Марко Ђурић и Драгољуб Којчић - 04.12.2011.

СНС сматра да је веома лоше што наша јавност мора са сајта Хашима Тачија и привремених косовских органа да се упознаје са тиме шта је садржина договора и ми сматрамо да је неопходно да се закаже седница Народне скупштине, на којој би се власт обратила целокупној нашој јавности, саопштила шта је садржина споразума који су постигли са косовским Албанцима и да се о томе све релевантне политичке снаге у Србији изјасне. Веома је лоше по наше интересе да о кључним државним и националним питањима одлучују само два или три човека. То је за нас као странку потпуно неприхватљиво. СНС од Владе захтева и да се не одриче интереса Срба који живе на Косову и Метохији, да се не одриче Срба који данима бране своја права и боре се за то да живе као сав нормалан свет и захтевамо да се понаша у оквирима онога што је усвојено у Народној скупштини.

СНС обавештава јавност да је Влада у овој години која је на измаку достигла нови и апсолутни рекорд по висини проневера у јавним набавкама. Износ проневера у јавним набавкама у овом тренутку достигао је просечно 330 милиона динара дневно. Са тим новцем за само десет дана Србија би могла да исплати све заостале дечије додатке, могла би да исплати свим породиљама у Србији разлику између зарада које примају по закону и 100% износа зарада и са тим новцем не бисмо морали, као што чини ова Влада, да безглаво улазимо у нова задужења која оптерећују будуће генерације. СНС сматра да је и корупција у врху власти један од главних узрочника економске кризе са којојм се Србија суочава. Дакле, непотизам у врху власти, непотизам у јавним предузећима, партитократија која је захватила све сегменте друштва, правна несигурност која од Србије одбија стране инвеститоре, између осталог и скандалозна реформа правосуђа која је довела до тога да се ни закони који постоје не примењују и да инвеститори не могу да добију одређену заштиту пред нашим судовима, дакле политика Владе у највећој могућој мери отежава кроз све ово живот грађанима Србије. Једино решење за излаз из економске кризе јесте смена ове власти. То је уједно и највећи и најпречи витални државни национални интерес који Србија у овом тренутку има.

Имам посебну част и задовољство да вам данас представим господина Драгољуба Којчића који је пре неколико дана појачао редове СНС. Господин Којчић је један од доајена српске политичке сцене још од оснивања вишестраначја и човек који ће својим личним ауторитетом и знањем бити у прилици да у наредном периоду значајно доприноси раду наше странке. Сада бих дао реч господину Којчићу да ван се обрати:

Драгољуб Којчић: Захваљујем се на оваквом лепом представљању и драго ми је да имам прилику да вам се обратим. Због чега мој повратак на политичку сцену  у Србији? Због тога што 10 година већ Србија и грађани Србије покушавају да изађу из зачараног круга проблема у којој један проблем вуче други проблем. Са једне стране, економско посртање и, као што сте чули, у то је дубоко укључен и онај велики проблем корупције, проневера, крађа. Исто тако, када је земља осиромашена она не може да развија таленте својих грађана, не може да школује своју децу, не може да обезбеди адекватан здравствени систем, а такође, та укупна друштвена слабост проузрокује и велику штету у међународној политици наше земље. Тако да и проблеми са којима се сусрећемо данас са самопрокламованим режимом Хашима Тачија и самопрокламованом Републиком Косово један је од разлога што је држава Србија данас недовољно јака и недовољно добро међународно позиционирана да би могла да те проблеме  далеко лакше решава. Дакле, по мени решење јесте у промени власти, решење јесте у долаку нових политичких снага. СНС јесте нова политичка снага и оно што је разликује од свих других јесте пре свега осећај за државу и поштовање према институцијама. То је довољно да Србија може сигурније да закорачи у будућност. Ја верујем да је боља будућност за Србију могућа, да је она очекује заједно са грађанима Србије, са одговорним људима који знају ове две вредности, шта је држава и шта су институције. Ми ћемо сигурно да покренемо један сасвим нови циклус у животу овога народа и грађана ове земље. Хвала.

Марко Ђурић: Ја вам се захваљујем, молим вас да уколико имате питања слободно поставите, ми смо спремни да одговоримо!
Уколико нема питања, најлепше хвала што сте дошли на нашу конференцију!