Др Јоргованка Табаковић и Бојан Терзић - 07.02.2012.

Бојан Терзић: Хвала. Ја бих само истакао да садржина овог закона показује да је озбиљно припреман, да није припреман због избора, да није припреман због маркетинга и да свака озбиљна влада која је наклоњена својим грађанима може одмах да га усвоји и да га примењује. Посебно поглавље посветили смо борби против корупције, тамо где корупција не може да се спречи треба да остану јасни трагови коруптивних радњи да би надлежни државни органи могли да делују, а учиниоци кривичних дела и прекршаја одговарају. Набавка услуга кредита који се добијају од међународних институција и спроводе набавке тим средствима од сада ће бити у оквиру Закона о јавним набавкама, јер интерес је грађана Србије да знају где одлази новац од кредита који ми сви враћамо одвајајући од наших уста, од уста наше деце.
Такође, набавка непокретности ће од сада бити у оквирима Закона о јавним набавкама. Постоје јасне процедуре прописане овим законом које се примењују на набавку непокретности, тако да сада министар, директор неће моћи одлучивати коју ће зграду држава да купи и коју ће зграду држава да закупи. РИК која је до сада представљала само трошак за ову државу и за буџет, од сада има велика овлашћења, моћи ће да одлучује, да контролише спровођење својих одлука, да кажњава, да поништава уговоре. На тај начин, сви они који учествују у поступку јавне набавке врло добро ће чути и упамтити РИК. Такође, прекршајна одговорност је пооштрена, запрећене су новчане казне и предвиђена је могућност да се изрекне мера одговорном лицу наручиоца забране обављања одређене делатности. На тај начин, онај ко често крши Закон о јавним набавкама неће више моћи да обавља неку високу јавну функцију или да буде директор на пример неког јавног предузећа. То су, овако да кажемо, у неколико реченица најважније новине које доноси овај закон. Хвала вам, ако имате неко питање изволите?

Др Јоргованка Табаковић: Желим само да додам, да су Измене и допуне закона биле усвојене, оне које смо пре годину дана предложили, Београђани би знали који то приватници и у ком поступку су добили да превозе Београђане, како су набављени аутобуси, који конзорцијуми и како основани могу месечно да зараде 500 хиљада евра, како рече господин Ђилас, а за сада је то под велом тајне истражних органа који у нека предузећа не смеју да уђу и под лупом нас који посматрамо како се троше јавна средства, али у чврстом загрљају мрака оног ко каже – држава, то сам ја, јер закон - то сам ја, мени не може ништа ни Државно-ревизорска институција, а законе примењујем како ја проценим да треба. Наравно да говорим од градоначелнику Београда који о оном што јесте проблематично не зна ништа и то за одливање пара из буџета Београда оптужује продукцијске куће и разне новинаре, али колико је уносно бити београдски градоначелник док имате овако лош закон о јавним набавкама говори и жеља господина Ђиласа да остане на томе месту.
Хвала вам, изволите, ако имате неко питање?!

Новинар: Мало ћемо ова предизборна питања, чули смо јутрос од СПС да ако би напредњаци дошли на власт то би било као “Сјаши Курта, узјаши Мурта“, шта ви кажете на то?
Др Јоргованка Табаковић: Па ево Закон о јавним набавкама говори највише о томе. Зашто годину дана нису хтели да усвоје Измене и допуна које би грађанима омогућили да се финансирају школе, вртићи, улаже у инфраструктуру, 74милијарде, 740 милиона колико кошта мост без прстенова. Разлика је очигледна, они који то нису хтели да спрече се много разликују од нас и увреда је за СНС рећи да ми нисмо алтернатива и да се не разликујемо од њих. Ми овај закон имамо намеру да примењујемо колико већ у јуну месецу када се формира нова влада.

Новинар: А с ким ћете формирати нову владу, чини ми се да социјалисти бар по изјави господина Бајатовића од јутрос нису заинтересовани за сарадњу, а ДСС је рекао да неће са онима који су за Европу. Јесте ли спремни да одустанете од тих циљева, просто с ким мислите да формирате владу?
Др Јоргованка Табаковић: За нас су коалициони партнери они за које грађани Србије буду гласали,а грађани Србије ће свакако гласати за себе, за свој бољи стандард, а против лоповлука и корупције коју покушавамо да спречимо овим законом. За нас није важан коалициони капацитет него програми и искреност закона којим наступамо пред грађанима.

Новинар: А зар вам се не чини да долазите у сличну ситуацију као радикали некада да ће бити јаки у парламенту, али да неће имати са ким да формирају власт?
Др Јоргованка Табаковић: Не, не постоји сличност, јер СНС представља покрет свих грађана Србије који желе своју креативну енергију да дају развоју и напретку Србије. Да видим политичке странке које неће стати на страну грађана Србије, а против СНС.

Новинар: Али ови кажу да неће?
Др Јоргованка Табаковић: Ово је предизборна кампања, још је новац у њиховим рукама и док из службених аутомобила посматрају ову зиму, не мислећи о онима који ноћас на пример нису могли да виде значајну вест да је један Србин постао најславнији спортиста и грађанин света, они могу тако да мисле. Кад се буду суочили са стварношћу од које беже верујем да ће размишљати мало другачије, али много тога је на грађанима Србије  и ми највише очекујемо управо од грађана Србије да нас чују, да разумеју и да не верују у обећања и речи него у конкретна дела, а за нас као опозициону странку предаја оваквог закона је дело и начин како ћемо се понашати када дођемо на власт.

Новинар: Само још једно питање, овај закон сте одштампали на жутом папиру, је ли то хоћете да им скренете пажњу?
Др Јоргованка Табаковић: Па да им отворимо очи, јер једино на ову боју и на своје страначке интересе реагују, да их тиме заинтригирам, али и да прочитају мало овај закон који  нимало не иде на руку управо тој политичкој олигархији која кроз овај закон у највећој могућој мери опстаје, поткупљујући грађане управо њиховим новцем и нудећи обећања која после,  током четири  године вршења власти забораве. Хвала вам!