Марко Ђурић - 30.10.2011.

СНС је са јучерашњег скупа послала поруку да су промене у Србији неопходне и хитне. Промене у Србији су неопходне и хитне из економских, политичких и општих друштвених разлога о којима смо у нашим иступима говорили сваког дана у претходне три године. СНС је са својих 320. 000 чланова политичка снага која се у Србији у пуном смислу те речи квалификује као најјача опозициона странка која има капацитет да Србији донесе преко потребне промене. СНС сматра да је лоша власт кључна препрека страним инвестицијама и стварању нових радних места у Србији. Нови подаци из Светске банке говоре о томе да је лоша власт главна препрека за добијање грађевинских дозвола у Србији и Србија је дакле, у овом тренутку 173. од 185 земаља по ранг листи Светске банке, а на грађевинске дозволе се у Београду просечно чека 279 дана. У таквим условима врло је тешко говорити о томе да постоји амбијент који је адекватан за привлачење страних инвестиција, а са више од 20 различитих процедура које морају да заврше пре него што започну са пословањем и изградњом својих објеката у Београду и Србији, јасно је да актуелна власт широм отвара врата корупције. Наравно, широм отворена врата корупцији значи и да више од 5 милијарди евра, колико бирократија у својим рукама има од формирања ове Владе, у доброј мери одлазе  у неповрат кроз црне и сиве канале, а СНС је у својој белој књизи, својој програмској књизи коју је представила на јучерашњем скупу у Нишу, борбу против корупције и организованог криминала ставила на прво место, дакле као централну ставку свог програма и управо са циљем да се прекине погубна спрега која постоји између различитих видова криминала и корупције и врхова политичких структура у Србији. СНС сматра да је потребно прекини ову погубну спрегу и да је неопходно повратити озбиљно нарушени, ако не и изгубљени ауторитет државне власти, а да би се до овога дошло морамо показати да смо спремни да загребемо дубоко, да смо спремни да се са криминалом и корупцијом обрачунамо без обзира на то да ли је неко пријатељ наше политичке организације или не.
Уколико имате било каквих питања ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Пуно је прашине подигао говор господина Конузина јуче на скупу, како ви коментаришете захтеве да се он протера из Србије, то је мешање у унутрашње политичке ствари у Србији, да ли се Конузин појављивањем на вашем јучерашњем митингу умешао у политичке ствари у Србији?
Марко Ђурић: Критички тонови које смо могли чути на рачун јучерашњег скупа, па између осталог и на листу говорника, производ су чисте зависти представника владајућих странака које никада не би могле да у једном граду изван Београда окупе више од 35 дипломатско конзуларних представника различитих земаља. На нашем скупу јуче је присуствовало 15 амбасадора највећих земаља у свету и ми смо се трудили да апсолутно свима будемо добри домаћини и да апсолутно свима пружимо могућност да са нама и са грађанима разговарају и о нашем програму и оном што су наши циљеви у наредном периоду. Као добри домаћини трудили смо се да им представимо лепоте Ниша, дакле организовали смо једну туру кроз историју Ниша, од древне Медијане преко Ћеле куле до модерне историје Нише, да им представимо тај део наше земље као део у који желимо да привучемо стране инвестиције, да повећамо број радних места, да просто укажемо на потенцијале тог дела наше земље. Веома смо срећни и задовољни због чињенице да је тако велики број тако значајних земаља узео учешће у раду наше конвенције и могу да кажем да укупно узет тај  број присутних дипломатско конзуларних представника служи као понос Српској напредној странци.

Новинар: Немате посебан коментар на оно што се односи на руског амбасадора?
Марко Ђурић: Дакле, дао сам одговор, хвала.

Уколико немате више питања, најлепше хвала што сте дошли на нашу конференцију.