Марко Ђурић - 11.09.2011.

Српска напредна странка упозорава да власт Драгана Ђиласа и Млађана Динкића у Београду обара све рекорде у брзини задуживања и да је под овом влашћу Београд постао главни град са најбржом стопом задуживања у Европи. Овако нешто има директне последице на животни стандард грађана због тога што комуналије и административне таксе трпе стални притисак у правцу раста и овај тренд ће се наставити све док погубна политика презадуживања Београђана зарад маркетиншких предизборних пројеката не буде заустављена.

Српска напредна странка сматра да је Влада Србије најодговорнија за хаос који влада у банкарском сектору Србије и за чињеницу да, упркос томе што банке имају често и драконски високе камате, Влада лишава себе значајних прихода у виду опорезивања банкарских трансакција остајући тиме на годишњем нивоу без око 300 милиона евра новца који би могао да буде искоришћен на пример за побољшање положаја оних задужених грађана који су били принуђени да узму стамбене кредите индексиране у швајцарским францима и који данас трпе због огромних разлика у курсу које су настале због поремећаја на светском тржишту. Зарад решавања овог проблема не треба отићи предалеко, треба погледати како су се са овим питањем суочиле земље у региону.
Захваљујем вам се на присуству, уколико има неких питања ја сам спреман да одговорим

Новинар: Како коментаришете понашање власти на недавном Форуму Србија-Европска унија?
Марко Ђурић: Српска напредна странка сматра да Влада нема конзистентну стратегију када су у питању европске интеграције и мислим да излагања челника владајуће коалиције сведоче о томе да не постоји истоветно схватање између чланова Владе о томе где се Србија данас налази када је реч о европским интеграцијама. Ако погледате не пример излагање потпредседника Владе Божидара Ђелића видећете да он нема никакве сумње да ће Србија до краја године добити не само статус кандидата већ врло могуће и почетак преговора, а са друге стране ако погледате излагање министра у тој Влади, Вука Јеремића, од њега можемо чути да је још увек крајње неизвесно и да ли ће Србија добити статус кандидата. Са једне стране председник Републике изјављује да Србија неће прихватати никакве додатне услове од стране Европске уније, а са друге стране од највиших европских челника можемо чути да став унапређења дијалога између Београда и Приштине представља један од неопходних предуслова за даље европске интеграције Србије. Дакле, власт у Србији нема ни јединствен став ни спреман одговор на све изазове са којима се Србија суочава по питању евопских интеграција и то је оно што у значајној мери уназађује наше капацитете када је реч о овом важном питању.
Ја вам се захваљујем ако нема других питања хвала најлепше што сте дошли на нашу конференцију.