Марко Ђурић - 16.10.2011.

Српска напредна странка сматра да је Влада најодговорнија за експлозију броја сиромашних у Србији и за чињеницу да више од милион људи у Србији данас живи испод доње границе сиромаштва, по критеријумима Уједињених нација. Влада Србије за претходне скоро четири године није испунила ниједно обећање у области социјалне политике. Влада Србије није испунила обећање да ће за најсиромашније грађане у Србији бити израђене социјалне карте којима би се скинуо велики део терета са ове популације, која је кризом, која је Србију захватила у последње четири године, више него угрожена, о чему сведочи и чињеница да је у Србији, по званичним статистичким подацима, у овом тренутку више од 20.000 деце гладно. Српска напредна странка сматра скандалозним ћутање Владе пред оваквом социјалном сликом у Србији.

Истовремено, Српска напредна странка сматра да постоји директна корелација између оваквог социјалног стања у Србији и неуспешних и пљачкашких приватизација, које су у Србији спроведене и да одговорност за то сносе људи који седе у врху данашње власти. Мислим да је мало кога данас у Србији неопходно подсећати на чињеницу да је и сам премијер својевремено био на челу Агенције за приватизацију и то управо у периоду када су спроведене приватизације, које су без посла оставиле највећи број људи и спроведене приватизације, на које је највише примедби имала чак и Европска комисија. Дакле, чак је и Европска унија осетила за потребу да реагује на оно шта се дешавало у српској приватизацији. Српска напредна странка сматра да морају бити позвани у политичком, моралном и сваком другом смислу на одговорност они, који су криви за овакву социјалну слику Србије и ми сматрамо да ће, на жалост, и резултати пописа, који се управо приводи крају, показати да оваква социјална слика има своје директне реперкусије и на стопу наталитета у Србији и да „бела куга“ јесте један од директних производа немара и небриге Владе и власти за социјално најугроженије у Србији.

Српска напредна странка позива представнике међународних снага на Косову и Метохији да се уздрже од употребе насиља према мирним грађанима који на барикадама захтевају остваривање својих елементарних политичких и људских права. Ми сматрамо да било каква употреба силе не само да не решава проблем, него га продубљује и носи са собом ризик озбиљне дестабилизације прилика. Српска напредна странка пружа пуну подршку грађанима Србије који живе на подручју Косова и Метохије и ми стојимо данас уз свој народ, као што ћемо стајати у свакој ситуацији, па и у оној у којој су њихови животи и имовина угрожени. Дакле, апелујемо на мир, апелујемо на ненасиље и апелујемо на то да се дијалогом тражи решење за насталу ситуацију на северу Космета, јер је боље хиљаду дана преговарати, него један дан ратовати.