Доц.др Зорана Михајловић - 27.11.2011.

Ми питамо, по којим критеријумима нас је ова Влада задужила само у последње три године за близу 6 милијарди евра? За 6 милијарди евра Србија је могла да изгради 6 електрана. Србија је могла да изгради комплетну саобраћајну инфраструктуру. Или је Србија такође могла да изгради комплетну гасну и енергетску инфраструктуру. За 6 милијарди евра ми смо могли да имамо два и по „Јужна тока“ рецимо, који пролазе кроз Србију. Дакле, ми у Српској напредној странци сматрамо да поред моралне одговорности, за коју претпостављам да Влада и њени чланови не знају, постоји политичка одговорност коју ће они итекако осетити на изборима и већ данас је осећају, пошто немају упориште у народу, односно грађанима Србије. Али ми из Српске напредне странке тражимо и кривичну одговорност за све оне који су нас задужили, презадужили без икаквих критеријума, за све оне који су доносили одлуке, на основу чега су доносили одлуке да се ми толико задужујемо? Односно, пуштали су новац у јавну потрошњу и пуштали су новац својим пријатељима и тајкунима.

Није нам јасно и због тога тражимо помоћ државних органа, како одређени политичари, челници Демократске странке, пре свега, рецимо, потпредседници Демократске странке су се енормно обогатили управо онда када су дошли на одређене јавне функције? И зато тражимо од Агенције за борбу против корупције, која је данас углавном инструмент владајуће класе, да почне да ради свој посао, зато што ми Агенцију за борбу против корупције плаћамо. Свако од нас, као порески обвезник, плаћа пословање те Агенције. Тражимо од ње да преиспита све оне политичаре, који су у претходном периоду били на јавним функцијама, а изузетно, брзо су се обогатили, а са друге стране, грађани Србије су далеко најсиромашнији грађани у овом региону. Очекујемо, дакле, од Агенције за борбу против корупције да нам да такве извештаје због тога што имамо потпредседнике Демократске странке који су вршили врло значајне функције, од министарских позиција, председника скупштина, јавних предузећа, а данас представљају готово најбогатије људе у Србији. Ето толико, имате ли неких питања?

Предраг Ђурковић (Прва ТВ): Какав је коментар Српске напредне странке поводом хапшења Владимира Антонова, сувласника једине компаније која је откупила конкурсну документацију за ЈАТ ервејз? Данас је изашао коментар господина Мркоњића, који је рекао да то за сада не омета преговоре, који је ваш став о томе?
Доц. др Зорана Михајловић: Цела прича око приватизације у Србији и покушаја приватизација у Србији је толико накарадна и лоша, да не може да нас изненади селективно понашање у разним ситуацијама ове Владе и њених представника. Ако говоримо о ЈАТ-у, ми постављамо следеће питање: колико пута је било потребно да се изведу студије изводљивости, односно студије реструктурирања ЈАТ ервејза, колико су оне коштале, а коштале су све заједно за последњих неколико година преко 500 милиона евра, ко је то радио и да ли се то ЈАТ сада, уништен и руиниран, продаје и коме се продаје? Зато што тако функционишу све приватизације у држави. Ми тражимо да знамо порекло имовине, порекло капитала свих оних који ће сутра приватизовати још оно мало нешто што је остало. С том разликом што сматрамо да морамо да знамо и шта се десило у претходном периоду.