Марко Ђурић - 15.02.2012.

У писму које је упућено специјалном тужиоцу за организовани криминал господин Вучић захтева да специјални тужилац у јавном интересу читаву јавност у Србији информише о томе шта је била садржина и предмет разговора који је један од највиших државних функционера Србије у кафеу „Приве“ у Његошевој улици крајем 2008. године, а непосредно пре бекства Луке Бојовића из земља вођен. Ја ћу вам сада прочитати део писма које је господин Вучић упутио специјалном тужиоцу за организовани криминал.
„На руке специјалном тужиоцу за организован криминал, Поштовани господине Радисављевићу, полазећи од неспорног јавног интереса да Влада и други највиши органи државне власти буду заштићени од непосредног коруптивног утицаја организованог криминала, имајући у виду да сазнања о евентуалним везама највиших државних функционера са оптуженима за најтежа кривична дела по службеној дужности морају бити предмет рада тужилаштва и полазећи од права јавности да буде обавештена о садржини исказа добијених у кривичном поступку, захтевамо да тужилаштво објави своја сазнања добијена у кривичном поступку који је окончан о томе да ли се један од највиших државних функционера чије име овом приликом нећу прочитати, изван службених просторија једног од најзначајнијих државних органа у угоститељском објекту кафе „Приве“, улица Његошева 63 у Београду, непосредно пре његовог бекства из земље сусрео се са Луком Бојовићем из Београда, оптуженим за више најтежих кривичних дела укључујући и она са елементима организованог криминала. Од суштинског значаја за јавност у Србији је да буду обелодањена сазнања о теми и садржини тог разговора, као и прикупљена сазнања о евентуалним заједничким интересима и везама Луке Бојовића и наведеног високог државног функцинера. Такође, сматрамо да би било целисходно да јавност информишете о мерама и активностима које је тужилаштво у складу са законом предузело у вези са овим случајем са уверењем да закон и државни интерес морају бити снажнији од утицаја политике, заменик председника СНС Александар Вучић.“

Господин Вучић се одлучио на то да се писменим путем обрати специјалном тужиоцу из разлога што је наш основни принцип поштовање државних институција, принцип поштовања правне процедуре и наша жеља да се у институцијама система на начин на који је предвиђен законима ове земље утврди истина о томе ко се сусретао са Луком Бојовићем непосредно пре његовог бекства из земље о чему је разговор вођен, дакле то је суштинска разлика између СНС и странака режима. Господин Вучић је у писму које је упутио специјалном тужиоцу на четири места навео име и функцију особе која се састајала са господином Бојовићем и ми очекујемо да специјални тужилац у најскорије време, а најдаље у понедељак, обелодани сазнања која тужилаштво има, које је прикупило на основу раније вођених кривичних поступака и из исказа лица која се налазе на издржавању затворске казне чији је живот обелодањивањем ових података врло вероватно угрожен. Очекујемо да тужилаштво и други надлежни државни органи осигурају да живот тог лица, као и господина Вучића који је указао на ову врло озбиљну ситуацију која се јавила, буду заштићени.
Ја вам се најлепше захваљујем и отворен сам за сва ваша питања.

Новинар: Зашто данас овде није Александар Вучић, будући да је он обећао да ће он саопштити јавности него ви то радите?
Марко Ђурић: Господин Вучић је као што је и обећао данас саопштио име особе која је уплетена и то име је саопштио поштујући правну процедуру и поштујући институције ове земље, господину Миљку Радисављевићу који треба да у најскорије време реагује на наводе господине Вучића, а господин Вучић ће одмах по реакцији, као што је и ред, господина Радосављевића вероватно већ у понедељак или уторак, пошто заиста очекујемо промптну реакцију тужилаштва, да се обрати јавности овим поводом.

Новинар: Не разумем зашто ви говорите у његово име, он је могао да каже - рекао сам да ће бити у среду, али прво сам послао писмо?
Марко Ђурић: Дакле, мислим да сам одговорио. Господин Вучић је саопштио данас то, писмено у складу са законом, у складу са процедуром упутио господину Радисављевићу и нама је најважније да институције државе морају да функционишу. Мора да се покаже да, уколико се укаже на то да је један од највиших државних функционера у тесној вези са организованим криминалом, дакле и да тужилаштво има информације о томе, тужилаштво мора да реагује и мора да саопшти какве информације има, шта је предузело по том питању, шта је тачно од навода које је оно добило у истрази, да ли је испитало те наводе и то је оно што је од суштинског значаја за јавност. Дакле, ми овде инсистирамо да у јавном интересу буду обелодањене информације које је тужилаштво прикупило и поступку.

Новинар: А због чега ви не кажете ко је  у питању, уколико сте сигурни, уколико имате доказе, због чега сада не кажете ко је тај високи државни функционер који се састајао са Луком Бојовићем?
Марко Ђурић: Ми ћемо то име саопштити у складу са законом оног момента када специјални тужилац буде реаговао на наводе из писма господина Вучића. Дакле, то име је данас обелодањено специјалном тужилаштву, оно је дужно да реагује  у вези са овим дописом господина Вучића и ми очекујемо најскорију реакцију од надлежних државних органа.

Новинар: А ако не реагује?
Марко Ђурић: Ми сматрамо да државни органи морају да реагују на нешто што представља.....Господин Вучић ће се дакле већ у понедељак или уторак одмах по добијању одговора од специјалног тужилаштва обратити јавности у вези са овим.

Новинар: Господин Вучић је рекао да ће саопштиити јавности, а не да ће послати писмо, зашто то није урадио и да ли је тачно да се у  овом тренутку налази две собе одавде?
Марко Ђурић: Господин Вучић је у писму које је упутио специјалном тужиоцу на четири места обавестио надлежни државни орган који је једини властан да реагује по том питању, било би непоштовање институција како ми нисмо склони  и како не желимо да уведемо праксу српске политике за разлику од наших политичких противника да ми прво излазимо у јавност са именима. Ми смо надлежни државни орган обавестили и ми очекујемо да надлежни државни орган поступи на једини могући начин, а то је да испита наводе господина Вучића, да учини да господин Вучић и особа која је овај исказ тужилаштву већ дала буду заштићени, дакле да њихови животи не буду угрожени због овога. Подсетићу, господин Лука Бојовић је незванични вођа земунског клана и цела ова ситуација је прилично рискантна. Господин Вучић није желео да прикупља јефтине политичке поене тако што би евентуално оптужио свог политичког противника из владајуће коалиције него је желео да надлежно државно тужилаштво реагује. Ми не желимо ову причу да претворимо у политиканску причу, ми желимо да се испита да ли врх државне власти у Србији има непосредне везе са организованим криминалом зато што постоје врло озбиљне индиције да се господин Бојовић састајао са једним од највиших државних функционера непосредно пре бекства из земље.

Новинар: Осим тога што је четири пута поменуо име да ли у писму постоје и некакви докази?
Марко Ђурић: Докази постоје у тужилаштву које је добило исказ особе која се налази на издржавању заводске санкције.

Новинар: Како сте ступили у контакт? То је неко ко је осуђен, у затвору је, како сте ступили у контакт са њим или он са вама, коме је дат исказ?
Марко Ђурић: Дакле, специјални тужилац је дужан да реагује на писмо господина Вучића, у писму господина Вучића које сам вам прочитао, наравно изузимајући титулу и име државног функционера о коме је рач, наводе се сви потребни материјали, све потребне информације за специјално тужилаштво да би оно знало о чему је реч. Специјално тужилаштво заправо има све информације и ми га овим путем само подсећамо на то да мора да поступи по информацијама са којима већ располаже. Наша одговорност као политичке структуре јесте да специјално тужилаштво такорећи погурамо да реагује на нешто што је предмет његовог рада.

Новинар: Исказ те особе од раније постоји у тужилаштву?
Марко Ђурић: Специјално тужилаштво располаже свим потребним сазнањима, ми очекујемо да специјално тужилаштво реагује на наводе које је господин Вучић навео у свом писму.

Новинар: Коме је дат тај исказ и да ли тужилаштво од раније има исказ или му је Вучић сад доставио исказ?
Марко Ђурић: Сви потребни искази дати су суду у кривичном поступку који је завршен. Поставља се питање зашто тужилаштво није реаговало благовремено и ми очекујемо да ово писмо подстакне тужилаштво да реагује на сазнања којима у највећој мери располаже. Да ли имате још питања?

Новинар: Ми смо навикли да вас гледамо недељом на конференцијама за штампу, обично средом држи господин Вучић, да ли ћемо вас и убудуће средом гледати или?
Марко Ђурић: Ја ћу наставити да држим конференције за штампу и средом и недељеом и сваким другим даном кад буде потребно. Надам се да ће бити прилика да разговарамо и о томе на који начин ћемо у Србији да решавамо катастрофалне проблеме у области економије, борба против незапослености, корупције и криминала, а данашња конференција има за циљ да укаже јавности на то да државна власт у Србији не реагује када је реч о сопственим везама са организованим криминалом, а да су јој пуна уста са причама о томе како је тобоже у Србији искорењена корупција и организован криминал. Да ли имате још неких питања?
Уколико не, ја бих желео да у име СНС свим грађанима честитам Дан државности уз жељу да будуће дане државности славимо у држави чије ће институције бити много јаче, чији ће грађани бити задовољнији и поносни на наше традиције, а окренути будућности. Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.