Доц. др Зорана Михајловић - 22.11.2011.

Србија је пребогата уљним шкриљцима, резерве уљних шкриљаца у Србији су негде око 5 милијарди тона, на 23 локалитета у Србији налазе се уљни шкриљци које ми можемо да искористимо и да из тога добијемо сирову нафту, а највеће истражено богатство налази се у алексиначком басену где се богатство у уљним шкриљцима процењује на 1,8 милијарди тона уљних шкриљаца из којих ми можемо као земља да добијемо готово 200 милиона тона нафте.
Ако Србија годишње прерађује само негде  око 4 милиона тона нафте, онда замислите колико је то богатство које нам омогућава да у наредних бар 50 година потпуно задовољимо наше потребе за сировом нафтом, односно да из тога добијемо одређене деривате. Имајући у виду да је Србија продала право на експлоатацију нафте и гаса већ једном стратешком партнеру, онда је невероватна ствар да продајемо и право на експлоатацију уљних шкриљаца из којих можемо да добијемо нафту и на тај начин задовољимо наше потребе у деценијама које долазе.

Дакле, СНС захтева од Бориса Тадића и од Владе Србије да прекину са продајом природних ресурса. Ми сматрамо да треба бити дубоко корумпиран, (а тешка незналица) да бисте се на овакав начин понашали према природним ресурсима наше земље која треба да нам обезбеде енергетску сигурност, најмање наредних 50 година.

СНС ће се газдински понашати према природним ресурсима у будућности, а то значи да ћемо водити рачуна да пре свега задовољимо потребе Србије и да из рецимо уљних шкриљаца добијемо сирову нафту, добијемо одређене деривате и на тај начин обезбедимо енергетску стабилност наше земље. То даље значи да обезбедимо бољи животни стандард, јер цене нафтних деривата из једне такве нафте ће свакако бити повољније него што су цене нафтних деривата које ми увозимо.
Уколико има неких питања поводом овога стојим на располагању.
Питања нема, хвала вам лепо!