Дејан Ђурђевић и Марко Ђурић - 27.04.2011.

Марко Ђурић: Даме и господо новинари, СНС сматра да је продаја Телекома Србија освета Владе будућим генерацијама, Владе која води погубну економску политику, распродаје последње преостале вредне  економске  ресурсе и тиме лишава грађане Србије перспективе и могућности да у будућности имају живот онакав какав заслужују. Ми захтевамо од надлежних правосудних органа да утврде одговорност најважнијих државних званичника за грубо кршење закона у случају продаје „Телекома Србије“ где је јасно да је процедура за продају, односно тендерска процедура прекршена, прекршен закон, и ми очекујемо да тужилаштво поступи  у складу са законом. Истовремено, указујемо на чињеницу да је продаја Телекома погубна и штетна и са аспекта чињенице да би том продајом Србија остала лишена своје виталне телекомуникационе инфраструктуре која представља добро од јавног значаја што је нешто што се ни у једној земљи у којој власт поступа рационално и у складу са интересима грађана, не продаје. Треба такође напоменути и да је нето добит Телекома Србија у претходној години износила 117 милијарди динара, дакле да је за новац који је Телеком Србија зарадио само у претходној години у Београду било могуће подићи 2 нова моста, наравно по реалној цени, а не ова два пљачкашка моста, какву ситуацију имамо данас када је у питању изградња овог  моста. Ми очекујемо од тужилаштва да демонстрира професионалност, да демонстрира самосталност у свом раду и пре свега да демонстрира одговорност према интересима државе Србије и  грађана Србије који су суштински угрожени оваквим начином криминалне продаје Телекома Србија што за једини циљ има  да политичка класа која у овом тренутку у Србији на власти новац добијен од продаје Телекома злоупотреби у сврху свог очувању на положајима и на функцијама. Моје колеге, чланови Правног тима СНС и опуномоћени адвокати Милорад Пањевић, Владимир Цвијан и Владимир Божовић ће вас упознати са правним аспектима пријава које смо сада поднели, и ја бих дао њима реч.
Милорад Пањевић: Нисам члан СНС  већ ПСС, Милорад Пањевић, адвокат, али сам радио ову кривичну пријаву. У томе су ми много помогли коалициони партнери  и моје колеге адвокати Владимир Божовић и Владимир Цвијан. Уложили смо велики труд да у оскудици информација које су резултат прикривања овог поступка продаје ипак напишемо кривичну пријаву која има све елементе по којима тужилац може да поступи. Сада је тужилаштво управо у прилици да покаже да је заиста институција система а не да, као што му неки приговарају, представља само полугу у остваривању дневно политичких интереса Демократске странке. Толико. Хвала вам.

Новинар: Ко је подносилац кривичне пријаве?
Милорад  Пањевић: Подносилац кривичне пријаве је господин Томислав Николић, и као грађанин Србије и као председник СНС која окупља највећи број грађана око себе. Дакле, ово је управо прилика да се у институцијама система, а не на улици решава један крупан животни проблем за све грађане Србије, као што је то и тражила од нас Европска комисија.
Ми смо овај чин обавили строго формално, дакле на шалтеру за пријем поште смо предали, а ових дана ћемо се интересовати и за поступање тужилаштва по овој пријави.

Новинар: Које сте доказе предочили тужилаштву?
Владимир Цвијан:  Ми смо изричито и врло аргументовано дали до знања да су извршена два кривична дела, злоупотреба службеног положаја и превара. Поднели смо као доказе на прво место све акте до којих смо успели да дођемо, а који се тичу саме продаје. Већ је колега Пањевић рекао да огроман број тих докумената просто није доступан јавности и ако би по закону морао да буде, зато сад и користим прилику да обавестим јавност да смо и захтевали, о томе обавестили и Родољуба Шабића, захтевали смо да нам се да увид у апсолутно сву документацију, јер ми као адвокати видимо да пола документације фали и није доступна јавности. Све што смо успели да сами прикупимо то смо предали тужилаштву.
Владимир Божовић:  Дакле, сама чињеница да се овај поступак продаје спроводи потпуно мимо Закона о приватизацији, као да Закон о приватизацији не постоји, представља један школски пример злоупотребе службених овлашћења од стране чланова и представника Владе који у томе учествују. То је основни доказ, потпуно гажење  Закона о приватизацији и неуважавање постојања Агенције за приватизацију.
Марко Ђурић: Бићете благоврмено обавештавани о свим даљим активностима везаним за ово, такође о свим процесним информацијама везаним за ове процесе које смо данас започели.