Марко Ђурић - 15.10.2010.

СНС такође најоштрије осуђује уцене којима су изложени представници синдиката запослених у правосуђу од стране Министарства правде. Подсетимо, Министарство правде је запретило запосленима у правосуђу да, уколико не одустану од штрајка до данас, да ће онима који наставе учешће у штрајку бити ускраћена стимулација у износу од 6.600 динара за октобар, новембар и децембар. У вези са овим СНС указује да је потез Министарства правде грубо кршење члана 15 Закона о штрајку. Искористићу прилику да цитирам члан 15 Закона о штрајку који каже: “Послодавац не сме да спречи запосленог да учествује у штрајку нити да употребљава мере принуде ради окончања штрајка као ни да по основу неучествовања у штрајку предвиди повољнију зараду или друге повољније услове рада за запослене који не учествују у штрајку“. Мислим да је и онима који се не разумеју, и грађанству потпуно јасно да овакав уцењивачки потез Владе не само да је нехуман и неправедан према онима који више од 16 сати дневно проводе у писарницама и дактило бироима по судовима, него представља и најгрубље оглушење о законе ове земље. Ако имамо ситуацију да нам Министарство правде крши законе, шта онда можемо очекивати као обични грађани и шта можемо очекивати као политичке партије у погледу тога какав ће бити однос према нама, какав ће бити однос према политичком процесу ако је овакав однос према онима који раде за државу и који раде у државној администрацији! Овакво понашање је скандалозно и неприхватљиво и ми захтевамо одговорност и моменталну промену оваквог става.

СНС има задовољство да обавести јавност да се наставља посета заменика председника СНС господина Александра Вучића Јапану који се у наставку своје посете сусреће са пословним лидерима Јапана са којима разговара о унапређењу економске сарадње између Србије и Јапана и успостављању повољне климе за инвестиције у Србији, а све са циљем да се сутра створе услови да се у Србији отварају производни погони, да се у Србији отварају нова радна места и да се просто искористи пуни максимум сарадње између Србије и Јапана који је економски гигант и несумњиви лидер у свом делу света када су многе ствари у питању.
СНС је препознала значај ове сарадње и господин Вучић је осим данашње посете „Тојоти“, која је била изузетно корисна и плодотворна, у претходним данима разговарао и са јапанским званичницима о укидању виза за грађане Србије и очекујемо и надамо се да ће ускоро бити и позитивних резултата у том смислу, али у сваком случају посета господина Вучића је залога за будућу квалитетну сарадњу између Србије и Јапана.
Ја вам се најлепше захваљујем, уколико имате неких питања, ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Како мислите разговарао о укидању виза, господин Вучић није државни функционер, он је приватно лице?
Марко Ђурић: Господин Вучић је у својству заменика председника СНС примљен на високом нивоу у јапанско Министарство иностраних послова и том приликом је разговарано о целокупности билатералних односа између Србије и Јапана. Обе стране су се сложиле да постоји потреба да се ради на укидању виза између Србије и Јапана. Дакле, господин Вучић, у својству заменика председника СНС и као особа која ужива велики углед и легитимитет у Србији, је лобирао код представника јапанске Владе за укидање виза грађанима Србије.
Да ли имате још неких питања? Уколико не, најлепше вам хвала што сте дошли на нашу конференцију!