Александар Вучић и Зорана Михајловић - 06.03.2012.

Желим да истакнем данас да просто молимо медије да нам не измишљају владу, да нам не праве и не измишљају председничке кандидате кад ни о коме одлуке нисмо доносили, а на крају крајева видећете да су промашили. Дакле, да не говоре неистине о томе да смо желели да идемо негде па да неко није хтео да нас прими,  јер ево ја сам сведок, ја сам тај који контактира са Бриселом, ја сам тај који је свих шест посета до сада уговарао. Никада нисмо били одбијени, увек је било питање само усаглашвање датума, дан, два или три, никада ништа друго. Зашто је некоме потребно да све такве ствари апсолутно измишља, ја морам да признам да не разумем. Ја схватам панику режима, али уопште  не разумем да је могуће да се објави и полу истина, а не потпуна лаж. Апсолутна неистина! Просто да не бисмо морали да демантујемо сваки дан, молимо људе, бар нас питајте има ли икакве истине или има ли о томе било каквих речи. И оно што је за нас веома важно, очекујемо да СНС на локалним изборима у Србији оствари убедљиву победу и да после дуго времена ДС-у и СПС-у преузмемо примат на локалу, пре свега зато што мислимо да наш концепт децентрализације заслужује много већу подршку, много већу пажњу грађана и уверени смо да ћемо у више од стотину општина у Србији имати негде апсолутну власт, негде у сарадњи са будућим коалиционим партнерима, али да ћемо ми бити одлучујући чинилац у најмање стотину од негде 160 општина у колико рачунамо да ће бити одржани избори, можда и мање  у зависности од одлуке Славице Ђукић Дејановић и разуме се градских самоуправа које могу да распишу изборе у Вождовцу и Земуну, а не морају итд. У  најмање две трећина општина очекујемо да имамо влст. Нешто више од Фијата до неких економских показатеља рећи ће вам Зорана Милановић, а онда наравно бићемо спремни да одговарамо на ваша питања.

Зорана Михајловић : Добар дан, ми смо данас издвојили неколико тема из економије, пре свега да нагласимо за штету од ванредног стања и од гашења, односно рестрикција гашења индустрије Србије. Србија ће богами морати да плати пола милијарде евра односно 550 милиона евра. Неко то мора да плати, односно сви ми кроз рачуне за електричну енергију, дакле и наша деца. Било је довољно да се за тих пола милијард направи једна електрана за бар претходне две године па не бисмо имали такву штету, но ова власт у претходних 10 година није изградила апсолутно ниједан објекат, није отворила ниједно рудно поље, нити се бавила оним што се зове енергетска ефикасност. Да, јесте, ми би данас свакако били енергетски безбедна земља. Економија јесте у расулу и овом земљом заиста данас управљају неодговорни и нестручни људи, да не кажем делом и корумпирани и да је то тако показује наравно један врло неодговоран потез Владе,  а то је начин преузимања Сартида. Треба одмах рећи да је Влада врло добро била упозната са тим да ће Ју Ес стил да се повуче из Србије, самим тим била је у обавези да направи један озбиљан програм опоравка, односно размишљања како да нађе стратешког партнера. Лаж је да је Влада Србије преузела за 1 долар Сартид, она га је преузела за дугове Сартида који се процењују на око 650 милиона долара, то надаље значи да опет грађани Србије и генерације које долазе треба да тај дуг врате. Било би много једноставније размишљати на време, наћи стратешког партнера и на тај начин помоћи повериоцима који су итекако погођени.

Још једна невероватна ствар се дешава ових дана, а то је једна бахата медијска кампања власти и за Фијат и за све оно што се дешава око Фијата, чињеница показује да је држава Србије још увек није имала користи од тога. Ми бисмо волели, и желимо и надамо се да имамо користи, са жељом да то имамо у наредном периоду, али не смемо да заборавимо да се држава Србија и задужила управо за страног партнера за послове које ће она обављати у Србији. Дакле, каква је то економска политика? Ми мислимо накарадна и то није добра економска политика због тога што нас је довела на руб банкрота. Да не говоримо о оним показатељима о којима смо већ говорили, а то је да је превелик број незапослених, поготову оних људи који по 4 године чекају да дођу до посла, висока инфлација, готово најниже плате и вредност динара који данас јако добро осећамо, која је 50 пута мања од вредности оног динара који је био такозвани Аврамов динар. Дакле, ја сам ту да одговорим на питања која се тичу области економије и енергетике. Хвала вам.

Александар Вучић: Ово око Фијата звучи као нека неслана шала. Из претходних избора где су уз исте трикове, некакве видео монтиране материјале покушавали да добију изборе, али не вреди промене,  више нико не може да заустави и џабе им је. Не знам како ће да се односе Тадић и Динкић један према другом, пошто РТС не сме да јави да је Динкић тамо, а ови остали морају да јаве. Сад не знам како ће успети да се договоре ко је заслужнији за те ванредне економске успехе наше државе. Изволите ако имате неко питање?

Новинар: Кад сте већ поменули медије, да ли је тачно да сте имали извесне контакте са америчком администрацијом и да су вам рекли да нећете имати подршку као нова власт ако евентуално уђете у коалицију са ДСС-ом и друго питање да ли сте направили било какав договор временски са тужиоцем Радисављевићем око откривања идентитета, ко се састајао са Луком Бојовић, односно да ли сте му дали неки рок у ком треба да се сазна то?
Александар Вучић: Чудно ми је, ти исти медији су писали да ми немамо разговоре са америчком администрацијом, сад их одједном имамо, то је прва ствар коју бих истакао, ми разговарамо са свима у свету, разговарамо и са Русима, и са Американцима, Кинезима, Јапанцима, Европљанима, са свима и та комуникација је стална. То није једнократна, шта су или нису нечије жеље, у то не бих да улазим, разговарате и није фер да износим било шта што се у тим разговорима изнесе као идеја, јер ти разговори нису отворени за јавност, али оно што могу сасвим сигурно рећи то је да ће будућу Владу, а у чији састав бу ушла СНС бираће грађани Србије и никада неће бирати ниједна страна земља, било да је у питању Америка, Русија, било која земља ЕУ, било ко други, изузев грађана Србије. И то је ствар коју вам са сигурношћу могу рећи.
Што се тиче другог питања, у суботу сам имао дуг, отворен разговор, не лак разговор наравно са господином Радисављевићем. Он је добио све информације неопходне за случај који сам покренуо, они су тражили допуну информација, тражили су тачно не само име човека који је ту информацију пружио већ којом приликом, на који начин. Ја сам све те информације доставио, понашао сам се у складу са законима и правилима ове земље, одговорно и озбиљно. Ја мислим да данас сви у Србији виде да се нисам играо и да ни на који начин нисам желео да злоупотребим своје сазнање у политичке сврхе. Напротив, оно око чега смо се сложили обојица, иако је он у томе верзиранији, то је да би откривање имена доносиоца те информације, дакле како сам ја успео да сазнам, представљало значајну опасност за његов живот или, како је то тужилац навео, угрожавање физичке безбедности или физичког интегритета тог лица или више лица. То је ствар око које смо се сагласили. Ја када сам вам рекао да ће доћи до тога разговора онда сам виђао чак и вести да нема никавих идеја о томе, али смо баш те вечери били у контакту, рецимо када се та вест појавила на вашем сајту. Невезано за све то, веома сам стрпљив, сачекаћемо да они заврше све своје радње. То наравно не може да траје бесконачно дуго и бићемо обавештени о томе. Дакле, оно што је сигурно да ли ту има кривичног дела или не процењиваће тужилац за организовани криминал, а да ли постоји та информација која указује на тај састанка, да та информација постоји, дакле у то нема никакве сумње. А уверен сам да на крају то не може да остане тајна. Али бих волео разуме се да то нико не разуме као неку врсту политичког обрачуна зато што се ми спремамо за другачију владавину, за поштовање владавине права и владавине закона и трудићемо се да поштујемо институције. Ја исказујем апсолутно поверење у оно што ће чинити и оно што ради господин Радисављевић, без обзира на то што знамо ко га је поставио. Изволите ако имате још неко питање?

Новинар: Како коментаришете информације које су пренели италијански медији, а то је да се у самој Италији затварају два од пет погона Фијата из Торина, и да је овај модел 500л, који ће нама бити представљен, практично довезен из Торина, а не из Крагујевца како су га већ годинама најављивали. Шта ви кажете на то?
Александар Вучић: Ми не желимо нашој земљи лоше да бисмо се играли и да бисмо се радовали на нашим мукама или мукама наших власти. Ми бисмо желели да цео тај пројекат успе, ми бисмо волели да то буде једна од најпрофитабилнијих и најбољих предузећа, не само у Србији већ и у Европи. Оно што нама смета и што чини ми се вређа здраву памет, вређа логику обичног, нормалног човека, јесте чињеница да ви то радите да би злоупотребљавали у изборној кампањи. Дакле, ја не знам све чињенице и нисам светски експерт за Фиат, али оно што видим да се дешава кад наложе свима, сад морате да показујете видео презентацију Фијата која је пуштана ту и ту, а тај аутомобил ће ваљда доћи на тржиште тек у септембру или октобру, зато што мисле да по истој матрици као што су пре 4 године добили изборе могу да добију и ове изборе, само не разумеју једну ствар, а то је да је рок употребе истекао. Обично волим да кажем, има онај јогурт француски Данон који је одличан јогурт, али знате кад му годину дана прође рок трајања не можете да га пијете, е то је проблем овог режима који они не могу да разумеју и зато се понашају онако с времена на време. Себи дају много одушка па су и бахати, мене помало срамота да гледам председника Републике који је викао „мац, мац“, претио свима са бине, а онда инсистирали његови саветници да се то пусти на свим телевизијама. Дакле, како да вам кажем, то показује да су они ушли у своју последњу фазу, ја сам то гледао 2000. године и све су исти симптоми. Неки се нису научили на туђим грешкама него ће морати на својим. Дакле, желим сву срећу Фиату, али је заиста одвратан покушај режима да све злоупотреби, одвратан. Погледајте ливаде све око Крагујевца све су пуне Пунта који не можемо да продамо, никада нижа продаја није била у Србији него ове године, мислим 54 Пунта смо продали од почетка године, извињавам се ако сам промашио за 2 или3. Изволите ако имате неко питање?
Ми очекујемо у наредном периоду, бићете изненађени у изборној кампањи имаћемо много гостију са различитих страна света, имаћемо сусрете у многим земљама и Европе и света осим ако неке новине не буду рекле да су то били наши двојници и да се ми у ствари у тим земљама нисмо ни појавили, а да ти гости што су дошли такође нису ти, те вам најављујем интересантну изборну кампању и  победничку изборну кампању СНС. Хвала вам, најлепше!