Доц. др Зорана Михајловић - 15.07.2011.

Из тог разлога ми тражимо да се под хитно предузму мере због тога што се из ЈП „Србијагас“ налази данас на корак пред банкротом и потребно је сачувати то јавно предузеће. Српска напредна странка никада неће дозволити да се тако опходе и да тако послује јавно предузеће, ми ћемо јавна предузећа у Србији, нарочито у области енергетике, сачувати, она морају да буду ефикасна, морају да буду профитабилна, јер енергетика управо је база и могућност да се цела земља развија. У исто време, ми смо радили једну озбиљну анализу о ценама енергије и енергената и по тој анализи ми данас кажемо да  цене гаса у Србији могу да буду ниже за 20%, а ми са друге стране имамо најаву „Србијагаса“, који тражи поскупљење цене гаса. У исто време ми питамо две ствари Владу Србије, једна је по ком извештају и по којим анализама је дошло до припајања 9 предузећа „Србијагасу“, дакле, које су то анализе показале да постоји енергетска оправданост, економска оправданост да се та предузећа припоје, са друге стране ми питамо а које су анализе такође дозволиле „Србијагасу“ да се задужује, не само краткорочним кредитима и дирекно уништава то предузеће него и дугорочним кредитима, рецимо кредит од Европске банке за обнову и развој за који је Србија гарантовала, је оперативан већ 8 месеци и то између осталог је делом и кредит за изградњу новог подземног складишта. Како је могуће узети кредит за ново подземно складиште које треба да се изгради на гасном пољу, које још увек није ни власништво „Србијагаса“ и како је могуће узети кредит, а да претходно не направите озбиљну економско-финансијску анализу за тако нешто? Према томе, све указује на следеће- да грађани Србије кроз цену гаса плаћају лоше пословне одлуке и тешку корупцију која постоји у „Србијагасу“.
Да “Србијагас“ не би пропао, наши су захтеви, дакле, да се пословодство смени и да се успостави мораторијум и да наравно МУП уђе у предузеће „Србијагас“ и провери пословање.

Новинар: Какав је став Српске напредне странке о томе да ли треба да буду локални и парламентарни избори заједно у истом дану или посебно?

Доц. др Зорана Михајловић: Ми се спремамо за изборе и немамо никаквих проблема кад год они то били, наравно да је финансијски и економски много боље да су избори у истом дану, значи сви, тако да ми немамо проблем- кад год били ми смо спремни, земља је у тешкој економској кризи и ми желимо да избори буду што пре, а такође управо због економије и управо због тога колико грађани Србије треба да на неки начин плате изборе, логично би било да су они у исто време.