говорити, а ја ћу један податак да изнесем који је фрапантан. Наравно, наш тим ми је тај податак припремио. Дакле, не знам да ли знате да у Србији данас има милион и по деце, да готово пет стотина хиљада деце живи на ивици сиромаштва, али оно што је интересантније је уколико се настави небрига о деци за нашу будућност ми ћемо остајати без будућности. Дакле, само у прошлој години 2009. и 2010. број школских одељења у Србији је смањен за 500, 53 школе су имале само од 1-5 ученика, а 4800 одељења је имало до 15 ученика. Зашто је то тако? Зашто се родитељи не одлучују на рађање више деце? Зато што деца немају перспективу, зато што не знају ни где ће да их школују. После школовања, то ћете видети,  25 милијарди долара смо ми платили школовање људи који су отишли од 2000-2010. и који данас држе најважније гране привреде, дакле пољопривреде, индустрије, науке и у многим другим сферама живота у неким другим земљама. То што је Србију коштало 25 милијарди, а да не говорим колики је то губитак за будућност Србије јер ми те мозгове не можемо да надокнадимо. Зато је потребан потпуно другачији однос и према сиромашној деци, али и према деци која су веома талентована, која нису сиромашна и која траже будућност за себе. Ако не почнемо о њима да бринемо изгубићемо сваку шансу да имамо децу у будућности која ће да одрже ову земљу и направе опстанак ове земље. Сада бих замолио госпођу Божовић да вам се обрати са неким нашим решењима и са тиме шта бисмо чинили у овој дечијој недељи за наше најмлађе. Изволите.

Стана Божовић: Хвала. Прво да вам се захвалим што сте дошли у оволиком броју. СНС сматра да су деца од стратешке важности и број 1, деца и млади  за државу Србију. Ми ћемо у току ове недеље у интервалу од 4-10 октобра обићи најугроженију децу и то децу без родитељског старања, инвалидну децу и децу са посебним потребама. Ми смо тој деци обезбедили скромне и пригодне поклоне које ће уручити наша делегација. Наш став је да су све недеље дечије и да држава треба да води рачуна о деци током целе године, а да је ово просто једна недеља у којој треба да се види какав је то положај деце у Србији и шта да се ради са децом. Чули сте од господина Вучића податке о младима, чули сте каква је небрига када је држава у питању и о популационој политици. Ви знате да је Влада усвојила стратегију за подстицај рађања и то је мртво слово на папиру, значи на нивоу је само идеје, нису планирана ни буџетска средства и ништа није урађено. Притом, зна се да је Србија међу првих десет држава у свету на челу са Русијом у драстичном паду наталитета, значи велики број деце живи на ивици сиромаштва. Од 5. октобра,чули сте јуче од министра Љајића званичне информације, да је број деце сиромашне се драстично повећао и ви који пратите ову област знате да и они подаци који су јуче изашли кад је у питању материјално обезбеђење породице, дечији додатак и све остало што деца примају, то ништа не значи данас кад су нагло намирнице поскупеле, па они не могу да остваре своја права која им по закону припадају. Значи као што сам већ рекла ми ћемо обићи ову децу, водићемо бригу о њима и то је просто нешто што је симболично, јер сведоци сте да многи машу са децом и са дечијим правима у овој недељи као и причом  о  вртићима. Значи, нису само деца у вртићима, деца су и до 18 година, то су и деца која су у основној школи, средњој школи, деца из угрожених категорија, значи све области.

СНС уз учешће великог броја професора, истакнутих људи у овим областима припремила је предлог решења како ћемо ми у будућој Влади водити бригу о овој категорији. Под 1 формираћемо Министарство за бригу о породици, данас смо сведоци да је наша Влада једна од најгломазнијих влада у региону, и у Европи у односу на број становника. Наша држава нема Министарство за бригу о породици јер су код нас породице, деца сви су „стрпани“ у социјалу. Значи, ту мора да се уради једно стратешко решење, јер ми имамо данас министарства која се преклапају, рецимо Министарсто за економска питања и регионални развој, Министарство за инфраструктуру, Министарство за национални инвестициони план, а немамо стратешко и најважније министарство за Србију, јер данас у Србији јака породица, брига о породици је и уједно јака држава. Затим ћемо урадити законе који неће бити мртво слово на папиру који, као што сте и чули, који не могу да се примене, него ћемо урадити законе по којима ћемо, и већ су урађени, заштитити положај деце у Србији, унапредити наталитет у Србији као што су слично урадиле државе у окружењу и повратићемо, односно спречићемо исељење младих из наше земље. Затим ћемо урадити прерасподелу националног дохотка у корист рада и заштите деце, основаћемо и Дечији фонд као институцију од највећег друштвеног интереса у земљи, ослободићемо пореза све артикле који су намењени бебама, деци предшколског и школског узраста и на крају донећемо Закон о заштити права детета, имамо Закон о заштити грађана, али немамо о правима детета. То су неке кратке круцијалне ствари чисто да вас упознам, с обзирм да је ово дечија недеља и шта ћемо ми урадити везано за децу. Хвала

Александар Вучић: Изволите ако имате неко питање за нас. И још једанпут честитам ауторима филма РТС и генералном директору телевизије РТС, показали су велику храброст у обрачуну са старцима од 65 година, баш су се показали да су много храбри кад хвале људе који туку старца од 65 година и то га туку ногама док лежи и наносе му тешке телесне повреде. Честитам им на јунаштву, тако су ми и изгледали, па их позивам да то рецимо примене и на мени, да и мене исто тако изубијају ако могу.

Новинар: Мислите на онај филм који је синоћ емитован?
Александар Вучић: Да, тај идиотски филм који смо ми много платили, а то ћемо тек да питамо колко је то пара коштало, мислим на РТС. Ја могу да коментаришем њих пошто ми то плаћамо, ово друго не могу, Студио Б више нема никаквог смисла ни коментарисати, али ово ми плаћамо.
Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!