Александар Вучић и Зорана Михајловић Милановић - 13.11.2010.

 

 

Оно што бих желео да кажем, иако нам то некако није ни намера јесте шта ће се дешавати у будућности, али ћу се осврнути на оно што се догодило јуче на једну организовану акцију власти и неких који се представљају као противници режиму, па ћу вам објаснити колико  је то иначе глупо и како су то спровели. Дакле, у наредном периоду очекује СНС, а  то можете видети по писању једног таблоида београдског, који знате како је дисциплинован, лисицама дисциплинован да буде највећа подршка режиму. Дакле, приметићете по томе како и на који начин ће се пружати подршка свим политичким странкама у борби против СНС, и то је задатак данас свих медија под њиховом контролом и свих политичких снага у Србији. То је само борба да се спрече промене у овој земљи. Једина шанса ДС-а, партије на власти, свих њих заједно, јесте да укључе све могуће ресурсе у борби против промена, не само СНС не би ли сачували своје функције, своје фотеље, своје привилегије,  бенефиције, свој новац, а неки не би ли сачували и своју слободу.

 

О чему се ради, наиме ДС је после месец и по дана преговора изашла у сусрет представницима СРС који су преко Душана Петровића тражили један папир који не значи ама баш ништа. Дакле, ја ћу вам сад рећи то није ни нарочито важно пошто не знам кога би то посебно занимало да ли је окривљени, оптужени или је и даље у фази истраге. Дакле цела прича око убиства Томислава Николића је и даље у фази истраге, дакле  пре кривичног поступка разуме се да нема окривљеног, да има окривљеног ви бисте то знали одавно, то би била јавна ствар а не сакривена, тако да не знам о каквом чуду се овде ради, али то је била ситна услуга ДС-а да би се направило још неколико текстова против СНС за људе који не знају о чему је реч. Пошто је Борис Тадић био тај који је обавестио господина Николића, г-дин Николић више нема обезбеђење, иде сам улицама Србије онако како је ишао целог живота пре него што га је г-дин Тадић обавестио о опасности која се надвила, или која виси над његовом главом, дакле Томислав Николић се данас као слободан грађанин шета и очекујемо да видимо шта је све Борис Тадић под тим мислио, а ја могу само  да кажем, пошто знам све људе на свим странама, само хоћу да им кажем, да пошто знам ко је за шта спреман и ко шта може да учини, да нама неће бити одговаран уколико се било шта било када догоди г-дину Николићу, било ко из несрећне СРС или не знам одакле већ ће бити одговорни челници режима. И то је ствар коју они треба да знају, али ми више никакве разговоре са њима нећемо имати нити било шта, а Томислав Николић више никаква обезбеђења и њихове гарантије нити било шта неће да прихвата.

 

Имамо данас и тему око нуклеарке коју би тобоже, требало са Бугарима и Хрватима  да правимо па бих молио Зорану Михајловић Милановић, екперта за ту област да вам се обрати, а онда ћемо одговарати на ваша питања. Изволите.

 

 

Зорана Михајловић Милановић: Добар дан, као што знате, и као што је СНС већ неколико пута упозоравала од оног момента када је председник Тадић био у Бугарској и правио договоре везано за изградњу нуклеарне електране, ми данас понаваљамо да то није нити приоритет Србије, нити може да обезебеди енергетику односно електричну енергију Србије у најкраћем могућем року. Дакле, Србији треба сада енергија  у року од две, три године. Србија ако треба да гради треба да гради електрану у својој држави, ако треба да се задужује и узима кредите онда то треба свакако да ради да би изградила нове електране у Србији. У Србији, само да подсетим, двадесет шест година није изграђен ниједан објекат, потрошња расте готово два процента годишње, а смањује се домаћа производња. Дакле, изградњом и прихватањем одлуке, а данас је тај дан Д када Влада Србије  треба да донесе одлуку  о учешћу Србије о изградњи нуклеарне електране у Беланима. Србија ће значи добити ту електричну енергију за десет до петнаест година тек, Србија ће се задужити у распону од пет стотина милиона евра до 1.5 милијарди евра у зависности од процента да ли је то 5 или 20 посто учешћа. Србија ће учествовати у подизању неке друге државе а не сопствене. Србија ће плаћати докле год постоји та нуклеарна електрана одлагање радио-активног отпада опет у зависности од свог учешћа и Србија ће докле год ради нуклеарна електрана плаћати нуклеарно гориво да би та нуклеарна електрана могла да ради. И сад је озбиљно питање да ли постоји енергетска и економска корист да то радимо у Бугарској, а да двадесет седам година то нисмо радили у Србији. Дакле, СНС сматра да градња треба да буде у Србији.

 

 

Александар Вучић: Ја бих још једну ситницу да додам, пошто сам и лично сит лажи, безобразлука и безобзирности људи из власти и њихових лажно опозиционих помагача, кад већ говоре да смо нешто измислили Томислав Николић и ја, ево ја сам спреман  и молим представнике режиме, пошто су толико правични и храбри, да ме ухапсе и приведу одмах ако сам ја нешто рекао или измислио било шта, зато што би то била правда и то би било поштено, а ако нисам онда молим их да своје слуге и своје политичке патрљке ућуткају да такве глупости више не износе. Хвала вам најлепше, и изволите ако имате неко питање. Ја мислим да је то најпоштеније.  Знате, кад неко на тај начин каже, онда очекујемо да власт брзо одговори. Ми ћемо вас обавестити да ли у понедељак или уторак ћемо имати и додатно стварање првих споразума са појединим опозиционим странкама, а онда очекујем у току следеће недеље и са појединим мањинским странкама. То вам је онако глобална најава, ако нема питања, хвала вам што сте дошли на нашу конференцију.