Марко Ђурић - 06.11.2011.

Српска напредна странка сматра да једино изборима и променама за које ће се грађани определити на изборима може бити окренут нови лист у Србији. И Српска напредна странка, као највећа опозициона странка у Србији, као странка која је катализатор борбе за промене у Србији, са више од 320.000 чланова уједињених у њу, за претходне три године од нашег оснивања, је у потпуности спремна да преузме одговорност за промене у Србији које ће бити спровођене од момента закључења изборног дана, од момента проглашења изборних резултата, од момента конституисања новог сазива Народне скупштине и Српска напредна странка је и програмски и кадровски и на сваки други начин спремна да  се бескомпромисно упусти у борбу за промене, које ће наступити, када на изборима буду смењене странке које сносе највећу одговорност за стање у Србији данас.

Српска напредна странка упозорава на чињеницу да Србија заостаје, захваљујући политици Владе, барем две године у реформи законодавства и барем 20 година у примени реформисаних закона. Ово није само оцена стручњака Српске напредне странке, већ и стручњака различитих међународних владиних и невладиних институција и чињеница је да посебно критично стање, када је реч о нашем законодавству, јесте у области подзаконских аката, због тога што чак ни они закони које Влада усваја, не могу да се спроводе због екстремне неефикасности министарстава и Владе усвајањем подзаконских аката. То је проблем с једне стране.
С друге стране, имамо проблем нереализованог обећања Владе које се тиче гиљотине прописа. Гиљотина прописа је у Србији остала само мртво слово на папиру, а још је и чувени правни теоретичар Јелинек говорио да у шуми прописа нема ни права ни правде. Наши законодавци и наши владаоци, изгледа да нису упознати са основама теорије права, иначе би знали да је и за пословање привредних субјеката у Србији неприхватњиво да имамо један од најкомплекснијих пореских система у којем мали привредници, захваљујући тој нерационалној и неефикасној регулативи, имају више од 40 различитих дажбина које морају да плаћају, што директно дестимулишуће утиче на њих и доводи до тога да у малој привреди немамо повољан амбијент за пословање. Све ово се рефлектује на изузетно високу стопу незапослености, посебно међу младим људима, па стога никога не сме да изненади податак да уместо 200 или 400.000 обећаних нових радних места, данас у Србији имамо више од 250.000 образованих младих људи који су остали у земљи, а који чекају на посао, због тога што Влада није у стању да реализује, не своје обећање, него ни минимум мера које су потребне да се предузму да се стање у Србији по овом акутном питању промени. Јасно нам је да уколико држава не буде почела озбиљно да се бави проблемом одлива мозгова, а проблем одлива мозгова је у директној корелацији са лошим економским и социјалним стањем у земљи, да ће Србија остати, не друга, него прва земља у свету по броју младих људи који је напуштају. И борба за промене у Србији, коју води Српска напредна странка је, пре свега, мотивисана жељом да се преокрену негативни трендови и у овој области, дакле да сачувамо младост у Србији, да им пружимо шансу да се овде образују и да овде добију запослење, а потпуно насупрот онога што имамо данас, а то је да Влада, не само да није у стању да им обезбеди посао и радна места, него се и са онима који другачије мисле, преко својих режимских челника Универзитета, обрачунава чак и насилним путем.
Ја вам се најлепше захваљујем, уколико имате било каквих питања, ја сам спреман да вам одговорим. Изволите.

Новинар: Која би била поента нове декларација о Косову када би је Српска напредна странка изнела као предлог? Шта би била суштина?
Марко Ђурић: Српска напредна странка очекује од Владе да јасно образложи и каже шта је њена политика према Косову и Метохији. Ми смо до сада видели да Влада из дана у дан, из недеље у недељу када је реч о косовској политици и грађанима Србије, који живе на подручју Космета, шаље двосмислене поруке. Овим својим понашањем Влада утиче на нарушавање јединства код наших грађана, утиче на погоршавање наше преговарачке позиције и оставља утисак у најширој домаћој, али и међународној јавност да нема политику и стратегију за решење проблема који су створени на Косову и Метохији.
Српска напредна странка од Владе очекује одговорност и очекује да грађанима и Скупштини јасно каже шта је њихова политика. Ми то данас не можемо да чујемо ни од кога ко представља државу Србију и то је веома опасно по наше националне интересе.

Новинар: Хоћете ли имати неки ваш предлог или ћете сачекати да поднесе свој извештај Влада?
Марко Ђурић: За сада још увек нико не зна шта је државна политика, када је реч о Косову и Метохији и ми, у сваком случају, као и до сада, интерес државе стављамо у први план, а политичка питања, када је реч о Косову и Метохији, морају да остану у другом плану. Међутим, нисмо спремни да априори дамо Влади политику за подршку за коју не знамо шта је њена садржина.
Ја вам се најлепше захваљујем, уколико има других питања... Уколико не, најлепше хвала што сте дошли на нашу конференцију.