Марко Ђурић - 19.02.2012.

Истовремено, указујемо на то да у Србији делује најобимнија бирократија у читавој Југоисточној Европи, да је број запослених у државној управи данас, само у Србији већи него што је некада био када се споји читава бивша савезна администрација, са администрацијма свих шест југословенских република и две аутономне покрајине. То стање је неодрживо.
Српска напредна странка, дакле, жели ефикаснију и рационалнију државну управу, али и смањење бирократских процедура које директно паралишу привреду и оштећују бизнис у Србији.

Српска напредна странка сматра да је једини начин да у Србији дође до коренитих промена, да се ухватимо у коштац са корупцијом и организованим криминалом, који су задрли тако дубоко у државне структуре ове земље да са разлогом можемо рећи да Србијом данас управља оно што називамо политичком мафијом. Дакле, политичку мафију у Србији чине сви они који су се у претходних 20 година, на најразорнијој приватизацији у источној Европи, и на најлошије вођеним токовима привредне активности обогатили, окористили, док су сви остали нормални грађани пропатили, а за то су награђени министарским фотељама. Као што су министарским фотељама награђени за учешће у бројним, никада истраженим, аферама, које никада нису добиле судски епилог.

Наравно, оно што такође желимо да нагласимо, јесте да ова Влада није довољно потенцирала улагања у пољопривреду. Србија данас има најмањи аграрни буџет у Европи и има мања издвајања за пољопривреду по хектару обрадиве површине, чак и од Албаније и то директно резултира тиме да је наш извоз у области пољопривреде мањи него у било којој другој европској земљи.

Дакле, морамо прерасподелити новац у правцу пољопривреде и такође подржати оснивање Развојне банке која би дала ветар у леђа малим и средњим предузећима и омогућила да наредне четири године у Србији буду, не само године политичких промена, него и године запошљавања и године нових шанси, пре свега, за младе људе у Србији који су у најгорем положају од свих социјалних структура.
Ја вам се најлепше захваљујем, уколико имате било каквих питања, ми смо спремни да одговоримо.

Новинар: Који је разлог што конференцију држите пред Министарством економије, пошто сте причали о порезима, о пољопривреди, о државној корупцији, о државној управи? То нема везе са овим министарством. Значи, зашто сте овде држали конференцију?
Марко Ђурић: Не бих се сложио са вашом оценом. Дакле, економија у Србији јесте у стању распада. Министарство испред којег стојимо је једно од најодговорнијих за то што су у Србији мала и средња предузећа дестимулисана, што су доведена на ивицу банкротства, што сваког месеца имамо 10.000 нових неликвидних предузећа и то резултира бројним отказима. Истовремено, иза ових врата седе владини званичници који се истичу лицемерјем и хипокризијом заговарајући тобоже укидање партократије у Србији, иако знамо да и ово министарство и сва друга министарства у Србији јесу бастиони партократије и да су управо људи који седе иза ових врата увели партократију на велика врата у Србију. Дакле, данас  у Србији имамо 28.514 чиновника, док је у време  бивше СФРЈ, дакле, када се узме целокупна савезна администрација, администрација свих бивших југословенских република и обе социјалистичке аутономне покрајине, тај број био око 28.200. Да ли можете да замислите шта су ови људи урадили? Оно што Српска напредна странка нуди, то је десетковање агенција. Ми не можемо да имамо 130 агенција ако једна Холандија има девет агенција, једна Немачка има шест агенција, једна Велика Британија има 10 агенција. То су промене које нуди Српска напредна странка, а овде смо да покажемо елементима политичке класе да ћемо на наредним изборима окренути нови лист у Србији. Хвала вам.
Уколико имате било каквих других питања.

Новинар: Мене занима да ли се јављао специјални тужилац за организовани криминал, да ли је контактирао господина Вучића или неког из СНС?
Марко Ђурић: Специјални тужилац није издао још увек никакво адекватно саопштење поводом наших навода и ми очекујемо да се он сутра или прекосутра огласи, након чега ће се и господин Вучић огласити о овим наводима.
Уколико немате додатних питања, ја вам се најлепше захваљујем што сте дошли на ову конференцију.