Марко Ђурић - 27.05.2012.

Дакле, Српска напредна странка сматра да само влада на чијем челу би била Српска напредна странка може у Србији да донесе промене и може да има ону врсту демократског капацитета и легитимитета да почне са процесима који ће значити реформу јавне администрације, борбу против корупције, повратак угледа Србије у међународној заједниции и предузимање низа мера које су неопходне да се заустави депопулација Србије,  одлив мозгова и сви кључни проблеми са којима се као друштво суочавамо. У том смислу, Српска напредна странка и ових дана наставља консултације са парламентарним странкама око могућег формирања владе. Вршилац дужности председника Српске напредне странке господин Александар Вучић јуче се сусрео са господином Ивицом Дачићем председником СПС-а, желим да вас обавестим да ће сутра председник Републике господин Томислав Николић заједно са вршиоцем дужности председника СНС-а, обавити разговор и са бившим председником Републике Борисом Тадићем, да ће се обавити консултација око демократске и мирне примопредаје дужности, а у Председништву Србије.

Српска напредна странка ће и у наредним данима остати отворена за консултације и разговоре о свим значајним питањима за будућност Србије, а будућу владу Србије, уколико желимо да она одражава вољу грађана, уколико желимо да буде легитимна, да буде влада пуног капацитета може и мора да формира Српска напредна странка. Ја вам се најлепше захваљујем уколико имате било каквих питања ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Томислав Николић и Борис Тадић не могу да разговарају о примопредаји власти, јер Томислав Николић не преузима од Бориса Тадића већ од Славице Ђукић Дејановић, шта ће онда бити теме тог разговора?
Марко Ђурић: Ја морам да се исправим, дакле направио сам грешку. Доћи ће до разговора у Председништву Србије о формалној примопредаји дужности, не са Борисом Тадићем, у питању је лапсус лингве.

Новинар: А шта ће бити тема разговора са Борисом Тадићем, да ли ће на дневном реду бити потенцијално формирање владе велике коалиције?
Марко Ђурић: Када буде дошло до разговора са председником Демократске странке Борисом Тадићем разговори могу да се воде о тешким друштвеним проблемима са којима се Србија суочава. Српска напредна странка сматра да Борис Тадић који је изгубио на председничким изборима нема капацитет да може да обавља функцију председника владе Републике Србије. Грађани Србије су негативно оценили његов рад као председника Републике, функција председника владе ако се поштује слово Устава и закона је сложенија и захтевнија од позиције коју је обављао до сада, он не би имао демократску легитимацију да је обавља. Нема легитимитет, грађани су дали негативну оцену његовог рада.

Новинар: А неки други члан Демократске странке као премијер?
Марко Ђурић: Једино коалиција коју би предводила Српска напредна странка, дакле једино премијер из Српске напредне странке одражавао би вољу грађана за променама и само таква влада имала би пуну демократску легитимацију, имала би и формални и суштински капацитет да спроводи промене у Србији. Не можемо очекивати од министара који су до сада траљаво и рђаво радили свој посао да могу одједном да постану сасвим другачији.

Новинар: И само још једно питање. Синоћ је поново на Хрватској телевизији, изнете су тврдње да је Томислав Николић рекао оне ствари за Вуковар  које су претходно биле навођене, а које је ваша странка већ демантовала. Да ли имате нешто ново тим поводом да нам кажете пошто су хрватски медији најавили неки снимак, просто да ли имате неке нове информације?
Марко Ђурић: Томислав Николић жели најбоље могуће односе са свим земљама у региону. Као председник Републике већ је обавио и неформалне разговоре са неким челницима земаља у региону  и могу да кажем да до сада све земље у региону са званичног нивоа не само да нису имали никаквих примедби на избор грађана Србије него су огромном већином, дакле практично без изузетка поздравиле његов долазак на челну позицију у Србији. Ми ћемо без обзира на све медијске спекулације и неистине које можемо чути, а које се лансирају злонамерно и тенденциозно из кругова којима не одговара нормализација односа између Србије и земаља у региону одговарати са спокојем људи који су у потпуности посвећени томе да Србија има што је могуће боље односе са земљама у региону, укључујући и Хрватску.

Новинар: Дакле, остајете при тврдњи да Томислав Николић није рекао да Хрвати не треба да се враћају у Вуковар, јер је то српски град?
Марко Ђурић: Дакле, ја вам кажем да је политика председника Српске напредне странке Томислава Николића што бољи односи са свим земљама у региону, укључујући и Хрватску наравно, уз поштовање наших националних интереса, дакле решавање питања повратка избеглих и расељених лица, повратка имовине, других отворених билатералних питања, али просто политика и Српске напредне странке и политика председника Републике је неговање што квалитетнијих економских и политичких односа са земљама у региону, јер је то нешто што је витални интерес свих грађана Србије. Ту апсолутно никаквих компромиса неће бити, нема одступања од политике залагања за улазак Србије у Европску унију, нема одступања од политике  поправљања односа у региону и то је нешто што је аксиом политике и Српске напредне странке и новог председника Републике, без обзира на све медијске спекулације које су прилично злонамерне и тенденциозне, а којих смо сведоци ових дана.

Новинар: Ја бих се само кратко вратила на формирање владе. Рекли сте да сте разговарали, тј. да је јуче господин Александар Вучић разговарао са Ивицом Дачићем, са којим ћете још парламентарним странкама разговарати о формирању већине, а самим тим и нове владе?
Марко Ђурић: Дакле, логично је да када се земља налази у овако тешкој ситуацији какву имамо данас разговори о томе како да земља превазиђе ту ситуацију морају да се воде са свим политичким чиниоцима, међутим политичка реалност у Србији је таква да једино влада коју би формирала Српска напредна странка могла би да задовољи оне критеријуме који подразумевају постојање јасног плана, нове људе, чврста и гвоздена дисциплина у спровођењу реформи и једноставно не видимо могућност да људи који су чинили окосницу досадашње власти, укључујући и Бориса Тадића и његове министре, могу да задовоље ове строге критеријуме који су неопходни, дакле подршка грађана, легитимност и спремност да се спроводе реформе. Напротив, ми смо видели да се управо ти људи максимално до крајњих размера боре за то да очувају своје положаје, да очувају своје привилегије и чак и данас када је Српска напредна странка однела победу и на председничким и на парламентарним изборима они покушавају да супротно вољи народа, супротно принципу легитимности државне власти формирају неку већинску коалицију. Да, ми кажемо то је могуће у складу са законом, али не, то није у складу са вољом грађана који су на изборима казнили Бориса Тадића због тога што су мислили да лоше ради свој посао. Дакле, не може Борис Тадић који је од грађана негативно оцењен за посао који је вршио до сада, да буде стављен на позицију која је још захтевнија, још одговорнију у складу са Уставом и законом него што је била позиција коју је водио до сада. То просто грађани Србије нису желели на овим изборима, они су ту оцену своју дали и мислимо да би све парламентарне странке морале да се руководе тиме, укључујући у првом реду Демократску странку која просто мора да уважи нову политичку реалност у Србији и да се држи принципа демократичности и легитимитета.

Новинар: А ко су онда партнери у разговорима напредњака у формирању владе?
Марко Ђурић: Партнери за разговоре о решавању проблема у Србији су апсолутно све странке, али партнери за формирање владе су само оне странке које признају вољу грађана Србије, у том смислу да Српска напредна странка треба да буде челна будуће владајуће коалиције.

Новинар: Укључујући и Демократску странку онда?
Марко Ђурић: Дакле, рекао сам разговори о решавању проблема у друштву и држави ће се водити са свим парламентарним странкама, а о формирању владе само са оним странкама које су спремне да прихвате водећу улогу Српске напредне странке.
Уколико немате даљих питања ја вам се најлепше захваљујем што сте дошли на нашу конференцију. Хвала.