Др Зорана Михајловић - 23.03.2012.

Одмах да вас обавестим да су Азотара и МСК највећи потрошачи гаса и да на тај начин „Србија гас“ губи своја два највећа купца. Друго, ми постављамо питање и за трећег купца за Подземно складиште гаса, јер на том месту испоруке, дакле „Србија гас“ купује од РСТ-а гас за своје потребе. Да лије то нормално? Такође,  постављам питање ко све још стоји, односно ко је одобрио овакве аранжмане?! Чини ми се да то није само питање Енерго гаса, да иза тога стоје очито и одређени државни функционери. Питамо колика је цена транспорта, као и како се врши царињење и ако је то тако добар аранжман што се онда не обавља и са другим руским потрошачима. Да не говоримо о томе да је РСТ добио дозволу уопште за своје функционисање у октобру 2011. године, а са „Србија гасом“ функционише и од 2010. Године. Дакле, годину дана функционише, а није имао никакве лиценце за такве ствари. Озбиљно је питање постојања такве посредничке компаније и ми очекујемо одговоре надлежних органа. Овде смо такође спремни да свима који то буду тражили, мислим на надлежне органе, да доставимо ону документацију са којом ми располажемо, мада дубоко верујемо у СНС да тужилаштво већ има овакав један предмет. Дакле, врло је тешка финансијска ситуација у јавним предузећима, значи не заборавите то је наше државно предузеће и одговорност за овакво пословање сноси пре свега генерални директор тог предузећа Душан Бајатовић. Рећи ћу вам, до оног тренутка када је он постао директор  2008. године, профит „Србија гаса“ је био 2,8 милијарди динара, данас је то предузеће са смањеном вредношћу капитала од 40%. Данас је „Србија гас“ предузеће задужено са 638 милиона евра. Душан Бајатовић је за претходне три године запослио нових 247 радника, тиме је смањио продуктивност овог предузећа за један и по пут и то су запослени радници са врло сумњивим квалификацијама, пре свега по страначким и неким рођачким принципима.

Исто тако, дозволио је формирање параполицијске станице унутар „Србија гаса“ која се зове унутрашња контрола састављена од људи који су бивши полицајци, значи у пензији, који треба да се баве унутрашњом контролом пословања „Србија гаса“. И то би било стварно сјајно да се тиме баве, онда би богами они неколико пријава подигли и покушали да исправе пословање у „Србија гасу“. Ми данас питамо да ли се ти људи баве заташкавањем свих оних послова које обавља Душан Бајатовић у „Србија гасу“. Рећи ћу вам исто тако да је „Србија гас“ предузеће које је направило озбиљне гафове када говоримо о уговорима који су склопили са оним фирмама без тендера и ми тражимо да се испита пословање „Србија гаса“ и „Миленијум групе“, из милоште то предузеће зову Ивичино предузеће. Претпостављам да се ту мисли на СПС.

Један од примера како се вероватно долази до новца у кампањи јесте на пример уговор о гасификацији околине Смедерева. Уговор је вредан 26 милиона евра, склопљен је између „Србија гаса“ и „Миленијум групе“. „Миленијум група“ је већ добила 5 милиона евра и сад ништа то тако не би било страшно када не бисмо знали ситуацију да је гасификација, да је посао гасификације  околине Смедерева по енергетским и економским показатељима исплатив за 452 године. Дакле, по ком основу и по којим приоритетима су се уопште тиме бавили? Такође, ми сматрамо да је Душан Бајатовић итакако одговоран за преузимање оних компанија које немају апсолутно никакве везе са основном делатношћу „Србије гаса“, као што су Азотара, МСК, као што је Агрожив итд. И такође захтевамо одговор надлежних органа да преиспитају листу добављача у „Србија гасу“, њих има преко 5000 и пројекције кажу да негде око 15% тих добављача добијају новац, а да нигде нису испоручили нити робу нити услуге. Штета од преузимања компанија које сам помињала је око 400 милиона евра, штета од свих оних набавки које нису вршене путем тендера се процењују на око 350 милиона евра, задуженост Србија гаса је понављам 638 милиона евра и то је нешто што држава Србија сада треба да покрије, односно што сви ми као грађани треба да покријемо.

Ми мислимо да то тако не треба да буде, ми мислимо да морамо да погледамо шта се ту дешавало и да оне који су одговорни на челу са директором морају да буду тамо где им је место. И све ово сада што сам вам рекла говори у ствари прилог томе колико је тешка економска и финансијкса ситуација у Србији и  зато  нама у СНС није баш јасно када сваки дан гледамо на телевизији или слушамо разне интервјуе многих политичара из  власти, пре свега из ДС када говоре о отварању фабрике, говоре како малтене тече мед и  млеко у Србији, како ће све бити много боље. Није нам јасно када рецимо Јелена Триван у једном интервју каже да „од нас нема бољих“, ево ја јој поручујем „од вас нема горих“ или када рецимо каже да „наша је обавеза да решавамо проблем незапослености и изашли смо са кредибилним програмом из којег стоје резултати“, ево ја је питам који су то резултати ДС? Да ли су резултати ДС 1,5 милион незапослених, да ли су резултати ДС са којима се они диче 700.000 гладних, да ли су њихови резултати свака четврта приватизација поништена, да ли су њихови резултати овакви коалициони партнери где милионе и милионе евра не можемо да докажемо где су отишли?! Ако су то резултати онда ми у СНС мислимо да они баш немају додора са реалношћу, или је ДС јако добро и малом проценту људи, тако да овај програм који они нуде јесте у ствари програм који одговара само њима, али ми их обавештавамо да то није програм који одговара грађанима Србије и да ћемо ми као СНС да огромне резове направимо у ономе што се зове економска политика, енергетска политика. Ми планирамо да од „Србија гаса“ направимо профитабилно и ефикасно предузеће, ми планирамо да изградимо деоницу Јужног тока, да завршимо другу фазу подземног складишта, ми планирамо да усвојимо нови закон о јавним набавкама и да никада више не буде „Миленијум група“ на овакав начин, него да се заиста ради онако како треба.

Још једна информација за вас, претпостављам да то већ знате, знате да су наш председник, заменик председника и један члан председништва у Немачкој, воде се озбиљни разговори, данас је такозвани дан за привредне активности. Председник наше странке је данас био у Привредној комори Немачке, у Привредној комори Хамбурга, тај северни део Немачке није специјално раније био расположен за улагање у Србију. Томислав Николић их је позвао да улажу у Србију, посебно овде у производне погоне и ми јасно кажемо да је Немачка наш стратешки партнер.
Ево изволите, ја сам имала толико, ако имате нека питања везана за ове теме, рада сам да одговорим?
Питања нема, све сам рекла, хвала вам лепо!