Доц.др Зорана Михајловић, Бојан Јаковљевић и Крстимир Пантић - 10.08.2011.

Српска напредна странка планира да гради нове електране и да отвара нова рудна поља, јер је то једини начин да будемо конкурентни, да имамо довољне количине енергијkе, а да цене те енергије буду одрживе и ниске. Нећемо дозволити обмањивање грађана Србије, које нам се данас дешава, да нам пласирају информације и вести да су цене струје у Србији ниске, а уколико не дође до скока цене електричне енергије, неће бити довољно струје или гаса и тако даље... То је лаж. Оно што је истина је да у српском енергетском сектору није изграђен ниједан објекат 27 година, да 10 година није отворено ниједно рудно поље, и истина је да је у енергетски сектор Србије у претходних 10 година ушло 50 милијарди евра, а ми немамо ниједан инфраструктурни објекат. Власт која је данас у Србији омогућила да енергетски сектор буде у рукама не тајкуна, него енергетске мафије, који, било директно кроз представнике својих предузећа, мислим на предузећа Вука Хамовића и Војина Лазаревића, било индиректно преко њихових политичара, прошлих или садашњих државних секретара, садашњих или прошлих председника управних одбора, пласирају оно што није у интересу енергетског сектора Србије, а то је да је цена ниска и једино је то питање свих питања. Дакле, Српска напредна странка ће и кроз „Жуту књигу корупције“ у наредном периоду представити све афере које су постојале, не само у енергетском, већ и у осталим секторима. Представићемо и где је држава направила намеран пропуст и зашто те афере није решила, а све у циљу да се „Жута књига корупције“ више не понови. Толико о теми из енергетике.
Дајем реч Крстимиру Пантићу и Бојану Јаковљевићу из Косовске Митровице да вам кажу о споразуму на КиМ. Оно што је став Српске напредне странке јесте да ми позивамо на јединство свих Срба на Косову и да нема страначких подела, политичких кампања. Нема времена за то и зато позивамо на разговор и јединство, јер је то једини начин да Србима на Косову буде боље.  

Бојан Јаковљевић: Добар дан. Желим да захвалим свима који су омогућили да се овде данас видимо, јер хоћу да покушам да не говорим у име странке, већ као човек који доле живи са породицом и брине за животе своје породице и осталих Срба. Налазимо се у јако сложеној ситуацији, готово безизлазној и са овог места желим да апелујем на све Србе на Косову и Метохији да схвате озбиљност ситуације и да објединимо снаге које су почеле да се разједињују и да будемо достојни одбране свога имена, живота и простора који нам вековима припада. Јуче смо упутили једно саопштење у којем се наводи да, пре свега, одборници, председници четири општине, као и читав народ не могу да носе бреме које покушава неко да им стави на терет, па да они сносе одговорност за све што на Косову и Метохији може да се деси. Државни органи, али пре свега, Влада мора да преузме одговорност за нас. Ми тражимо само заштиту голих живота. Ми не можемо да се сложимо, а морам да вам кажем да је јако пуно било манипулација ових дана са тим тзв. споразумом. Ја овде имам изворну верзију споразума  који је донео господин Стефановић, а и он сам није у више наврата говорио оно што у споразуму пише. Кључно у овом споразуму је то, те чувене 3,5 тоне наводне робе која ће проћи. Ми смо рано јутрос прошли преко административног прелаза Јариње и тамо су већ истакнуте табле „Забрањен пролаз комерцијалне робе“ и са једне и са друге стране прелаза. Прочитаћу вам шта заиста стоји у тој тачки 5. споразума: „Хуманитарној помоћи  ће бити дозвољено да уђе на Косово на одређеном улазном пункту одлуком одговарајуће независне међународне организације за коју је потребна хуманитарна помоћ.“ То је тачка 5. Да ли је неко од вас чуо ту за те чувене 3,5 тоне? Добићете касније овај споразум да се сами уверите да тога нема у том споразуму. Још једну ствар медији нису пропратили. Дан уочи постизања овог договора, лист „Коха диторе“ је објавила ове тачке и рекла да су ово 10 услова Хашима Тачија да би се Срби сачували. Дакле, то су његови услови које је он поставио и које су наши преговарачи, на жалост прихватили. Од нас се тражи да ми ово прихватимо, али ми то не можемо и не смемо да прихватимо јер тако прихватамо своје самоубиство. Опет, с друге стране, без државе и њених институција не можемо. Доведени смо у безизлазну ситуацију. Сада ћу рећи нешто као функционер странке СНС: ми ћемо наставити да убеђујемо све странке које доле функционишу да се ујединимо и наставимо јучерашњу седницу, јер нам је то једини излаз и спремни смо на све договоре и на снисходљивост да бисмо стигли до тог циља.

Крстимир Пантић: Даме и господо, политичко-безбедносна ситуација у Косовској Митровици и уопште, на северу покрајине је веома тешка и напета. Срби и остали неалбанци налазе се у веома тешким условима живота. Забрањен је промет роба и услуга између централне Србије и северног дела покрајине. КФОР спречава допремање основних животних намирница на север покрајине и може да се јави хуманитарна криза због неразумних одлука команданта КФОР-а у координацији са албанским институцијама у Приштини. Ситуација у Косовској Митровици је веома тешка. Општина Косовска Митровица и Звечан организују барикаду у месту Рударе и тако барикадама и својим телима грађани спречавају КФОР и косовске Албанце да још једном покушају насилно заузимање административних пунктова у Јарињу и Брњаку. До сада смо имали успеха у томе, јер су грађани апсолутно јединствени и решени да се не дозволи насилна окупација севера покрајине и зато упорно свакодневно позивају све политичке странке и локална руководства на јединство и слогу и разум. Ми ћемо као странка учинити све да тог јединства буде и да сачувамо безбедност наших грађана. Не желимо да дозволимо да се било коме шта деси, иако нас оптужују и домаћи медији и међународна заједница да на тим барикадама стоје екстремисти и хулигани, а чињеница је да на барикадама стоје радници, универзитетски професори, декани факултета, жене, деца, дакле на барикадама је народ решен да сачува своје домове, огњишта и породице и на тај начин помогне држави Србији и натера је да одлучније крене у одбрану свог територијалног интегритета и суверенитета. Хвала.  

Новинар: Кажете да сте јединствени, а то се није тако показало. Која је то странка која не дозвољава јединство и да ли је ово постала страначка ствар?
Крстимир Пантић: Ја не бих рекао да је јуче испољено нејединство. Реч је о томе да је неко хтео да препусти „врућ кромпир“ одборницима локалних скупштина да се изјасне о споразуму који је господин Стефановић потписао са командантом КФОР-а. Ја мислим да је то питање о којем треба да расправља Влада РС и Народна скупштина. Ви сте упознати са чињеницом да је  Народна скупштина РС донела декларацију о ситуацији на северу покрајине и сматрамо да треба поново да заседају и дају своје мишљење да ли је споразум прихватљив или не. Што се тиче СНС споразум је неприхватљив, јер он испуњава све захтеве привремених албанских институција самоуправе на Косову и Метохији, а у суштини КФОР уместо тзв. царине Косова спроводи ембарго за робу из централне Србије.

Новинар: И блокаде остају?
Крстимир Пантић: Блокада у Рудару остаје. Ми смо синоћ разговарали са нашим грађанима. Они су одлучни у томе да остану на барикади док се наши захтеви не испуне. Ми смо, као челници општина, у обавези да бринемо о интересима наших грађана, али морамо да сарађујемо са државом, јер резервну немамо. Притиском који вршимо путем барикада и на државу и на међународну заједницу, мислим да ћемо натерати и једне и друге да почну озбиљније да се баве решавањем ових проблема.

Новинар: Стефановић је рекао да није на вама да одлучујете о споразуму, већ само да га спроведете.
Крстимир Пантић: Тачно је да је господин Стефановић потписао споразум у име Владе РС, међутим ми нисмо чули да се Влада изјаснила да је тај споразум прихватљив или не, поготово се није изјашњавала Народна скупштина РС. Ми смо пре неколико дана у разговору са председником Србије Борисом Тадићем изнели свој став, чак је и начелник Косовско-митровачког управног округа рекао да тај споразум за нас није прихватљив и да је неповољан за Србе и са тим се сложио и председник Тадић, али нам је рекао да је то једино што је у овом тренутку могуће остварити.

Новинар: Да ли се барикаде настављају?
Крстимир Пантић: Ми ћемо релаксирати те барикаде. Барикаде у Лепосавићу и Зубином Потоку ће бити делимично уклоњене да би КФОР и остале међународне организација имале слободу кретања, а у Рудару остају барикаде, али КФОР већ неколико дана има алтернативни пут кроз Косовску Митровицу и Звечан, чиме се избегава кретања магистралним путем кроз општину Звечан, тако да смо ми са наше стране учинили све да ситуацију држимо под контролом и да не дозволимо да нас међународна заједница оптужи да смо дестабилизујући фактор на северу покрајине. КФОР има слободу кретања, а барикада ће остати све док се наши захтеви не испуне, односно захтеви из декларације Народне скупштине РС која захтева изричито повратак на стање ствари пре 25.јула.
Хвала вам.