Др Јоргованка Табаковић - 16.03.2012.

Па ево погледајте на овој фотографији да ли ове две особе личе међусобно? Ово је господин Ђелић, а ово поред њега сам ја, знате колико сличности има између њега и мене у сваком смислу, физичком, у економском и оном о чему говоримо? Исто онолико сличнпости колико има између ДС и СНС, али ако прочитате његов мини интервју који је Блиц објавио 9. марта ви ћете се питати да ли човек који је провео неко време у Мароку па се накварцовао јесте поцрвенео испод те тамнопуте коже, када је преписујући из „Беле књиге“, говорећи оно о чему СНС три дана говори имао стида и у интервјуу саопштио да је за централизацију јавних набавки, да је за смањење пореза на плате, да је за то да ми треба данас да укинемо велики број агенција, парадржавних институција, да је за нову Развојну банку и просто се питате да ли је у овој земљи срамота слагати, плагирати ако је већ актуелна власт донела закон о интелектуалној својини, о заштити интелектуалне својине! Не, њега није срамота да слаже. Ја ћу да замолим прес службу да вам касније копира један одговор на посланичко питање, у време када је Александар Вучић покушавао да оформи анкетни одбор који ће истражити откуд десетина милиона господину Ђелићу, бившем  министру Владе, наш колега данас и посланик тада, Влада Секулић, поставио је питање да ли је господин Ђелић страни држављанин, са двојним држављанством, нашим и француским и да ли по том основу плаћа порез на добит од акција. Да ли ви верујете да је тај одговор потписао лично господин Ђелић и рекао је: “Имајући у виду да у конкретном случају јесте реч о питањима која немају карактер посланичког питања, обавештавамо вас да Влада није надлежна за давање одговора на ово питање.“ Ђелић није надлежан да вам каже да ли је платио порез на акције, али сам ја дужна да вам кажем да није реч ни о каквим акцијама стеченим квалитетним радом, у Креди Агрикол банци, него је реч о следећем.

Заслугом господина Ђелића вредност страног дуга Лондонског клуба који чини 600 комерцијалних банака који је био 5 центи 2000. године, вештачки нарастао на 53 цента, а замислите случајности, костур преговарачког тима је чинило 7 банака, а предводник Креди Агрикол банка коју је тада преузела Индосуец банка за 400 милиона долара. Тим поводом господин Лабус када је оптужен да ти преговори нису урађени како ваља дословце каже: “Нисам био задужен за Лондонски клуб, пуно ствари је у међувремену покушано, али је цена скочила са 5 центи 2000. на 53 цента. Вештачки је подигнута цена дуга и нека домаћа повезана лица стоје иза тих дугова који формално држе стране банке и они желе да на сваки начин истерају екстра профит.“ Ово је објављено 22. јуна 2003. године у дневном листу Дневник. Ја господину Ђелић нећу замерити српски начин честитања кандидатуре, јер се томе радују сви грађани Србије, СНС посебно, иако мислимо да је то могло да буде и раније, али му никада нећу опростити нити ће му грађани Србије опростити лажно представљање Арти инвестмент банке која је послужила као димна завеса за злоупотребу службеног положаја и незаконито трговање повлашћеним информацијама, где је господин Ђелић дошао до огромног износа и не би био проблем да се покрио, отишао без трага, нестао и узео још неко негде држављанство. Проблем је што се он данас усуђује да говори о мерама које су написане у Белој књизи присвајајући та решења и покушавајући да покаже грађанима што је врло опасно да је свеједно за кога гласају. Није свеједно. Да Борис Тадић не подржава овакве тајкуне, оне који су злоупотребљавали службени положај, Ђелић не би био министар за науку без портфеља, за европске интеграције или било шта, него би се клаузула забране конкуренције, члан 162 Закона о раду, примењивао и на њега и не би могао да стекне толики новац преко  своје фирме, а тада му је уплаћено као 9,9 % акција, јер да је било 10% по закону о спречавању прања новца господин Ђелић би морао да покаже и своју фотографију да иза те фирме стоји он.

Значи, никакве сличности између ДС и СНС не постоје, јер СНС се бори за своје грађане, јер кад каже „грађани“ мисли на себе, своју децу, своје комшије, мисли на све грађане Србије. Када ДС каже да се бори за грађане, за бебе, за наталитет она већ има план како се таква мера може наплатити макар кроз неки политички поен, а да не кажем да се у том кругу већ смишља постојање неке фирме која у свему томе може добро да заради на рачун грађана који све теже живе. Због тога СНС има у „Белој књизи“ не само мере промене пореске политике које се тичу трошкова за подизање деце, него има, драга моја господо, и меру где ће се објединити и Пореска управа са теренском контролом па неће моћи да затварају очи над утајивачима пореза онако како то данас ради ДС, где за свако ново обећање следи нови потпис за кредит, а не борба са сивом економијом, а не борба против корупције, а не борба за бољу наплату пореза. СНС се залаже за правну државу, за јасне законе и недвосмислене који ће се примењивати и неће да дозволи да данас питање наталитета и популације у Србији буде питање једне теме која је данас актуелна. То ће за нас бити свакодневни задатак, али ће вам о томе неком другом приликом много више говорити моје колегинице које се тиме баве.

То би било оно што сам ја имала да вам кажем, да вас много не оптерећујем, али много тога би могло још да се каже и о томе шта се данас на југу Србије дешава, ко је коме дозволио да отвори неку нову фабрику, ко је коме забранио, ја се надам да ће сви  преживети, али ћемо чути ваљда извештај вечерас на вестима о томе. Изволите, јел има питања?

Новинар: Госпођо Табаковић ових дана се доста говори о томе да ли и како организовати изборе на Косову, какав је став  СНС странке по том питању и шта би Влада Србије требало да уради?
Јоргованка Табаковић: Без икаквих дилема, ништа се није променило ни у тексту резолуције 1244, ни у актуелним условима да се данас не би одржали избори на територији дела Србије као што су одржани за неколико општина пре годину, две или не знам колико већ времена уназад. Изборе треба одржати на целој територији Србије.

Новинар: А како треба схватити ове сигнале који долазе из Брисела од Филеа?
Јоргованка Табаковић: Знате шта, сигнале неко може да тумачи, да их погрешно протумачи, да изазове разне неспоразуме тумачењем сигнала, оно што пре тумачења сигнала треба урадити то је држати се свог Устава, држати се закона, има много закона који се нама не допадају, па их примењујемо, на пример Закон о финансирању политичких активности у којем се лидери неких или лидер једне странке треба да бави појављивањем на суду, а неки други да закупљују билборде не знам одакле и да невладине организације и организације цивилног друштва имају једнака права, али не и исте обавезе као политичке странке па ми тај закон примењујемо. Видите, УРС се лепо снашао, регистровао се на тако амбивалентан начин да може да користи и више средстава и да не долази под удар закона, али то није проблем за Агенцију за борбу против корупције. Ми не можемо да не поштујемо закон, ми га поштујемо док је као такав на снази, а о Уставу нећу ни да говорим, поготову о томе што је дефинисано као целовитост територије државе Србије.

Новинар: Када ћете кренути у кампању на Косову?
Јоргованка Табаковић: Ми кампању нисмо ни прекидали од септембра 2008. када смо почели, сваки интервју, свака изјава, сваки амандман, све што говоримо и радимо јесте представљање СНС, јер не можете да будете једно у приватном животу, друго на политичкој сцени, једно ван изборне кампање, једно у изборној кампањи. Можда неки људи могу да имају стотину лица, разне ставове, да једно причају, друго раде, треће мисле, али то за СНС не важи. Све време смо у кампањи, који ће облици кампање бити примењивани знаће се прецизно од понедељка, али о томе ће говорити господин заменик председника странке Александар Вучић и кандидат за градоначелника Београда, истовремено.

Новинар: Је ли овај пано значи нека одлука, или онако стоји као украс?
Јоргованка Табаковић: То је прихватање добронамерног савета вас новинара да би требало мало оплеменити ову салу овде, треба и неколико застава овде да ставимо, просто да ова белина зидова не буде. Мада ми сматрамо да смо довољно интересантни са темама које износимо овде, али ја се надам да ово сматрате оплемењеним простором, а одлука је донета оснивањем странке “Најбољи иду напред“. То је једна од наших парола, то је и наша насловна песма и тај први, најбољи ево има и први пано овде па ћемо сад даље.
Ако нема више питања, ја вам се захваљујем на пажњи!