Марко Ђурић - 25.12.2011.

Наравно да ово није једини и највећи проблем са којим се суочавају људи који се одлуче за предузетништво у Србији.  Корупција која царује на свим нивоима власти у Србији има за директну последицу да се на годишњем нивоу, према показатељима који, дакле, нису само домаћи, него и европски, него и Европске уније, показују свакога дана у Србији на јавне набавке изгуби 330 милиона динара. У таквим условима веома је лако извести директну везу која постоји између корупције, односно злоупотреба у јавним набавкама, са друге стране, тајкуна и политичке класе, са веома лошим билансом спољнотрговинске размене који Србија има. Уколико имате ситуацију да се све јавне набавке или више од једне милијарде годишње изгуби кроз корупцију, јасно вам је да велики део тог новца одлази на увоз, веома мало тога, дакле, веома мали износ јавних набавки одлази на производе који се стварају у Србији и на вредност која се ствара у Србији и корумпирана политичка класа која је спонзор  бизнисмена који спроводе овакву врсту злоупотреба у јавним набавкама, јесте, заправо, нека врста тромба у економском систему Србије. Због тога се Српска напредна странка залаже за свеобухватне политичке промене и сматра да без њих не може бити ни оздрављења инвестиционе климе у Србији и не може бити стварања климе у Србији за другачију и бољу економску ситуацију која ће подразумевати да се макар мало побољша проблем са незапосленошћу, а подсетићу да је Србија, посебно када је реч о младима, шампион незапослености у Југоистичној Европи, и да са више од 45% незапослености младих до 30 година, заиста бележи најгоре резултате откако се ова врста мерења уопште и врше.

Српска напредна странка упозорава да више од милион грађана Србије новогодишње и божићне празнике дочекује у тешкој беди. Од овог броја више од 700.000 грађана Србије празнике дочекује на самој ивици глади, дакле, испод границе сиромаштва, по критеријумима Уједињених нација, а то је мање од једног долара дневно по глави становника, у тој категорији за тих 700.000 људи. Ово је чињеница која мора да звони за узбуну свим политичким субјектима у Србији, она мора да буде и позив на солидарност у овом тешком времену, али истовремено она показује да у овом тешком времену корумпиране политичке класе Србије, не можемо постићи главни циљ којем тежимо у свим претходним годинама увођења вишестраначја, а то је да макар ово мало ресурса, што као држава имамо, расподелимо тако да у Србији више нема гладних људи.

Српска напредна странка сматра да је потпуно неприхватљиво да Србија буде земља са најскупљом потрошачком корпом у региону. Сматрамо да је потпуно неприхваљиво да марже трговинских ланаца у Србији буду највеће у Европи. Ако погледате последње податке видећете да се марже трговинских ланаца у Србији крећу између 20 и 30%. У другим европским земљама тај број, не само да је једноцифрен, него се у великом делу њих он броји промилима. Ово директно узрокује да је цена меса и месних прерађевина у Србији скупља него било где у региону, да је цена основних животних намирница од којих зависи егзистенција грађана са почетка ове приче  буде неприхватљиво висока. Наравно, ово и јесте последица чињенице да је наша пољопривреда систематски уништавана, последица је чињенице да је Србија земља са најмањом стопом улагања у пољопривреду у Еворпи. Србија је, дакле, по количини улагања, по хектару обрадиве површине, чак иза и Републике Албаније и све то у светлу чињенице да државни врх стално изнова понавља како је тобоже брига за пољопривреду један од приоритета Владе.

Дакле, укупно узев, ова економска слагалица није превише компликована. Политичке промене у Србији нужан су корак за оздрављење наше економије, а оздрављење наше економије нужан је предуслов за оздрављење свих наших институција, за повраћај нашег националног самопоуздања и за бољитак Србије у сваком смислу. Политичке промене једини су излаз из дубоке социјалне и економске кризе, а демонтирање политичке класе на изборима средство су за остваривање тог циља. Српска напредна странка је у пуној мери посвећена овим променамаи и ми очекујемо победу на свим нивоима на наредним изборима.
Искористио бих ову прилику да верницима који Божић славе по грегоријанском календару, у име Српске напредне странке пожелим срећане празнике и све најбоље у наредном пероду.
Уколико имате било каквих питања, ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Ево имам ја, ТВ Алџазира. Како ћете да гласате сутра на расправи о буџету, односно кад дође време за гласање? Да ли ће Српска напредна странка подржати овај буџет? Шта су ваше замерке, посебно у сегменту који се односи на Косово? Да ли сматрате да је овај новац који је предвиђен за наше грађане на Косову довољан?
Марко Ђурић: Српска напредна странка неће подржати Предлог буџета који је расипнички, којим се не предвиђа укидање ниједне од више од 150 непотребних агенција које имамо у Србији, којим се не предвиђа смањење, него повећање јавног сектора и то чак за 3.000 људи. А Српска напредна странка сматра да не постоји ни довољно јасна, ни транспарентна слика где одлази новац грађана Србије у свим сегментима, па тако ни у сегменту који сте поменули. Ми претходних 11 година имамо велика издвајања за наше суграђане који живе у веома тешким условима у нашој јужној покрајини, а да немамо никакве квалитетне резултате на терену. Дакле, тамо се не поправљају путеви, нису на нивоу који одговара нивоу улагања. Болнице су у веома лошем стању. Читава државна структура пати од недостатка улагања и потпуно је јасно да се велики део тог новца кроз сиве и црне канале враћа у централну Србију. Ми сматрамо да је веома штетно то што више од осам година немамо завршни рачун, што је случај без преседана. Примера ради, у једној Шпанији у којој је подношење завршног рачуна закаснило само неколико дана, министар финансија је одмах био принуђен да поднесе оставку. Овде не само да нема говора о оставкама, него нема говора ни о елементарној одговорности. Представници власти се чак не удостојавају да одговоре на питање опозиције о завршном рачуну. Дакле, не подршка овом буџету, који је разоран, а не развојан и не подршка политици расипања и политици нечистих рачуна и црног мрака у области финансија.
Уколико имате још неких питања, изволите.

Новинар: Исто око буџета, који сте ви назвали расипничким, у дневном листу Правда пише да је исплаћивана плата Тачијевом министру Слободану Петровићу, то је вршено, како је објавио један дневни лист из Министарства за омладину и спорт, односно, из Завода за спорт, тако се зове та институција из које је он до августа примао плату. Који је ваш коментар?
Марко Ђурић: Није ми позната та чињеница, али ако је то тако то је само још један доказ колико су нетранспарентне наше јавне финансије. Дакле, веома често ми видимо да новац грађана Србије бива употребљен против њихових интереса, и ако је то заиста тако, то је последица нетранспарентности јавних финансија и није никакво чудо у условима у којима немамо евиденцију на шта се троши овај, иначе, изузетно мали буџет у поређењу осталих буџета земаља у региону. Дакле, ви ћете видети да је, спрам броја становника, овај буџет с којим Србија располаже, чак четири пута мањи него онај буџет којим располаже, рецимо, Република Хрватска. И то је само последица трагично лоше економске политике у претходне две деценије. Али политичка класа која је родила овакву економску политику, не може у будућности да поради ништа боље. Дакле, са оваквом политичком класом можемо само наставити истим путем, можемо наставити пропадање. Само уколико сменимо целокупну политичку олигархију, пустимо мало свежег ваздуха на политичку сцену, стварамо макар шансу да се сутра нешто у економији у Србији промени.
Уколико имате још неко питање. Ако не, хвала што сте дошли.